Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Usagi Yojimbo autor: Stan Sakai

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Recenzje    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia

Post Wysłany: Nie Lip 10, 2005 7:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałam napisać recenzję mangi o nazwie Usagi Yojimbo i przy okazji zachęcić do jej przeczytania. Jest to manga opowiadająca o przygodach królika\zająca samuraja, a dokładniej nie samuraja lecz ronina. Ronin jest to samuraj bez pana dla wiadomości ogółu . Zajączek walczy ze złem choć nie zawsze dla ratowania świata, lecz także dla zysku. Hmmm... Co tu dużo mówić, ogólnie manga jest w porządku zajączek jest doskonały we władaniu orężem, staje zawsze w obronie słabszych, walczy z różnego rodzaju prosiakami itpd. Jednak mimo tego czyta się to dosyć ciekawie, bardzo szybko. Uwaga: Moim zdaniem nie posiada głębszego sensu, zwyczajny zabijacz czasu (co nie znaczy, że zły)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Nie Lip 10, 2005 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Faktem jest to że jeśli chodzi o zabijanie czasu to naprawdę spisuje się znakomicie. Sam posiadam jeden tomik,kupiony"na spróbowanie".Musze powiedzieć że niczym szczególnym mnie owa manga nie oczarowała.Może tylko dlatego że jeśli chodzi o sprawy mangi&anime jestem impertynentem ,ale tak jest i raczej nic mojego zdania nie zmieni.Bardziej wolę mangę,jeśli już o tym mówimy,w stylu Schin-chan,która jest dla mnie po prostu zajeb...Mam jej co prawda tylko parę stron i to w formacie .pdf, w dodatku po japońsku,ale gagi jakie tam występują całkowice rekompensują brak całego tomiku.

Nanishii

Post Wysłany: Pon Lip 11, 2005 7:52 am   Odpowiedz z cytatem
Mnie zbytnio nie oczarowała ta manga. Moze dlatego, ze jestem dosyc wybredna?Nie wiem. Faktycznie, zła nie jest, ale według mnie to tylko na raz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Nie Lip 17, 2005 1:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Sporo komiksów w życiu przeczytałem ale muszę stwierdzić że jest to najbardziej japoński i oddający realia tamtej epoki komiks jaki ukazał się na naszym rynku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Aniki

Post Wysłany: Czw Sie 18, 2005 1:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Żeby było śmieszniej , to wcale nie jest japoński komiks . Stan Sakai jest Amerykaninem japońskiego pochodzenia (mieszka zdaje się w Kalifornii) . "Usagi Yojimbo" oddaje nie tyle realia , co raczej powszechne wyobrażenia o Japonii w czasach samurajów . Co nie zmienia faktu , że komiks jest fajny i przyjemnie się czyta . Powstała nawet gra komputerowa , grałem w nią jeszcze na Commodore C64 (ach , wspomnienia ...) .
Jeśli szukacie realiów radzę zajrzeć do książek historycznych , a z mang polecałbym " Lone Wolf and Cub" . Można znaleźć angielskie skanlacje [trudne słowo :)] w necie .
Powrót do góry
Art

Post Wysłany: Czw Sie 18, 2005 1:45 pm   Odpowiedz z cytatem
A mozesz podać stronke bom ja żem sobie szukal a nie mogłem znaleźć

Bashó
Powrót do góry
Aniki

Post Wysłany: Pią Sie 19, 2005 9:49 am   Odpowiedz z cytatem
Raczej nie znajdziesz tego na żadnej stronie HTTP . Szukaj w IRC - najlepiej zacząć na kanale #lurk w sieci irc.irchighway.net (zbierają tam skanlacje różnych grup z całej Sieci - mają olbrzymi wybór) . Jeśli potrzebujesz klienta IRC i instrukcji jak się nim posługiwać polecam www.mirc.com . Strona po angielsku ale można przetłumaczyć instrukcję na polski (opcja Translations w menu po lewej ) . Na początku może wydawać się trochę skomplikowane ale zapewniam że warto się pomęczyć .
Możesz też szukać różnych skanlacji w eMulu (lub innych programach P2P) , ale znajdziesz tam tylko ułamek tego co w IRC .
Uprzedzam , że zdecydowana większość skanlacji jest w języku angielskim , choć coraz prężniej działają grupy polskie (ale to i tak kropla w morzu) .
Powrót do góry
Art

Post Wysłany: Pią Sie 19, 2005 11:11 am   Odpowiedz z cytatem
Wielkie, naprawde WIELKIE dzięki. A co do angielskiego to z tym językiem to nie ma problemu, znam angielski.

Bashó
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Nie Sie 28, 2005 5:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Własnie Usagi dobrze oddaje realia a nie wyobrażenia, dlatego też tak napisałem...

