Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

japonistyka uw

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szanon

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 11:44 am   Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie

Polski - podst. 96% /rozsz. 88%
Ang - podst. 98% / rozsz. 86%

Jakieś szanse na UJ/UW ew. na UMK?

EDIT:
Ah, i matma 84% na podst. :)

Truth - Arashi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Na UJ nie masz niestety szans(na podstawie zeszłorocznego progu). Na UW jest chyba jeszcze trudniej się dostać, ale nie mam rozeznania w tej sprawie, bo tam są inne zasady rekrutacji niż na UJ. Na UMK jest trochę łatwiej, może tam się uda, ale tamtejsza japonistyka istnieje dopiero od 2 lat, więc niestety nie mam rozeznania w progach (poszukaj na forum). Powodzenia :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Szanon

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:40 pm   Odpowiedz z cytatem
A można wiedzieć jaki był ten próg? :) Mam nadzieję, że może matma zatrzyma paru potencjalnych kandydatów Zartuję oczywiście, nikomu tego nie zyczę
Złożyłam też podanie o wgląd do angielskiego, byłam pewna, że dużo lepiej mi poszło :/ Może uda się coś osiągnąć w tym kierunku.
Na UW słyszałam o progu 2008/2009 który wynosił 86,6 (moje wyniki dają 87,7), ale nie wiem jak sprawa wyglądała rok temu...
Mam nadzieję, że gdzieś się uda, inaczej czeka mnie powrót do podręczników z liceum...

Truth - Arashi
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Szanon napisał:
A można wiedzieć jaki był ten próg? :) Mam nadzieję, że może matma zatrzyma paru potencjalnych kandydatów Zartuję oczywiście, nikomu tego nie zyczę
Złożyłam też podanie o wgląd do angielskiego, byłam pewna, że dużo lepiej mi poszło :/ Może uda się coś osiągnąć w tym kierunku.
Na UW słyszałam o progu 2008/2009 który wynosił 86,6 (moje wyniki dają 87,7), ale nie wiem jak sprawa wyglądała rok temu...
Mam nadzieję, że gdzieś się uda, inaczej czeka mnie powrót do podręczników z liceum...

Ja poprawiałam maturę 2 razy i nie uważam tego za jakąś ujmę na swojej godności Inna sprawa, że pomimo tego nie dostałam się na UJ, ale za to na UAM (czego wcześniej w ogóle nie rozważałam).
Nie pamiętam jaki był dokładnie próg, ja miałam rok temu 90,25 pkt i przede mną było jeszcze co najmniej 10 albo 15 osób (ostateczna lista!).
Musisz wziąć pod uwagę, że spora część osób, które starają się o przyjęcie na japonistykę to maturzyści z poprzednich lat i de facto na 1. roku jest stosunkowo niewiele osób od razu po maturze.
Jeśli chodzi o UW to nie da się tych progów za bardzo porównać, ponieważ od tego roku formuła matury uległa po raz kolejny zmianom, ale jeżeli faktycznie był taki próg jak piszesz, to warto składać :) (ta matematyka ma niewielkie znaczenie)
Na UJ nie warto marnować kasy (dobra rada starszej koleżanki).

Co do angielskiego... Kiedy zdawałam pierwszy raz w 2006 roku miałam 70% (nie byłam jedyną taką osobą, niezadowoloną), co znaczy, że musieliby mi w ogóle nie uznać wypracowania (po sprawdzeniu odpowiedzi, licząc max. z wypracowania wychodziło mi grubo ponad 90%). Niestety nie miałam już czasu składać wniosku o wgląd, ponieważ miałam plany na wakacje.
Później przez 2 lata na studiach w ogóle nie miałam styczności z językiem angielskim i bez żadnego przygotowania poprawiłam maturę z angielskiego na 94% (rok później jeszcze na 95%). Także pocieszam Cię, że mogło być gorzej Składaj podanie, życzę Ci powodzenia. Może gdybym się sama nie poddała, już dawno bym japonistykę kończyła.
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:33 pm   Odpowiedz z cytatem
SchwarzerEngel napisał:
Szanon napisał:

