Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

a co robią "niedoszli japoniści"?^^

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kage

Post Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 10:10 pm   Odpowiedz z cytatem
żeby nam wszystkim było lepiej, zwłaszcza, że już za kilka dni zaczyna się nowy rok akademicki , napiszmy coś o naszych planach na najbliższe 12 miesięcy.
jakie macie plany w związku z samodzielnym poszerzaniem wiadomości na temat języka, kultury i historii Japonii ? (oraz Chin-zapraszamy również "niedoszłych sinologów" ).
to żadna ujma nie dostać się na japonistykę czy sinologię, takie były kryteria i mówi się trudno. kilku moich znajomych, naprawdę pasjonatów się nie dostało, a powinni. mi też się nie udało....
ale dość tęsknot, life is brutal^^

oczywiście gratulacje dla tych, którzy będą studiować wymarzony kierunek wszystkiego dobrego i powodzenia!!!
Kage

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 9:11 am   Odpowiedz z cytatem
Hehe niedoszły sinolog jak to pięknie brzmi ;P. No cóż nie udało mi się dostać na sinologię na UAM po raz kolejny i patrząc na to jak teraz zamierzają przyjmować starych maturzystów to chyba raczej się już nie dostane. Definitywnie olałam UAM (zresztą nie tylko ja ), zebrałam odkładaną przez te wszystkie lata kasę (a odkładałam już od 7 klasy podstawówki;), na rok powinno wystarczyć) i poszłam na sinologię na WSSM w Łodzi. Co prawda nie jest to filologia tylko stosunki międzynarodowe (więc godzin nauki jęczka będę mieć bardzo malutko) ale jak się sama przyłożę do nauki (a wiem, że jak się uprę to działam cuda ;P) to myślę, że nauczę się chińskiego na przyzwoitym poziomie . W przyszłości zakładam własne biuro tłumaczeń, wydawnictwo, katedrę orientalistyczną przy jakiejś uczelni i Bóg wie co jeszcze . Ok wiem, że większość z tych marzeń jest praktycznie nierealna ale warto mięć jakieś cele w życiu .
Kage może powiesz co Ty zamierzasz robić przez ten rok?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kage

Post Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 9:55 am   Odpowiedz z cytatem

ja się dostałam na historię sztuki do Torunia cudem.
na malarstwo zabrakły mi 3 pkty, a na japonistykę w Wawie i w Poznaniu byłam daleko za pierwszą setką. nie ma szans, zwłaszcza jak nie ma rozmowy kwalifikacyjnej, nie mam czym zaskoczyć komisję... szkoda.
no i nic, w tym roku będę kończyć kurs instruktora samoobrony, studiować, trenować dalej i uczyć się japońskiego we własnym zakresie (moi japońscy korespondenci mówią, że coś ze mnie będzie).
a w przyszłości... chcę uczyć sztuk walki, choć wiem, że może być ciężko, bo nie jestem mężczyzną. jak będzie wyglądać moje życie za rok... hm nie wiem. ale warto wierzyć w marzenia. ja wciąż marzę, że kiedyś zobaczę kwitnące japońskie wiśnie na wyciągnięcie ręki i będę mogła wyrazić czysto po japońsku jakie są piękne.
też jestem uparta i myślę, że wszystko jest możliwe.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:16 am   Odpowiedz z cytatem
Ehh no pięknie. Wygląda na to, że uczelnia nas oszukała (nas bo wszystkie specjalizacje). Czas wydrzeć mordę na kogo trzeba o ile wreszcie odbiorą telefon :/. Nie mam pojęcia jak potoczy się sprawa, a już jutro wyjeżdżam.
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:03 pm   Odpowiedz z cytatem
WSSM???

