znowu mam sprawę. chodzi tym razem o potłumaczenie kilku fraz.
wystarczyłyby romaji, ale jeśli chciałoby się komuś napisać mi to w krzaczkach, to byłabym niezmiernie wdzięczna:)
czasem napisałam w nawiasach co mi się wydaje, ale mogą to być błędne tłumaczenia.
1. witam serdecznie (wydaje mi się, że yoku irasshaimashita,ale nie mam pewności)
2.miło cię poznać (hajimemashite wystarczy?)
3.muszę się pożegnać (mo oitoma shimasu (?)
4.dziękuję za odpowiedź
5.pozdrawiam
6.nie mówię jeszcze dobrze po japońsku
7.co słychać?
8.do zobaczenia wkrótce (sore-de wa mata czy jest inny zwrot?)
9.rozumiesz mnie?
10. przepraszam za wszystkie błędy
11.postaram się pisać regularnie
12.miałam dużo pracy
13.gratulacje!
14.na pewno odpiszę
15.oczywiście (mochiron desu(?)
16 bardzo się cieszę (z tego).
17. nie wiem
18.nie jestem pewna czy dobrze rozumiem
19.napiszę za kilka dni bo mam dużo pracy/bo mam egzamin i muszę się uczyć
20.wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
choć kilka fraz .
jeśli znacie frazy podobne, to napiszcie proszę dosłowne znaczenie.
będę bardzo wdzięczna i ukłony do ziemi.
pozdrawiam!!!
_________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
po raz pierwszy jaks się witasz to mówisz:
Hajimemashite
Watashi wa xxx desu. - nazywam się xxx
Douzo yoroshiku - to jakoś dziwnie się tłumaczy na polski, ale powiedzmy że miło mi Cię poznać
Douzo a nie Doozo napisałem bo jak piszesz w hiraganie wymowe to o przedłuża się za pomocą znoku u
sorki ale jestem początkująca dopiero zaczynam nauke ale nasza nauczycielka tak nam na lekcji napisała wiec myslałam że jest dobrze ale może to jakaś wyższa szkoła jazdy hehe
jak czytasz teksty piosenek to albo jest napisane O z kreską u góry, chociaż rzadko, natomiast cząęścej właśnie takie 'tłumaczenie z hiragany' czyli np douzo ;p jednak należy pamiętać że się to po prostu tak hiraganą przedłuża samogłoskę O aby ją wydłużyć, a nie nalezy czytać tego jako OU ;]