Tego tematu jeszcze nie poruszaliśmy , a warto, bo to jedna z najsłynniejszych sztuk walki, bardzo widowiskowa dyscyplina sportu. pokazy taekwondo wykonywane przez czarne pasy robią wrażenie na długo, zwłaszcza widziane na żywo.
na początek dwa linki, które oddają to co piękne w taekwondo:
ja też ubolewam, że nie japońska bo pewnie siłą rzeczy miałabym więcej informacji.
wiem tylko , że podczas treningu kładzie się szczególny nacisk na techniki nożne, aby móc wykonywać takie piękne kopnięcia, wręcz akrobacje.
zasada ruchów jest podobno prostsza niż w karate, ale pewnie dla celów walki sportowej.
wiem, o tym zdecydowanie za mało
_________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
wiem tylko , że podczas treningu kładzie się szczególny nacisk na techniki nożne,
to coś dla naszych piłkarzy hehe.
To co ma na ten temat do powiedzenia wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Taekwondo
niestety głównie informacje regulaminowe i formy.
Zaciekawiło mnie to ,że tak jak w japońskich sz. walk ,Taekwondo ma również końcówkę DO która znaczy to samo co po japońsku Ciekawe ile wspólnych korzeni ma ono z japońskimi sztukami walki. Widziałem kiedyś film (nie pamiętam tytułu) ,którego główny bohater jest koreańczykiem z pochodzenia ale przebywa wraz z rodziną w Japonii ogarniętej chaosem walk II wojny. Film obrazuje jego losy od dzieciństwa (czas wojny) poprzez okupację amerykańską ,aż po czasy po usamodzielnieniu. Walcząc o przetrwanie w dzielnicach biedy, nasz bohater korzysta z poznanych technik ale prawdziwy przełom dokonuje się gdy po śmierci przyjaciela opuszcza on miasto i udaje się samotnie w góry. Tam ćwiczy swe umiejętności z których powstanie później nowa szkoła karate. Po powrocie z pustelni wyzywa na pojedynki mistrzów różnych dojo i oczywiście wygrywa. Uzyskuje w ten sposób szacunek ,kórego nie okazywano mu jako koreańskiemu uchodźcy i przy okazji zostaje jakimśtam wielkim mistrzem Film jest ponoć częściowo na faktach a ta nowa szkoła to chyba Kyokushin.
tak, tak :)
Masutatsu Oyama, twórca stylu Kyokushin jest z pochodzenia Koreańczykiem / nazywał się chyba Chong I Choi.../, i udał się chyba na 2 lata w góry by w spokoju praktykować i wzmacniać ciało i ducha.
_________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Witam!!
Pozwole sobie rzucic troche swiatła na taekwondo gdyz trenuje je juz 4 lata, jest koreańskie a nie japońskie niestety Twórcą jest generał Choi Hong Hi a nazwe przyjęto w 1955 roku. Sam generał miał 2 dana w karate wiec inf o nim moze znaleźćsie na forum:p W taekwondo jest około 2500 technik ręcznych i 1500 nożnych, mniej więcej od połowy drogi do stopnia mistrzowskeigo zaczynaja sie elementy samoobrony zywcem wyjęte z ju-jitsu, jednak coraz czesciej te elementy są negowane na egzaminach wiec trzeba sie skupic na prostych uderzeniach z zaskoczenia i czasem wplesc jakies ikio nikio czy sankio
sama dyscyplina cholernie efektowna ale wymagajaca rozciągnięcia:) Jest to jedyna szuka walki tak dokładnie rozpisana. Przy tworzeniu jej pracował sztab fizyków, znawców anatomii wiec kazda technika jest opisana ( długosc, szerokosc pozycji, kat ułozenia nóg itp) strasznie denerwujace przy egzaminach na pasy.
Zainetresowanych odsyłam na stronke mojego klubu
www.centrumtaekwondo.pl