| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Migotka

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 5:41 pm |
|
|
|
moja biblioteczka jeszcze niedawno była zerowa, ale jak wzięłam się do oszczędzania na wszystkim to systematycznie się powiększa. Oto ona:
- "Kwiat Śniegu i Sekretny Wachlarz" Lisy See (to w zasadzie o Chinach, ale naprawdę świetne)
- "Wyznania Gejszy" Artura Goldena
- "Wszystkie boże dzieci tańczą" Murakamiego
- "Norwegian Wood" Murakamiego
- "Kronika ptaka nakręcacza" Murakamiego (to właśnie czytam, polecam!)
- "Tańcz, tańcz, tańcz" również Murakamiego
- "Kuchnia" Yoshimoto Banana (według mnie jej najlepsza książka, o czym już gdzieś tu pisałam)
- "Tsugumi" Yoshimoto Banany
- "Słownik znaków japońskich"
- "Bezsenność w Tokio" Marcian Bruczkowskiego
- "Japonia - przewodnik" National Geographic
- "Chiny - przewodnik" National Geographic
- "Z pokorą i uniżeniem" Amelie Nothomb
- "Mówimy po japońsku" Naoi Fujity
i to na razie wszystko. Nakręciłam się na Murakamiego, więc kiedy przeczytam Kronikę ptaka nakręcacza to kupię sobie "Przygodę z owcą". Już zbieram |
|
| Powrót do góry |
|
|
lukaszek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kaila^^

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 5:46 pm |
|
|
|
| odnosnie Japonii to mojej biblioteczki prawie jeszcze nie ma ale dzisiaj zakupilam "japonia" z serii Przewodniki Pascala ;]] no i juz mam na oku Murakamiego "przygoda z owca" i "kronika ptaka nakrecacza" ;]]] czytalam same dobre recenzje na ich temat ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
belle

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kaila^^

|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 9:49 am |
|
|
|
| tiaz, bardzo mała ;> |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyako

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kosuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 10:22 pm |
|
|
|
biblioteczka belle jest rzeczywiscie bardzo niewielka:)
Z twojej listy, belle, namierzam się właśnie na: "Zerwać pąki, zabić dzieci", "Śpiące piękności", "Kobietę z wydm", "Tysiąc żurawi" i "Przygodę z owcą". Zdaje się, że wszystkie są w ofercie Merlina, więc powoli będę zamawiać.
Na razie przeczytałam "Kronikę ptaka nakręcacza" i kończę "Singapur. Czwarta rano" Bruczkowskiego (od "Bezsenności..."). Może nie na temat Japonii, ale w tym klimacie. W każdym razie mi się podoba, chociaż uważam, że nie każdemu można polecić.
pozdrawiam i życzę zwiększania zasobów książkowych :-) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyako

|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 1:08 pm |
|
|
|
| Myslałam jeszcze o 'Imperium znaku' i o 'Chryzantema i miecz'. Jestem bardzo ciekawa tych dwóch pozycji _________________ ...Hito wa mikake ni yoranu mono...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Toy

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kokoro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 2:03 pm |
|
|
|
Minęło pół roku i wydaje mi się, że znacząco powiększyłam swoją biblioteczkę, więc czas się pochwalić . Oto nowe książki:
- "Przygoda z owcą" Murakami
- "Na południe od granicy, na zachód od słońca" Murakami
- "Biografia głodu" Amelie Nothomb (chyba podobała mi się bardziej od "Z pokorą i uniżeniem", moim zdaniem jest świetna, wciągająca, niestety szybko się kończy Może to już nie bardzo o Japonii czy Chinach, ale część akcji dzieje się tam i tam)
- "Zimowa kwatera" Abe Tomoji
- "Byłem kamikaze" Ryuji Nagatsuka (tą i poprzednią pozycję wygrzebałam we własnym domu z zakurzonej masy komunistycznych [tzn. wydanych wtedy] książek)
- "Zerwać pąki, zabić dzieci" Kenzaburo Oe
- "Księga pięciu kręgów" Musashi Miyamoto
- "Zagubieni w Tokio" Marcin Bruczkowski
Poza tym kupiłam sobie kilka książek podróżniczych (tzn. niekoniecznie o Japonii ), np Pawlikowskiej (3), Podróże z Herodotem" i "Heban" Kapuścińskiego (polecam!), "Kalahari" Wojciecha Albińskiego.
Aktualnie nie czytam żadnej z wymienionych książek, tylko "Erystykę" Schopenhauera (b. ciekawe ), a jak skończę, zabiorę się za "Przygodę z owcą". Słyszałam, że "Tańcz, tańcz, tańcz" to jej kontynuacja. Jeśli tak, to zrobiłam głupio bo najpierw właśnie tą drugą przeczytałam (także polecam, chociaż dotychczas nic nie przebiło "Norwegian Wood")
Ciekawią mnie te mitologie dalekowschodnie:) A konkretnie: dlaczego wszyscy je mają? Czy można je kupić w Merlinie? I które kupować (bo zakładam, że jest wiele wydań różnych mitologii)?
I jeszcze pytanie: czytał ktoś hinduską baśń "Ramayana"? Bardzo chciałabym ją przeczytać, ale nie wiem skąd mam ją wziąć. Dosłownie nigdzie nie ma (w mojej okolicy i w internecie nie zauważyłam). W wakacje będę w różnych miastach Polski, więc może ktoś wie, czy nie można tego gdzieś kupić? Nie wierzę, że nie została wydana po polsku. Także jeśli ktoś coś wie, niech pisze  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Magda

