Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Katana

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stopod

Post Wysłany: Pon Gru 11, 2006 6:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam.
Czy mógłby mi ktoś polecić jakiegoś dystrybutora mieczy samurajskich. Postanowiłem sobie kupić katanę. Kiedyś znalazłem jednego dystrybutora na allegro, ale w tej chwili nie wystawia już mieczy. Miał też stronę internetową i właśnie tej strony szukam. Chodzi mi konkretnie o katany wykuwane metodą tradycyjną (składające się z kilkunastu tysięcy warstw), a nie o miecze treningowe za 300 zł, tylko za kilkanaście tysięcy. Jeżeli ktoś ma namiary na tę stronę albo inne to prosiłbym o adres.
dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mottomo

Post Wysłany: Pon Gru 11, 2006 10:25 pm   Odpowiedz z cytatem
W polsece raczej mozesz mieć problem ze znalezieniem takiego kowala który ma certyfikat na 'oryginalny' wyrób ,chociaz jest przynajmniej jeden taki. A kilkanaście tysięcy warstw wstaw od razu między bajki ,bo takie miecze to perełki muzealne i skarby narodowe. Kilkaset warstw + dobre hartowanie metodą tradycyjną i tak jest szczytem marzeń jak na polskie warunki. Jeśli zalezy ci na takim sprzęcie to chyba najłatwiej znaleść w stanach albo Japonii. Pozdrawiam!
japonia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
stopod

Post Wysłany: Wto Gru 12, 2006 4:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Konkretnie to szukam strony pewnego dystrybutora, który miał kontakt z 'kowalem' z Japonii. Wiedza przekazywana z ojca na syna. Miecze były robione na zamówienie, czekało się na nie około dwóch miesięcy. Z ilością warstw to grubo przesadziłem w poprzednim temacie:) Katana za 12 tysięcy PLN, miała 120 warstw (jak oczywiście dobrze pamiętam, bo 1200 to chyba też za dużo), pamiętam że była to jakaś pełna suma za warstwę. 150 warstw to 15000 itd.
Jakieś trzy miesiące temu trafiłem na jego stronę a nie zapisałem ją sobie w zakładkach i teraz nie dam rady sobie jej przypomnieć ani jej znaleźć w necie. Pomyślałem, że ktoś z tego forum miałby adres tej strony.
Powrót do góry
Arazaziel

Post Wysłany: Czw Sie 16, 2007 9:40 pm   Odpowiedz z cytatem
stopod napisał:
Konkretnie to szukam strony pewnego dystrybutora, który miał kontakt z 'kowalem' z Japonii. Wiedza przekazywana z ojca na syna. Miecze były robione na zamówienie, czekało się na nie około dwóch miesięcy. Z ilością warstw to grubo przesadziłem w poprzednim temacie:) Katana za 12 tysięcy PLN, miała 120 warstw (jak oczywiście dobrze pamiętam, bo 1200 to chyba też za dużo), pamiętam że była to jakaś pełna suma za warstwę. 150 warstw to 15000 itd.
Jakieś trzy miesiące temu trafiłem na jego stronę a nie zapisałem ją sobie w zakładkach i teraz nie dam rady sobie jej przypomnieć ani jej znaleźć w necie. Pomyślałem, że ktoś z tego forum miałby adres tej strony.

trafiłeś w sedno jednego z moich zainteresowań, a co za tym idzie, poszukam tej strony. Jak coś znajde napisze oczywiście tutaj i z PM'uje Ciebie.

Pozdrawiam

私は学ぶ日本語を始めることを持っている

ps. nowy oryginalny avatarek z arazem
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Czw Sie 30, 2007 5:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeli już uda Ci się sprawić takie cacko to będziesz moim idolem :) Życze Ci z całego serca, bo moim marzeniem jest skolekcjonowanie zbroi Samuraja. Niemożliwe? Wiem, ale cóż ;D Narazie posiadam jakieś treningowe Bokken, a do katany jakiej ty poszukujesz to mi daleko. Powiedz mi czy będziesz jej używał w celach czysto kolekcjonerskich ?
Powrót do góry
Arazaziel

Post Wysłany: Pią Sie 31, 2007 12:48 pm   Odpowiedz z cytatem
czysto kolekcjonerskich nie...

mam zamiar się zapisać na kurs władania tym orężem... później pojechać do Japonii, spotkać sensei'a i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć

私は学ぶ日本語を始めることを持っている

Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Pią Sie 31, 2007 12:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakbyś miał wolne miejsca w drodze do Japonii to daj cynk. Moge jechać nawet w popielniczce Ale co ja gadam przecież tam się samolotem leci, a to w kosmetyczce moge nawet siedziec
Powrót do góry
Zodiac

Post Wysłany: Pią Sie 31, 2007 7:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Zmieścimy się razem w tej kosmetyczce? xD
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 5:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Kosmetyczka moja ;p Ty możesz ewentualnie do mydelniczki, chyba, że wolisz w skarpetach
Powrót do góry
Arazaziel

Post Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 9:20 pm   Odpowiedz z cytatem

zobaczymy jak to bedzie... napewno nie w najblizszym czasie, więc musicie się uzbroić w cierpliwość

私は学ぶ日本語を始めることを持っている

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1