Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

kurs japońskiego w necie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Newbie    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
auri

Post Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 4:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Znacie jakiś fajny kurs w necie dla zupełnie poczatkujących?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 11:32 am   Odpowiedz z cytatem
witam na forum.
A wiec po pierwsze. Na naszym forum beda prowadzone lekcje japonskiego dla poczatkujacych. Stanie sie to juz niedlugo.Prowadzic lekcje bede ja :) , ale najpier musze zdac mature.Sadze ze na poczatku maja wezme sie ostro do pracy,bo wtedy bede mial tylko matury pisemne a potem kupe wolnego czasu .Będę się starał prowadzić lekcje w sposób zrozumiały i zarazem zabawny. Będą dialogi, odwołania do kultury Japonii ćwiczonka sprawdzające i wiele innych.
Po drugie. Na necie za moich czasow,kiedy zaczynalem przygode z jezykiem japonskim(3 lata temu)bylo materialow od groma.Teraz widze ze informacje zaczynaja znikac.
A wiec tu znajdziecie moim zdaniem wszystkie najlepsze informacje dotyczace kanji a takze slownikow zamieniajacych z japonskiego na angielski i odwrotnie.
Tutaj natomiast masz wszystko pieknie opisane,jesli jestes naprawde poczatkujacy.

Ta www.jansze.republika.pl/gj/spis.htm strona jest juz dla osob ktore troche juz siedza w temacie i wiedza mniej wiecej co jest 5.

Jesli masz kase i chcesz ja wydac na cos porzadnego to polecam ta strone - http://www.japonski.eskk.pl/ .Moja znajoma z Japonistyki bardzo mi ja polecala.

http://www.coolin.terramail.pl/jmenu.htm oto strona badzo przydatna dla osob poczatkujacych,sam od niej zaczynalem:D , az sie łezka w oku kreci

Poza internetowymi lekcjami polecam zakupienie sobie podrecznikow do nauki. Teraz jest ich naprawde sporo w porownaniu z tym co bylo trzy lata temu. Dlatego polecam
strone.

Powodzenie w nauce.

auri

Post Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 12:42 pm   Odpowiedz z cytatem
dzięki za linki :)
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 2:25 pm   Odpowiedz z cytatem
nie ma sprawy. teraz tylko rozreklamuj nam stronke ....zartuje

auri

Post Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 6:22 pm   Odpowiedz z cytatem
a jeszcze chciałam sie zapytać jak można sobie wgrac na komp japońską czcionkę? bo mi wyświetlaja sie tylko kwadraty, a podejrzewam, że tak nie ma być ;)
Powrót do góry
Kanashii

Post Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
auri napisał:
a jeszcze chciałam sie zapytać jak można sobie wgrac na komp japońską czcionkę? bo mi wyświetlaja sie tylko kwadraty, a podejrzewam, że tak nie ma być

A jakiego masz systema bo na XP -> bierzesz w IE -> WIDOK -> KODOWANIE -> WIECEJ -> JAPONSKI

I włala czaisz men
Powrót do góry
K-HaX

Post Wysłany: Czw Cze 02, 2005 7:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Panel sterowania > Opcje Regionalne > i tam zaznacz obsługe języków wschodnio azjatyckich,po zresetowaniu kompa będzie działać

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Pią Lip 01, 2005 1:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale to w win 2000/XP - jeśli masz 98 to trzeba ściągnąć IME japanese support for windows (czy jakoś tak) ze stronki microsoftu
Powrót do góry
Kanashii

Post Wysłany: Pią Lip 01, 2005 2:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak sie wezme za tą stronę to napisze art o kodowaniu jak na raźie pisze konwerter na UTF 8 i zbieram grafike do słownika.
Powrót do góry
entrop

