| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 90 Skąd: 15NM from EPKT (50° 18' N 19° 10' E)
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 4:24 pm |
|
|
|
| ja ze swojej strony proponuje MSN Messenger... od dluzszego czasu uczymuje przez niego kontakt z ludzmi z roznych krajów m.in. Japonii. _________________ "... Sa rzeczy ktore trzeba w zyciu zrobic i robi sie je, ale nigdy o nich nie mowi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lynar

|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 10:33 pm |
|
|
|
Ja w swoim czasie bylem chetny do korespondencji droga tradycyjna (moze i bym byl nadal, jednak wstrzymuje sie z pewnych powodow) wiec zamiescilem ogloszenie tutaj: http://www.japan-guide.com/local/ w dziale "friends". Za pierwszym razem skonczylo się fiaskiem, za drugim, ku mojemu zaskoczeniu, otrzymalem 3 maile i odpowiedzialem na wszystkie.
Smiesznie sie zlozylo, ze sytuacja wyglada tak:
- do jednej osoby po drobnej korespondencji mailowej wyslalem list, dostalem odpowiedz, odpisalem, obecnie od dluzszego czasu brak odzewu
- druga osoba: napisalem list, nastepnie brak odzewu
- trzecia osoba: sytuacja podobna jak w przypadku pierwszym
Czyli innymi slowy z trzech osob chetnych teraz chyba zadna juz nie chce korespondowac. Byc moze z powodu ich mlodego wieku (15-17 lat, gdyz szukalem ludzi w podobnym wieku co ja - ja lat mialem wowczas 16, teraz mam 17), a wiemy, ze dorastajacy ludzie czesto maja rozne humorki. Kumpel przebywajacy aktualnie w Japonii powiedzial mi, ze Japonczycy sa nieslowni i byc moze mial troche racji. W sumie to nie dziwi mnie to, ze im sie znudzilo. Byc moze mnie nie nudzilo pisanie listow do Japonczykow ze wzgledu na moje zainteresowanie tym krajem.
Ciekawostki: od obydwu osob dostalem listy na kartkach z disneya i wlasciwie w obydwu pierwsza poruszona tematyka byla szkola. Byc moze to potwierdzenie tego, ze wlasciwie przedstawiciele danych grup spolecznych w Japonii (w tym przypadku uczniowie liceum) sa do siebie dosc podobni.
Moje rady: moze jakos zaznaczyc w ogloszeniu, ze szuka sie osoby, ktorej nie znudzi sie po paru listach. Mozna tez nie wspominac, ze szuka sie osoby w danym przedziale wiekowym (jak ja) - byc moze i odezwie sie do nas japonska gospodyni domowa starszej daty, ale w tym przypadku chyba bedziemy mogli sie po niej spodziewac wiekszej dojrzalosci, dzieki ktorej byc moze korespondencja przetrwa dlugo. Poza tym czy przy poznawaniu Japonii mamy ograniczac horyzonty tylko do danej grupy osob? Wydaje mi sie, ze wlasnie poznajac roznych ludzi o innych punktach widzenia, od licealistow do sararimanow, mamy szerszy i bardziej prawdziwy obraz tego kraju.
Kolejna rada: zamieszczac ogloszenia o odpowiedniej godzinie. Wydaje mi sie, ze z moim pierwszym sie nie udalo, bo zamiescilem w naszych godzinach wieczornych. W Japonii bylo wtedy rano, a wiadomo - rano idzie sie do pracy, do szkoly, a zanim taki Japonczyk wroci do domu i dokonawszy wazniejszych czynnosci siadzie do kompa, nasze ogloszenie zostanie zmiecione przez inne, nowsze (na japan guide przybywa ich w dosc duzym tempie). Drugie ogloszenie zamiescilem w naszych godzinach rannych (japonskie popoludnie) i sprawdzilem po szkole - byly, jak wspomnialem, trzy odpowiedzi. Jesli dobrze pamietam, Japonski czas to +8 godzin w stosunku do tego obowiazujacego w Polsce.
I rada ostatnia: jesli szukamy tylko jednego korespondenta, ogloszenie warto zamiescic w jakis wolny dla nas dzien, kiedy siedzimy w domu i regularnie sprawdzac, czy nie ma odpowiedzi, a gdy sie takowa pojawi, wykasowac swoje ogloszenie (chyba, ze dany serwis tego nie oferuje - w japan guide mozna). Jasne, ze mozna poczekac az przyjdzie do nas 10 pelnych entuzjazmu maili i wybrac sobie najbardziej nam pasujacy, a reszte olac, ale mi sie takie postepowanie wydaje zwyczajnie nie w porzadku, nie wiem jak Wam...
No coz, wyszlo tego troche. Tak czy siak mam nadzieje, ze dzielac sie doswiadczeniami komus pomoglem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aralka

