| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kage

|
Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 10:10 pm |
|
|
|
żeby nam wszystkim było lepiej, zwłaszcza, że już za kilka dni zaczyna się nowy rok akademicki , napiszmy coś o naszych planach na najbliższe 12 miesięcy.
jakie macie plany w związku z samodzielnym poszerzaniem wiadomości na temat języka, kultury i historii Japonii ? (oraz Chin-zapraszamy również "niedoszłych sinologów" ).
to żadna ujma nie dostać się na japonistykę czy sinologię, takie były kryteria i mówi się trudno. kilku moich znajomych, naprawdę pasjonatów się nie dostało, a powinni. mi też się nie udało....
ale dość tęsknot, life is brutal^^
oczywiście gratulacje dla tych, którzy będą studiować wymarzony kierunek wszystkiego dobrego i powodzenia!!!
Kage _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 9:55 am |
|
|
|
ja się dostałam na historię sztuki do Torunia cudem.
na malarstwo zabrakły mi 3 pkty, a na japonistykę w Wawie i w Poznaniu byłam daleko za pierwszą setką. nie ma szans, zwłaszcza jak nie ma rozmowy kwalifikacyjnej, nie mam czym zaskoczyć komisję... szkoda.
no i nic, w tym roku będę kończyć kurs instruktora samoobrony, studiować, trenować dalej i uczyć się japońskiego we własnym zakresie (moi japońscy korespondenci mówią, że coś ze mnie będzie).
a w przyszłości... chcę uczyć sztuk walki, choć wiem, że może być ciężko, bo nie jestem mężczyzną. jak będzie wyglądać moje życie za rok... hm nie wiem. ale warto wierzyć w marzenia. ja wciąż marzę, że kiedyś zobaczę kwitnące japońskie wiśnie na wyciągnięcie ręki i będę mogła wyrazić czysto po japońsku jakie są piękne.
też jestem uparta i myślę, że wszystko jest możliwe. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:16 am |
|
|
|
| Ehh no pięknie. Wygląda na to, że uczelnia nas oszukała (nas bo wszystkie specjalizacje). Czas wydrzeć mordę na kogo trzeba o ile wreszcie odbiorą telefon :/. Nie mam pojęcia jak potoczy się sprawa, a już jutro wyjeżdżam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:03 pm |
|
|
|
| WSSM??? _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 4:30 pm |
|
|
|
| Ale na czym polega to oszustwo? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 5:51 pm |
|
|
|
Sinologia na WSSM jest na stosunkach międzynarodowych i miała się opierać na przedmiotach specjalnościowych takich jak język chiński, historia Chin, kultura Chin, prawo i gospodarka Chin i Chiny na arenie międzynarodowej. Po czym na stronę wrzucili plan zbiorczy
http://www.wssm.edu.pl/polish/pl/plan/plan.htm dla wszystkich specjalizacji na stosunkach międzynarodowych co już jest kary godne, a specjalizacje to amerykanistyka, arabistyka, sinologia,j aponistyka, rusycystyka. Jak można dać plan, jeden plan, dla tak różnych kierunków?! Gdzie są te przedmioty specjalnościowe?! Na 1 roku są (o matko) "aż" 2 wykłady z języka orientalnego (oczywiście to jedyne co łączy ten kierunek z sinologią), a w następnych latach nie ma ani pół przedmiotu związanego z Chinami. Zresztą żadnej specjalizacji nie zgadza się to co podawali na stronie czy w folderach z tym czymś co nazywają planem. W dodatku wszystkie kierunki miały być w trybie 3+2, a tu mi nagle piszą, że mam 5 lat. Nie mam zamiaru płacić za coś na co nie składałam papierów bo to wszystko to oszustwo i paranoja! Niech mi tylko każą płacić za zerwanie umowy z tymi oszustami to poznają moja ciemną stronę mocy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:50 pm |
|
|
|
| faktycznie oszustwo, kurcze szkoda... _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 439 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 10:21 am |
|
|
|
Niltinco, szacunek :/
ja za to dostałem sięna filologię angielską z jezykiem rosyjskim i też można powiedzieć że nas oszukali bo nie który się o tym rosyjskim dowiedzieli dopiero we wrześniu czy kiedy, i na dodatek wykładowcy mają pretensję że nie umiemy rosyjskiego, chociaż było napisane iż będie prowadzony od podstaw lub jakośzaawansowani, a tu ni chu chu. i się wściekają że nas cyferek uczą! ;/
rosyjski na dodatek mam w wymiarze 4x1,5h :/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 1:30 pm |
|
|
|
tak to już niestety w Polsce jest...
mam znajomych na germanistykach i anglistykach, to co prawda nie to samo, ale to uczelnie niepaństwowe i mogą tam robić wszystko, zmieniać im rozkład zajęć z dnia na dzień, powiadomiś, że od przyszłego roku mają przedmioty których nie mogli się spodziewać, no cuda... itp.
ochoczo tylko reagują na pytania w stylu "gdzie mogę opłacić przyszły miesiąc?"
paranoja _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kosuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 2:10 pm |
|
|
|
| Witamy w Pyrlandii [= Może trochę więcej o japonistyce na WSJO? Jakie są zajęcia i z kim... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mistcz_ironji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mistcz_ironji

|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 5:02 pm |
|
|
|
| nezumi napisał: |
| Witamy w Pyrlandii [= Może trochę więcej o japonistyce na WSJO? Jakie są zajęcia i z kim... |
no wiec tak. na poczatku bylem sceptycznie nastawiony do wsjo-wskiej japonistyki- mamy po prostu malo zajec (innym razem policze dokladnie ile z czego). na szczescie okazalo sie ze z materialem sie nie bedziemy przez to ociagac- po prostu trzeba wiecej pracowac w domu. na forum uczelni starsze roczniki pisza ze w drugim semestrze doloza nam wiecej zajec.
wykladowcy wydaja mi sie na prawde wporzadku- duzo wiedza i staraja sie nas czegos nauczyc, no i sa po prostu sympatyczni (szczegolnie panie japonki). z kim mamy zajecia?
z tego co pamietam to komunikacje mamy z mgr Norie Mogi, oraz z mgr Yuki Horie (nawet powiedziala nam z kad to imie). no i jest jeszcze mgr Kyoko Nakanishi. szczerze mowiac to nie jestem do konca pewien czy dobrze pamietam ktora sensei czego uczy (dopiero pierwszy tydzien zajec minal). mgr Agnieszka Wachowska uczy nas gramatyki japonskiej, a historie japonii i jeden z wykladow pisma mamy z dr Maciejem Kanertem.
jedyne czego sie obawiam to stanu grupy po pierwszych egzaminach- wyglada na to ze niektorym nie chcialo sie nawet kany nauczyc w terminie. _________________ olłejs bi jurself kos ju mej fajnt jurself baj jurself ent dats not fan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 6:31 pm |
|
|
|
| Hm, pierwszy raz słyszę o tym wydziale ale zapowiada się ciekawie... O ile dobrze rozumiem są to studia licencjackie niezależne od UAM'u , tak? |
|
| Powrót do góry |
|
|