Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Co i jak na japonistykę?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
FTR

Post Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 4:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Jestem uczniem 2 klasy liceum na kierunku humanistycznym;

1) Z czego muszę zdawać maturę, chcąc dostać się na UAM?

2) Jak powinienem się przygotować przed rozpoczęciem roku akademickiego?

3) Czy japonistyka to tak niedostępne studia?

4) Co mogę robić w życiu (pracować) po tym kierunku?

5) Czym jest tak naprawdę japonistyka?

Proszę nie zlinczujcie mnie, jestem zielony i chcę mieć wszystko czarno na białym! Z góry bardzo dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 5:04 pm   Odpowiedz z cytatem
1. Co roku zasady rekrutacji na UAM się zmieniają więc musisz obserwować co w danym roku będzie potrzebne. W tym roku przy rekrutacji były brane pod uwagę % z polskiego i języka obcego (poziom podstawowy i rozszerzony).
2. Przed rozpoczęciem roku warto już znać kanę bo na pewno łatwiej będzie Ci na zajęciach, a tak to nie musisz się jakoś specjalnie z czegokolwiek przygotowywać.
3. Obecnie każde studia są oblegane bo nowi maturzyści "na pałę" składają papiery gdzie tylko się da czasem nawet nie wiedząc na co właściwie składają. Japonistyka w ostatnich latach jest bardzo popularna więc spodziewaj się dużej konkurencji.
4. To już zależy od Ciebie. Masz cały wachlarz możliwości od tłumacza po kasjera w Biedronce. Sam musisz podjąć decyzje co zamierzasz zrobić z wiedzą zdobytą na japonistyce.
5. Japonistyka na UAMie to tak naprawdę filologia jak każda inna z tym, że głównym przedmiotem jest język orientalny.
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 4:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Szczerze mówiąc ja ostatnio tez zastanawiam się nad tym kierunkiem i tak samo jak FTR jestem w drugiej klasie jednak technikum. Jedyne nad czym się zastanawiam czy zmarnować te 4 lata uczenia się ekonomiki. Jednak dziękuję za taki temacik, bo jeden problem mam już rozwiązany.
Powrót do góry
Sara

Post Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 6:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja w tym roku zdaje mature.... mam wielki problem związany z wyborem uczelni.. chciałą bym studiować to czym sie interesuje... Ale czy dam rade i czy to bedzie to czego szukam w zyciu... Niewiem... Ale i tak zastanawiam sie nad Japonistyką

Na ścianie.
_________
Basho
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 10:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Trochę się nad tym zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że japonistyka niekoniecznie jest najlepszym sposobem na zrealizowanie swoich marzeń związanych z Japonią. Może inaczej, nie dla wszystkich. Przykładowo, ja, jako ścisłowiec, prawdopodobnie mam większe szanse na znalezienie się w KKW ucząc się na kierunku związanym z zaawansowanymi technologiami, równolegle ucząc się języka i ew. pogłębiając swoją wiedzę o samym kraju na własną rękę. Co z tego wyjdzie? No cóż, przekonam się najwcześniej za pare lat
Powrót do góry
Madlen

Post Wysłany: Czw Paź 12, 2006 6:59 pm   Odpowiedz z cytatem
a ja slyszalam ze na japonistyce jest egzamin z ogolnej wiedzy o Kraju Kwitnacej Wisni czyli historia, literatura itp. czy to prawda?
czy bedac teraz w 1 klasie liceum powinnam sie juz zaczac przygotowywac na te studia? bardzo mi zalezy by dostac sie na ten kierunek i chce sie przygotowac jak najlepiej. Prosze pomozcie :)
jestem na profilu europejskim w jednym z lepszych lo w Polsce... czy juz powinnam zaczac uczyc sie do matury?
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Paź 12, 2006 8:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Zasadniczo to SĄ studia dla ludzi którzy się tym fascynują i takich jest tam większość więc jeśli nie chcesz stać się wyrzutkiem to powinnaś natychmiast stac się fanatyczką Japonii! A co do egzaminów z wiedzy.. nie było ich i w tym roku pewnie się to też nie zmieni (niestety).
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Czw Paź 12, 2006 9:36 pm   Odpowiedz z cytatem
tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię (nie mówię o sobie). liczę, że za rok to się zmieni i wróci egzamin. wyniki matur przecież nie oddają umiejętności i zainteresowań kandydata w dziedzinie Japonii czy Chin.
zamyka to nam drogę do rozwijania zainteresowań na temat tego co naprawdę nas pasjonuje. szkoda...

