Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Pałeczki :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yukari

Post Wysłany: Wto Lip 24, 2007 12:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Więc ja kupiłam swoje pałeczki w sklepie asian tasty we Warszawie (hala mirowska czy coś w tym stylu). Ale na allegro jest ich mnóstwo - ciemne, jasne, z Geishami, z kwiatkami a nawet były jedne z Hello Kitty! Chciałam je kupić ale za krótkie były, bo to dla dziecka (różniły się 4ma centymetrami od normalnych a to znacząca różnica). :3

Lisa

Post Wysłany: Sro Lip 25, 2007 2:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie. Otóż nie mam możliwości kupienia bezpośrednio. Postanowiłam zamówić sobie pałeczki w sklepie internetowym. I tu problemem jest... zbyt duża oferta. Domyśliłam się, że takie bambusowe pałeczki są jednorazowego użytku, ale co do reszty : czy one różnią się tylko wzorem? Tak przymierzam się do tych, ale wolałam zapytać.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystkie pałeczki z tego sklepu są drogie, za drogie. Nie wiem czy ludzie powariowali ale kiedyś identyczne można było nabyć za 6 zł - 8 zł a teraz nagle ceny wahają się nawet w okolice 30 zł. Za trzy dychy to one musiałyby być magiczne, żeby tyle dać bo to stanowczo za wysoka cena. Lisa, te pałeczki, do których się przymierzasz są takie sobie. Nawet nie wiadomo czy malowane, czy nie okażą się jednorazowego użytku tyle, że w lepszym opakowaniu. Ja bym celowała raczej w jakieś ze wzorem ale nie z tego sklepu bo jest o wiele za drogi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Lisa

Post Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Więc dobrze, że spytałam... Niltinco, mogłabyś pomóc mi znaleźć w sieci coś odpowiedniego?

Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Właśnie przeglądałam czy jest coś w sieci i cóż... sklepy internetowe są strasznie drogie :/. Jedyne co udało mi się znaleźć w normalnej cenie: http://www.sklepjaponski.com/sklep.php?kat=inne (pałeczki są na dole strony) i http://aukcja.onet.pl/sho...7106#photo ale nie wyglądają zbyt imponująco. Ja swoje pałeczki kupiłam w jakimś sklepiku orientalnym w Łodzi. Obawiam się, że w necie nic ładnego i taniego nie będzie no chyba, że ktoś wystawi jakieś fajne pałeczki na Allegro ale to już trzeba śledzić na bieżąco.
Powrót do góry
Yukari

Post Wysłany: Czw Lip 26, 2007 2:44 pm   Odpowiedz z cytatem
No i z allegro:
te fajniejsze:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=215926425
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=215926425 (te mi się najbardziej podobają *-*)
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=215926421
na allegro jest tego sporo x3

Jiimmu

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 10:46 am   Odpowiedz z cytatem
A ja nie dawno byłem świadkiem śmiesznej sytuacją z pałeczkami w roli głównej. Moja koleżanka utrzymuje kontakt listowny z Japonką, no i pewnego dnia dostała od niej paczkę w której znajdowały się pałeczki a że koleżanka(tak przypuszczam) ma nikłą wiedzę na temat Japonii to zaczęła je temperować bo myślała że to ołówki

Aliśka

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 11:59 am   Odpowiedz z cytatem
<padła>

To rzeczywiście musiała mieć nikłą wiedzę w temacie

Ja przed chwilą otrzymałam swoje pałeczki. Gotuję ryż. Zobaczymy co z tego wyniknie

EDIT:

