Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

UW - magisterskie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Lip 12, 2011 2:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Z czystej ciekawości a i dla dowiedzenia się paru rzeczy chciałabym zapytać czy są na forum osoby, które idą na II stopień Japonistyki na UW?

Ja już zapisana i czekam na wyniki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norek

Post Wysłany: Sro Lip 13, 2011 1:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Słyszałem, że trochę osób przenosi się z UW - z uwagi na mniejszą liczbę zajęć na uzupełniających - na UJ (bądź teraz UAM).

A poza tym powodzenia, sam z chęcią poczytam opinie innych :)

kajtek88r

Post Wysłany: Czw Lip 14, 2011 2:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo dziękuje Liczę, że mimo wszystko gdzieś kogoś złapię i uda mi się poznać no i nie wkraczać w kompletnie nowe środowisko.
Powrót do góry
Yumemi

Post Wysłany: Sob Lip 23, 2011 2:43 am   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:
Bardzo dziękuje Liczę, że mimo wszystko gdzieś kogoś złapię i uda mi się poznać no i nie wkraczać w kompletnie nowe środowisko.

Jestem w tej samej sytuacji :) Zapisałam się jednocześnie na studia magisterskie na UW i na UJ. Właśnie dostałam informację, że zostałam zakwalifikowana na japonistykę UJ. Szczerze mówiąc, wolałabym iść do Warszawy, ponieważ chciałabym wyspecjalizować się w literaturze japońskiej, a w mniejszym stopniu zależy mi na języku. Poza tym, braki w kadrze na UJ mnie wyraźnie zniechęcają. Dlatego UJ traktuję jako plan B.

Tak czy owak, chętnie usłyszę opinie dodatkowe na temat wszystkich magisterskich japonistyk w Polsce
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Lip 23, 2011 7:26 am   Odpowiedz z cytatem
Na UW na magisterskich zajęć z języka prawie nie ma za to jest masa kulturowych. Na UJ i podejrzewam, że na UAM też głównie stawia się na język, ale jak ktoś chce to i w literaturze też się podszkoli. Na UJ akurat literatury na magisterskich było jak dla mnie aż za dużo bo i zajęcia z tłumaczenia opierały się o literaturę, monograf z literatury i osobne zajęcia z literatury klasycznej prowadzone po japońsku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kajtek88r

Post Wysłany: Sob Lip 23, 2011 10:18 am   Odpowiedz z cytatem
Yumemi, a powiedz mi skąd w ogóle jesteś?

Ja stawiam teoretycznie na język, ale że chcę i muszę dojeżdżać z Łodzi to wchodzi w grę tylko Warszawa. Na szczęście zajęć na pierwszym roku nie ma zbyt wiele a i jest sporo konwersatorium i zajęć z języka(patrząc na plan;) )

Oby do zobaczenia w październiku!

Notabene, może mi ktoś wyjaśnić czemu UJ już teraz ma wyniki z rekrutacji, a UW przeciąga do września? Przez ilość chętnych?
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Sob Lip 23, 2011 2:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Yumemi napisał:
kajtek88r napisał:

Jestem w tej samej sytuacji :) Zapisałam się jednocześnie na studia magisterskie na UW i na UJ. Właśnie dostałam informację, że zostałam zakwalifikowana na japonistykę UJ. Szczerze mówiąc, wolałabym iść do Warszawy, ponieważ chciałabym wyspecjalizować się w literaturze japońskiej, a w mniejszym stopniu zależy mi na języku. Poza tym, braki w kadrze na UJ mnie wyraźnie zniechęcają. Dlatego UJ traktuję jako plan B.

Tak czy owak, chętnie usłyszę opinie dodatkowe na temat wszystkich magisterskich japonistyk w Polsce

Mam prawie identyczną sytuacje. Również dostałem się na UJ, ale rozważam, także studia na UW i UAM'ie, gdzie rekrutacja kończy się we wrześniu. Co jest swego rodzaju problemem. Fajnie by było dostać się wszędzie i potem wybierać najbardziej optymalną dla siebie uczelnie. Cóż zobaczymy.
W każdym razie w poniedziałek jadę do Krakowa złożyć papiery.
Potem zobaczymy, co będzie z Warszawą i Poznaniem
Powrót do góry
Yumemi

Post Wysłany: Sob Lip 23, 2011 9:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Na UJ i podejrzewam, że na UAM też głównie stawia się na język, ale jak ktoś chce to i w literaturze też się podszkoli.

Tak, na UAM bardzo stawiają na język i poszczególne działy w podręczniku magluje się bardzo dokładnie. Niestety jednak sposób nauczania tam nie za bardzo do mnie docierał. Nie czułam, że jestem w stanie tam nauczyć się języka i bardzo niewiele wynosiłam z lekcji. Ale to moje prywatne odczucie i komuś mogło akurat pasować taki, a nie inny sposób.

A co do UW, to słyszałam, że to studia przede wszystkim kulturoznawcze, ale mnie to odpowiada.

