Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

"Zatonięcie Japonii" Sakyo Komatsu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kosuke

Post Wysłany: Nie Paź 01, 2006 4:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Elo wszystkim! Chciałbym się podzielić uwagami co do książki Sakyo Komatsu "Zatonięcie Japonii". Jest to niewątpliwie jedna z moich ulubionych książek(przeczytałem ją ze 4 razy). Jakby ktoś miał z nią styczność to proszę o odpowiedź. Cała powieść z początku nieco odstrasza długością, ale jak ktoś już zbierze się w sobie to idze dalej łatwo . Gatunek tej książki to niby science-fiction, mimo że akcja rozgrywa się w latach 70-tych XX wieku(Autor używa jeszcze nazwy ZSRR:)).
Będąc szczerym w niektórych fragmentach bywa nudnawa, zwałszcza gdy autor przytacza mnóstwo naukowych terminów i pojęć, ale rekompensuje to wieloma interesującymi obserwacjami z życia ówczesnej Japonii. Największe emocje są oczywiście zawarte w końcówce i po dotarciu do ostatniej strony powieści wiesz, że opłacało się poświęcić na nią troszkę czasu.
Serdecznie polecam!!

"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Yukari

Post Wysłany: Nie Paź 01, 2006 6:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Szczerze mówiąc przymiarzam się do jej zakupu. Widziałam ją u kolegi, na allegro też jest więc czekam na kasę i kupuję
jak miło, że ktoś ją polecił, bo się wahałam. No cóż. Pozdrawiam
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 04, 2006 7:30 am   Odpowiedz z cytatem
Czytałam te książkę i żałuję zmarnowanego czasu na jej przeczytanie. Jest nudna jak mało, która książka. Fabuła strasznie się wlecze, a momenty, w których czytało się te książkę trochę szybciej można policzyć na palcach jednej ręki.
Powrót do góry
Kosuke

Post Wysłany: Sro Paź 04, 2006 4:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Doceniam twoje zdanie Niltinco. W końcu od tego jest forum, żeby dyskutować na pewne tematy. Nie ukrywam, że bywają rozdziały, przez które ciężko przebrnąć (chodzi mi o te z naukową terminologią i polityką) . Ale podziwiam to, z jaką dokładnością Sakyo Komatsu zgromadził informacje i opisał wszystko (do tego stopnia, że po publikacji książki wybuchła w Japonii dyskusja o realności takiego zagrożenia dla wysp. Udało mu się też fajnie scharakteryzować głównych bohaterów.
Pozdrowionka! Może ktoś jeszcze chciałby się tu udzielić...

"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny"
Powrót do góry
mosad

Post Wysłany: Pią Gru 07, 2007 5:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Czytałam te książkę i żałuję zmarnowanego czasu na jej przeczytanie. Jest nudna jak mało, która książka. Fabuła strasznie się wlecze, a momenty, w których czytało się te książkę trochę szybciej można policzyć na palcach jednej ręki.

Widziałem film na podstawie tej książki. Nie był jakiś super ale książkę przeczytam, chociażby ze względu na (podobno) ciekawe opisy życia codziennego japończyków.

Pozdro ; b

www.macross.wordpress.com
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Sob Gru 08, 2007 12:12 am   Odpowiedz z cytatem
Czytałem tą książkę parę lat temu i powiem szczerze, że również straszliwie się wynudziłem. Najciężej było przebrnąć przez naukowe (czy też pseudo-naukowe, bo jak to się ma do rzeczywistości nie mam pojęcia ;) opisy i reszta zdecydowanie tego nie ratowała. Moim zdaniem oczywiście.

melmo

Post Wysłany: Pią Lut 08, 2008 2:54 am   Odpowiedz z cytatem
Podchodziłam do tej książki conajmniej trzy razy, ostatni raz i tak rekordowo bo przeczytałam ok. 3/4 zanim mnie pokonała. Prawdopodobnie będę próbować do skutku . Zastanawia mnie to czy już autor nie był nią znudzony w trakcie pisania. Niestety nie można mówić o miło spędzonym czasie nad jej lekturą....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ji-ye

Post Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Pamiętam, że czytałam tę książkę jeszcze w Liceum, więc daaawno temu:) W pamięc zapadło mi chociażby to, że jest nasycona słownictwem fachowym, dużo jest profesjonalnego żargonu. Momentami ciężko było iść naprzód, ale wytrwałam i ogólnie nie żałuje, bo książka była dobra.

A czy widział ktoś film na jej podstawie? :) Zastanawiam się jak się ma do książki^^

Kenshin3

Post Wysłany: Pią Lut 18, 2011 5:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Książka jest ciekawa i wizja, choć dziś może nie porusza, tak jak wtedy gdy się ukazała w Japonii, to warta przeczytania i przestudiowania jej wątków. W dużej mierze pisana fachowym naukowym językiem, co może przeszkadzać, Ja niektórych momentów nie mogłem przebrnąć. Kilka razy, szczególnie na początku po prostu mnie nudziła ale w miarę rozwijania się akcji pobudzała mnie do dalszego jej odkrywania
Podsumowując, czytałem lepsze książki japońskich autorów, choćby Kawabaty Yasunariego, mimo to nie żałuję czasu spędzonego na czytaniu jej bo bardzo byłem ciekaw przedstawienia wizji zatonięcia Japonii.
Polecam wszystkim cierpliwym i ciekawym świata
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1