Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Jak wypowiadać litery/słowa?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Tłumaczenia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:25 am   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Jestem tutaj nowy. Nie mam pojęcia jak się wymawia: a, b, c, d,e (cały alfabet) czy mówi się podobnie jak w języku polskim?

Dopiero się zaczynam uczyć, proszę mi napisać :)!

aha... proszę nie używać chińskich znaków bo mi się nie wyświetlają - jeśli ktoś mógłby mi napisać jak je zainstalować, to będę bardzo wdzięczny!

Arigatou :-)!

HeMatt
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 7:31 am   Odpowiedz z cytatem
Trochę o fonetyce masz tu http://benkyo.pl/lekcja-0/czytanie-glosek/, a tutaj tabelę do posłuchania http://japanese.about.com/library/blhiraganaaudio.htm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękuję Bardzo! :)

[edit] Już widzę, że ciężko będzie układać wyrazy z tych liter, więc chyba narazie pozostane przy nauce słówek.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Właściwie to najlepiej rozpocząć naukę japońskiego własnie od hiragany i katakany, a następnie ćwiczyć poznane znaki poprzez pisanie słówek, zdań.

Poza pisaniem i czytaniem kany, dobrze jest zrobić sobie fiszki z tych sylabariuszy, gdzie z jednej strony karteczki masz znak, a z drugiej jego odczyt. W ten sposób powtarzasz losowe znaki, a nie w szeregu (jak w tabeli).
Powrót do góry
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Myślę, że jeszcze nie czas na nukę pisania - z tego co widzę to można się porozumieć bez japońskich znaków. Czy są one bardzo często używane? kiedy rozmawiam z Japończykami na czacie to nie używają swoich znaków (przynajmniej mało kto używa).

[Edit] właśnie się dowiedziałem, że w Japonii czy w Chinach używają tylko "krzaczków" do pisania, więc jak oni nauczyli się pisać "po naszemu"? przecież to musi być bardzo trudne dla nich...
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
"Naszych" znaków jest "trochę" mniej niż ideogramów, nie wspominając o tym, że są dużo mniej skomplikowane, więc na pewno dużo łatwiej jest się im nauczyć alfabetu łacińskiego niż nam znaków... Aczkolwiek nie znaczy to, że nie mają problemów. Kiedyś oglądaliśmy na zajęciach takie ich przykładowe książeczki do nauki alfabetu łacińskiego i zabawne to było.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:46 pm   Odpowiedz z cytatem
W Japonii chyba każdy uczeń ma zajęcia z angielskiego więc siłą rzeczy muszą nauczyć się alfabetu łacińskiego co nie jest trudne biorąc po uwagę, że każda litera to jedynie zapis dźwięku, a nie znaczenia (podobnie jest z kaną dlatego nauka obu sylabariuszy przeważnie nie sprawia problemu). Normalnie Japończycy piszą wyłącznie krzaczkami (kaną i kanji). Nie wiem gdzie widziałeś by Japończycy między sobą pisali wyłącznie w romanizacji. Ja takich dziwów nie widziałam bo na każdym portalu gdzie siedzę używają znaków, natomiast to normalne, że do osoby nie znającej japońskiego nie będą pisać w znakach.
Powrót do góry
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Na portalach owszem, używają swoje znaki, ale w rozmowach z obcokrajowcami np. na czacie już nie :).

Engel na zajęciach? jak wyglądają takie lekcje? studiujesz Japonistykę?
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:27 pm   Odpowiedz z cytatem
hematt napisał:
Na portalach owszem, używają swoje znaki, ale w rozmowach z obcokrajowcami np. na czacie już nie :).

To raczej logiczne. Po co maja pisac po japonsku do kogos kto zapewne japonskiego nie zna?

hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
hematt napisał:

To raczej logiczne. Po co maja pisac po japonsku do kogos kto zapewne japonskiego nie zna?

To był Japoński ChatRoom, więc dużo ludzi jest tam z Japonii.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:43 pm   Odpowiedz z cytatem
A może to był czat dla osób uczących się japońskiego bądź interesujących się Japonią? Masz link do niego? Swego czasu wchodziłam z ciekawości na japońskie czaty i wszystko było w krzakach, więc jakoś wierzyć mi się nie chcę, że 100% japoński czat może być wyłącznie w romanizacji.
Powrót do góry
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 7:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedź jest prosta. To był icq chat.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 8:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiec nie czat dla Japończyków, a raczej miejsce gdzie można spotkać fanów m&a i osoby uczące się japońskiego, natomiast Japończycy zwykle takie miejsca omijają ze względu na napastowanie przez tych pierwszych .
Powrót do góry
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy ja wiem? nie było tam zbyt wielu fanów M&A, ale to nie istotne :)
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Na icq chat o Japonii weszłam 2 razy. 1. by sprawdzić co to i wtedy głównie fani m&a się miedzy sobą o coś sprzeczali. 2. by się utwierdzić w przekonaniu, że nie warto tam wchodzić.
Już lepiej po prostu zaczepiać Japończyków na isq, msnie czy innym komunikatorze, ale nie zdziw się jeśli szybko utną rozmowę. Czasem niektórzy czują się wręcz nachodzeni przez fanów Japonii i mają dość .
Powrót do góry
hematt

Post Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja właśnie z tamtego czata zapraszam ludzi do siebie na MSN :), ale póki co mam na tym komunikatorze tylko samych chińczyków.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Tłumaczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1