| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Ayami

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 439 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 12:04 pm |
|
|
|
379 na liscie rezerwowej!
Może się jeszcze dostanę!  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ayami

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinigami_san

|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 7:04 pm |
|
|
|
No cóż.. mnie się udało dostać na UW. :)
Również z przyjemnością poznam innych studentów japonistyki z mojego roku i nie tylko ;). _________________ What makes resisting temptation difficult for many people is
they don't want to discourage it completely.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pią Sie 18, 2006 7:25 am |
|
|
|
No cóż, mnie udało się skończyć UW
Witam kouhaia i być możę zobaczymy się na obozie japonistycznym albo jakiejś imprze integracyjnej  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ayami

|
Wysłany: Sob Sie 19, 2006 6:13 pm |
|
|
|
| Witaj Shinigami_san :) Ja co prawda jestem juz na drugim roku (jestem senpaiem, jestem senpaiem!! w koncu *.*) ale z radością witam nowe "nabytki" warszawskiej japonistyki :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pon Sie 21, 2006 12:27 pm |
|
|
|
Heh, tez tak myslalem, kiedy bylem na 2-gim roku :) Wazniejsze od faktu samego bycia senpaiem, jest to, jakim jestes senpaiem.
Pozdro  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 11:38 pm |
|
|
|
| A jakim można być? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 7:23 am |
|
|
|
No mozna byc oczywiscie wrednym senpaiem, z nosem w chmurach, no i mozna byc dobrym senpaiem, dbajacym o kouhaiow. Tak jak ja  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:28 am |
|
|
|
i tylko tyle jest do wyboru?  |
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Martyna

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 8:25 am |
|
|
|
Hej! Widzę, że Wy jesteście obyci z Japonią.... macie na ten temat jakąś wiedzę...
Chciałabym się Was zapytać (jestem w III klasie liceum i zdaję w tym roku maturę. Przeglądając uczelnie natknęłam się na japonistykę. Nigdy wcześniej się tym nie interesowałam, nie znam języka japońskiego - NIC . Ale interesuje mnie historia dalekiego wschodu.... chciałabym się nauczyć języka i pisma) czy Wy jak szliście na studia to mieliście jakąś styczność wcześniej? Jak już się dostaliście to ciężko było? Ciężko było się dostać?
I jakie wyniki mieliście, żeby się dostać na Japonistyke? :)
Dzięki z góry za odpowiedzi :)
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 11:55 am |
|
|
|
Jeżeli tak jak piszesz, wcześniej w ogóle temat Japonii cię nie interesował, a o samym kierunku dowiedziałaś się przez przypadek, to myślę, że nie będą to studia dla Ciebie. To naprawdę ciężki kawałęk chleba - dużo nauki zarówno języka, jak i zagadnien kulturowych, a pracy "w zawodzie" póki co jak na lekarstwo :/ (btw, motywacja typu "kocham mangę i chcę ją czytać w oryginale" też nie jest odpowiednia na tego typu studia)
Mówisz, że interesuje Cię historia Dalekiego Wschodu, chcesz się uczyć języka i pisma, ale Daleki Wschód to przecież również Chiny, Korea, Wietnam, Kambodża, Mianmar, Tajlandia... Albo Twoje zainteresowania są mało sprecyzowane, albo to tylko takie tam przemyślenia.
Na japonistykę trudniej się dostać odkąd znieśli rozmowy, bo idzie wiele osób z przypadku, które dobrze zdały maturę - tegoroczne 30 os/miejsce to jakiś obłęd. Same studia, tak jak już wspomniałem - sporo nauki, ale można dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy. Ze względu na stosunkowo niewielką ilość studentów (chociaż i to się ostatnio zmienia), wszyscy się znają, więc atmosfera jest troche bardziej "rodzinna", niż powiedzmy na prawie czy zarządzaniu. Same studia nie nauczą Cię żadnego konkretnego zawodu, dadzą Ci jedynie do ręki narzędzie w postaci języka japońskiego i wiedzy o Japonii - jak je wykorzystasz, zależy od Ciebie. Wreszcie, japonistyka to także możliwość wyjazdu na stypendium do Japonii - obiekt marzeń wielu studentów.
Ja interesowałem się Japonią i japońskim już jakieś 2 lata przed maturą i na rok wcześniej zacząłęm się uczyć japońskiego. Same studia wspominam bardzo miło (zwłaszcza obozy japonistyczne) i udało mi się je skończyć z całkiem niezłym wynikiem.
To była moja opinia i sugestie. Jak postąpisz - zależy wyłącznie od Ciebie.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinigami_san

|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 6:06 am |
|
|
|
^.^ Witam serdecznie! :*
Czytając Wasze posty trochę się uspokajam :). W prawdzie interesuję się Japonią od jakiś 8 lat, ale cały ten czas planowałam studiować prawo.. Jednak w momencie, kiedy dostałam się też na japonistykę, zrezygnowałam z niego. Mam przeczucie (mam nadzieję - prorocze xD), że żałować nie będę ^^.
Powiedzcie mi, proszę czy jest na tych studiach fizyczna możliwość studiowania równocześnie jeszcze innego kierunku? I jakie wiążecie z tym kierunkiem plany na przyszłość?
btw. jedzie może ktoś z Was na obóz na Słowację z UW? ^^ _________________ What makes resisting temptation difficult for many people is
they don't want to discourage it completely.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yatchan

|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 8:47 am |
|
|
|
Nie bedziesz :)
Studiowanie 2-go kierunku jest fizycznie mozliwe, chociaz sam tego nie probowalem. I nie polecalbym tego na 2-gim czy 3-cim roku, bo wtedy jest najwiecej do roboty na japonistyce i moze byc ciezko. Zauwazylem, ze z roku na rok jest coraz wiecej ludzi z SGH, ktorzy robia japonistyke jako 2-gi kierunek, wiec mysle, ze opcja odwrotna jest rowniez mozliwa.
Gratuluje dostnia sie na japke i wytrwalosci w zainteresowaniach. Milo mi poznac kolejnego kouhaia  |
|
| Powrót do góry |
|
|
tropcia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
AoiCho

|
|
| Powrót do góry |
|
|
L-Voss

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 2:33 pm |
|
|
|
| AoiCho napisał: |
| 1. Czy trzeba umieć podstawy japońskiego. Kanju czy inne? |
Masz na myśli kanji? Nie, z tego, co wiem, nauka japońskiego jest od zupełnych podstaw, ale pewna podstawowa wiedza znacznie ułatwia start. |
|
| Powrót do góry |
|
|