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ikari_yui

Post Wysłany: Czw Paź 12, 2006 11:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Zasadniczo to SĄ studia dla ludzi którzy się tym fascynują

Ta ... jasne XD Kto Ci takich bajek naopowiadał? '

Cytat:
i takich jest tam większość

LOL XD
Jasne, jeszcze wieksza bzdura."

Cytat:
więc jeśli nie chcesz stać się wyrzutkiem to powinnaś

Zdać jak najlepiej matue i uczyć się pilnie jak już się dotaniesz.

Cytat:
natychmiast stac się fanatyczką Japonii!

Nie polecam. Skutkuje to wieloma nieporządanymi rzeczmi np.: ogromnym rozgoryczeniem z powodu rozczarowania się studiami^^'

Cytat:
tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię

A ja nie wiem czy tak jest. ;p Skąd wiesz, że wśród tegorocznych studentów sinologii nie ma osób, które znają wszystkie dynastie?
Chociaż z drugiej strony po co mają znać skoro i tak ich tego nauczą na historii^^"[/img]
Powrót do góry
Madlen

Post Wysłany: Pią Paź 13, 2006 7:46 am   Odpowiedz z cytatem
fanatyczka Japonii nie jestem jedynie wielce zainteresowana od jakis 2 lat jej kultura, historia i mentalonoscia ludzi >_<
Bede rocznikiem, ktory (jesli nic sie nie zmieni xD) bedzie zdawal mature z matematyki obowiazkowa. Czy myslicie, ze na japonistyce beda patrzec na nia?
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Pią Paź 13, 2006 10:25 am   Odpowiedz z cytatem
ta, jasne, uważaj bo P
jeszcz z amnestią maturalną...

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Paź 13, 2006 3:21 pm   Odpowiedz z cytatem
ikari_yui napisał:
Cytat:
Zasadniczo to SĄ studia dla ludzi którzy się tym fascynują

Ta ... jasne XD Kto Ci takich bajek naopowiadał? '

ha-ha ,to chyba oczywiste że ktoś kto od lat fascynuje się kierunkiem na który zdawał to np: nie zrezygnuje po pierwszym roku bo "to jednak nie dla niego" , będzie starał się bardziej od kandydata ,który dostał się z innych przyczyn ponieważ TO jest właśnie to co go interesuje i co chce w życiu robić i wreszcie nie będzie olewał egzaminów ponieważ szybko okaże się ,że wybór okazał się pomyłką. Chciałem zauważyć że są to kwestie raczej teoretyczne ale z dużym odwzorowaniem w rzeczywistości więc oczywiście wyjątki też się zdarzają - więc proszę bez kazuistyki.

Cytat:
i takich jest tam większość

LOL XD
Jasne, jeszcze wieksza bzdura."

No dobra w takim razie mam informacje stare albo z innego wydziału.

Cytat:
natychmiast stac się fanatyczką Japonii!

Nie polecam. Skutkuje to wieloma nieporządanymi rzeczmi np.: ogromnym rozgoryczeniem z powodu rozczarowania się studiami^^'

Z tego co wiem to rozczarowują się ludzie ,myślący że studia japonistyczne polegają na czytaniu ich ulubionych mang w oryginale ,oraz tych którzy wybrali ten kierunek bez wczesniejszego zastanowienia się nad tym co tak na prawdę chcą robić w przyszłości

Cytat:
tak to niestety jest, ludzie którzy znają na pamięć chińskie dynastie nie dostają się na sinologię

