Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Pałeczki :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuroneko

Post Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 7:55 am   Odpowiedz z cytatem
rzeczywiście niezła szkoła. najlepsze do tego celu są chyba zupki w kubkach do zalania, w których nie kruszy się makaronu przez zalaniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 1:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli juz o zupkach mowa to ja polecam noodle Knorr'a ale przyrządzone jako danie, a nie zupa, czyli: zalać makaron wrzątkiem (najlepiej nie krusząc go), odczekać z 3-5 minut, odlać wodę, dodać zawartość torebki i wymieszać z makaronem. Nie każda z tych zupek nadaje się na takie danie ale pomidorowa i ser w ziołach smakują całkiem nieźle .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kuroneko

Post Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Czyniąc offtop swierdzam, że ser w ziołach jest the best.
Przepraszam, nie mogłam sie powstrzymać. Następne posty będą związane merytorycznie z tematem.
Powrót do góry
Miyamoto

Post Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 6:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Najwiekszy problem przy zupkach jest taki ze pozniej trzeba cala wode wypic na raz:P

kuroneko

Post Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 11:00 am   Odpowiedz z cytatem
O_o
jak to? nie można sobie na zmianę wciągać makaronu (i co tam jeszcze w zupie pływa) i popijać zupki?
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Też tak robię. Jem po trochu makaronu i wody, i tak aż do dna miseczki No, nie do końca. Tą samiutką resztkę z nierozpuszczonymi przyprawami lepiej nie jeść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kuroneko

Post Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Chciałam abstrahować od chińskich zupek.
Jak sie je zupę, np takie misoshiru, w Japoni?
Na zmianę bulion i warzywka? Czy najpierw warzywka, potem bulion? Co na ten temat mówi japoński savoir-vivre?
Pytanie trywialne, ale i tak jestem ciekawa.
Powrót do góry
aniolova

Post Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 8:36 pm   Odpowiedz z cytatem
popija sie i zjada na przemian :) japonczycy etykiete przy stole maja bardzo "dowolna" i praktycznie wszystko poza nabijaniem jedzenia na paleczki jest dozwoloe, a siorbanie jest nawet mile widziane!! czasami jak jakis japonczyk przyjdzie do mnie do restaturacji, to jest kupa smiechu, bo oni nie potrafia jesc i nie siorbac :)
Powrót do góry
nizki

Post Wysłany: Nie Maj 11, 2008 8:51 pm   Odpowiedz z cytatem
A czy opowieść o tym że Masutatsu Oyama ćwiczył refleks łapiąc latające muchy pałeczkami, należy między bajki włożyć, czy też jest w tym choćby ziarenko prawdy?

Dango

Post Wysłany: Wto Maj 25, 2010 6:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Kinga-chan napisał:
Śmierć? wow to dopiero poważne podejście do jedzenia... Moja przygoda z pałeczkami była doprawdy żenująca Poraz pierwszy w restauracji zamówiłam sushi dumna z siebie zabieram sie za pałęczki eheh i tu sie 'schody' zaczeły powiem tyle japończycy tam pracujący zwłaszcza właściciel mieli niezły 'ubaw' [/list]

Najłatwiej chwycić pałeczki...gorzej gdy chcemy coś tymi pałeczkami zjeść....masakra xD właśnie próbowałam podnieść pendrive'a dwiema kredkami....nie udało się
P.S. cześć, jestem nowa ;macha łapką;

Powrót do góry
krzychos7

Post Wysłany: Wto Cze 15, 2010 1:00 am   Odpowiedz z cytatem
kuroneko napisał:
krzychos7 napisał:
Swoją drogą zawsze mnie dziwiło dlaczego w europie tak popularne jest przygotowywanie ryżu na sypko

nie na sypko, tylko na szybko.

Nie na szybko tylko na sypko czyli sypki, inaczej nie klejący. Dla mnie to zawsze była masakra jedzenie takiego nawet widelcem.

Co do pałeczek to postaram się niedługo wrzucić parę fotek tych które ja mam, będą właśnie dla przykładu drewniane jednorazowe, bambusowe lakierowane wielorazowe i porcelanowe. Co do tych w końcu opanowałem w pełni sztukę jedzenia nimi, jak się okazuje do sushi nadają się idealnie.
Zaś jeszcze tu dodam (mały offtopic) że niedługo uzupełnię temat z rodzajami sushi, miałem porobić zdjęcia w restauracjach (bo dość często różne odwiedzam) jednak dość głupio mi było to robić, zaś teraz zacząłem w domu przygotowywać coraz to nowsze rodzaje sushi i dokumentuje to na fotografiach dzięki czemu galeria z opisami rodzajów sushi niedługo się powiększy.

Zaś wracając jeszcze do pałeczek, to dla mnie ostatnio wiele potraw dużo wygodniej spożywa się pałeczkami niż widelcem. Teraz jedzenie nimi jest zasadniczo tak proste jak jedzenie palcami.

Wilfen

Post Wysłany: Wto Mar 22, 2011 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
Wiem że robie odkop ale mam pytania czy robienie własnej roboty pałeczek i jedzenie nimi jezt zdrowe.Jak zabezpieczyć drewno bambus???
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3