| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
FTR

|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 4:50 pm |
|
|
|
Jestem uczniem 2 klasy liceum na kierunku humanistycznym;
1) Z czego muszę zdawać maturę, chcąc dostać się na UAM?
2) Jak powinienem się przygotować przed rozpoczęciem roku akademickiego?
3) Czy japonistyka to tak niedostępne studia?
4) Co mogę robić w życiu (pracować) po tym kierunku?
5) Czym jest tak naprawdę japonistyka?
Proszę nie zlinczujcie mnie, jestem zielony i chcę mieć wszystko czarno na białym! Z góry bardzo dziękuję. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 5:04 pm |
|
|
|
1. Co roku zasady rekrutacji na UAM się zmieniają więc musisz obserwować co w danym roku będzie potrzebne. W tym roku przy rekrutacji były brane pod uwagę % z polskiego i języka obcego (poziom podstawowy i rozszerzony).
2. Przed rozpoczęciem roku warto już znać kanę bo na pewno łatwiej będzie Ci na zajęciach, a tak to nie musisz się jakoś specjalnie z czegokolwiek przygotowywać.
3. Obecnie każde studia są oblegane bo nowi maturzyści "na pałę" składają papiery gdzie tylko się da czasem nawet nie wiedząc na co właściwie składają. Japonistyka w ostatnich latach jest bardzo popularna więc spodziewaj się dużej konkurencji.
4. To już zależy od Ciebie. Masz cały wachlarz możliwości od tłumacza po kasjera w Biedronce. Sam musisz podjąć decyzje co zamierzasz zrobić z wiedzą zdobytą na japonistyce.
5. Japonistyka na UAMie to tak naprawdę filologia jak każda inna z tym, że głównym przedmiotem jest język orientalny. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 4:19 pm |
|
|
|
| Szczerze mówiąc ja ostatnio tez zastanawiam się nad tym kierunkiem i tak samo jak FTR jestem w drugiej klasie jednak technikum. Jedyne nad czym się zastanawiam czy zmarnować te 4 lata uczenia się ekonomiki. Jednak dziękuję za taki temacik, bo jeden problem mam już rozwiązany. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Sara

|
Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 6:10 pm |
|
|
|
| Ja w tym roku zdaje mature.... mam wielki problem związany z wyborem uczelni.. chciałą bym studiować to czym sie interesuje... Ale czy dam rade i czy to bedzie to czego szukam w zyciu... Niewiem... Ale i tak zastanawiam sie nad Japonistyką _________________ さるわたり
Samotność -
świerszczyk w klatce
Na ścianie.
_________
Basho
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Madlen

|
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 6:59 pm |
|
|
|
a ja slyszalam ze na japonistyce jest egzamin z ogolnej wiedzy o Kraju Kwitnacej Wisni czyli historia, literatura itp. czy to prawda?
czy bedac teraz w 1 klasie liceum powinnam sie juz zaczac przygotowywac na te studia? bardzo mi zalezy by dostac sie na ten kierunek i chce sie przygotowac jak najlepiej. Prosze pomozcie :)
jestem na profilu europejskim w jednym z lepszych lo w Polsce... czy juz powinnam zaczac uczyc sie do matury? |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 8:57 pm |
|
|
|
| Zasadniczo to SĄ studia dla ludzi którzy się tym fascynują i takich jest tam większość więc jeśli nie chcesz stać się wyrzutkiem to powinnaś natychmiast stac się fanatyczką Japonii! A co do egzaminów z wiedzy.. nie było ich i w tym roku pewnie się to też nie zmieni (niestety). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 9:36 pm |
|
|
|
tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię (nie mówię o sobie). liczę, że za rok to się zmieni i wróci egzamin. wyniki matur przecież nie oddają umiejętności i zainteresowań kandydata w dziedzinie Japonii czy Chin.
zamyka to nam drogę do rozwijania zainteresowań na temat tego co naprawdę nas pasjonuje. szkoda... _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Madlen

