Japoński system opieki medycznej
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japoński system opieki medycznej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
beata

Post WysÅ‚any: Wto Lis 07, 2006 7:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Cześć!

Mam prośbę.Bardzo pilnie potrzebuje informacji na temat systemu opieki medycznej w tym kraju.Zapewne wśród Was jest sporo osób,które mają jakieś pojęcie o tym.Byłabym bardzo wdzięczna,gdyby ktoś napisał coś o tym,bądź podał jakieś linki do wyjaśnienia tego tematu.Powiem szczerze,ze nie mogę tego nigdzie znaleźć...

Pozdrawienia dla wszystkich!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Angry Girl

SkÄ…d: nocturn alley

Post WysÅ‚any: Sob Lis 11, 2006 8:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Szkoda, że tak mało skonkretyzowałaś pytanie. Jestem w stanie podać Ci tylko ogólnikowe informacje, reszty będziesz musiała się niestety doszukać lub ewentualnie któryś z innych użytkowników będzie dysponował rozleglejszą wiedzą ode mnie.

W Japonii właściwie nikt nie umawia się do lekarza, ani tym bardziej nie istnieją tam słynne polskie numerki. Aby dostać się na jakiekolwiek badania trzeba zazwyczaj stać w niemałych kolejkach, które są nieuniknione w prawie każdym szpitalu, czy przychodni. Do lekarza najlepiej wybrać się z tłumaczem, jeśli nie zna się biegle japońskiego. Z personelem rzadko można dogadać się w języku angielskim. Jednie w poważniejszych placówkach w Tokio można swobodnie władać angielszczyzną. Trudno tu o zachodnie leki sprzedawane bez recepty, a jeśli akurat są dostępne to zwykle w wygórowanych cenach. Choć aptekarze mogą doradzić japoński lub chiński odpowiednik danego preparatu to najlepiej mimo wszystko mieć pod ręką własne zapasy leków na najczęstsze dolegliwości.

beata

Post WysÅ‚any: Nie Lis 12, 2006 2:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziekuje za odpowiedz:D
Jesli chodzi o zkonkretyzowanie mojego tematu-bardziej chodzi mi o kwestie finansowania,ubezpieczenia itd....Z tego co sie dowiedzialam na razie-to wiekszosc szpitali, klinik i przychodni jest zprywatyzowane....

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1