Sztuka walki a popkultura
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Sztuka walki a popkultura

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
kagemusha

SkÄ…d: Bydgoszcz

Post WysÅ‚any: Nie Sie 13, 2006 4:48 pm   Odpowiedz z cytatem
zostawiam Was z tym tematem, ponieważ żegnam się już z Wami, niestety, nie mam czasu,a mam teraz zbyt wiele obowiązków, żeby się tutaj na tym forum udzielać dzięki wszystkim za sympatię i małe przywracanie mnie do porządku domo arigato!!!!

temat moim zdaniem ciekawy, jaki jest wpływ sztuki walki na popkulturę i odwrotnie, elementy walki pojawiające się w teledyskach, atrybuty samurajów- zbroje i miecze w towarzystwie motocykli itd. i w końcu inspiracje we współczesnym kinie ( tarantino) i nie tylko.
a Wy co zauważacie?

Teloniusz

Post WysÅ‚any: Nie Sie 13, 2006 9:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszechobecna Katana (mało który film łubu-dubu wyższych lotów nakręcony ostatnio nie ma katany). Jako przykład warto przytoczyć Pulp Fiction, Kill Bill (tarantino jest bogiem!), druga częśc Matrixa, Blade itp.

mottomo

SkÄ…d: Gliwice

Post WysÅ‚any: Sro Sie 23, 2006 10:35 am   Odpowiedz z cytatem
Akurat Tarantino tworzy kino postmodernistyczne i czerpie całymi garściami ze starych tytułów (co widać wybitnie w Kill Bill-u"). Za to powstała cała masa kiczu i to już począwszy od lat '70. Z bardziej znanych to oczywiście filmy z Brucem Lee(wprawdzie to głównie chińskie kung-fu ale masowy odbiorca nie rozróżnia). Kolejnym rzykładem są choćby Anime. Ileż to kreskówek zawiera element bazujące na sztukach walk. Oczywiście są one mocno zmienione, bohaterowie często dysponują jakimiś super-mocami itd. Wg mnie sztuki walki mają bardzo duży wpływ na popkulturę bo można je po prostu "dobrze sprzedać", tym bardziej że ostatnio znowu wrócił tręd w kinie na tego typu filmy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kage

Post WysÅ‚any: Sro Wrz 06, 2006 10:35 am   Odpowiedz z cytatem
popkultura "wkrada" się w sztuki walki oficjalne (kenjutsu, aikijutsu) jak i tajemne (shinobi). widać to już niemal na każdym kroku, począwszy od koszulek z herbami i znakami mon, a na współczesnym kinie kończąc.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mottomo

Post WysÅ‚any: PiÄ… Wrz 08, 2006 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
swoją drogą koszulka z herbem nie jest taka zła dla mnie mon'y są niedoścignionym wzorcem dwukolorowej grafiki. Niesamowicie estetyczne i bardzo trudne do wymyślenia (przynajmniej dla mnie a ponoć rysować umiem) i wykonania w takim "oryginalnym" stylu...
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Wto Wrz 12, 2006 2:40 pm   Odpowiedz z cytatem
(sama mam koszulkÄ™ z herbem Taira )
z drugiej strony widać wszędzie miecz samurajski który stał się swoistą "ikoną popkultury", motyw katany jest wszędzie:koszulki, okładki płyt, teledyski, reklamy sprzętu komputerowego i motocykli (symbol najwyższej jakości). czasem może sztuka walki jest "naciągana" przez różne koncerny, jest inspiracją dla reżyserów, artystów /ja np. na dyplom robiłam plakaty do filmów samurajskich xD/

czasem może to denerwować jeśli sztuka walki jest nadużywana lub przekształca się jej pierwotne założenie, a zwłaszcza krytykuje tradycyjne systemy walki, porównuje, szuka się sztuki najlepszej i dodaje różne slogany, trudno też powiedzieć czy to dobrze, czy to źle się stało, że kiedyś my (czyli gaijini ) wpadliśmy do Japonii i poniekąd przyczyniliśmy się do upadku samurajów i pewnej części tej kultury i dziedzictwa sztuki walki /no może za mocne słowa /
... ale z drugiej strony gdyby nie to zauroczenie Europejczyków, choćby nielicznych, pięknem budo i bujutsu, my pewnie nie trenowalibyśmy dziś aikido czy karate

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
mottomo

Post WysÅ‚any: Wto Wrz 12, 2006 9:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie czasem bardzo boli jak widzę "shamburgeryzowanych" japończyków, z lubością pochłaniających elementy kultury zachodniej. Chociaż jak patrzę na to co powstaje z połączenia japończyka i zachodniej popkultury to przyznaję ,że jest to czasem tak odmienne od "zachodniego" pierwowzoru i nosi takie piętno japońskiej ręki ,że staję się na swój sposób japońskie
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Wto Wrz 12, 2006 9:44 pm   Odpowiedz z cytatem
właśnie, bo jest coś takiego, że choćby nie wiem jak "amerykanizacja" poszła do przodu, Japończycy zawsze zachowują w sobie coś tradycyjnego i na wskroś japońskiego. przynajmniej takie mam wrażenie.
u Polaków takiego czegoś nie ma.
od razu przypomina ni się zdjęcie gejszy w taksówce rozmawiającej przez komórkę

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
mottomo

Post WysÅ‚any: Sro Wrz 13, 2006 8:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy mi się wydaje czy to zdjęcie z "japońskiego wachlarza"? Nie przypadła mi do gustu ta książka. Zbyt Gaijińska gdybym czytał ją wcześniej może bardziej by mi się podobała.
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Sro Wrz 13, 2006 10:32 pm   Odpowiedz z cytatem
a nie nie. to zdjęcie jest w przewodniku National Geographic-Japonia :) polecam, Nippon opisany miasto po mieście i dzielnica po dzielnicy

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
mottomo

Post WysÅ‚any: Czw Wrz 14, 2006 4:27 pm   Odpowiedz z cytatem
A tak, przewodnik faktycznie warty polecenia. Ma też dobre wprowadzenie w kulturę i historię Japonii. No i oczywiście prześliczne zdjęcia.
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Czw Wrz 14, 2006 6:13 pm   Odpowiedz z cytatem
o tak, te zdjęcia w końcu są dziełem profesjonalistów ciekawostki, religia, obyczaje, ciekawe miejsca, muzea, słowniczek minimum, spis hoteli i rozkład linii mrtra w Tokio^^
gratka dla każdego gaijina

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1