Tego tematu jeszcze nie poruszaliśmy , a warto, bo to jedna z najsłynniejszych sztuk walki, bardzo widowiskowa dyscyplina sportu. pokazy taekwondo wykonywane przez czarne pasy robią wrażenie na długo, zwłaszcza widziane na żywo.
na początek dwa linki, które oddają to co piękne w taekwondo:
ja też ubolewam, że nie japońska bo pewnie siłą rzeczy miałabym więcej informacji.
wiem tylko , że podczas treningu kładzie się szczególny nacisk na techniki nożne, aby móc wykonywać takie piękne kopnięcia, wręcz akrobacje.
zasada ruchów jest podobno prostsza niż w karate, ale pewnie dla celów walki sportowej.
wiem, o tym zdecydowanie za mało
_________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
wiem tylko , że podczas treningu kładzie się szczególny nacisk na techniki nożne,
to coś dla naszych piłkarzy hehe.
To co ma na ten temat do powiedzenia wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Taekwondo
niestety głównie informacje regulaminowe i formy.
Zaciekawiło mnie to ,że tak jak w japońskich sz. walk ,Taekwondo ma również końcówkę DO która znaczy to samo co po japońsku Ciekawe ile wspólnych korzeni ma ono z japońskimi sztukami walki. Widziałem kiedyś film (nie pamiętam tytułu) ,którego główny bohater jest koreańczykiem z pochodzenia ale przebywa wraz z rodziną w Japonii ogarniętej chaosem walk II wojny. Film obrazuje jego losy od dzieciństwa (czas wojny) poprzez okupację amerykańską ,aż po czasy po usamodzielnieniu. Walcząc o przetrwanie w dzielnicach biedy, nasz bohater korzysta z poznanych technik ale prawdziwy przełom dokonuje się gdy po śmierci przyjaciela opuszcza on miasto i udaje się samotnie w góry. Tam ćwiczy swe umiejętności z których powstanie później nowa szkoła karate. Po powrocie z pustelni wyzywa na pojedynki mistrzów różnych dojo i oczywiście wygrywa. Uzyskuje w ten sposób szacunek ,kórego nie okazywano mu jako koreańskiemu uchodźcy i przy okazji zostaje jakimśtam wielkim mistrzem Film jest ponoć częściowo na faktach a ta nowa szkoła to chyba Kyokushin.
tak, tak :)
Masutatsu Oyama, twórca stylu Kyokushin jest z pochodzenia Koreańczykiem / nazywał się chyba Chong I Choi.../, i udał się chyba na 2 lata w góry by w spokoju praktykować i wzmacniać ciało i ducha.
_________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Witam!!
Pozwole sobie rzucic troche swiatła na taekwondo gdyz trenuje je juz 4 lata, jest koreańskie a nie japońskie niestety Twórcą jest generał Choi Hong Hi a nazwe przyjęto w 1955 roku. Sam generał miał 2 dana w karate wiec inf o nim moze znaleźćsie na forum:p W taekwondo jest około 2500 technik ręcznych i 1500 nożnych, mniej więcej od połowy drogi do stopnia mistrzowskeigo zaczynaja sie elementy samoobrony zywcem wyjęte z ju-jitsu, jednak coraz czesciej te elementy są negowane na egzaminach wiec trzeba sie skupic na prostych uderzeniach z zaskoczenia i czasem wplesc jakies ikio nikio czy sankio
sama dyscyplina cholernie efektowna ale wymagajaca rozciągnięcia:) Jest to jedyna szuka walki tak dokładnie rozpisana. Przy tworzeniu jej pracował sztab fizyków, znawców anatomii wiec kazda technika jest opisana ( długosc, szerokosc pozycji, kat ułozenia nóg itp) strasznie denerwujace przy egzaminach na pasy.
Zainetresowanych odsyłam na stronke mojego klubu
www.centrumtaekwondo.pl
Taekwondo to moja ulubiona sztuka walki Sam wybrałem tą drogę rozwoju. Dla mnie tkd jest czymś wyjątkowym, to jest właśnie typowa sztuka, wiele czasu poświęca się na zwinność, szybkość, akrobatyczne ciosy nogami.
mottomo napisał:
Ciekawe ile wspólnych korzeni ma ono z japońskimi sztukami walki.
Jak gdzieś czytałem kiedyś to mimo wszystko troche ma wspólnych korzeni. Podobno tkd brało wzorce od Japonii szczególnie wtedy, kiedy Japończycy anektowali Koreę, ale mimo wszystko Koreańczycy kiedy tworzyli tkd wtf starali się jak najbardziej powrócić do korzeni