| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kuroneko

|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 1:17 pm |
|
|
|
"Tańcz, tańcz, tańcz", też Murakamiego.
W moim osobistym rankingu twórczości Murakamiego plasuje sie na drugim miejscu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyamoto

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Iiverin

|
|
| Powrót do góry |
|
|
iwan_czarny.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyamoto

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 2:58 am |
|
|
|
| Obecnie troche odpoczywam od japonskiej literatury i czytam ,,Pana lodowego ogrodu" tom 2 _________________ Watashi wa omoi de ni wa naranaisa
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lady-Bird

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 2:23 am |
|
|
|
Bennosuke w pierwszym poście zachęca do dzielenia się informacjami o książkach i o tym, gdzie się je zdobyło, więc pomyślałam, że dodam coś od siebie, może komuś się przyda .
Nie zauważyłam nigdzie takiej informacji, ale proszę mi wybaczyć, jeśli to moje niedopatrzenie - wydawnictwo "Jeżeli p to q" ma w swojej ofercie dwie warte uwagi książki: klasyczny już "Zbiór z Ogura" oraz bardzo interesujący traktat na temat herbaty, "O duchu herbaty" obecnej głowy rodu Urasenke. Pierwsza pozycja nie wymaga chyba komentarza, o drugiej warto wspomnieć tyle, że są to rozważania o filozofii herbaty, jej znaczeniu i miejscu w rzeczywistości. Momentami czyta się ciężko, ale poza "Księgą herbaty" Okakury Kakuzo nie została wydana w Polsce książka ukazująca herbatę w ten sposób (Może poza "Herbatą i zen" Brigitte Kity, jednak śmiem twierdzić, że znaczenie kulturowe herbaty zostało w niej omówione zaledwie pobieżnie".
Zachęcam też za rozejrzeniem się za książkami wydawnictwa Miniatura, mają w ofercie spory wybór poezji japońskiej, chociaż momentami tłumaczenia pozostawiają uczucie pewnego niedosytu (zwłaszcza jeśli chodzi o haiku, myślę, że każdy, kto zetknął się z tłumaczeniami pani Żuławskiej-Umedy zgodzi się ze mną).
No i jeśli nadal można... chwalę się, co czytam: niedawno skończyłam "Yoshiwarę" Longstreetów, obecnie czytam "Erotyczne obrazy japońskie..." Screech'a, a w kolejce czeka monografia o Jedwabnym Szlaku Helmuta Uhliga . _________________ Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej właściwości (...) lecz zawsze musi zawierać w sobie prawdziwe piękno".
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lady-Bird

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 10:17 am |
|
|
|
| Lady-Bird napisał: |
| Ale czy określenie "przebrnęłam" sugeruje, że Abe Kobo czytało Ci się ciężko i nie wspominasz tego dobrze? |
"Przebrnęłam" to żart związany z treścią książki. Tylko piaseki piasek...
Książka bardzo mi sie podobała. Hipnotyzująca, zniewalająca. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Wingates

|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 1:19 pm |
|
|
|
Przeczytałam kilka książek o tematyce japońskiej, jak i autorów japońskich. M.in.
Księga pięciu kręgów - Miyamoto Musashi
Zimny Płomień - Yukio Mishima
Tysiąc Żurawi, Śpiące piękności - Kawabata Yasunari
Tańcz, tańcz, tańcz; Przygoda z owcą, Kronika ptaka nakręcacza; Sputnik Sweetheart; Norwegian Wood, Na południe od granicy, na zachód od słońca; Wszystkie boże dzieci tańczą - Murakami Haruki
Ostatnia konkubina - Lesley Downer
Czysta ziemia - Alan Spence
Wyznania gejszy - Arthur Golden
Bezsenność w Tokio; Zagubieni w Tokio - M. Bruczkowski_________________ Daikirai na boku 19sai  |
|
| Powrót do góry |
|
|
~*~MiAkA~*~

|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 4:59 pm |
|
|
|
Obecnie czytam:
"Wyznania Gejszy" - A.Golden
"Zbrodnia i Kara" - F.Dostojewski (heh tu akurat przymusowo)
"Szklana zupa" - J.Carroll |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 3:30 pm |
|
|
|
| "Tysiąc żurawi", "Śpiące piękności" - Kawabata Yasunari _________________ ..: Sunrise! Love is all~!* :..
Chu chu lovely muni muni mura mura~~
^.~*
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 4:59 pm |
|
|
|
a ja czytam po raz drugi "zagubieni w Tokyo" i komiks "Doraemon" xD_________________ "すべての方法で愛を見つかることはいい"
. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:06 pm |
|
|
|
| "Sedno rzeczy" Natsume Soseki. Świetne. |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 2:39 pm |
|
|
|
| "Japoński wachlarz" Joanny Bator _________________ ..: Sunrise! Love is all~!* :..
Chu chu lovely muni muni mura mura~~
^.~*
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ji-ye

|
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:52 pm |
|
|
|
Właśnie skończyłam "The Face of Another" i "The Ruined Map" Abe Kobo, obie książki są rewelacyjne, Kobo ma niesamowity talent do konstruowania swych powieści tak, że później siedzi się godzinami z otwartą buzią i kontempluje nad życiem.
Szczególnie polecam "The Face of Another", o tym czym jest dla nas twarz. Czy jesteśmy to prawdziwi my? Czy każda twarz jest maską? A co by było jakbyś nagle stracił/a twarz? Czy będziesz mógł/a dalej funkcjonować w społeczeństwie? :)
Obecnie czytam "Sugar" Jullie Burchill. Jest na jej podstawie angielski serial o nastoletnich lesbijkach Bardzo przyjemnie się czyta! |
|
| Powrót do góry |
|
|