Ja poprawiałam maturę 2 razy i nie uważam tego za jakąś ujmę na swojej godności Inna sprawa, że pomimo tego nie dostałam się na UJ, ale za to na UAM (czego wcześniej w ogóle nie rozważałam).
Nie pamiętam jaki był dokładnie próg, ja miałam rok temu 90,25 pkt i przede mną było jeszcze co najmniej 10 albo 15 osób (ostateczna lista!).
Musisz wziąć pod uwagę, że spora część osób, które starają się o przyjęcie na japonistykę to maturzyści z poprzednich lat i de facto na 1. roku jest stosunkowo niewiele osób od razu po maturze.
Jeśli chodzi o UW to nie da się tych progów za bardzo porównać, ponieważ od tego roku formuła matury uległa po raz kolejny zmianom, ale jeżeli faktycznie był taki próg jak piszesz, to warto składać :) (ta matematyka ma niewielkie znaczenie)
Na UJ nie warto marnować kasy (dobra rada starszej koleżanki).

Co do angielskiego... Kiedy zdawałam pierwszy raz w 2006 roku miałam 70% (nie byłam jedyną taką osobą, niezadowoloną), co znaczy, że musieliby mi w ogóle nie uznać wypracowania (po sprawdzeniu odpowiedzi, licząc max. z wypracowania wychodziło mi grubo ponad 90%). Niestety nie miałam już czasu składać wniosku o wgląd, ponieważ miałam plany na wakacje.
Później przez 2 lata na studiach w ogóle nie miałam styczności z językiem angielskim i bez żadnego przygotowania poprawiłam maturę z angielskiego na 94% (rok później jeszcze na 95%). Także pocieszam Cię, że mogło być gorzej Składaj podanie, życzę Ci powodzenia. Może gdybym się sama nie poddała, już dawno bym japonistykę kończyła.

Kasa na UJ już daaawno poszła, ale mówi się trudno :) Nie będę z tego powodu rozpaczać
Pewnie, że nie ujma! Chodzi mi raczej o to, że nie chciałabym tego robić znając prawdopodobny stopień niezadowolenia moich rodziców
Spróbuję jeszcze na wieczorowe japonistyki na UAMie i UW :) Zawsze jakiś start.
Najgrosze jest to oczekiwanie!!! >_< 2 tygodnie w tym wypadku to jak 2 lata
No nic, czekam na odpowiedz OKE Wroc. i dziękuję za pomoc

Truth - Arashi
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Lepiej sobie przez ten rok popracować i odłożyć kasę na studia, pójść na jakiś kurs maturalny i poprawić wynik. Takie jest moje zdanie :)
(myślę, że na takie rozwiązanie twoi rodzice nie powinni narzekać )
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:56 pm   Odpowiedz z cytatem
SchwarzerEngel napisał:
Lepiej sobie przez ten rok popracować i odłożyć kasę na studia, pójść na jakiś kurs maturalny i poprawić wynik. Takie jest moje zdanie :)
(myślę, że na takie rozwiązanie twoi rodzice nie powinni narzekać )

Mama jest zdecydowanie za wieczorowymi... Nie chce żebym traciła rok. Miałabym wówczas zakuwać ostro i spróbować się przenieść na dzienne. W sumie też nie taka zła opcja...
Zobaczymy :) Trudno coś powiedzieć bez wyników rekrutacji. To będą najgorsze i najdłuższe dwa tygodnie mojego życia

Truth - Arashi
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Czw Lip 01, 2010 12:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chcę być pesymistką, ale szanse na przeniesienie będziesz miała marne, biorąc pod uwagę, że większość osób będzie miała taki plan, to musiałabyś mieć średnią 5,0, a nie może być więcej osób niż 20 (mimo iż na początku przyjmują więcej, ale to dlatego, że wiedzą, że część osób szybko zrezygnuje). Nas przyjęli na 1. rok bodajże 24, a do sesji podeszło 18, z czego 2 osoby będą miały poprawkę z japońskiego, więc sama widzisz, że nawet w "najlepszym" (dla Ciebie) przypadku zostają 4 miejsca (chociaż podejrzewam, że bardziej zależy Ci na UW, ale tam pewnie sytuacja niewiele się różni pod tym względem). A średnia 5,0 na japonistyce to raczej ewenement, chociaż nie jest to niemożliwe, ale to przede wszystkim połączenie ciężkiej pracy z wrodzonymi zdolnościami.