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Niestety. Co innego pisze na necie, w ulotkach i o czym innym mówił rektor, a co innego robią. Wszystkich, z różnych specjalizacji (nie tylko orientalnych) oszukano. W poniedziałek po inauguracji zamierzamy (może uda się zebrać kilkunastu lub kilkudziesięcioosobową grupę niezadowolonych) iść i zażądać wyjaśnień od dziekana. Jeśli to nic nie da to trzeba będzie zerwać umowę i kolejny (już 3) rok stracony. Co będzie dalej nie mam pojęcia. A miało być tak pięknie .
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale na czym polega to oszustwo?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Sinologia na WSSM jest na stosunkach międzynarodowych i miała się opierać na przedmiotach specjalnościowych takich jak język chiński, historia Chin, kultura Chin, prawo i gospodarka Chin i Chiny na arenie międzynarodowej. Po czym na stronę wrzucili plan zbiorczy
http://www.wssm.edu.pl/polish/pl/plan/plan.htm dla wszystkich specjalizacji na stosunkach międzynarodowych co już jest kary godne, a specjalizacje to amerykanistyka, arabistyka, sinologia,j aponistyka, rusycystyka. Jak można dać plan, jeden plan, dla tak różnych kierunków?! Gdzie są te przedmioty specjalnościowe?! Na 1 roku są (o matko) "aż" 2 wykłady z języka orientalnego (oczywiście to jedyne co łączy ten kierunek z sinologią), a w następnych latach nie ma ani pół przedmiotu związanego z Chinami. Zresztą żadnej specjalizacji nie zgadza się to co podawali na stronie czy w folderach z tym czymś co nazywają planem. W dodatku wszystkie kierunki miały być w trybie 3+2, a tu mi nagle piszą, że mam 5 lat. Nie mam zamiaru płacić za coś na co nie składałam papierów bo to wszystko to oszustwo i paranoja! Niech mi tylko każą płacić za zerwanie umowy z tymi oszustami to poznają moja ciemną stronę mocy.
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 8:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Brr, nie chciałbym być wtedy na ich miejscu
Mnie się o tyle poszczęściło, że będe (najprawdopobodniej) miał styczność z japońskim jako, że na politechnice wrocławskiej, na którą się wybrałem, można wybrać właśnie ten język. Tyle, że podobno języki obce są podobno od drugiego roku... hmm, może coś wywalczę
EDIT:
Niestety:
Cytat:
"Na kursy językowe w ramach kredytu godzinowego (240 godz.) studenci mogą się zapisywać dopiero od drugiego roku studiów."

... ale:
Cytat:
"Dodatkowa oferta językowa - kursy komercyjne

Kursy komercyjne są oferowane ze wszystkich jezyków na wszystkich poziomach [...]"

Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:50 pm   Odpowiedz z cytatem
faktycznie oszustwo, kurcze szkoda...

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 04, 2006 7:23 am   Odpowiedz z cytatem
Przegieli już totalnie!! Dziś idziemy do rektora robić borute . Niech się nas boją. Okazało się, że nie dość, że nam zmienili tryb studiów (zamiast 3+2 mamy 5 lat) to jeszcze te przedmioty specjalnosciowe dadzą nam na 4 i 5 roku!! A i jeszcze dziekan stwierdził, że 2 wykłady tygodniowo to wystarczająca liczba żeby nauczyć sie języka orientalnego. Masakra. W zeszłym roku studenci przez rok nie potrafili nauczyć się kany!! Normalnie uczelnia pełna mapetów !
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Czw Paź 05, 2006 11:32 pm   Odpowiedz z cytatem
no i dobrze, niech mają
bez przesady, to już przegięcie na maxa, jeśli taki sajgon Wam zarzucili to niech się chociaż wytłumaczą!!!

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Nie Paź 08, 2006 10:21 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco, szacunek :/
ja za to dostałem sięna filologię angielską z jezykiem rosyjskim i też można powiedzieć że nas oszukali bo nie który się o tym rosyjskim dowiedzieli dopiero we wrześniu czy kiedy, i na dodatek wykładowcy mają pretensję że nie umiemy rosyjskiego, chociaż było napisane iż będie prowadzony od podstaw lub jakośzaawansowani, a tu ni chu chu. i się wściekają że nas cyferek uczą! ;/
rosyjski na dodatek mam w wymiarze 4x1,5h :/

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Nie Paź 08, 2006 1:30 pm   Odpowiedz z cytatem
tak to już niestety w Polsce jest...
mam znajomych na germanistykach i anglistykach, to co prawda nie to samo, ale to uczelnie niepaństwowe i mogą tam robić wszystko, zmieniać im rozkład zajęć z dnia na dzień, powiadomiś, że od przyszłego roku mają przedmioty których nie mogli się spodziewać, no cuda... itp.
ochoczo tylko reagują na pytania w stylu "gdzie mogę opłacić przyszły miesiąc?"
paranoja