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 1:03 am |
|
|
|
| Ramayana nie jest hinduską baśnią to epos. Ma on również duże znaczenie religijne, ponieważ opowiada o losach Ramy, który jest jednym z wcieleń boga Wisznu. Polecam bardzo ciekawa lektura. Najbardziej przystępna jest wersja R.K Narayana z 1972 roku, ze względu na to, że opowieść Narayana pisana jest prozą. Bez problemu można ją dostać w większości bibliotek. Ostatnio Ramayana została wydana też chyba w wersji eposu (jakieś wydawnictwo religijne). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Zodiac

|
|
| Powrót do góry |
|
|
KwiatŚniegu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 6:32 pm |
|
|
|
Dostałam niedawno w prezencie (17 urodziny :-)) drugi tom albumu o którym b. dużo już słyszałam. Chodzi mi o "Estetyka japońska:Słowa i obrazy". Ostatnio (jakoś w Boże Narodzenie) zabrałam się za to, ale chociaż sama zawartość merytoryczna jest bardzo interesująca to jakoś mi czytanie nie idzie, bo napisane jest to w strasznie nudny sposób. Nie wiem, może jeszcze nie dorosłam do tego, żeby to czytać i tylko ja mam takie odczucia.
Poza tym od ostatniego postu kilka książek mi doszło, co jest też zasługą tego, że mój tata jest nałogowym zbieraczem i kiedy teraz odkopuję te stare książki kupione np w latach 60., 70. lub też w 80. okazuje się, że bardzo wiele z nich jest o tematyce japońskiej lub japońskich autorów.
- "Mitologia Japonii" Jolanta Tubielewicz
- "Zimny płomień" Yukio Mishima
- "Języki i kolczyki" Hitomi Kanehara
- "Śpiące piękności" i "Tysiąc żurawi" Yasunari Kawabata
- "Od Pearl Harbor do Hiroshimy" Robert Guillain (No to akurat jest o tematyce wojny amerykańsko-japońskiej )
- "Autobiography of a Geisha" Sayo Masuda (to mnie szczególnie ciekawi, bardzo chciałam to mieć, ale przez długi czas nie mogłam, bo w merlinie dostępna jest za 115zł; przychodzę jakiś czas temu do działu obcojęzycznego w empiku i widzę tą samą książkę za 15zł )
- "Dzikie łabędzie: Trzy córy Chin" Yung Chang - to nawet przeczytałam i powiem jedno - polecam:) Po prostu można w formie bardzo interesującej dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy z historii Chin XX wieku.
- "Brama Niebiańskiego Spokoju" Shan Sa - też czytałam ostatnio - jak sugeruje tytuł, jest to opowieść o protestach studentów na placu Tian'anmen. Napisana bardzo, hmm... delikatnie, miękkim językiem, jeśli jest coś takiego. Również ciekawa i odzwierciedla jak chiński komunizm wpłynął na kształtowanie charakterów dojrzewających w nim ludzi.
- "Kobieta z wydm" Kobo Abe |
|
| Powrót do góry |
|
|
Dakki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kosuke

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 12:28 pm |
|
|
|
Do mojej biblioteczki dołożyłem też:
- "Samurajskie Wersety" Henryka Sochy
- "Sekrety Samurajów" Ratti/Westbrook
- "Dzienniki Kamikadze" Emiko Ohnuki-Tierney_________________
"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny" |
|
| Powrót do góry |
|
|