Post Wysłany: Wto Lis 01, 2005 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Po pierwsze, to witam, bo to mój pierwszy post na tym forum :)

po drugie, ważniejsze, to postanowiłem sam z siebie zacząć się uczyć japońskiego. Ponieważ jednak na razie u mnie krucho z funduszami i ciężko mi wydoić ok. 700 zł na semestr na jakikolwiek kurs, to zacząłem się po prostu uczyć z internetu. Na razie idzie mi jak po gruzie, ale jestem dobrej myśli.
Jak widzę, posty w tym temacie są lekko nieświeże, ale jeszcze nie przeterminowane więc jak tak z tym planem rozpoczęcia kursu? Bo ja jestem bardzo chętny :)

Tak czy inaczej mam tylko małe pytanko (no dobra, pytanka) :

czego używać do pisania kanji? tzn. chodzi mi o rodzaj pióra i atramentu. W papierniczym zaopatrzyłem się w pędzelek taki oraz przycięty na kształt pióra bambus, lecz póki co nie wiem nawet którą stroną się tego używa no dobra, wiem, ale te literki mi jakieś koślawe wychodzą i są to raczej proste kreski niż (jak to wgląda w oryginale) odpowiednio grubsze/chudsze/bardziej pod kątem.

jakiego typu atramentu używać?

z góry dzięki za odpowiedź :arigato:

- Batou, "Ghost in the Shell"
Powrót do góry
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Wto Lis 01, 2005 7:49 pm   Odpowiedz z cytatem
eeeee.....
do kanji najlepiej uzywac olówka albo długopisu...nigdy nie probowalem pisac piorem czy pedzelkiem wiec wrazen nie moge opisac...nie ma co wydziwiac, przcietny japonczyk uzywa dlugopisu albo olowka...jkak chcesz zaczac kaligrafowac, to wtedy mozna sie bawic pedzelkim....

hmmm...kurs powiadasz? Czemu nie, wbije sie do Kaiou do mieszkania, przerobimy je na klase czy cos i kurs jak ta lala.Ostatecznie mozna do mnie na stancje,ale mam glupich sasiadow. Kaiou bedzie "rektorem" a ja bede zmywał podłogi. Dzielimy sie po polowie.

A tak naprawde, to moge początkujących nauczać,ceny wyjatkowo promocyjne, oczywiscie w kochanym poznaniu. Wiecej info przez prywatna wiadomosc

entrop

Post Wysłany: Wto Lis 01, 2005 7:57 pm   Odpowiedz z cytatem
cholera, tydzien w plecy.. coś tak właśnie myslałem, że mało który japończyk siedzi dwadzieścia minut nad napisanem "wracam wieczorem, obiad w lodówce"

a co do kursu to mam na mysli to:

Cytat:
Na naszym forum beda prowadzone lekcje japonskiego dla poczatkujacych. Stanie sie to juz niedlugo.Prowadzic lekcje bede ja , ale najpier musze zdac mature.Sadze ze na poczatku maja wezme sie ostro do pracy,bo wtedy bede mial tylko matury pisemne a potem kupe wolnego czasu .Będę się starał prowadzić lekcje w sposób zrozumiały i zarazem zabawny. Będą dialogi, odwołania do kultury Japonii ćwiczonka sprawdzające i wiele innych.

tak czy inaczej, będę chyba musiałzainwestować w jakieś podręczniki. żegnaj, pijaństwo zna ktoś jakieś dobre czy wystarczy kupić byleco?

- Batou, "Ghost in the Shell"
Powrót do góry
mosad

Post Wysłany: Nie Sty 15, 2006 2:03 pm   Odpowiedz z cytatem
z linkow moge jeszcze podac http://japaneseonline.w.interia.pl/ :) 10 lekcji audio itp.

zreszta jak mi ktos powiedzial :) uczenie sie z sieci ma mizerne efekty:) prawda :) ja siedzie:) juz zapewne byla gdzies dyskusja nt. "Mowimy po Japońsku"... ksiazka nie jest droga i naprawde przystepna :) a w serwisach www gdzie sa prowadzone tzw. lekcje prawie wcale nie ma omawiania gramatyki

www.macross.wordpress.com
Powrót do góry
Watanabe

Post Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Te lekcje audio są świetne:) Klasa. Dzięki :)
Powrót do góry
shiro

