Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Nauka od podstaw.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dethi

Post Wysłany: Wto Sie 16, 2011 6:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam.
Jako iż dopiero od niedawna interesuję się Japonią, postanowiłam opanować chociaż podstawy tego języka. Gdyż to właśnie język i kultura najbardziej mnie urzekły. ;D Ale dla mnie sprawa nie jest prosta, przeglądając forum, zauważyłam, że trzeba być bardziej 'w temacie', niż jestem ja sama. Więc mam prośbę do Was - może to głupie pytanie, i pewnie mogłabym poszukać w google.pl ale jednak wolę się kogoś poradzić - jakie książki polecacie na początek? Prosiłabym o podanie tytułów, najlepiej, żeby to były książki w języku polskim - nie angielskim. Może jakieś ćwiczenia? Słownik, albo podręcznik z podstawowymi zwrotami, pismem - bo tego też c h c ę się n a u c z y ć. Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Wto Sie 16, 2011 9:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Temat podręczników był poruszany tak wiele razy, że nie jestem nawet w stanie tego zliczyć. W dużym skrócie: omijaj szerokim łukiem pozycje z wydawnictwa Edgard bo to głównie rozmówki. Jedyna książka, która ponoć jest jakimś podręcznikiem z tego wydawnictwa to "Japoński. Mów, pisz i czytaj" autorstwa Ewy Krassowskiej-Mackiewicz. Nigdy nie przeglądałam tej ani innych jej książek wydanych już nie przez Edgard ale PJWSTK (czyli "Język japoński dla początkujących" i "Język japoński dla średniozaawansowanych" - co tak naprawdę i tak ogranicza się do poziomu podstawowego). Jedni sobie chwalą inni nie.

Inną książką, dość często wybieraną jest "Nihongo wa kantan desu yo" (poziom 4 i 3 kyuu) Moniki Szyszki. Plusem jest, że każda z książek zawiera cały materiał gramatyczny, słownictwo i znaki potrzebne do zdania egzaminu na danym poziomie (4 lub 3 kyuu). Minus to cena i kilka potknięć, ale tak naprawdę każdy podręcznik gdzieś ma jakieś błędy lub nieścisłości.

Co do ćwiczeń to najlepsze są " Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego - wybór ćwiczeń" wydany przez UAM.

Do pisma jak na razie najlepsze są materiały wydane przez Nozomi "Pismo japońskie" (w 3 tomach), ale niestety i tu do ideału daleko bo w skład przykładowych złożeń znaków wepchnięto słowa, które nigdy ci się nie przydadzą.

Ogólnie o tym co wyszło na rynek polski i co ludzie zachwalają możesz poczytać tu: http://forum.japonka.pl/viewforum.php?f=19.

Dethi

Post Wysłany: Czw Sie 18, 2011 3:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękuję bardzo za propozycje. Kupiłam już kilka, i pewnie za niedługo będę się rozglądać za resztą, bo nie było wszystkich w sklepach. Wszystkich na raz bym oczywiście nie kupiła, najwyżej bd za niedługo przez internet zamawiać. Dziękuję jeszcze raz za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1