| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
auri

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 4:18 pm |
|
|
|
| Znacie jakiś fajny kurs w necie dla zupełnie poczatkujących? |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
auri

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 12:42 pm |
|
|
|
| dzięki za linki :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
auri

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 6:22 pm |
|
|
|
| a jeszcze chciałam sie zapytać jak można sobie wgrac na komp japońską czcionkę? bo mi wyświetlaja sie tylko kwadraty, a podejrzewam, że tak nie ma być ;) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
K-HaX

|
Wysłany: Czw Cze 02, 2005 7:09 pm |
|
|
|
Panel sterowania > Opcje Regionalne > i tam zaznacz obsługe języków wschodnio azjatyckich,po zresetowaniu kompa będzie działać  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 1:13 pm |
|
|
|
| Ale to w win 2000/XP - jeśli masz 98 to trzeba ściągnąć IME japanese support for windows (czy jakoś tak) ze stronki microsoftu |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 2:42 pm |
|
|
|
| Jak sie wezme za tą stronę to napisze art o kodowaniu jak na raźie pisze konwerter na UTF 8 i zbieram grafike do słownika. |
|
| Powrót do góry |
|
|
entrop

|
Wysłany: Wto Lis 01, 2005 7:40 pm |
|
|
|
Po pierwsze, to witam, bo to mój pierwszy post na tym forum :)
po drugie, ważniejsze, to postanowiłem sam z siebie zacząć się uczyć japońskiego. Ponieważ jednak na razie u mnie krucho z funduszami i ciężko mi wydoić ok. 700 zł na semestr na jakikolwiek kurs, to zacząłem się po prostu uczyć z internetu. Na razie idzie mi jak po gruzie, ale jestem dobrej myśli.
Jak widzę, posty w tym temacie są lekko nieświeże, ale jeszcze nie przeterminowane więc jak tak z tym planem rozpoczęcia kursu? Bo ja jestem bardzo chętny :)
Tak czy inaczej mam tylko małe pytanko (no dobra, pytanka) :
czego używać do pisania kanji? tzn. chodzi mi o rodzaj pióra i atramentu. W papierniczym zaopatrzyłem się w pędzelek taki oraz przycięty na kształt pióra bambus, lecz póki co nie wiem nawet którą stroną się tego używa no dobra, wiem, ale te literki mi jakieś koślawe wychodzą i są to raczej proste kreski niż (jak to wgląda w oryginale) odpowiednio grubsze/chudsze/bardziej pod kątem.
jakiego typu atramentu używać?
z góry dzięki za odpowiedź :arigato:  _________________ Nawet wśród takich ludzi jak my, musimy szanować wzajemną lojalność.
Można być lojalnym na dwa sposoby...
Można strzec tajemnicy albo strzec prawdy. Ale nigdy obu na raz.
- Batou, "Ghost in the Shell"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
entrop

|
Wysłany: Wto Lis 01, 2005 7:57 pm |
|
|
|
cholera, tydzien w plecy.. coś tak właśnie myslałem, że mało który japończyk siedzi dwadzieścia minut nad napisanem "wracam wieczorem, obiad w lodówce"
a co do kursu to mam na mysli to:
| Cytat: |
| Na naszym forum beda prowadzone lekcje japonskiego dla poczatkujacych. Stanie sie to juz niedlugo.Prowadzic lekcje bede ja , ale najpier musze zdac mature.Sadze ze na poczatku maja wezme sie ostro do pracy,bo wtedy bede mial tylko matury pisemne a potem kupe wolnego czasu .Będę się starał prowadzić lekcje w sposób zrozumiały i zarazem zabawny. Będą dialogi, odwołania do kultury Japonii ćwiczonka sprawdzające i wiele innych. |
tak czy inaczej, będę chyba musiałzainwestować w jakieś podręczniki. żegnaj, pijaństwo zna ktoś jakieś dobre czy wystarczy kupić byleco? _________________ Nawet wśród takich ludzi jak my, musimy szanować wzajemną lojalność.
Można być lojalnym na dwa sposoby...
Można strzec tajemnicy albo strzec prawdy. Ale nigdy obu na raz.
- Batou, "Ghost in the Shell"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Watanabe

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:55 pm |
|
|
|
| Te lekcje audio są świetne:) Klasa. Dzięki :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
shido

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 1:40 am |
|
|
|
Witam. Również jestem tutaj nowy i też akurat zaczynam naukę tego języka. Znalazłem w necie kilka ciekawych sajtów. Pierwsze na co trafiłem przeczesując sieć, to obecna strona , ale zaraz po niej trafiłem na wikipedię http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_japo%C5%84ski . Na dole strony jest spory spis treści do poszczególnych rozdziałów (pismo, gramatyka, kursy, przydatne zwroty i słówka) - jednym słowem bardzo obszerny materiał (dobra, niech będą 3 słowa :wink: ). Jeden z największych, jakie znalazłem po polsku. Polecam również wortal http://nipponicum.info/, gdzie znajduje się cała gama informacji o Japonii, łącznie z kursami językowymi, oraz stronkę poświęconą wyłącznie gramatyce japońskiej http://www.jansze.republika.pl/gj/spis.htm. Z angielskojęzycznych serwisów najbardziej rzucił mi się w oko http://www.kanjisite.com/ - jak sama nazwa wskazuje, strona poświęcona kanji. W sumie to jest to jedyna ang. strona o tym temacie na jaką trafiłem, bo dalej nie szukałem. Pozdro
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Owca

|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 10:13 pm |
|
|
|
| Bardzo trudno jest samemu sie naucyzc...niemam pojęcia jak zacząc znam tylko podstawy T.T |
|
| Powrót do góry |
|
|
Aruturusan

|
|
| Powrót do góry |
|
|