Po zjedzeniu ryżu (zadziwiająco łatwo mi to poszło jak na pierwszy raz) stwierdzam: pałeczki są super! Od dzisiaj jem tylko nimi. Już rozumiem, dlaczego japończycy jedzą na małych miseczkach. Normalnie jadłam paczkę ryżu. Pałeczkami zjadłam tylko połowę swojej zwykłej porcji. Może wreszcie schudnę jak tak pałeczkami będę jeść?
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Pią Sie 31, 2007 4:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Polecam w 100% !! Super zabawa, a o satysfakcji z posiadania umiejętnosci posługiwania sie tym wynlazakiem są ponad wyobrażeniem :) W domu, szkole..wszędzie wszyscy mówią, że jest to nie możliwe, a ja dowiodłem, iż" Nie taka pałeczka straszna jak ją malują"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Sob Paź 06, 2007 9:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Agnieszka i Aliśka zapewne jecie ryż po "europejsku" czyli niedogotowany (z punktu widzenia Japończyka). W Azji ryż się trochę rozgotowuje (z punktu widzenia europejczyka) tak by się do siebie kleił (ale nie za bardzo tak by się kleił ale nie rozpadał). Wtedy można nabierać dość spore porcje. Swoją drogą zawsze mnie dziwiło dlaczego w europie tak popularne jest przygotowywanie ryżu na sypko (jak to się ładnie mówi al dente) przecież to nie makaron.

Zaś co do pałeczek to dość dziwną zagadką są dla mnie porcelanowe. drewnianymi nauczyłem się już dobrze posługiwać ale porcelanowe to chyba do ozdoby są tylko bo jeść nimi to tragedia wszystko sie wyślizguje niezależnie jak mocno się ściśnie (tylko się zgniata i tak wylatuje).

sergioosh

Post Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:11 am   Odpowiedz z cytatem
Ciekawostka: w Korei je się metalowymi pałeczkami

Krzychos7, nie rozgotowuje się, tylko używa się ryżu krótkoziarnistego, który sam w sobie jest bardziej lepki. Rozgotowanie ryżu długoziarnistego jest tj. Sposobem na uzyskanie zbliżonej konsystencji.
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Nie Paź 28, 2007 2:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam dwie pary pałeczek. Jedne dostałam od kolegi, drugie kupiłam w muzeum japońskim " Manggha" w Krakowie. Różnią się od siebie kolorkami i nawet kształtami, tzn. jedne są kwadratowe w uchwytach i okrągłe w początkach, ale szersze, a drugie cienkie w początkach, a w uchwytach sie zaokrąglają... Są też różne długością o 1 i materiałem.

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Sro Paź 31, 2007 10:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Więc właśnie... Bo jest kilka typów zakończeń pałeczek. Ja mam na stanie 5 par 'kwadratowych ' ? I tu zaczyna się problem... Bo jedni mówią mi aby jeść okrągłymi końcami, drudzy zaś polecają kwadratowe zakonczenia. I bądź tu zaś człowieku profesjonalny Kogo słuchać ? Kiedy jestem sam posługuję się 'normalnymi' tzn. stożkowatymi (?)
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Paź 31, 2007 10:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Zwykle trzyma się grubszą stroną. Jeśli pałeczki są z jednej strony kwadratowe, a z drugiej okrągłe trzymamy od kwadratowej strony, co z reszta zgadza się z tą grubością.
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Czw Lis 01, 2007 2:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Frezio-kun napisał:
Więc właśnie... Bo jest kilka typów zakończeń pałeczek. Ja mam na stanie 5 par 'kwadratowych ' ? I tu zaczyna się problem... Bo jedni mówią mi aby jeść okrągłymi końcami, drudzy zaś polecają kwadratowe zakonczenia. I bądź tu zaś człowieku profesjonalny Kogo słuchać ? Kiedy jestem sam posługuję się 'normalnymi' tzn. stożkowatymi (?)

Najlepiej jedz tymi, którymi ci się je wygodniej...
Raz się uparłam, że będe jadła obiad pałeczkami i jadłam go ok. godziny, a był to ryż z kurczakiem...