A nie chodzi tutaj tylko o zakuwanie, ale też o pewne predyspozycje. Zwyczajnie nie każdy się na ten kierunek nadaje. A również to, że ktoś sobie radził dobrze na innej filologii, nie znaczy, że sobie poradzi na japonistyce (przykład z życia wzięty).
No ale skoro masz bogatych rodziców, to możesz sobie pozwolić nawet na skończenie studiów całości w trybie wieczorowym...
Ja też nie straciłam tych 3 lat, zrobiłam w tym czasie licencjat na innym kierunku, ale kto co lubi.
W każdym razie powodzenia - jakąkolwiek decyzję podejmiesz.
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Czw Lip 01, 2010 5:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja się na innym kierunku nie widzę :)
Bogatych to za dużo powiedziane, ale chcą żebym spełniała swoje marzenia.
Jestem okropnie niezadowolona z angielskiego bo mam certyfikaty na poziomie dużo wyższym niż matura rozszerzona i ten wynik trudno nazwać stysfakcjonującym. Przeglądam tą maturę i nadal nie widzę tam błędów aż na tyle punktów. Czekam na odpowiedz z OKE. Znam przypadki rażących błędów w ocenianiu i mam nadzieję, że tutaj znajdą się chociaż dwa xD
Ciężka praca ani mnie nie starszy, ani mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, na to stawiam kiedy dążę do jakiegoś celu. Wolałabym ciężko się uczyć i coś na tym zyskać niż odkrywać uroki życia studenckiego. Taka już jestem. A i predyspozycji intelektualnych raczej mi nie brak.

Truth - Arashi
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 11:31 am   Odpowiedz z cytatem
Wypadło na UMK. No coż, marzenia trzeba spełniać! :)

Truth - Arashi
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 11:40 am   Odpowiedz z cytatem
To znaczy co, dostałaś się? :)
Post brzmi jak totalna rezygnacja, jednak słyszałem, że na UMK jest naprawdę odpowiedni poziom - zapewne profesor Majewicz o to zadbał, wszak do wysokiego poziomu UAMu chyba też on się przyczynił.
Każda z czterech japonistyk państwowych da odpowiednie wykształcenie, ale bez wkładu własnego daleko się nie zajedzie.

Powodzenia i pozdrowienia :D

Szanon

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 12:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Dostałam, dostałam xD
O rezygnacji mowy nie ma xD Żle wyszło
Raczej radocha niesamowita :)
Marzeniem był Poznań, ale gegra mi nie poszła tak jak chciałam. Też slyszałam, że Toruń trzyma fason i mam taką nadzieję
Wkładu własnego nie zabraknie, już ja o to odpowiednio zadbam!

Truth - Arashi
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 5:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Część toruńskiej kadry jest z Poznania, więc nie ma co narzekać, a japoniści z UMK, których poznałam są bardzo sympatyczni i bynajmniej nie odstają pod żadnym względem od ludzi z pozostałych japonistyk (tak, tak chodzi głównie o poziom znajomości japońskiego).

Szanon

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 5:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja bym broń Boże nie chciała, żeby wyszło na to, że ja na UMK idę za karę Gdybym sie uparła, to bym na wieczorowe poszła
Ciesze się, że dobry poziom i mam nadzieje, że mu dorównam :)

Truth - Arashi
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Lip 23, 2010 2:53 pm   Odpowiedz z cytatem
A jednak się dostałam na ten UW! Moje perypetie studenckie są skomplikowane xD

Truth - Arashi
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Informacja dla zainteresownych.
W tym roku próg na japonistyce UW wyniósł ok. 89% Według nieformalnych źródeł podniósł się o 1 pkt procentowy w stosunku do roku poprzedniego.
Za rok - może kolajny wzrost.
Wszystkich wybierających się na japonistykę zachęcam zatem do nauki Czasem opłaca się przysiąść na tyłku i zrealizować marzenia

Truth - Arashi
Powrót do góry
LEliza

Post Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 1:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakie przedmioty trzeba zdać na maturze żeby dostać się na UW? A jeszcze lepiej gdyby jakiś link był...
Słyszałam że wystarczy polski, angielski , czy to prawda?
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 1:17 pm   Odpowiedz z cytatem
No kur.... kurde! To człowiek się męczy, wypisuje po kolei co i jak, dodaje linki, wszystko umieszcza ładnie w 1 temacie by nie trzeba długo szukać, a tu znowu takie pytanie osoby, która nie wie co to google...
Ehhh znajdź sobie http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic2813.html.

LEliza

Post Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 8:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Sorki, nie zauważyłam tego tematu. Dzięki za ułatwienie.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6