| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kagemusha

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 4:48 pm |
|
|
|
zostawiam Was z tym tematem, ponieważ żegnam się już z Wami, niestety, nie mam czasu,a mam teraz zbyt wiele obowiązków, żeby się tutaj na tym forum udzielać dzięki wszystkim za sympatię i małe przywracanie mnie do porządku domo arigato!!!!
temat moim zdaniem ciekawy, jaki jest wpływ sztuki walki na popkulturę i odwrotnie, elementy walki pojawiające się w teledyskach, atrybuty samurajów- zbroje i miecze w towarzystwie motocykli itd. i w końcu inspiracje we współczesnym kinie ( tarantino) i nie tylko.
a Wy co zauważacie? _________________ lepiej mieć tasiemca, niż żadnego życia wewnętrznego...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 9:11 pm |
|
|
|
| Wszechobecna Katana (mało który film łubu-dubu wyższych lotów nakręcony ostatnio nie ma katany). Jako przykład warto przytoczyć Pulp Fiction, Kill Bill (tarantino jest bogiem!), druga częśc Matrixa, Blade itp. _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 10:35 am |
|
|
|
| Akurat Tarantino tworzy kino postmodernistyczne i czerpie całymi garściami ze starych tytułów (co widać wybitnie w Kill Bill-u"). Za to powstała cała masa kiczu i to już począwszy od lat '70. Z bardziej znanych to oczywiście filmy z Brucem Lee(wprawdzie to głównie chińskie kung-fu ale masowy odbiorca nie rozróżnia). Kolejnym rzykładem są choćby Anime. Ileż to kreskówek zawiera element bazujące na sztukach walk. Oczywiście są one mocno zmienione, bohaterowie często dysponują jakimiś super-mocami itd. Wg mnie sztuki walki mają bardzo duży wpływ na popkulturę bo można je po prostu "dobrze sprzedać", tym bardziej że ostatnio znowu wrócił tręd w kinie na tego typu filmy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 10:35 am |
|
|
|
| popkultura "wkrada" się w sztuki walki oficjalne (kenjutsu, aikijutsu) jak i tajemne (shinobi). widać to już niemal na każdym kroku, począwszy od koszulek z herbami i znakami mon, a na współczesnym kinie kończąc. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 2:40 pm |
|
|
|
(sama mam koszulkÄ™ z herbem Taira )
z drugiej strony widać wszędzie miecz samurajski który stał się swoistą "ikoną popkultury", motyw katany jest wszędzie:koszulki, okładki płyt, teledyski, reklamy sprzętu komputerowego i motocykli (symbol najwyższej jakości). czasem może sztuka walki jest "naciągana" przez różne koncerny, jest inspiracją dla reżyserów, artystów /ja np. na dyplom robiłam plakaty do filmów samurajskich xD/
czasem może to denerwować jeśli sztuka walki jest nadużywana lub przekształca się jej pierwotne założenie, a zwłaszcza krytykuje tradycyjne systemy walki, porównuje, szuka się sztuki najlepszej i dodaje różne slogany, trudno też powiedzieć czy to dobrze, czy to źle się stało, że kiedyś my (czyli gaijini ) wpadliśmy do Japonii i poniekąd przyczyniliśmy się do upadku samurajów i pewnej części tej kultury i dziedzictwa sztuki walki /no może za mocne słowa /
... ale z drugiej strony gdyby nie to zauroczenie Europejczyków, choćby nielicznych, pięknem budo i bujutsu, my pewnie nie trenowalibyśmy dziś aikido czy karate  _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 9:35 pm |
|
|
|
| Mnie czasem bardzo boli jak widzę "shamburgeryzowanych" japończyków, z lubością pochłaniających elementy kultury zachodniej. Chociaż jak patrzę na to co powstaje z połączenia japończyka i zachodniej popkultury to przyznaję ,że jest to czasem tak odmienne od "zachodniego" pierwowzoru i nosi takie piętno japońskiej ręki ,że staję się na swój sposób japońskie |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 4:27 pm |
|
|
|
| A tak, przewodnik faktycznie warty polecenia. Ma też dobre wprowadzenie w kulturę i historię Japonii. No i oczywiście prześliczne zdjęcia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|