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Kokonattsu

Post Wysłany: Sro Sty 30, 2008 12:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Aliśka napisał:
Próbowałam kiedyś długimi wykałaczkami i rezultat do przewidzenia: kompletna klapa XD

U mnie wręcz przeciwnie Od paru dni co się da jem... wykałaczkami (Tymi długimi oczywiście) Do czasu bo dopiero 30.01 w Cerrefour'rze zaczyna się oferta gdzie sprzedają pałeczki Wcale nie najgorzej mi idzie. Wg mnie najciekawsze jest to, że zaczęłam od zjedzenia... Paczki chrupek do mleka Jeśli chodzi o trzymanie to ja mam swój sposób. Dal mnie wygodniejszy niż podany w temacie. Może nie jest prawidłowy, ale chociaż da się coś zjeść
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
April_Ryan

Post Wysłany: Pon Lut 25, 2008 8:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakże od dawna się zastanawiałam, jak mam jeść tymi pałeczkami, które dostałam od przyjaciółki która dowiedziała się, że zaczęłam się interesować Japonią " Ilustracja bardzo mi pomogła, teraz chodzę po całym domu, stukając pałeczką o pałeczkę, gdy trzymam je w ten 'prawidłowy' sposób. Ach.
Muszę kupić ryż krótkoziarnisty I zacznie się nauka. <3 Dziękuję serdecznie za pomoc "
Powrót do góry
aniolova

Post Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla poczatkujacych polacam paleczki bambusowe, stosunkowo grube na koncach - takimi najlatwiej sie nauczyc. Takie paleczki sa szorstkie wiec jedzienie z nich tak latwo nie wylatuje. Najlepsze sa takie dolaczane do zestawu z wokiem - jest zwykle jedna dluzsza para do gotowania i z 10 krotszych do jedzenia. polecam pocwiczyc na najzwyklejszym obiedzie - jakiestam miesko pokroic na wielkosc jednego kesa i jesc paleczkami z ziemniakami i jakastam surowka. Spaghetti paleczkami to jest niezla zabawa

Co do technik jedzenia: paleczkami podnosi sie tylko kawalki miesa i warzywa, ewentulanie makaron - zwroccie uwage ze ryz popycha sie za pomoca paleczek do ust - wlasnie dlatego miseczki podnosi sie. Widac to w anime i na filmach:) Oczywiscie jesli znajdzie sie kulka ryzu ktora latwo da sie podniesc to super - dobra nasza, ale nawet ryz krotkoziarnisty czesciowo sie sypie jesli sie go nie ugniecie w pozadany ksztalt.

Co do ksztaltu paleczek:

Stozkowate lakierowane (lub porcelanowe) dlugie i ostre paleczki (takie zakoncozne wrecz szpikulcem) sa paleczkami oficjalnymi. Bardzo trudno sie nimi je, bo nie tylko sa sliskie ale i male, wiec bardzo latwo nimi uszkodzic jedzenie, np. sushi sie rozsypie, albo makaron sie przerwie. Wygladaja natomiast slicznie i jesli ktos potrafi sie nimi poslugiwac, znaczy ze jest "wyedukowany w etykiecie kulinarnej"

Paleczki kwadratowe pochodza z chin - latwiej je zrobic i niektorzy twierdza ze latwiej sie na nich nauczyc (u mnie bylo odwrotnie ) Ogolnie sa to najpopularniejsze paleczki i najtansze w produkcji :)
Teraz stoja one na rowni z okraglymi i uzywane sa nawet czesciej, bo latwiej cos ladnego na nich namalowac lub napisac.

Sa jeszcze trudne do trzymania, krotkie - lakierowane, porcelanowe lub kosciane paleczki - w Polsce sprzedawane sa jako paleczki do jedzenia, ale one sluza do ... wlosow (z reszta wygladaja bardzo ladnie na ciasnym koku).
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 2:02 pm   Odpowiedz z cytatem
krzychos7 napisał:
Swoją drogą zawsze mnie dziwiło dlaczego w europie tak popularne jest przygotowywanie ryżu na sypko

nie na sypko, tylko na szybko.
Powrót do góry
Miyamoto

Post Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 3:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Polecam sprobowac jedzenie zupek chinskich paleczkami

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3