Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Ile trzeba procent z matury żeby się dostac na japonistyke

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Artina

Post Wysłany: Pon Lip 24, 2006 12:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam jedno podstawowe pytanie i mam nadzieje że mi ktos na nie odpowie: Ile trzeba miec procent z matury żeby się dostc na japonistyke??
Strasznie chciałabym sie na nią dostać. Na początku to była fascynacja rysunkiem ale póżniej cała ta kultura mnie pochłoneła. mature ma dopiero za 2 lata ale chciałabym już mieć jakieś wiadomości o zdających na uczelnie.

Miło by mi było gdyby odpowiedział na to pytanie ktoś kto się dostał na japonistyke Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedż.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Storm

Post Wysłany: Pon Lip 24, 2006 2:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie chcę Cię straszyć, ale żeby dostać się na japonistykę z nową maturą trzeba być nadczłowiekiem. Szczególnie jeśli chodzi o UAM. Mnóstwo podań i generalnie żadnych szans dla zwykłego śmiertelnika. Myślę, że przedziały procentowe wahąją się między 93% a 100% i to na poziomie rozszerzonym. Dlatego jeśli poważnie myślisz o tym kierunku, to najlepiej obroń tytuł magistra na polonistyce, potem idź na filologię języka jaki Cię interesuje, wyjedź na jakiś czas za granicę w celu dopieszczenia umiejętności językowych, a potem to juz tylko z górki: zdaj maturę i ciesz się z bycia studentką japonistyki. Aha, jest jeszcze inne wyjście. Możesz wygrać olimpiadę z polskiego i językową. Wtedy będziesz miała po 100% i przyjmą Cię z otwartymi ramionami, ale nie łudź się za bardzo, bo raczej nikłe szanse.
Także do zobaczenia na japonistyce za 10 lat (o ile się zasady rekrutacji nie zmienią, bo wtedy cały ten plan szlag trafi:/)

Mistrz sarkazmu i ironii,

Storm
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Artina

Post Wysłany: Wto Lip 25, 2006 8:39 am   Odpowiedz z cytatem
Dzieki że napisałeś. Teraz przynajmniej mam jakieś pojęcie i że chyba moge pomarzyć hehe. Ale może cuda się zdarzają W sumie mam jeszcze 2 lata może odkryje w sobie jakieś pokłady wiedzy hehe.
Powrót do góry
Pei

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:20 am   Odpowiedz z cytatem
Ale nastraszyłeś. Gdyby wszyscy marzacy o japonistce mieli takie podejscie to ilośc kandydatów była by równa O. Genaralnie studia to cos innego niż średnia szkoła i tam się różne cuda zdarzają a nowa matura wcale nie jest taka starszna wystaczy sie przyłożyć do nauki i wtedy zdaje się wysoko. Osobiście znam wiele osób które miały powyżej 90% i wcale nie są nadludźmi tylko są sumienni.

Jeżeli ktoś mysli już 2 lata wcześniej o studiach na które bardzo trudno się dostać to tym bardziej powinien mieć dużo motywacji bo nie wystarczy dostac się na studia ale trzeba się tez na nich utrzymać i to sie tyczy nie tylko japonistyki. Także nie rezygnuj z marzeń !! Wyznacz sobie cel, pracuj i go osiągni. Życze powodzenia :)
Powrót do góry
Storm

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 8:49 am   Odpowiedz z cytatem
Nowa matura i sumienność? To powiedz mi dlaczego często tak bywa, że właśnie kujony i wzorowi uczniowie wypadają gorzej na maturze niż przeciętniacy? Bo na nowej maturze trzeba mieć nie tylko wiedzę, ale również trzeba myśleć. I nie mówię tutaj o języku obcym, którego faktycznie przy dużym nakładzie pracy można się nauczyć. Głownie chodzi mi o język polski. Tego się nie da nauczyć. Możesz być pracowity, pilny, obowiązkowy, a i tak nie przekroczysz progu 90% jeśli brakuje Ci zdolności. Smutne, ale prawdziwe. Dlatego większość przyszłych maturzystów jest z góry skazana na porażkę. Do pewnego pułapu procentowego można naprawdę mówić o szczęściu, ale wyniki koło 100% to już nie pomyłka. Dlatego trzeba myśleć realnie i przestać bujać w obłokach. Przecież życie nie kończy się na japonistyce. Zawsze można robić coś innego, a przy okazji rozwijać swoje zainteresowania.
Powrót do góry
Artina