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:39 am   Odpowiedz z cytatem
ja sam uczę się z www.japonka.pl ;] i jak na razie przyjemnie

sergioosh

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 1:30 pm   Odpowiedz z cytatem
polecam http://www.japanese.about.com z zastrzeżeniem, że wymagana jest dosyć dobra znajomość ang.
Powrót do góry
shido

Post Wysłany: Wto Maj 16, 2006 1:40 am   Odpowiedz z cytatem
Witam. Również jestem tutaj nowy i też akurat zaczynam naukę tego języka. Znalazłem w necie kilka ciekawych sajtów. Pierwsze na co trafiłem przeczesując sieć, to obecna strona , ale zaraz po niej trafiłem na wikipedię http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_japo%C5%84ski . Na dole strony jest spory spis treści do poszczególnych rozdziałów (pismo, gramatyka, kursy, przydatne zwroty i słówka) - jednym słowem bardzo obszerny materiał (dobra, niech będą 3 słowa :wink: ). Jeden z największych, jakie znalazłem po polsku. Polecam również wortal http://nipponicum.info/, gdzie znajduje się cała gama informacji o Japonii, łącznie z kursami językowymi, oraz stronkę poświęconą wyłącznie gramatyce japońskiej http://www.jansze.republika.pl/gj/spis.htm. Z angielskojęzycznych serwisów najbardziej rzucił mi się w oko http://www.kanjisite.com/ - jak sama nazwa wskazuje, strona poświęcona kanji. W sumie to jest to jedyna ang. strona o tym temacie na jaką trafiłem, bo dalej nie szukałem. Pozdro

krzychos7

Post Wysłany: Wto Maj 16, 2006 3:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Lepszy kurs jest na WikiBooks.
Napisałem o nim tu: http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic501.html

Owca

Post Wysłany: Pon Lip 10, 2006 10:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo trudno jest samemu sie naucyzc...niemam pojęcia jak zacząc znam tylko podstawy T.T
Powrót do góry
Aruturusan

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 11:03 pm   Odpowiedz z cytatem
bennosuke napisał:
witam na forum.
A wiec po pierwsze. Na naszym forum beda prowadzone lekcje japonskiego dla poczatkujacych. Stanie sie to juz niedlugo.Prowadzic lekcje bede ja :) , ale najpier musze zdac mature.Sadze ze na poczatku maja wezme sie ostro do pracy,bo wtedy bede mial tylko matury pisemne a potem kupe wolnego czasu .Będę się starał prowadzić lekcje w sposób zrozumiały i zarazem zabawny. Będą dialogi, odwołania do kultury Japonii ćwiczonka sprawdzające i wiele innych.
Po drugie. Na necie za moich czasow,kiedy zaczynalem przygode z jezykiem japonskim(3 lata temu)bylo materialow od groma.Teraz widze ze informacje zaczynaja znikac.
A wiec tu znajdziecie moim zdaniem wszystkie najlepsze informacje dotyczace kanji a takze slownikow zamieniajacych z japonskiego na angielski i odwrotnie.
Tutaj natomiast masz wszystko pieknie opisane,jesli jestes naprawde poczatkujacy.

Ta www.jansze.republika.pl/gj/spis.htm strona jest juz dla osob ktore troche juz siedza w temacie i wiedza mniej wiecej co jest 5.

Jesli masz kase i chcesz ja wydac na cos porzadnego to polecam ta strone - http://www.japonski.eskk.pl/ .Moja znajoma z Japonistyki bardzo mi ja polecala.

http://www.coolin.terramail.pl/jmenu.htm oto strona badzo przydatna dla osob poczatkujacych,sam od niej zaczynalem:D , az sie łezka w oku kreci

Poza internetowymi lekcjami polecam zakupienie sobie podrecznikow do nauki. Teraz jest ich naprawde sporo w porownaniu z tym co bylo trzy lata temu. Dlatego polecam
strone.

Powodzenie w nauce.

Witam- mój 1szy post na forum. Dzieki- uratowałeś mi tyłek przed wakacyjną nudą- przydadza się te kursy. Arigato

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Newbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2