| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Gosia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Nanishii

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 7:52 am |
|
|
|
| Mnie zbytnio nie oczarowała ta manga. Moze dlatego, ze jestem dosyc wybredna?Nie wiem. Faktycznie, zła nie jest, ale według mnie to tylko na raz. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Nie Lip 17, 2005 1:20 pm |
|
|
|
| Sporo komiksów w życiu przeczytałem ale muszę stwierdzić że jest to najbardziej japoński i oddający realia tamtej epoki komiks jaki ukazał się na naszym rynku |
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 1:40 pm |
|
|
|
Żeby było śmieszniej , to wcale nie jest japoński komiks . Stan Sakai jest Amerykaninem japońskiego pochodzenia (mieszka zdaje się w Kalifornii) . "Usagi Yojimbo" oddaje nie tyle realia , co raczej powszechne wyobrażenia o Japonii w czasach samurajów . Co nie zmienia faktu , że komiks jest fajny i przyjemnie się czyta . Powstała nawet gra komputerowa , grałem w nią jeszcze na Commodore C64 (ach , wspomnienia ...) .
Jeśli szukacie realiów radzę zajrzeć do książek historycznych , a z mang polecałbym " Lone Wolf and Cub" . Można znaleźć angielskie skanlacje [trudne słowo :)] w necie . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Art

|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 1:45 pm |
|
|
|
| A mozesz podać stronke bom ja żem sobie szukal a nie mogłem znaleźć _________________ "Letnie trawy,
Wszystko co zostaje
Z marzeń żołnierzy."
Bashó
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Pią Sie 19, 2005 9:49 am |
|
|
|
Raczej nie znajdziesz tego na żadnej stronie HTTP . Szukaj w IRC - najlepiej zacząć na kanale #lurk w sieci irc.irchighway.net (zbierają tam skanlacje różnych grup z całej Sieci - mają olbrzymi wybór) . Jeśli potrzebujesz klienta IRC i instrukcji jak się nim posługiwać polecam www.mirc.com . Strona po angielsku ale można przetłumaczyć instrukcję na polski (opcja Translations w menu po lewej ) . Na początku może wydawać się trochę skomplikowane ale zapewniam że warto się pomęczyć .
Możesz też szukać różnych skanlacji w eMulu (lub innych programach P2P) , ale znajdziesz tam tylko ułamek tego co w IRC .
Uprzedzam , że zdecydowana większość skanlacji jest w języku angielskim , choć coraz prężniej działają grupy polskie (ale to i tak kropla w morzu) . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Art

