| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Asiosh the Diabeu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ayami

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2005 7:57 am |
|
|
|
| Ja mam pytanie do Slawek15, jak to zrobiłeś, że na japonistyce miałeś 20 punktów, a na sinologii (chyba, że to tylko zbieżność imion i nazwisk i tam nie zdawałeś) masz 12,2? Jak to jest skoro egzaminy z języków obcych i polskiego zdaje się tylko raz, a punkty są przepisywane na tę druga specjalność? O co cię pytali na poszczególnych egzaminach? Bardzo mnie ta różnica punktów ciekawi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2005 4:25 pm |
|
|
|
Moja rozmowa na sinologie to byla porazka, ja o Chinach praktycznie nic nei wiem (a rozmowa kierunkowa to przeciez jak juz pisalem 40% oceny). Zdawalem tez niemiecki, ktory byl moim drugim jezykiem i poszedl mi srednio. Widocznie kandydatom na sinologie poszlo lepiej niz tym na japonistyce i dlatego jest jak jest.
Dzisiaj byelm zawiezc swiadectwo, ale zapomnialem sie zapytac, jak mi poszly poszczegolne rozmowy (nie wiem, czy by mi nawet powiedziano)
Pisalem juz, ze te 20 punktow maksymalnych to jest kwestia wzgledna. Otrzymuja je osoba najlepsza z kandydatow (w tym przypadku ja na japonistyce). Wydaje mi sie, ze pomimo, ze na sinologie bylo mniej chetnych, byli oni naprawde swietni i byc moze poszczegolne rozmowy poszly im lepiej.
Mnie szczerze mowiac tez ciekawi ta roznica, ale nie bede w to wnikal. Moim celem byla japonistyka, bo o Japonii mam jakiekolwiek pojecie, a o Chinahc raczej cienko, a szanowna komisja na sinologii mocno mnie wymeczyla :) (bylem przedostatni na sin. wchodzilem o 14,45 - moze juz im sie nie chcialo mnie sluchac - hehe wszystko jedno)
spodziewalem sie, ze na sinologie mnie nie przyjma...
chcialbym tylko jeszcze zachecic wszystkich do odwolan - to nic nie kosztuje!! A noz sie uda? Probowac!! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Aquedita

Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 4 Skąd: Bydgoszcz, ale już niedługo ;)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2005 9:42 am |
|
|
|
| Mimo, że na japonistykę było więcej chętnych to pytania na rozmowie kierunkowej były łatwiejsze i nie zadawali pytań typu podaj stolice Mołdawii. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2005 10:16 am |
|
|
|
| Jakby mi na sinologii zadali pytanie o stolice Moldawii to bym sie cieszyl. Nie wiem, czy wam rowniez, ale mi i innym osobom zdajacym tego samego dnia pokazano zdjecia jakichs chinskich zabytkow i kazano o nich opowiadac i pokazac na mapie. Osoby bradziej znajace sie na rzeczy potrafily to zrobic, ja niestety kojarzylem zdjecie, ale nic konkretnego nie powiedzialem o nich. W sumie zabraklo mi tylko 0,68 pkt zeby sie dostac, czyli chyba nie tak zle... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aquedita

Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 4 Skąd: Bydgoszcz, ale już niedługo ;)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2005 4:27 pm |
|
|
|
| Też miałam pytanie o relacjach Chiny - Tajwan, ale z tym nie miałam problemu. Akurat o relacjach Mao Zedonga z Kuomintang troszkę czytałam, a o współczesnych relacjach (gospodarczych) też wiedziałam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
rootek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
JinkiEx

Dołączył: 28 Sie 2005 Posty: 68 Skąd: Polska(realnie) Japonia(w marzeniach)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
JinkiEx

Dołączył: 28 Sie 2005 Posty: 68 Skąd: Polska(realnie) Japonia(w marzeniach)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 8:03 pm |
|
|
|
slawek15 -> z czego się uczyłeś aby sie czegos dowiedzieć o Japonii?
ps. jestem w klasie maturalnej
z tego co rozumiem to chyba potrzebny jest polski i angielski na maturze wszędzie na Japonistyke
mozecie podać kilka pozycji z których warto się uczyć? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 2:00 pm |
|
|
|
Nie, potrzebny jest polski plus jeden a najlepiej dwa języki obce które znasz...
Polecam Historię Japonii, Mitologię Japonii, Japonia zmienna czy niezmienna, Bezsennośc w Tokyo (a co!) i jakieś powieści japońskich autorów tak na wstępie |
|
| Powrót do góry |
|
|