Cytat:

Na UJ akurat literatury na magisterskich było jak dla mnie aż za dużo bo i zajęcia z tłumaczenia opierały się o literaturę, monograf z literatury i osobne zajęcia z literatury klasycznej prowadzone po japońsku.

Brzmi ciekawie :) A czy prowadzi tam jakieś zajęcia prof. Melanowicz? Kiedyś mi się zdawało, że on wykłada w Krakowie, a teraz patrząc na plan, jakoś nie widzę...

kajtek88r napisał:
Yumemi, a powiedz mi skąd w ogóle jesteś?

Wzięłam się z poznańskiego WSJO, aczkolwiek miałam krótki epizod na UAM i z pewnych powodów nie za bardzo chciałabym iść tam na magisterskie .

Cytat:

Oby do zobaczenia w październiku!

Życzmy sobie powodzenia! :)

Cytat:

Notabene, może mi ktoś wyjaśnić czemu UJ już teraz ma wyniki z rekrutacji, a UW przeciąga do września? Przez ilość chętnych?

Też sobie zadaję to pytanie XD To chyba spisek, żeby pozabierać studentów UAMowi i UW! ;D
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Lip 24, 2011 7:58 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Brzmi ciekawie :) A czy prowadzi tam jakieś zajęcia prof. Melanowicz? Kiedyś mi się zdawało, że on wykłada w Krakowie, a teraz patrząc na plan, jakoś nie widzę...

Nie, Melanowicz nie wykłada za to od literatury są: dr Kozyra, dr Szczechla i dr Sonoyama. To właśnie z Sonoyamą są zajęcia po japońsku i nie dotyczą konkretnych dzieł, ale zagadnień związanych z literaturą klasyczną takich jak np: wabi - sabi, mono no aware itp.
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:13 am   Odpowiedz z cytatem
Niestety, ale UJ chyba jako jedyna uczelnia robi tak wcześnie rekrutację na magisterskie, co często skreśla osoby, które z różnych powodów bronią licencjat dopiero we wrześniu...
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Wto Lip 26, 2011 9:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Niestety, ale UJ chyba jako jedyna uczelnia robi tak wcześnie rekrutację na magisterskie, co często skreśla osoby, które z różnych powodów bronią licencjat dopiero we wrześniu...

Wiesz, może to w pewien sposób skuteczny sposób narzucenia dyscypliny? Chociaż z drugiej strony dyskryminowane są osoby, które z przyczyn losowych bronią się we wrześniu, a nie z lenistwa.

Cytat:
Mam prawie identyczną sytuacje. Również dostałem się na UJ, ale rozważam, także studia na UW i UAM'ie, gdzie rekrutacja kończy się we wrześniu. Co jest swego rodzaju problemem. Fajnie by było dostać się wszędzie i potem wybierać najbardziej optymalną dla siebie uczelnie. Cóż zobaczymy.

Przez dwa lata mówiłeś tylko o UJ a ostatnio UW, że jest kiepskie, ale kombinujesz :) haha Papiery dowozisz, a to nie będzie jednoznaczne z zapisaniem się?

Co do Melanowicza to wykłada literaturę na WSSM(chyba tylko)
Powrót do góry
Yumemi

Post Wysłany: Wto Lip 26, 2011 11:23 pm   Odpowiedz z cytatem
kajtek88r napisał:

Przez dwa lata mówiłeś tylko o UJ a ostatnio UW, że jest kiepskie, ale kombinujesz :) haha Papiery dowozisz, a to nie będzie jednoznaczne z zapisaniem się?

Ja robię tak samo, bo co zrobię, jak nie dostanę się gdzie indziej? A to, że się zapiszę, nie jest równoznaczne z tym, że muszę się ostatecznie tam pojawić na zajęciach Jeśli dostanę się do Warszawy, to po prostu wybiorę papiery i tyle. Może to nie jest fair wobec ludzi, którym zabiorę miejsce, ale cóż, uczelnia sama mnie do tego zmusza wymyślając sobie taki, a nie inny termin rekrutacji. Oni nie są fair, ja też nie będę.
Powrót do góry
kajtek88r

Post Wysłany: Sro Lip 27, 2011 8:22 am   Odpowiedz z cytatem
Yumemi napisał:
Może to nie jest fair wobec ludzi, którym zabiorę miejsce, ale cóż, uczelnia sama mnie do tego zmusza wymyślając sobie taki, a nie inny termin rekrutacji. Oni nie są fair, ja też nie będę.

A faktycznie, racja. Taki termin wyników zobowiązuje. Bez sensu trochę.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 27, 2011 8:54 am   Odpowiedz z cytatem
2 lata temu swoje papiery na UJ składałam dopiero we wrześniu, ale nie pamiętam czy wtedy wyniki były już w lipcu czy jeszcze nie.
Nie wiem jak teraz ale w tamtym czasie nie było nawet tylu chętnych na magisterskie by zapchać limit miejsc, a rekrutację prowadził tylko UJ i UW. W końcu nie każdy kończący licencjat ma ochotę na kontynuację studiów.
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Czw Lip 28, 2011 7:43 am   Odpowiedz z cytatem
2 lata temu rekrutacja była na 100% dopiero we wrześniu.