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 9:43 am   Odpowiedz z cytatem
Dziekuje ci Pei za miłe słowa Chociaż jeden optymista hehe
Mam jeszcze 2 lata nauki więc wszystko sie może zdarzyć a o konkretach pomysle dopiero jak zobacze moje wyniki z matury( czy mam szanse na japonistyke) hehe
Powrót do góry
Pei

Post Wysłany: Sob Lip 29, 2006 9:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Ten watek nie dotyczyczy nowej matury no coz...

Powracajac do tematu właściwego to soory ale radzic komus zeby zrezygnował bo cos jest niemożliwe. No cóż jak się z góry zkłada to napewno nie wyjdzie. Zgodnie z takim mysleniem powinnam rzucic studia po dwóch piwerszych miesiacach.

A co do japonistyki to dziwisz się ? bo ja nie. Skoro przyjmuja 15 osób to logiczne że najlepszych.
Powrót do góry
Kiyoko

Post Wysłany: Wto Lip 17, 2007 10:24 am   Odpowiedz z cytatem
Nic nie jest niemozliwe. Ja cale liceum zylam w przekonaniu, ze pójdę na anglistykę do Krakowa. A tu 6 lipca mi się odmieniło, zlożyłam papiery na filologie japońską UJ i na filologię hiszpańską. I dostałam na japonistykę , a podejrzewam ze na hiszpański również, choc nie mam jeszcze wyników z tej filologii.

Matura z polskiego to praca z kluczami, fragmentami tekstów, schemat, schemat, schemat.... A język obcy to wiadomo - łatwiej zdać na ponad 90% niz polski.
Powrót do góry
tropcia

Post Wysłany: Czw Lip 19, 2007 5:26 pm   Odpowiedz z cytatem
To nie jest niemożliwe! Storm ma rację - bo taka ja ocen za dobrych nie miałam, a maturkę nagle napisałam na powyżej 90% i polski i angielski. Ten polski ciągle mnie jeszcze dziwi... może umiem myśleć a nawet o tym nie wiem. Anyway skoro mi się udało, a nie wierzyłam w to tak bardzo """""""""""""" -________- to i innym może.
Z angielskim narawdę nie ma takiego problemu - trochę zdolności, trochę pracy(może dodatkowe lekcje) i powyżej 90% jest jak najbardziej osiągalne. Gorzej z polskim... nie mam żadnej rady. Nie byłam z niego pilna... to kwestia trafienia w klucz i umiejętności interpretacji??????? a może i szczęścia xp
W klasie miałam kilka osób które dostałyby się na japonistykę :) I naprawdę nie uczyliśmy się specjalnie dużo przed maturą. Nad angielskim pracowaliśmy poprostu równo przez lata, myślę. Ale warto porobić trochę(?) typowo maturalnych zadań - to BARDZO pomaga. Można wyłapać różne schematy które potem są w arkuszach XD
Nie to, że namawiam do lenistwa XD"""""""""""""""""

gomen za przydługi post.
ciągle się raduję z tego dostania się... _^_____________

P.S. Jeszcze jedna ważna rzecz. Ucząc się, warto mysleć o tym po co się to robi - powtarzanie sobie wciąż że robi się to żeby osiągnąć marzenie(tutaj - japonistykę) pomaga i motywuje.

Keii

Post Wysłany: Czw Lip 19, 2007 7:10 pm   Odpowiedz z cytatem
@tropcia - Kraków/Poznań/Wawa?

tropcia

Post Wysłany: Czw Lip 19, 2007 7:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Keii napisał:
@tropcia - Kraków/Poznań/Wawa?

Zdecydowałam się na Wawę.