Zamist czytać skany, kup komiks i nie zabijaj naszego rynku. Lubisz skany, zniszcz komputer :)
Powrót do góry
Aniki

Post Wysłany: Nie Sie 28, 2005 6:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Widziałeś na naszym rynku Lone Wolf and Cub , Yakitate !! Japan , Hajime no Ippo , Shamo , H2 , Katsu , Maison Ikkoku , Vagabond , National Quiz itd ... (mógłbym wymienić dziesiątki innych tytułów) Ja nie czytam skanów bo tak jest taniej ale dlatego że nie mam innej możliwości . Polski rynek jest bardzo , ale to bardzo ubogi . Nie rozumiem dlaczego mam rezygnować z możliwości zapoznania się z całym bogactwem mang tylko dlatego , że nie wyszły ( i większość raczej nie wyjdzie) w Polsce . Nie wiem czy ilość tytułów wydanych w naszym kraju stanowi choćby 1 % tego co jest wydawane w Japonii .
Skanlacje nie zabijają rynku , bo nie skanuje się komiksów dostępnych oficjalnie w danym kraju . Pozwalają za to dotrzeć do mang niedostępnych w inny sposób , takich , o których , gdyby nie skany , w życiu byś nie usłyszał .
A co do realiów , naprawdę polecałbym raczej książki :) Ale masz przecież prawo do własnego zdania :)
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pon Sie 29, 2005 12:27 am   Odpowiedz z cytatem
No niestety Usagi świetnie pokazuje realia... bo mimo że Sakai nie jest Japończykiem ani nawet "swojego" języka za bardzo nie zna to jednak zostały w nim widac pewne schematy myślowe Japończyków i na dodatek naprawdę dokładnie i z głową dopracowywał ten komiks żeby był on w kwestii fabularno-społecznej bardzo realistyczny... a książkom często tego brakuje... Niestety panuje teraz moda na Japonię więc większość książek jest obecnie bałwochwalcza...

A co do komiksów które wymieniłeś... nie wiem jak dobrze znasz nasz rynek ale a propos Vagabonda - czyżby Mandragora nie miała go w swojej stajence? Polecam sprawdzać Czy go kupisz?
Powrót do góry
Aniki

Post Wysłany: Pon Sie 29, 2005 8:59 am   Odpowiedz z cytatem
Problem w tym , że ja Vagabonda przeczytałem już do 19 tomu . Widzisz , nawet jeśli wychodzi w Polsce , to jednak z opóźnieniem . Trudno żebym siedział i czekał , czy wyjdzie , czy nie wyjdzie . Zresztą to tylko jeden tytuł , a jak już mówiłem , mógłbym wymienić dziesiątki (jeśli nie setki) , które w Polsce nie wyszły i raczej nie wyjdą .
A co do kupna , to pewnie zrobię jak zwykle , czyli poczekam aż pojawi się w którymś antykwariacie . Tam kupuję większość książek i komiksów . Na nowe mnie nie stać . Pieniędzy mam mało , a zainteresowań dużo i nie ograniczają się one do mang (czy szerzej komiksów w ogóle).

Co do mody na Japonię i wynikających z niej "bałwochwalczych" ksiązek , to jakoś nie zauważyłem . Poniżej podaję kilka pozycji , które bym polecał .

Frederic Louis „Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów (1185-1603)“ PIW, W-wa 1971
Frederic Louis „Życie codzienne w Japonii u progu Nowoczesności (1868-1912)“ PIW, W-wa 1988
Iskenderow Achmed „Toyotomi Hideyoshi”, PIW, Warszawa 1991
Saga Junichi "Japonia- wspomnienia z czasow jedwabiu i słomy" Wyd. Scholar, Warszawa 2004
Tubielewicz Jolanta „Historia Japonii“ Ossolineum, Wrocław 1984
Tubielewicz Jolanta „Kultura Japonii. Słownik”, Wyd. Szkolne i Pedag. Warszawa 1996
Hall J.W. "Japonia...",PIW,Warszawa 1979

Te książki czytałem , i dlatego polecam je z czystym sumieniem .
:)
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pon Sie 29, 2005 12:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, to dobre pozycje - tu też można wrzucić książki takie jak Samurajskie chrześcijaństwo czy Samurajów A. Śpiewakowskiego np. Są tez pozycje nienaukowe takie jak np powieść Samuraj... (Tak na marginesie - wiesz że to, że są inne dobre pozycje nie oznacza że ta jedna o której mówimy musi być do bani...?)

Co nie zmienia faktu że Usagi pokazuje realia epoki naprawdę dobrze i zapewne lepiej od całkiem sporej części japońskich filmów o tamtych czasach...

A widzisz - to właśnie Ty doprowadzasz do tego że komiksy u nas nie wychodzą albo wychodzą z takim opóźnieniem. Bo teraz kiedy Vagabond pojawi się w księgarniach nie kupisz bo już to przeczytałeś. Takich "oszczędnickich" jak Ty jest wielu. Dlatego sprzedaż komiksu będzie marna, wydawca stwierdzi że nie ma sensu wydawać innych rzeczy i da sobie na jakiś czas spokój. Po jakimś czasie powodowoany wieloma głosami jak Twój że nic u nas nie wychodzi może da się namówić na jeszcze jedną próbę ale i tu zobaczymy to samo - sprzedaż marna i wydawca już nigdy żadnej mangi nie tknie. Jeśli chcesz na naszym rynku nowych tytułów - kupuj je. Albo nie marudź że nic nie ma bo to w tym momencie czysta głupota.

