| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
raven

|
Wysłany: Pią Lip 28, 2006 1:53 pm |
|
|
|
Nie ma to jak naprawdę japońskie nazwisko
Autor między innymi "Tsugumi", absolutnie świetnej książki o dwóch przyjaciółkach, a jednocześnie kuzynkach. Główna bohaterka, narrator, Maria Shirakawa mieszka sobie w nadmorskim miasteczku, w jednym z licznych domów-pensjonatów. W domu obok mieszkają jej kuzynki, o rok starsza, 20 letnia Yoko i o rok młodsza Tsugumi. Tsugumi jest inwalidką - od urodzenia jest bardzo słaba na ciele i istnieje zagrożenie, że w każdej chwili może umrzeć. Przez to jest rozpieszczana, przez co z kolei jest zarozumiała, często chamska i nieczuła. A jednak Maria darzy ją wyjątkową przyjaźnią. Książka z niezwykłą wrażliwością opowiada o ostatnich spędzonych razem wakacjach.
Zdecydowanie polecam. Jest napisane z typową dla japończyków wrażliwością. Polecampolecampolecam  _________________ ....
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Phase

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 5:02 pm |
|
|
|
Jestem już w 1/3 "Tsugumi" i przyznam, że mi się podoba, ale i tak nie wciągnęło mnie tak jak "Kuchnia", inna książka Banany. Czytałam i "Kuchnię" i "Moonlight Shadow", ale zdecydowanie najlepsza, najbardziej delikatna i przemawiająca do serca i wyobraźni jest "Kuchnia". Polecam wszystkim.
Yoshimoto Banana to kobieta. |
|
| Powrót do góry |
|
|
aibon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 439 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 10:14 am |
|
|
|
Patrząc na to iżli w Japonii najpierw piszę się nazwisko, Banana powinno oznaczać imię...
Peace  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 8:03 pm |
|
|
|
Ale oznacza nazwisko. Wiem to w stu procentach, gdyż czytałam jej notkę biograficzną, w której było napisane, tak że naprawdę ona się nazywa Yoshimoto Maiko, ale zmieniła NAZWISKO na Banana i teraz jest Yoshimoto Banana.
Uważam, że warto kupić "Tsugumi", bo mimo że moim zdaniem gorsza od "Kuchni", to i tak jest świetna. |
|
| Powrót do góry |
|
|