| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Mivan

|
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 9:16 pm |
|
|
|
Ahh masz racje, zrobiłem błąd w notatkach.
Dzięki za odpowiedź. |
|
| Powrót do góry |
|
|
rayu90

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 8:27 pm |
|
|
|
| Mam prosbe niech mi ktos napisze na gg moj numer 6869110 bardzo wazne dla mnie :) Dziekuje z gory zazwyczaj niewidoczny :) _________________ kuakomeczinu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
gawinek992

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 4:59 pm |
|
|
|
Mniejsza o slownikowe znaczenia ale generalnie "hajimemashite" to slowo-wstep do przedstawienia sie natomiast "yoroshiku" wrzuca sie na koniec przedstawiania sie.
Poza tym "yoroshiku" nie uzywa sie na poczatku wypowiedzi a praktycznie zawsze na koniec. Ominac mozna ale bedzie troche nietaktownie. Nawet dzieciaki dosc czesto uzywaja samego "yoroshiku" miedzy soba. _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ninja

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:05 pm |
|
|
|
| A może ktoś pokazać jak napisać desu? Bo w tabeli hiragamy nie ma sylaby de. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ninja

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 1:49 pm |
|
|
|
| Mam tą z pierwszej strony tego tematu.... A i jeszcze pytanie, czy uczyć się na początku tylko alfabetu, czy lekcje i dodatkowo alfabet? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 3:24 pm |
|
|
|
Skoro uczysz się z tego tematu to tam jak byk jest w pierwszym poście podane です.
W japońskim nie ma alfabetu. Naucz się najpierw hiragany i katakany, a dopiero później przejdź do gramatyki (ale kup sobie książkę do gramy, a nie ucz z internetu bo każdy internetowy kurs zawiera jakieś błędy - merytoryczne bądź literówki). |
|
| Powrót do góry |
|
|
nokiahax

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 2:45 am |
|
|
|
Witam.
Właśnie zaczynam "ogarniać" temat czyli staż nauki japońskiego 10min^^ Oczywiście mam zapewne bardzo głupie pytanie. Zdania które są zapisane w Hiraganie nie posiadają odstępów między wyrazami. Ja się pytam jakim cudem tniecie to wszystko na odpowiednie wyrazy ? "aktualniewydajęmisiężeniedaradypłynnietegoczytać" |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 7:12 am |
|
|
|
| Zdanie zapisane samą hiraganą czyta się strasznie ciężko i na pierwszy rzut oka można nie wiedzieć gdzie wstawić spację, jeśli akurat nie zna się podanych wyrazów. Dlatego właśnie Japończycy używają kanji bo wtedy bez problemu widać gdzie jeden wyraz się kończy i drugi zaczyna. |
|
| Powrót do góry |
|
|