| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
CosmicEgg

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 11:33 pm |
|
|
|
Generalnie jest taka możliwość, ale musisz pytać na poszczególnych uczelniach (dzwonić od razu do odpowiedniej jednostki - Katedry czy Zakładu - tam udzielą Ci odpowiednich informacji co do warunków!).
Może się zdarzyć tak, że będzie już za dużo osób na roku i z góry Ci podziękują.
Jeśli chodzi o UAM to tutaj znajdziesz wszystkie informacje:
http://www.orient.amu.edu...oszeniesie
Od siebie dodam jeszcze, że mamy teraz na roku taki udany "przypadek" przeniesienia, z tym że chłopak jest na prawdę pracowity, uczył się też japońskiego już parę dobrych lat przed studiami. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Imperfspirit

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 8:31 pm |
|
|
|
| Na UJ w tym roku kilka osób próbowało się przenieść z zaocznego kulturoznawstwa na dzienną japonistykę, ale kierownik katedry zrobił im taki test kwalifikacyjny, że nie zdali. |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 9:10 pm |
|
|
|
Wiadomo, że na jakichkolwiek zaocznych jest dużo niższy poziom, bo nie ma możliwości żeby mieli tyle zajęć z japońskiego co na dziennych.
Tak swoją drogą na UAM też jest się trudno przenieść, bo żeby np. przyjęli na 2. rok to trzeba przerobić całe chuukyuu (czyli jakby nie było trzeba być rok do przodu). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 10:38 pm |
|
|
|
Kompletnie bez sensu - zakres materiału powinien być taki sam jak osób studiujących na kierunku i roku, na jaki przenieść się chcemy.
Ale nie mnie oceniać wewnętrzne ustalenia uczelni. _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 1:04 am |
|
|
|
| Norek napisał: |
Kompletnie bez sensu - zakres materiału powinien być taki sam jak osób studiujących na kierunku i roku, na jaki przenieść się chcemy.
Ale nie mnie oceniać wewnętrzne ustalenia uczelni. |
Też uważam, że to absurdalne. Powinni zdawać taki sam egzamin jak my po 1. roku (na prawdę jest wystarczająco trudny). W tym roku jednemu chłopakowi udało się przenieść na UAM ze WSJO, ale on uczył się już japońskiego parę lat przed studiami. W normalnych okolicznościach sobie tego nie wyobrażam. |
|
| Powrót do góry |
|
|
emka

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 4:52 pm |
|
|
|
| Z tego co wiem, u nas (uj) kilka osób przeniosło się bez żadnych testów. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 7:37 pm |
|
|
|
| Ale na którym roku i skąd? _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 8:46 pm |
|
|
|
| Wiadomo, że z dziennej na dzienną to zupełnie inna sprawa. Nawet znam jedną z tych osób. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yumemi

|
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 9:52 pm |
|
|
|
| SchwarzerEngel napisał: |
Też uważam, że to absurdalne. Powinni zdawać taki sam egzamin jak my po 1. roku (na prawdę jest wystarczająco trudny). W tym roku jednemu chłopakowi udało się przenieść na UAM ze WSJO, ale on uczył się już japońskiego parę lat przed studiami. W normalnych okolicznościach sobie tego nie wyobrażam. |
Przenosiłam się z WSJO po 3 latach nauki na UAM na 3 rok (bałam się iśc bezpośrednio na magisterskie) i przyznaję, że testy były trudne (podobno to było to, z czego zdawali pod koniec 2 roku ludzie z UAM, ale głowy nie dam) - gramatyka była jeszcze ok, ale kanji to była istna porażka, ponieważ dostaliśmy całe zdania napisane w kanie i trzeba było to przerobić na kanji. Mimo, że z kanji jestem raczej dobra, to jednak średnio dałam sobie radę z takim zadaniem. Trzeba było jeszcze napisać krótkie wypracowanie w przeciągu 40 minut. Na koniec dochodziła rozmowa kwalifikacyjna na temat pracy licencjackiej i ogólnie oceniającą zainteresowania i motywację. Tak, taką samą rozmowę odbywa się teraz przy rekrutacji na studia magisterskie, tak więc trochę dziwnie xD; W tamtym roku było to o tyle zabawniejsze, że przy rekrutacji na studia magisterskie rozmowa kwalifikacyjna odbywała się... po polsku  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Lip 24, 2011 7:49 am |
|
|
|
| Podejrzewam, że zrobili tak trudny test przy przenosinach żeby właśnie jak najbardziej utrudnić to przejście dla ludzi z WSJO, do których nie wiedzieć czemu UAM jest wyjątkowo negatywnie nastawiony. |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:09 am |
|
|
|
| Co do kanji to my mamy takie same zadania na testach, więc dla nas to nic dziwnego. Z tego co czytałam to ten egzamin jest właśnie o poziom trudniejszy, czyli chcąc studiować od 2. roku trzeba zdać materiał z 2. roku... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yumemi

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 11:17 pm |
|
|
|
| SchwarzerEngel napisał: |
| Co do kanji to my mamy takie same zadania na testach, więc dla nas to nic dziwnego. Z tego co czytałam to ten egzamin jest właśnie o poziom trudniejszy, czyli chcąc studiować od 2. roku trzeba zdać materiał z 2. roku... |
O naiwności, a ja wierzyłam, że to, co przeczytałam na stronie KO o tym, że aby zdać na drugi rok trzeba mieć opanowaną znajomość podręcznika New Approach chuukyuu, to musi być jakaś pomyłka A to, że wydawał mi się trudny to myślałam, że to ja jestem jakaś głupia Zdałam, ale tylko dlatego, że miałam za sobą trzy lata japonistyki. Gdybym chciała się przepisać po dwóch, na pewno nie dałabym rady.
I tak, czułam to negatywne nastawienie ze strony niektórych wykładowców:/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
|
| Powrót do góry |
|
|