| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Ronin

|
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 4:29 pm |
|
|
|
Czytając książki dotyczące historii Kraju Kwitnące Wiśni, natknąłem się na informację, że po zamknięciu granic przez Japonię, z państw Europejskich, jedynie pewna mała spółka miała ograniczony dostęp do japońskich portów. I stąd moje pytanie- jakiej narodowości była ta spółka, czy tak jak pisał Paul Verney, w ,,Kulturze Japonii" holenderska, czy też może, jak pisał Steven Turnbull w książce ,,Samuraje. Dzieje Japońskich wojowników", była to spółka Duńska.
Proszę o odpowiedź, bowiem już od dłuższego czasu mnie ten problem trapuje. _________________ ,,A czy znasz ty, bracie młody,
Twoje ziemie, twoje wody?
Z czego słyną, kędy giną
W jakim kraju i dunaju?"-Wincenty Pol (Pieśń o ziemi)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aniki

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2011 5:06 pm |
|
|
|
| Holendrzy. Nie wiem skąd się Turnbullowi wzięli Duńczycy, ja bym radził podchodzić do jego prac jak pies do jeża - ostrożnie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
torii

|
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 2:19 pm |
|
|
|
| Yup, do Turnbulla z duza ostroznoscia. Potrafi sie walnac, bagatela, o 100 lat. Chociaz Dunczycy to moze byc blad tlumacza (Dutch ->Dunczycy). |
|
| Powrót do góry |
|
|
AnnaI

|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 1:53 pm |
|
|
|
| W szwedzkim wydaniu (bo angielskiego nie mam) sa Holendrzy, wiec po polsku to najwyrazniej blad tlumaczki lub redaktora. _________________ meh, nic ciekawego...
|
|
| Powrót do góry |
|
|