|
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 7:46 am |
|
|
|
fanatyczka Japonii nie jestem jedynie wielce zainteresowana od jakis 2 lat jej kultura, historia i mentalonoscia ludzi >_<
Bede rocznikiem, ktory (jesli nic sie nie zmieni xD) bedzie zdawal mature z matematyki obowiazkowa. Czy myslicie, ze na japonistyce beda patrzec na nia? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 439 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 10:25 am |
|
|
|
ta, jasne, uważaj bo P
jeszcz z amnestią maturalną...  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 3:21 pm |
|
|
|
| ikari_yui napisał: |
| Cytat: |
| Zasadniczo to SĄ studia dla ludzi którzy się tym fascynują |
Ta ... jasne XD Kto Ci takich bajek naopowiadał? '
ha-ha ,to chyba oczywiste że ktoś kto od lat fascynuje się kierunkiem na który zdawał to np: nie zrezygnuje po pierwszym roku bo "to jednak nie dla niego" , będzie starał się bardziej od kandydata ,który dostał się z innych przyczyn ponieważ TO jest właśnie to co go interesuje i co chce w życiu robić i wreszcie nie będzie olewał egzaminów ponieważ szybko okaże się ,że wybór okazał się pomyłką. Chciałem zauważyć że są to kwestie raczej teoretyczne ale z dużym odwzorowaniem w rzeczywistości więc oczywiście wyjątki też się zdarzają - więc proszę bez kazuistyki.
| i takich jest tam większość |
LOL XD
Jasne, jeszcze wieksza bzdura. "
No dobra w takim razie mam informacje stare albo z innego wydziału.
| natychmiast stac się fanatyczką Japonii! |
Nie polecam. Skutkuje to wieloma nieporządanymi rzeczmi np.: ogromnym rozgoryczeniem z powodu rozczarowania się studiami^^'
Z tego co wiem to rozczarowują się ludzie ,myślący że studia japonistyczne polegają na czytaniu ich ulubionych mang w oryginale ,oraz tych którzy wybrali ten kierunek bez wczesniejszego zastanowienia się nad tym co tak na prawdę chcą robić w przyszłości
| tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię |
A ja nie wiem czy tak jest. ;p Skąd wiesz, że wśród tegorocznych studentów sinologii nie ma osób, które znają wszystkie dynastie?
Chociaż z drugiej strony po co mają znać skoro i tak ich tego nauczą na historii^^"[/img]
I co, że to niby jest argument ,tak? Na pewno są. Ale nie w tym problem. Chodzi o to że ludzie nie mają możliwości robienia tego na czym im naprawdę zależy. Nie mogą realizować swoich marzeń. Masz jakieś marzenia? no właśnie, więc spróbój się teraz postawić na ich (naszym) miejscu. |
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pią Paź 13, 2006 6:49 pm |
|
|
|
| tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię |
A ja nie wiem czy tak jest. ;p Skąd wiesz, że wśród tegorocznych studentów sinologii nie ma osób, które znają wszystkie dynastie?
Chociaż z drugiej strony po co mają znać skoro i tak ich tego nauczą na historii^^"[/img] |
[/quote]
mam na myśli, że wielcy pasjonaci tego tematu są na ogół bezsilni wobec systemu rekrutacji, bo przecież wyniki matury z języków polskiego i angielskiego nie powiedzą nic o zainteresowaniach, pasji i predyspozycjach. i w tym tkwi główny problem niestety... _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 1:52 pm |
|
|
|
właśnie, jesteśmy bezradni. moje wyniki były całkiem niezłe, a znalazłam się w połowie listy. nie pozostaje mi nic innego jak wziąć sprawy w swoje ręce i uczyć się języka na kursach. bo zainteresowania bez względu co teraz studiuję, będę rozwijać swoją drogą.
podsumowując, uważam, że system rekrutacji w tym roku był dla wielu krzywdzący. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 3:25 pm |
|
|
|
| no tak, ale trzeba pamiętać że rozmowa (kiedy jeszcze była) nie miała aż tak dużego wpływu na całość zdobytych punktów (coś chyba okoła100% z z rozmowy to 1/4 całości o ile dobrze pamiętam) |
|
| Powrót do góry |
|
|
dharmakaja

|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 7:42 pm |
|
|
|
z tego co się orientuję, w przypadku kandydatów ze starą maturą, rozmowa kwalifikacyjna to aż 50% punktów.
za to mi się wydaje, że 80% z matury to nie jest taki zły wynik, a mimo to nie wystarczy na japonistykę... |
|
| Powrót do góry |
|
|