| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Yukari

|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 12:21 pm |
|
|
|
| Więc ja kupiłam swoje pałeczki w sklepie asian tasty we Warszawie (hala mirowska czy coś w tym stylu). Ale na allegro jest ich mnóstwo - ciemne, jasne, z Geishami, z kwiatkami a nawet były jedne z Hello Kitty! Chciałam je kupić ale za krótkie były, bo to dla dziecka (różniły się 4ma centymetrami od normalnych a to znacząca różnica). :3 _________________ "Są takie miejsca na ziemi, gdzie każdy dzień jest wiekiem. Trzeba tam tylko trafić..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lisa

|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 2:55 pm |
|
|
|
| Mam pytanie. Otóż nie mam możliwości kupienia bezpośrednio. Postanowiłam zamówić sobie pałeczki w sklepie internetowym. I tu problemem jest... zbyt duża oferta. Domyśliłam się, że takie bambusowe pałeczki są jednorazowego użytku, ale co do reszty : czy one różnią się tylko wzorem? Tak przymierzam się do tych, ale wolałam zapytać. _________________ If there were an eternally falling snow
This feeling I have for you, could I hide it?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:16 pm |
|
|
|
| Wszystkie pałeczki z tego sklepu są drogie, za drogie. Nie wiem czy ludzie powariowali ale kiedyś identyczne można było nabyć za 6 zł - 8 zł a teraz nagle ceny wahają się nawet w okolice 30 zł. Za trzy dychy to one musiałyby być magiczne, żeby tyle dać bo to stanowczo za wysoka cena. Lisa, te pałeczki, do których się przymierzasz są takie sobie. Nawet nie wiadomo czy malowane, czy nie okażą się jednorazowego użytku tyle, że w lepszym opakowaniu. Ja bym celowała raczej w jakieś ze wzorem ale nie z tego sklepu bo jest o wiele za drogi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lisa

|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:19 pm |
|
|
|
| Więc dobrze, że spytałam... Niltinco, mogłabyś pomóc mi znaleźć w sieci coś odpowiedniego? _________________ If there were an eternally falling snow
This feeling I have for you, could I hide it?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:42 pm |
|
|
|
| Właśnie przeglądałam czy jest coś w sieci i cóż... sklepy internetowe są strasznie drogie :/. Jedyne co udało mi się znaleźć w normalnej cenie: http://www.sklepjaponski.com/sklep.php?kat=inne (pałeczki są na dole strony) i http://aukcja.onet.pl/sho...7106#photo ale nie wyglądają zbyt imponująco. Ja swoje pałeczki kupiłam w jakimś sklepiku orientalnym w Łodzi. Obawiam się, że w necie nic ładnego i taniego nie będzie no chyba, że ktoś wystawi jakieś fajne pałeczki na Allegro ale to już trzeba śledzić na bieżąco. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Jiimmu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aliśka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 2:07 pm |
|
|
|
| Mam dwie pary pałeczek. Jedne dostałam od kolegi, drugie kupiłam w muzeum japońskim " Manggha" w Krakowie. Różnią się od siebie kolorkami i nawet kształtami, tzn. jedne są kwadratowe w uchwytach i okrągłe w początkach, ale szersze, a drugie cienkie w początkach, a w uchwytach sie zaokrąglają... Są też różne długością o 1 i materiałem. _________________ ..:I'm listening
to a music never ending.
My baby,
don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 10:46 pm |
|
|
|
| Zwykle trzyma się grubszą stroną. Jeśli pałeczki są z jednej strony kwadratowe, a z drugiej okrągłe trzymamy od kwadratowej strony, co z reszta zgadza się z tą grubością. |
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kokonattsu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
April_Ryan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
aniolova

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:19 pm |
|
|
|
Dla poczatkujacych polacam paleczki bambusowe, stosunkowo grube na koncach - takimi najlatwiej sie nauczyc. Takie paleczki sa szorstkie wiec jedzienie z nich tak latwo nie wylatuje. Najlepsze sa takie dolaczane do zestawu z wokiem - jest zwykle jedna dluzsza para do gotowania i z 10 krotszych do jedzenia. polecam pocwiczyc na najzwyklejszym obiedzie - jakiestam miesko pokroic na wielkosc jednego kesa i jesc paleczkami z ziemniakami i jakastam surowka. Spaghetti paleczkami to jest niezla zabawa
Co do technik jedzenia: paleczkami podnosi sie tylko kawalki miesa i warzywa, ewentulanie makaron - zwroccie uwage ze ryz popycha sie za pomoca paleczek do ust - wlasnie dlatego miseczki podnosi sie. Widac to w anime i na filmach:) Oczywiscie jesli znajdzie sie kulka ryzu ktora latwo da sie podniesc to super - dobra nasza, ale nawet ryz krotkoziarnisty czesciowo sie sypie jesli sie go nie ugniecie w pozadany ksztalt.
Co do ksztaltu paleczek:
Stozkowate lakierowane (lub porcelanowe) dlugie i ostre paleczki (takie zakoncozne wrecz szpikulcem) sa paleczkami oficjalnymi. Bardzo trudno sie nimi je, bo nie tylko sa sliskie ale i male, wiec bardzo latwo nimi uszkodzic jedzenie, np. sushi sie rozsypie, albo makaron sie przerwie. Wygladaja natomiast slicznie i jesli ktos potrafi sie nimi poslugiwac, znaczy ze jest "wyedukowany w etykiecie kulinarnej"
Paleczki kwadratowe pochodza z chin - latwiej je zrobic i niektorzy twierdza ze latwiej sie na nich nauczyc (u mnie bylo odwrotnie ) Ogolnie sa to najpopularniejsze paleczki i najtansze w produkcji :)
Teraz stoja one na rowni z okraglymi i uzywane sa nawet czesciej, bo latwiej cos ladnego na nich namalowac lub napisac.
Sa jeszcze trudne do trzymania, krotkie - lakierowane, porcelanowe lub kosciane paleczki - w Polsce sprzedawane sa jako paleczki do jedzenia, ale one sluza do ... wlosow (z reszta wygladaja bardzo ladnie na ciasnym koku). |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Miyamoto

|