| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:25 am |
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Jestem tutaj nowy. Nie mam pojęcia jak się wymawia: a, b, c, d,e (cały alfabet) czy mówi się podobnie jak w języku polskim?
Dopiero się zaczynam uczyć, proszę mi napisać :)!
aha... proszę nie używać chińskich znaków bo mi się nie wyświetlają - jeśli ktoś mógłby mi napisać jak je zainstalować, to będę bardzo wdzięczny!
Arigatou :-)!
HeMatt |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:02 pm |
|
|
|
Dziękuję Bardzo! :)
[edit] Już widzę, że ciężko będzie układać wyrazy z tych liter, więc chyba narazie pozostane przy nauce słówek. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:22 pm |
|
|
|
Właściwie to najlepiej rozpocząć naukę japońskiego własnie od hiragany i katakany, a następnie ćwiczyć poznane znaki poprzez pisanie słówek, zdań.
Poza pisaniem i czytaniem kany, dobrze jest zrobić sobie fiszki z tych sylabariuszy, gdzie z jednej strony karteczki masz znak, a z drugiej jego odczyt. W ten sposób powtarzasz losowe znaki, a nie w szeregu (jak w tabeli). |
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:45 pm |
|
|
|
Myślę, że jeszcze nie czas na nukę pisania - z tego co widzę to można się porozumieć bez japońskich znaków. Czy są one bardzo często używane? kiedy rozmawiam z Japończykami na czacie to nie używają swoich znaków (przynajmniej mało kto używa).
[Edit] właśnie się dowiedziałem, że w Japonii czy w Chinach używają tylko "krzaczków" do pisania, więc jak oni nauczyli się pisać "po naszemu"? przecież to musi być bardzo trudne dla nich... |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:46 pm |
|
|
|
| W Japonii chyba każdy uczeń ma zajęcia z angielskiego więc siłą rzeczy muszą nauczyć się alfabetu łacińskiego co nie jest trudne biorąc po uwagę, że każda litera to jedynie zapis dźwięku, a nie znaczenia (podobnie jest z kaną dlatego nauka obu sylabariuszy przeważnie nie sprawia problemu). Normalnie Japończycy piszą wyłącznie krzaczkami (kaną i kanji). Nie wiem gdzie widziałeś by Japończycy między sobą pisali wyłącznie w romanizacji. Ja takich dziwów nie widziałam bo na każdym portalu gdzie siedzę używają znaków, natomiast to normalne, że do osoby nie znającej japońskiego nie będą pisać w znakach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:53 pm |
|
|
|
Na portalach owszem, używają swoje znaki, ale w rozmowach z obcokrajowcami np. na czacie już nie :).
Engel na zajęciach? jak wyglądają takie lekcje? studiujesz Japonistykę? |
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:27 pm |
|
|
|
| hematt napisał: |
Na portalach owszem, używają swoje znaki, ale w rozmowach z obcokrajowcami np. na czacie już nie :).
|
To raczej logiczne. Po co maja pisac po japonsku do kogos kto zapewne japonskiego nie zna? _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:58 pm |
|
|
|
| kurimon napisał: |
| hematt napisał: |
|
To raczej logiczne. Po co maja pisac po japonsku do kogos kto zapewne japonskiego nie zna? |
To był Japoński ChatRoom, więc dużo ludzi jest tam z Japonii. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:43 pm |
|
|
|
| A może to był czat dla osób uczących się japońskiego bądź interesujących się Japonią? Masz link do niego? Swego czasu wchodziłam z ciekawości na japońskie czaty i wszystko było w krzakach, więc jakoś wierzyć mi się nie chcę, że 100% japoński czat może być wyłącznie w romanizacji. |
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 7:03 pm |
|
|
|
| Odpowiedź jest prosta. To był icq chat. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:11 pm |
|
|
|
| Czy ja wiem? nie było tam zbyt wielu fanów M&A, ale to nie istotne :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:33 pm |
|
|
|
| Ja właśnie z tamtego czata zapraszam ludzi do siebie na MSN :), ale póki co mam na tym komunikatorze tylko samych chińczyków. |
|
| Powrót do góry |
|
|