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 11:17 pm |
|
|
|
Ja nawiązałam kontakt z Japonką przez skype.
Bardzo często rozmawiamy ze sobą, albo ona uczy mnie japońskiego.
Jest bardzo miła i mam nadzieję, że ten kontakt się utrzyma.
Najgorsze jest jednak przesunięcie czasu (8 godzin :/) |
|
| Powrót do góry |
|
|
hubba-hubba

|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 5:12 pm |
|
|
|
Najlepszy sposób to chyba SKYPE (wiem z doświadczenia). Po kilku rozmowach z kilkoma Japończykami i Japonkami (oczywiście po angielsku) dochodzę do wniosku, że większość z nich ma pojęcie o Polsce (minimalne, ale ma) tz. wiedzą kim był Chopin, Skłodowska-Curie, Jan Paweł II i to chyba na tym się kończy :)_________________ Niewypowiedziane słowa mają głębsze znaczenie, bo prawda jest wewnątrz.
 |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 11:39 pm |
|
|
|
Japan Guide, a jak ktoś da znaki życia to męczysz na Skype'ie... Ja tak robie.
Pozdro_________________
| Cytat: |
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
www.macross.wordpress.com |
|
| Powrót do góry |
|
|
deslair

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 12:16 am |
|
|
|
Ja również zamieściłam jakiś czas temu ogłoszenie na japan-guide. Odezwało się kilka osób, szalenie lakonicznie (jedyną osobą, która się w miarę rozpisała był chłopak, Japończyk, obecnie przebywający i uczący się w Szwajcarii. Niestety podczas pisania długaśnego maila komputer mi się zawiesił, miałam napisać ponownie, ale całkiem zapomniałam w natłoku zajęć ) którym ja odpisałam wyczerpująco i chyba skutecznie wypłoszyłam . Odnoszę wrażenie, że generalnie Japończycy są mało otwarci, taki też ich wizerunek jest powielany w większości japońskich filmów, gdzie nie pada zbyt wiele słów, więc chyba się nie mylę. Ale nie próbowałam nawiązać kontaktu w czasie rzeczywistym, przez skype'a czy messengera, może to jest metoda :)
Natomiast, co ciekawe :) napisał do mnie jeden chłopak z Opola ze względu na "limesy" (zbieżność zainteresowań) :)) ale kontakt niestety po kilku miesiącach też się urwał. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 3:35 pm |
|
|
|
co do kontaktu z Japończykami, czy w ogóle w osobami z zagranicy to moim zdaniem dobrym rozwiązaniem może być MySpace. Wprawdzie generalnie Japonczycy niechętnie nawiązują kontakt z kimś nie-japońsko-języcznym, ale znajdują się tacy, którzy są jednak odważniejsi i tak szybko się nie nudzą. Trzeba jednak przyznać, ze są to raczej starsi niż młodsi ludzie, tak mniej więcej od 30 lat poczynając. Licealiści są zbyt niepewni swoich zdolności językowych, a jeśli nawet nie to szybko się nudzą. Najlepszy kontakt mam z pewnym salarymanem z Saitama (czy ktoś wie, gdzie jest to miasto?), który ma 34 lata.
Poza tym można tam znaleźć wielu Koreańczyków oraz Chińczyków. Koresponduję także z pewną filipińską gospodynią domową:) Aktualnie szukam kogoś ciekawego z Singapuru:))
Tak więc naprawdę polecam MySpace:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 5:03 pm |
|
|
|
| Właściwie nie jest istotne jakiego komunikatora czy strony użyje się do "łapania" Japończyka tylko w jaką grupę wiekową się celuje. Z tego co zauważyłam nie warto pisać do kogokolwiek poniżej 25 roku życia bo ciężko nawiązać dłuższą znajomość, a zdarza się również brak jakiejkolwiek odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
Wysłany: Pon Sty 07, 2008 3:32 pm |
|
|
|
Ostatnio zarejestrowałam sie na www.penpalwel.com
Można tam pisać z ludźmi z całego świata. Jednak ponad połowa to koreańczycy (przynamniej odnosze takie wrażenie). _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|