| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Shinto

|
Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 10:13 pm |
|
|
|
dzisiaj uwego piękengo wieczoru sobie szedłem spacerkiem jak często mi się ostatnio zdaża, i co widze? ową książke w księgarni, zrobiłem oczy jak 100 zł że w mojej dziurze (tzn miasto ) jest coś takiego, ale chciałem się poradzić, czy ktoś słyszał o tym albo ma albo widział, i czy by się wypowiedział na temat,
może zakupie, tzn. zakupie napewno, ale chciałbym na przód coś od Was usłyszeć
(ceny nie znam, jeszcze)
pozdrawiam, |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Artina

|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 12:51 pm |
|
|
|
| A o czym tak w ogóle ona jest?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Artina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinto

|
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 7:16 pm |
|
|
|
| Artina napisał: |
ciekawie sie zapowiada. Te słowa o ruchu samuraja są świetne  |
ale co prawda...Niltinco ma więcej racji, niestety
książka nie jest opisowa, są rady, jak należy trzymać miecz na przykład, i ile jest gard, albo do czego służy miecz albo sam nie wiem co jeszcze, ale jest napisane to w ogólny sposób, bez konkretów. jest zdanie o pewnej technice, ale zaraz po tym jest zdanie że nie będzie się za bardzo rozpisywał i tak dalej i tak dalej... na końcu każdego "mini" rozdziału jest w style że trzeba to bardzo dobrze przemyśleć, albo długo trenować, ale za bardzo nie ma napisane jak to trenować,
więc to raczej jest bardziej pomocne dla tych, co są obeznani w niektórych rzeczach....
hmm... książka jednak fajna, wciąga :) jak przeczytam do końco to może znowusz mi się jakiś wniosek nasunie
może za kilka dni uda mi się wpisać na trening teakwondo więc może się bardziej przyda
pozdrawiam, |
|
| Powrót do góry |
|
|
Artina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 6:02 pm |
|
|
|
| Shinto napisał: |
[
ale co prawda...Niltinco ma więcej racji, niestety
książka nie jest opisowa, są rady, jak należy trzymać miecz na przykład, i ile jest gard, albo do czego służy miecz albo sam nie wiem co jeszcze, ale jest napisane to w ogólny sposób, bez konkretów. jest zdanie o pewnej technice, ale zaraz po tym jest zdanie że nie będzie się za bardzo rozpisywał i tak dalej i tak dalej... na końcu każdego "mini" rozdziału jest w style że trzeba to bardzo dobrze przemyśleć, albo długo trenować, ale za bardzo nie ma napisane jak to trenować,
więc to raczej jest bardziej pomocne dla tych, co są obeznani w niektórych rzeczach....
hmm... książka jednak fajna, wciąga :) jak przeczytam do końco to może znowusz mi się jakiś wniosek nasunie
może za kilka dni uda mi się wpisać na trening teakwondo więc może się bardziej przyda
pozdrawiam, |
Biblia też nie jest dosłowna. Poza tym ta książka to nie podręcznik dla młodych zabójców tylko zbiór myśli wielkiego mistrza... Gdyby było prosto i dosłownie to urągałoby to jego mistrzostwu...  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ronin

|
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 3:43 pm |
|
|
|
| Ta książka rozpoczęła moją fascynację japońską literaturą. Dość długo wprawdzie nie byłem w stanie jej upolować, a to z racji, że szukałem jej wg. nazwy ,,Księga Pięciu Pierścieni". Dopiero ciotka, która się dowiedziała od znajomego trenującego Aikido, poinformowała mnie, że w polskim tłumaczeniu książka ta funkcjonuje jako ,,Księga pięciu kręgów". Nie muszę chyba dodawać, że wkrótce stałem się właścicielem nowiutkiego egzemplarza tej znakomitej książki. Polecam ją wszystkim, znakomita książka. Jej jedynym minusem jest fakt, że można ją właściwie przeczytać w jeden długi wieczór (jak zresztą większość japońskich traktatów). _________________ ,,A czy znasz ty, bracie młody,
Twoje ziemie, twoje wody?
Z czego słyną, kędy giną
W jakim kraju i dunaju?"-Wincenty Pol (Pieśń o ziemi)
|
|
| Powrót do góry |
|
|