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Kosuke

Post Wysłany: Pon Paź 09, 2006 12:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja jestem w podobnej sytuacji(tylko, że chodzi o j.niemiecki). Dostałem sie na anglistykę z dodatkowym językiem niemieckim. Dopiero w pierwszy dzień studiów okazało się, że w podziale mamy takie przedmioty jak: fonetyka j.n, gramatyka j.n, konwersacje i sprawności zintegrowane. paranoja. na pierwszym wykładzie babka zaczęła mówić do nas po niemiecku i większość grupy nie wiedziała o co chodzi...
poprzedni rocznik miał na tej samej specjalizacji tylko lektorat z j.n.(tzn. od podtaw). po co mi taka znajomość germańskiego na filologii angielskiej? W dodatku w porównaniu z latami wcześniejszymi dołożyli nam łacinę. po kiego chu...chu...!!!???

"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny"
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 11, 2006 10:34 am   Odpowiedz z cytatem
Z gory przepraszam za brak polskich liter ale kozystam z komputera uczelni.
No i sobie postudiowaam na WSSM ;P. Mialam pogadanke z rektorem (nie mial wesolej miny ;P), zabralam papiery i teraz bede pisac podanie o zwrot wpisowego. Zaczepilam sie na ... japonistyce na WSJO . Jest ciekawie choc narazie nie zostalam przydzielona do zadnej grupy (zrobia to w przyszlym tygodniu) no i za jakis czas (jak znajde mieszkanie bo obecnie razem z chlopakiem mieszkam u znajomej znajomego) postaram sie znalezc jakas prace dorywcza bo niestety ta szkola jest bardzo droga.
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sro Paź 11, 2006 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Witamy w Pyrlandii [= Może trochę więcej o japonistyce na WSJO? Jakie są zajęcia i z kim...

mistcz_ironji

Post Wysłany: Sro Paź 11, 2006 4:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Z gory przepraszam za brak polskich liter ale kozystam z komputera uczelni.
No i sobie postudiowaam na WSSM ;P. Mialam pogadanke z rektorem (nie mial wesolej miny ;P), zabralam papiery i teraz bede pisac podanie o zwrot wpisowego. Zaczepilam sie na ... japonistyce na WSJO . Jest ciekawie choc narazie nie zostalam przydzielona do zadnej grupy (zrobia to w przyszlym tygodniu) no i za jakis czas (jak znajde mieszkanie bo obecnie razem z chlopakiem mieszkam u znajomej znajomego) postaram sie znalezc jakas prace dorywcza bo niestety ta szkola jest bardzo droga.

witaj ja w tym roku zaczalem japonistyke na wsjo. niestety na pewno nie przydziela cie do naszej grupy poniewaz aktualnie jest ona jedna z liczniejszych.

mistcz_ironji

Post Wysłany: Sro Paź 11, 2006 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
nezumi napisał:
Witamy w Pyrlandii [= Może trochę więcej o japonistyce na WSJO? Jakie są zajęcia i z kim...

no wiec tak. na poczatku bylem sceptycznie nastawiony do wsjo-wskiej japonistyki- mamy po prostu malo zajec (innym razem policze dokladnie ile z czego). na szczescie okazalo sie ze z materialem sie nie bedziemy przez to ociagac- po prostu trzeba wiecej pracowac w domu. na forum uczelni starsze roczniki pisza ze w drugim semestrze doloza nam wiecej zajec.
wykladowcy wydaja mi sie na prawde wporzadku- duzo wiedza i staraja sie nas czegos nauczyc, no i sa po prostu sympatyczni (szczegolnie panie japonki). z kim mamy zajecia?
z tego co pamietam to komunikacje mamy z mgr Norie Mogi, oraz z mgr Yuki Horie (nawet powiedziala nam z kad to imie). no i jest jeszcze mgr Kyoko Nakanishi. szczerze mowiac to nie jestem do konca pewien czy dobrze pamietam ktora sensei czego uczy (dopiero pierwszy tydzien zajec minal). mgr Agnieszka Wachowska uczy nas gramatyki japonskiej, a historie japonii i jeden z wykladow pisma mamy z dr Maciejem Kanertem.
jedyne czego sie obawiam to stanu grupy po pierwszych egzaminach- wyglada na to ze niektorym nie chcialo sie nawet kany nauczyc w terminie.

mottomo

Post Wysłany: Sro Paź 11, 2006 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Hm, pierwszy raz słyszę o tym wydziale ale zapowiada się ciekawie... O ile dobrze rozumiem są to studia licencjackie niezależne od UAM'u , tak?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2