Mówisz "nie mam pieniędzy" - ale jeśli taki choćby Vagabond będzie się ukazywał co dwa - trzy miesiące i będzie kosztował 15zł to mi nie wmówisz że nie masz 5-7zł miesięcznie. Tyle każdy uzbiera. Oczywiście jest nowa wymówka no ale tak samo bzdurna jak ta że nie chcesz czekać. Nie mam nic przeciwko ludziom którzy czytają skany ale kiedy coś wyjdzie u nas to kupują... Odpuścisz sobie jedno, dwa piwa czy paczki paluszków miesięcznie i już masz... No ale skoro to takie wyrzeczenie....

Ty niestety sam uśmiercasz nasz rynek i piejesz że on nie żyje... Pożałowania godne...
Powrót do góry
Aniki

Post Wysłany: Pon Sie 29, 2005 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
To mój ostatni post tutaj , nasza dyskusja znacznie już odbiegła od tematu , czyli recenzji "Usagiego Yojimbo" . Jeśli chcesz ją kontynuować wyślij mi PM .

Przyznam , że Twój ostatni post nieco mnie zirytował . Stawiasz mi bezpodstawne zarzuty , czynisz to w sposób protekcjonalny , używasz demagogicznych argumentów .
Po pierwsze , nie przypominam sobię , żebym kiedykolwiek "marudził" czy "piał" , że rynek w Polsce nie żyje ( pisałem , że jest ubogi ) . Stwierdzam tylko fakt . Nie łudzę się , że kiedykolwiek choćby zbliżymy się do Japonii , nie ma na to szans . Komiks nie ma równie silnej pozycji w kulturze polskiej , jak w japońskiej (czy choćby we Francji lub Belgii) , traktowany jest jako coś niepoważnego , dziecinnego . Ponadto potencjalnych nabywców jest mniej - tu niewielka grupa miłośników komiksu , w Japonii pokaźna część społeczeństwa (które jest zresztą trzy razy większe od naszego , a ponadto znacznie bogatsze) . Dlatego jestem skazany na skany , choć od obrazków na ekranie stokroć wolę "żywy" , papierowy tomik w rękach . Jeszcze raz powtarzam czytam tylko skany pozycji , które NIE WYSZŁY w Polsce .
Nie chodzi też o to , że nie chce mi się czekać na jakiś komiks . Chodzi o to , że nie wiadomo czy dana pozycja W OGÓLE ukaże się w Polsce (a w zasadzie o to , iż wiadomo , że się raczej nie ukaże - nie wierzę , żeby ktoś wydał u nas np. National Quiz) . Przypominam , że mówimy tu o dziesiątkach , jeśli nie setkach tytułów .
Nigdy nie twierdziłem , że nie mam 5-7 zł miesięcznie . Wolę jednak te pieniądze wydać na pozycje , których nie czytałem . Wcześniej napisałem , że WIĘKSZOŚĆ książek i komiksów kupuję w antykwariatch , nie zaś WSZYSTKIE . Kupiłem już w swoim życiu w księgarniach sporo mang , więc pogłoski o zabójstwie rynku mangowego , jakiego miałem się dopuścić są mocno przesadzone :) Nie rozumiem , też co masz przeciw antykwariatom , po to są , żeby w nich kupować . Jeśli nie będe kupował tam , będzie mi z kolei można zarzucić morderstwo rynku antykawrycznego :) Książki w antykwariatch i tak są dość drogie jak na moją kieszeń , stać mnie na GÓRA 2-3 w miesiącu (a ostatnio w ogóle mnie stać , zbieram na prezent dla rodziców na ich 30-tą rocznicę ślubu).
NIE JADAM PALUSZKÓW , NIE KUPUJĘ PIWA . Nie wiem co w moich poprzednich wypowiedziach natchnęło Cię myślą , że w ten sposób wydaję pieniądze . Kupienie jednego komiksu lub książki oznacza dla mnie rezygnację z innych . Nie wydaję pieniędzy na głupoty . I owszem , rezygnacja z jakiejś ciekawej pozycji bywa dla mnie pewnym wyrzeczeniem .

Jeszcze raz proszę , jeśli chcesz kontynuować tę dyskusję wyślij mi prywatną wiadomość , nie zajmujmy tu więcej miejsca na rozmowy nie na temat . :)
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pon Sie 29, 2005 7:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Jeszcze raz proszę , jeśli chcesz kontynuować tę dyskusję wyślij mi prywatną wiadomość , nie zajmujmy tu więcej miejsca na rozmowy nie na temat .

Zgadzam sie w całości.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Recenzje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1