A ja nie wiem czy tak jest. ;p Skąd wiesz, że wśród tegorocznych studentów sinologii nie ma osób, które znają wszystkie dynastie?
Chociaż z drugiej strony po co mają znać skoro i tak ich tego nauczą na historii^^"[/img]
I co, że to niby jest argument ,tak? Na pewno są. Ale nie w tym problem. Chodzi o to że ludzie nie mają możliwości robienia tego na czym im naprawdę zależy. Nie mogą realizować swoich marzeń. Masz jakieś marzenia? no właśnie, więc spróbój się teraz postawić na ich (naszym) miejscu.
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Pią Paź 13, 2006 6:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:

Cytat:

[/quote]

mam na myśli, że wielcy pasjonaci tego tematu są na ogół bezsilni wobec systemu rekrutacji, bo przecież wyniki matury z języków polskiego i angielskiego nie powiedzą nic o zainteresowaniach, pasji i predyspozycjach. i w tym tkwi główny problem niestety...

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Katae^^

Post Wysłany: Pią Paź 13, 2006 9:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Kage napisał:

mam na myśli, że wielcy pasjonaci tego tematu są na ogół bezsilni wobec systemu rekrutacji, bo przecież wyniki matury z języków polskiego i angielskiego nie powiedzą nic o zainteresowaniach, pasji i predyspozycjach. i w tym tkwi główny problem niestety...

o tak !!! jak najbardziej sie zgadzam!! ja na przyklad bardzo chciałabym sie dostac na japonistyke na UAM, ale nie wyobrażam sobie żebym mogła napisac mature na rozszerzonym poziome z polaka i angielskiego tak dobrze żeby mnie przyjęli..... a naprawde bardzo mi zależy, nawet gdziekolwiek na japonistyke
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Nie Paź 15, 2006 1:52 pm   Odpowiedz z cytatem
właśnie, jesteśmy bezradni. moje wyniki były całkiem niezłe, a znalazłam się w połowie listy. nie pozostaje mi nic innego jak wziąć sprawy w swoje ręce i uczyć się języka na kursach. bo zainteresowania bez względu co teraz studiuję, będę rozwijać swoją drogą.
podsumowując, uważam, że system rekrutacji w tym roku był dla wielu krzywdzący.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Katae^^

Post Wysłany: Pon Paź 16, 2006 6:19 pm   Odpowiedz z cytatem
tak... i w tym i w przyszłym i jeszcze nie wiedomo co wymyslą z mistrzem Giertychem na czele-osobiście nie mam nic do niego ale te jego pomysły... może chociaż "rozmowa kwalifikacyjna" albo coś, żeby było wiadomo komu naprawde zależy a kto dostał sie przez przypadek i sam właściwie nie bardzo nie wie dlaczego może wtedy bedzie latwiej
Powrót do góry
Kage

Post Wysłany: Pią Paź 20, 2006 8:35 am   Odpowiedz z cytatem
pozostaje nam czekać, lub uczyć się na własną rękę. ja nie mogę czekać

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Paź 23, 2006 11:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że osoba która nie jest w stanie dobrze zdać matury może mieć conajmniej bardzo ciężko na tego typu studiach. System z drugiej jednak strony ma to do siebie, że jest bardziej przewidywalny niż egzaminatorzy podczas rozmowy kwalifikacyjnej
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Wto Paź 24, 2006 3:25 pm   Odpowiedz z cytatem
no tak, ale trzeba pamiętać że rozmowa (kiedy jeszcze była) nie miała aż tak dużego wpływu na całość zdobytych punktów (coś chyba okoła100% z z rozmowy to 1/4 całości o ile dobrze pamiętam)
Powrót do góry
dharmakaja

Post Wysłany: Wto Paź 24, 2006 7:42 pm   Odpowiedz z cytatem
z tego co się orientuję, w przypadku kandydatów ze starą maturą, rozmowa kwalifikacyjna to aż 50% punktów.

za to mi się wydaje, że 80% z matury to nie jest taki zły wynik, a mimo to nie wystarczy na japonistykę...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4