| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Zabimaru-sama

|
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 8:26 pm |
|
|
|
Witam wszystkich !
Od jakiegos czasu interesuje sie japonia i wogóle tymi klimatami ale szczególnie interesuja mnie samurajowie miecze itp.
Przyglądałem sie niektórym i zauwazyłem ze maja a raczej nie maja Tsuby czyli gardy no jak dla mnie to troszke mało praktyczne bo przeciez kolo straci rece albo palce przy pierwszym uderzeniu !jestem jeszcze troszke zielony wiec zwracam sie o pomoc do kogos kto jest obeznany w tym temacie aby mi to troszke przyblizył. byłbym bardzo wdzieczny!
Pozdrawiam :) _________________ Zawyj Zabimaru :)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 10:22 pm |
|
|
|
Sądzę że miecz może nie mieć tsuby z dwóch powodów:
-albo jest to samo ostrze , oprawione jedynie w tymczasową drewnianą pochwę i rączkę. Takie ostrza kupuje się i oprawia we własnym zakresie. Jest to taka postać "surowa".
-albo jest to miecz specjalnie tak wykonany ponieważ jest to z jakichś względów bardziej pożądane (np. ze względy estetyczne lub praktyczne-poręczność i możliwość ukrycia takiego miecza)
nie mam więcej pomysłów, jeśli coś co tu napisałem jest sprzeczne z prawdą to niech mnie ktoś poprawi ;p |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinto

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 8:56 am |
|
|
|
hm...
nie wiem na ile to jest wiarygodne, ale ja słyszałem że, tak jest własnie po to aby mobilizować do ataku i szybkiego pokonania przeciwnika niż do obrony....
tak tylko szłyszałem... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 3:50 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| tsuby na ogół są w mieczach należących do kogoś znacznego |
hmm ,no nie wiem, wprawdzie tsuy ważniejszych magnatów często przedstawiały ich mon(herb) ale to nie znaczy ,że samuraiowie najniższego szczebla nie mieli tsub. Nie spotkałem się z tym żeby wytważano miecze "bojowe" bez tsub. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Zabimaru-sama

|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 6:59 pm |
|
|
|
| No dzieki juz mam jakis obraz mojego dylematu :) dzieki za pomoc ! _________________ Zawyj Zabimaru :)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 9:41 am |
|
|
|
| mottomo napisał: |
| Cytat: |
| tsuby na ogół są w mieczach należących do kogoś znacznego |
hmm ,no nie wiem, wprawdzie tsuy ważniejszych magnatów często przedstawiały ich mon(herb) ale to nie znaczy ,że samuraiowie najniższego szczebla nie mieli tsub. Nie spotkałem się z tym żeby wytważano miecze "bojowe" bez tsub. |
ok, rozwinę
oprawy mieczy bojowych czyli buke-zukuri i jindashi-zukuri mają tsuby w "standardzie". miecze późniejsze np. gunto (miecze wojskowe) i kaigunto (miecze marynarki) już nie muszą mieć tsub, bo jest to typ miecza często wzorowany na broni zachodniej. dziś mówiąc "miecz samurajski" czy też "katana" mamy na myśli typowy miecz z najlepszych rodów samurajskich, wykuty przez najlepszych katanakaji, przekazywany z ojca na syna i tak dalej. taki miecz będący symbolem stanu znacznego rodu w większości przypadków miał okazałą, bądź mniejszą tsubę i typowe cechy składowe oprawu jak fuchi, menuki, sageo, oplot tsukamaki i czasami kogatana czy kogai których nie ma prawie w żadnym mieczu bez gardy (bo otwory w tsuba są po to właśnie by je przytrzymywać).
ok, namieszałam
po prostu tsuba mogła być miernikiem klasy i jakości miecza i pozycji właściciela. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 7:41 pm |
|
|
|
tak się zapytam "Nihonto" jest autorstwa H. Sochy? bo zastanawiam się, czy nabyć
(ja głównie się opieram na "Mieczu japońskim" Johna Masayuki Yumoto i na "Zamkach i mieczach samurajów" Sochy) _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 7:51 pm |
|
|
|
| Tak. Książka jest autorstwa Sochy. W moim przekonaniu ciekawsza niż "Zamki i miecze samuraiów" ale może to tylko takie wrażenie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Oro

|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 9:12 pm |
|
|
|
| Jestem tu nowy, i proszę o łagodność. Zwrot "miecz" odnosi się do<broni białej, dwusiecznej o głowni prostej, wykorzystywanej przeważnie w Europie> natomiast Katana jako broń jednosieczna, o wygiętej łukowato głowni jest szablą, tak więc zwrot miecz samurajski odnosi się do okresu przedfeudalnego, kiedy to takowej broni używano. Osobiście uwżam, że mówiąc o broni samurajów należy używać zwrotu Katan. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shireikan

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 8:44 pm |
|
|
|
Kage, Twoja wypowiedź była jak najbardziej poprawna, niemniej tsuba to po prostu garda, która jest nieodzownym elementem katany i tachi. Jej obecność w mieczu nie wyznaczała statusu. Status wyznaczało jej wykonanie. Bywały tsuby trawione kwasem, ryte, kute i wykonywane jeszcze w innych technikach. Oczywiście każda z tych technik miała swoją cenę do tego potrzebny był jeszcze mistrz który by ją wykonał. Natomiest miecze bez gardy/tsuby świadczyły o klasie szermierza. Dawały do zrozumienia, że jest to doświadczony szermierz o niesmowitej szybkości i technice, który rzadko parował ciosy i co najwyżej je "zbijał" natomiast jego technika opierała się na unikach i ciosach wyprzedzających.
Oro natomiast nie zgłębił tematu... Ken to miecz, kenjutsu - sztuka walki mieczem. Katana i tachi to miecze nie szable! Są tylko wykonane w innym stylu. Nie będę się tu rozwodził na ten temat bo zajęło by to zbyt dużo. Ale, szabla to broń jednoręczna! A katana jak sie zwało niektóre miecze europejskie - "półtoraręczna" gdyż można walczyć jedną jak i dwiema rękami. Poza tym miecze europejskie miały taki a nie inny kształt ze względy na kolczugi, które musiały przebijać, a których to kolczug nie nosił żaden samurai. Po dodatkową wiedzę odsyłam do literatury, której mnóstwo... Więc nie bluźnij mi tu że katana to szabla   |
|
| Powrót do góry |
|
|