Alve

Post Wysłany: Wto Lip 24, 2007 5:59 pm   Odpowiedz z cytatem
UAM FTW !!!

Rynn

Post Wysłany: Pią Lip 27, 2007 5:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Kraków - UJ.

89% z polskiego, 100% z angielskiego, 100% z ustnej z angielskiego = 14 miejsce na liście.

Przyjmowali 20 osób, nie 15, ale dwie ze starą maturą : )

Jest to do zrobienia, nie bój nic.
Powrót do góry
Bizzy

Post Wysłany: Czw Paź 25, 2007 1:04 pm   Odpowiedz z cytatem
W tym roku na UJ trzeba było mieć średnio 88% z matury (przedmioty liczone przy rekrutacji ) żeby dostać się na dzienne.
Dodam że nie chodzi mi o pierwszą rekrutację, tylko wogóle, z listy rezerwowej

Kari

Post Wysłany: Nie Lis 04, 2007 8:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja mam takie pytanko do ludzi, którzy dostali się na UAM ( trochę głupie, ale co tam ): czy ktoś z tych, którzy się dostali niezdał trzeciego przedmiotu na próbnej ? Pytam , bo maturzyści niedługo mają próbne - 5,6,7 grudzień - i zastanawiam się jak się ustosunkować do wyników, a coś czuję że nie zdam próbnej historii... :)

yadid

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 10:59 am   Odpowiedz z cytatem
ja też mam do matury 2 lata i powiem, że nie mam zamiaru się poddawać po tym co przeczytałam ^___^.
Motywuje mnie do tego moja szkoła, która osiąga rocznie bardzo wysokie wyniki z matury. W roku 2006, średnia z rozszerzenia polskiego wynosiła ok 92 %. Także mam nadzieję że i mnie uda się uzyskać tak wysoki wynik ;]
Potrzeba troche zaangażowania i chęci. A z tego co słyszałam studia japonistyki pochłaniają każdą minute życia, więc tym bardziej nie mam zamiaru rezygnować ;]
Powrót do góry
Yugin

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 12:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Rynn napisał:
Kraków - UJ.

89% z polskiego, 100% z angielskiego, 100% z ustnej z angielskiego = 14 miejsce na liście.

Na jakim poziomie te matury były zdawane na rozszezeniu czy podstawa??
Powrót do góry
yadid

Post Wysłany: Sob Lis 10, 2007 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Storm napisał:
. Myślę, że przedziały procentowe wahąją się między 93% a 100% i to na poziomie rozszerzonym.

Storm

wynika chyba, że na rozszerzeniu.
Powrót do góry
poeticemo

Post Wysłany: Czw Lis 22, 2007 4:39 pm   Odpowiedz z cytatem
witam!
Zarejestrowałam się bo w sumie też bym chciała uzyskać troche informacji na temat japonistyki na UJ.
O japonistyce (w Krk) marzę już od dawna.
Jestem tegoroczną maturzystką dlatego to wszystko mnie tak przeraża, bo niestety miałam okazję przekonać się, że rozszerzony polski (zwłaszcza na taką ogromną ilość %) niestety nie dam rady napisać, dlatego zastanawiam się nad zmianą tego na podstawę... co do angielskiego jestem spokojna, chociaż kto wie :|
Mam kilka pytań wobec tego:
czy wie ktoś ile tak średnio było w tym roku osób chętnych na jedno miejsce?
Co wg was lepiej zdawać? poddać się z tym polskim i napisać bardzo dobrze podstawę czy dosyć marnawo rozszerzenie?

Kurde... jeszcze na niczym mi tak nie zależało jak na tym kierunku w Krk... help me! xD
Powrót do góry
Keii

Post Wysłany: Czw Lis 22, 2007 6:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Osób pewnie tyle, co zwykle, czyli ~15 na miejsce (może już są gdzieś statystyki, nie wiem).
Zdawać zdecydowanie warto rozszerzenie, jest lepiej punktowane.
Jeśli jesteś zainteresowana japonistyką na UJ, polecam zarejestrować się na naszym forum ;)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2