Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Yoshimoto Banana

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
raven

Post Wysłany: Pią Lip 28, 2006 1:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie ma to jak naprawdę japońskie nazwisko

Autor między innymi "Tsugumi", absolutnie świetnej książki o dwóch przyjaciółkach, a jednocześnie kuzynkach. Główna bohaterka, narrator, Maria Shirakawa mieszka sobie w nadmorskim miasteczku, w jednym z licznych domów-pensjonatów. W domu obok mieszkają jej kuzynki, o rok starsza, 20 letnia Yoko i o rok młodsza Tsugumi. Tsugumi jest inwalidką - od urodzenia jest bardzo słaba na ciele i istnieje zagrożenie, że w każdej chwili może umrzeć. Przez to jest rozpieszczana, przez co z kolei jest zarozumiała, często chamska i nieczuła. A jednak Maria darzy ją wyjątkową przyjaźnią. Książka z niezwykłą wrażliwością opowiada o ostatnich spędzonych razem wakacjach.

Zdecydowanie polecam. Jest napisane z typową dla japończyków wrażliwością. Polecampolecampolecam

Phase

Post Wysłany: Pią Paź 06, 2006 11:46 am   Odpowiedz z cytatem
dammit rozwaliło mnie nazwisko

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Migotka

Post Wysłany: Sob Gru 02, 2006 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Jestem już w 1/3 "Tsugumi" i przyznam, że mi się podoba, ale i tak nie wciągnęło mnie tak jak "Kuchnia", inna książka Banany. Czytałam i "Kuchnię" i "Moonlight Shadow", ale zdecydowanie najlepsza, najbardziej delikatna i przemawiająca do serca i wyobraźni jest "Kuchnia". Polecam wszystkim.

Yoshimoto Banana to kobieta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aibon

Post Wysłany: Nie Gru 03, 2006 6:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Migotka napisał:
ale zdecydowanie najlepsza, najbardziej delikatna i przemawiająca do serca i wyobraźni jest "Kuchnia". Polecam wszystkim.

absolutnie się z tym zgadzam. cio prawda czytałam tylko Moonlight Shadow i Kuchnię właśnie, bo Tsugumi nie ybło w naszej bibliotece niestety : ale mam zamiar kupić...powiedzcie, warto?
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Czw Gru 07, 2006 10:14 am   Odpowiedz z cytatem
Patrząc na to iżli w Japonii najpierw piszę się nazwisko, Banana powinno oznaczać imię...
Peace

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Migotka

Post Wysłany: Pią Gru 08, 2006 8:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale oznacza nazwisko. Wiem to w stu procentach, gdyż czytałam jej notkę biograficzną, w której było napisane, tak że naprawdę ona się nazywa Yoshimoto Maiko, ale zmieniła NAZWISKO na Banana i teraz jest Yoshimoto Banana.

Uważam, że warto kupić "Tsugumi", bo mimo że moim zdaniem gorsza od "Kuchni", to i tak jest świetna.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1