Teraz więcej osób ma już licencjat, a przecież nie wszyscy idą na mgr od razu.
Powrót do góry
Arczi

Post Wysłany: Pią Lip 29, 2011 8:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:

kajtek88r napisał:

No w pewnym sensie masz racje ale:
Yumemi napisał:

Ja robię tak samo, bo co zrobię, jak nie dostanę się gdzie indziej? A to, że się zapiszę, nie jest równoznaczne z tym, że muszę się ostatecznie tam pojawić na zajęciach Jeśli dostanę się do Warszawy, to po prostu wybiorę papiery i tyle. Może to nie jest fair wobec ludzi, którym zabiorę miejsce, ale cóż, uczelnia sama mnie do tego zmusza wymyślając sobie taki, a nie inny termin rekrutacji. Oni nie są fair, ja też nie będę.

Gdyby wszystkie uczelnie rekrutowały w tym samy czasie, pewnie innaczej by to wyglądało.

I jak sama napisałaś
kajtek88r napisał:
A faktycznie, racja. Taki termin wyników zobowiązuje. Bez sensu trochę.

No terminy są jakie są w tym roku, więc lepiej zawieść, papiery, przynajmniej w razie czego, ma się deskę ratunkową. Choć z drugiej strony jakby na to patrzeć. Wcześniejszy termin rekrutacji i ogłoszenia wyników, pozwala na wcześniejsze rozglądanie się za mieszkaniem, pracą itd.
Powrót do góry
satrapa0

Post Wysłany: Pon Sie 01, 2011 5:58 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:

Na UJ akurat literatury na magisterskich było jak dla mnie aż za dużo bo i zajęcia z tłumaczenia opierały się o literaturę, monograf z literatury i osobne zajęcia z literatury klasycznej prowadzone po japońsku.

Witam, jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z japonistyką (w tym roku złożyłem papiery na WSSM). Dorzucając swoje 3 grosze do dyskusji - zgodnie z tym co widziałem w dotychczasowych planach to Melanowicz uczy w Łodzi (WSSM).
Jest ktoś na forum, kto też dopiero zaczyna swoje studia na japonistyce? (najlepiej w Łodzi? Z chęcią poznam nowych kolegów i koleżanki jeszcze przed rozpoczęciem roku! :)
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Wto Sie 02, 2011 9:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli profesor Melanowicz jest tym, co skłoniło Cię do pójścia na WSSM - zastanów się jeszcze i poczytaj inne tematy o tej uczelni.

Swoją drogą - ostatnio wydana Historia literatury japońskiej jest świetna - dobrze skompilowana, podaje wiedzę w bardzo przystępnej formie.
Być może nie jest to to samo co słuchanie na żywo profesora, ale uważam, że jego osoba nie powinna być żadną kartą przetargową :)

Aha, nie wykłada on w Krakowie.

Pozdrawiam!

satrapa0

Post Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 8:04 am   Odpowiedz z cytatem
Norek napisał:
Jeśli profesor Melanowicz jest tym, co skłoniło Cię do pójścia na WSSM - zastanów się jeszcze i poczytaj inne tematy o tej uczelni.

Swoją drogą - ostatnio wydana Historia literatury japońskiej jest świetna - dobrze skompilowana, podaje wiedzę w bardzo przystępnej formie.
Być może nie jest to to samo co słuchanie na żywo profesora, ale uważam, że jego osoba nie powinna być żadną kartą przetargową :)

Aha, nie wykłada on w Krakowie.

Pozdrawiam!

Wiesz, ja generalnie jestem nastawiny na naukę od "mistrza". Trzeba mieć jakiś wzór, jakiegoś przewodnika w nauce. Ważna jest wiedza danej osoby, od której mozna ją pozyskać. Ja chcę się nauczyć japońskiego i wiem że będę umiał ten język! :)
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 8:17 am   Odpowiedz z cytatem
Dobrze jest mieć jakiś wzór do naśladowania i swojego mentora, ale Melanowicz nie uczy japońskiego tylko literatury, więc od praktycznej nauki języka musisz sobie znaleźć innego mistrza.
Jeśli faktycznie chcesz się dobrze nauczyć japońskiego tak by później bez problemu móc wykorzystać go w pracy zawodowej to nastaw się właściwie głównie na samodzielną naukę. O ile powyższe zdanie tyczy się studentów każdej japonistyki (samodzielna nauka to w sumie podstawa na każdej filologii), o tyle w przypadku WSSM trzeba to sobie jeszcze dodać do potęgi, bo z materiałem idzie się tam dużo wolniej niż na pozostałych japkach.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2