|
Wysłany: Pią Sie 19, 2005 11:11 am |
|
|
|
| Wielkie, naprawde WIELKIE dzięki. A co do angielskiego to z tym językiem to nie ma problemu, znam angielski. _________________ "Letnie trawy,
Wszystko co zostaje
Z marzeń żołnierzy."
Bashó
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2005 5:10 pm |
|
|
|
Własnie Usagi dobrze oddaje realia a nie wyobrażenia, dlatego też tak napisałem...
Zamist czytać skany, kup komiks i nie zabijaj naszego rynku. Lubisz skany, zniszcz komputer :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2005 6:22 pm |
|
|
|
Widziałeś na naszym rynku Lone Wolf and Cub , Yakitate !! Japan , Hajime no Ippo , Shamo , H2 , Katsu , Maison Ikkoku , Vagabond , National Quiz itd ... (mógłbym wymienić dziesiątki innych tytułów) Ja nie czytam skanów bo tak jest taniej ale dlatego że nie mam innej możliwości . Polski rynek jest bardzo , ale to bardzo ubogi . Nie rozumiem dlaczego mam rezygnować z możliwości zapoznania się z całym bogactwem mang tylko dlatego , że nie wyszły ( i większość raczej nie wyjdzie) w Polsce . Nie wiem czy ilość tytułów wydanych w naszym kraju stanowi choćby 1 % tego co jest wydawane w Japonii .
Skanlacje nie zabijają rynku , bo nie skanuje się komiksów dostępnych oficjalnie w danym kraju . Pozwalają za to dotrzeć do mang niedostępnych w inny sposób , takich , o których , gdyby nie skany , w życiu byś nie usłyszał .
A co do realiów , naprawdę polecałbym raczej książki :) Ale masz przecież prawo do własnego zdania :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2005 8:59 am |
|
|
|
Problem w tym , że ja Vagabonda przeczytałem już do 19 tomu . Widzisz , nawet jeśli wychodzi w Polsce , to jednak z opóźnieniem . Trudno żebym siedział i czekał , czy wyjdzie , czy nie wyjdzie . Zresztą to tylko jeden tytuł , a jak już mówiłem , mógłbym wymienić dziesiątki (jeśli nie setki) , które w Polsce nie wyszły i raczej nie wyjdą .
A co do kupna , to pewnie zrobię jak zwykle , czyli poczekam aż pojawi się w którymś antykwariacie . Tam kupuję większość książek i komiksów . Na nowe mnie nie stać . Pieniędzy mam mało , a zainteresowań dużo i nie ograniczają się one do mang (czy szerzej komiksów w ogóle).
Co do mody na Japonię i wynikających z niej "bałwochwalczych" ksiązek , to jakoś nie zauważyłem . Poniżej podaję kilka pozycji , które bym polecał .
Frederic Louis „Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów (1185-1603)“ PIW, W-wa 1971
Frederic Louis „Życie codzienne w Japonii u progu Nowoczesności (1868-1912)“ PIW, W-wa 1988
Iskenderow Achmed „Toyotomi Hideyoshi”, PIW, Warszawa 1991
Saga Junichi "Japonia- wspomnienia z czasow jedwabiu i słomy" Wyd. Scholar, Warszawa 2004
Tubielewicz Jolanta „Historia Japonii“ Ossolineum, Wrocław 1984
Tubielewicz Jolanta „Kultura Japonii. Słownik”, Wyd. Szkolne i Pedag. Warszawa 1996
Hall J.W. "Japonia...",PIW,Warszawa 1979
Te książki czytałem , i dlatego polecam je z czystym sumieniem .
:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2005 6:31 pm |
|
|
|
To mój ostatni post tutaj , nasza dyskusja znacznie już odbiegła od tematu , czyli recenzji "Usagiego Yojimbo" . Jeśli chcesz ją kontynuować wyślij mi PM .
Przyznam , że Twój ostatni post nieco mnie zirytował . Stawiasz mi bezpodstawne zarzuty , czynisz to w sposób protekcjonalny , używasz demagogicznych argumentów .
Po pierwsze , nie przypominam sobię , żebym kiedykolwiek "marudził" czy "piał" , że rynek w Polsce nie żyje ( pisałem , że jest ubogi ) . Stwierdzam tylko fakt . Nie łudzę się , że kiedykolwiek choćby zbliżymy się do Japonii , nie ma na to szans . Komiks nie ma równie silnej pozycji w kulturze polskiej , jak w japońskiej (czy choćby we Francji lub Belgii) , traktowany jest jako coś niepoważnego , dziecinnego . Ponadto potencjalnych nabywców jest mniej - tu niewielka grupa miłośników komiksu , w Japonii pokaźna część społeczeństwa (które jest zresztą trzy razy większe od naszego , a ponadto znacznie bogatsze) . Dlatego jestem skazany na skany , choć od obrazków na ekranie stokroć wolę "żywy" , papierowy tomik w rękach . Jeszcze raz powtarzam czytam tylko skany pozycji , które NIE WYSZŁY w Polsce .
Nie chodzi też o to , że nie chce mi się czekać na jakiś komiks . Chodzi o to , że nie wiadomo czy dana pozycja W OGÓLE ukaże się w Polsce (a w zasadzie o to , iż wiadomo , że się raczej nie ukaże - nie wierzę , żeby ktoś wydał u nas np. National Quiz) . Przypominam , że mówimy tu o dziesiątkach , jeśli nie setkach tytułów .
Nigdy nie twierdziłem , że nie mam 5-7 zł miesięcznie . Wolę jednak te pieniądze wydać na pozycje , których nie czytałem . Wcześniej napisałem , że WIĘKSZOŚĆ książek i komiksów kupuję w antykwariatch , nie zaś WSZYSTKIE . Kupiłem już w swoim życiu w księgarniach sporo mang , więc pogłoski o zabójstwie rynku mangowego , jakiego miałem się dopuścić są mocno przesadzone :) Nie rozumiem , też co masz przeciw antykwariatom , po to są , żeby w nich kupować . Jeśli nie będe kupował tam , będzie mi z kolei można zarzucić morderstwo rynku antykawrycznego :) Książki w antykwariatch i tak są dość drogie jak na moją kieszeń , stać mnie na GÓRA 2-3 w miesiącu (a ostatnio w ogóle mnie stać , zbieram na prezent dla rodziców na ich 30-tą rocznicę ślubu).
NIE JADAM PALUSZKÓW , NIE KUPUJĘ PIWA . Nie wiem co w moich poprzednich wypowiedziach natchnęło Cię myślą , że w ten sposób wydaję pieniądze . Kupienie jednego komiksu lub książki oznacza dla mnie rezygnację z innych . Nie wydaję pieniędzy na głupoty . I owszem , rezygnacja z jakiejś ciekawej pozycji bywa dla mnie pewnym wyrzeczeniem .
Jeszcze raz proszę , jeśli chcesz kontynuować tę dyskusję wyślij mi prywatną wiadomość , nie zajmujmy tu więcej miejsca na rozmowy nie na temat . :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|