| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Nana-chan

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 9:55 pm |
|
|
|
| Próbowałam wiele razy, płyta od windowsa mi działa a tego paska języków nie mam, a przynajmniej mi się nie wyświetla. Jeżeli ktoś miała podobny problem to proszę o pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 11:41 am |
|
|
|
Spróbuję rozwiązać te parę problemów które się pojawiły.
Po pierwsze, #Ailish czy na pewno włączałaś dodatkowe ikony paska języka na pasku zadań? (punkt I.5 mojej instrukcji).
Po drugie odblokuj sobie pasek zadań (prawy przycisk myszy i tam odznaczyć Zablokuj pasek zadań), dzięki temu będziesz mogła przesuwać a nawet od dokować (oddzielić od paska zadań) pasek języka.
Po trzecie, język trzeba za każdym razem sprawdzać, za każdym razem ustawiać na taki jaki się chce, również należy wybrać metodę wprowadzania (Hiragana, Katakana, Direct Input -to nie zmienia na kana/kanji).
Najlepiej właśnie odinstaluj i ponownie krok po kroku według instrukcji zainstaluj. Musisz wybrać odpowiednią wersje systemu wprowadzania, musi być IME nie zaś Natural Input (to dostosowane do specjalnych Japońskich klawiatur).
#Nana-chan a na pewno zainstalowałaś obsługę języków wschodnioazjatyckich? (punkt I.2 mojej instrukcji).
Musi być najpierw zainstalowane (zaznaczone i OK by system poprosił o płytkę i zainstalował) po czym często może być potrzebny restart by Japoński się pojawił na liście.
Co do Visty, ma ona w standardzie Japońskie czcionki dzięki czemu można wyświetlać znaki, jednakże nie ma w standardzie systemu wprowadzania, należy postępować w analogiczny sposób jak w XP.
Zaś tak poza tym, dodam iż mi większość problemów poszła w niepamięć :). Często nie bawię się z przełączaniem systemu wprowadzania, gdyż teraz mam tablet, i na Linuksie dużo doskonalsze oprogramowanie rozpoznające pismo (dostosowuje się do charakteru pisma w przeciwieństwie do tego co w Windowsie jest). I teraz ręcznie wprowadzam wszelkie Japońskie znaki :)._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
blaack.mona

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 3:01 pm |
|
|
|
Witam.
Wiem, że temat już trochę zakurzony, ale mam problem z zainstalowaniem obsługi znaków japońskich na komputerze i mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Co prawda ten problem pojawiał się już w postach wyżej, ale nie otrzymał on konkretnego rozwiązania a osoby, które zapewne do tej pory już sobie z nim poradziły, niestety nie podzieliły się rozwiązaniem. A więc chodzi o to, że w opcji "dodaj" w spisie języków nie mam dostępnego języka japońskiego. Wszystko zrobiłam dokładnie i po kolei jak jest w instrukcji a japoński nadal uparcie nie chce się pojawić. Przeszukałam dokładnie całą listę więc na pewno nie jest to kwestia niealfabetycznego ustawienie języków. Mam nadzieję, że ktoś jest w stanie mi pomóc. Co dziwne, wcześniej nie miałam problemów z instalacją i wszystko działało poprawnie, ale niestety w ostatnim czasie miałam formatowany dysk, więc muszę zrobić to jeszcze raz. Proszę o pomoc... |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 5:11 pm |
|
|
|
| Na liście tego niema. Jest gdzieś w zakładkach opcja dodania "języków azjatyckich" i wtedy z płyty się instaluje (jeśli to XP), w Viście jest już przy instalacji dodany i tam można dodać z listy na pasek. |
|
| Powrót do góry |
|
|
blaack.mona

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 6:14 pm |
|
|
|
| Mam XP. Więc wchodzę w opcje regionalne i językowe, w językach zaznaczam zainstalowanie języków wschodnioazjatyckich, w szczegółach powinnam po tym zaznaczyć język japoński, którego właśnie nie mam. Próbowałam też po zaznaczeniu języków wschodnioazjatyckich kliknąć 'OK' lub 'ZASTOSUJ" (pomijając chwilowo wybór japońskiego), ale na płytce z Windowsem nie znajduje on potrzebnego pliku do instalacji i nie jestem w stanie zrobić nic... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Advent

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tomek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 7:23 am |
|
|
|
| Musisz na pasku start, tam gdzie masz podany język, kliknąć prawym w ustawienia i dodać japoński. Później w edytorze tekstu zmieniasz język na pasku (kursorem lub skrótem lewy alt + lewy shift), a następnie jeśli od razu nie zaczną wyskakiwać znaki przy wpisywaniu to wciśnij lewy ctr + caps lock (czasem zaskakuje dopiero za 2.razem). |
|
| Powrót do góry |
|
|