| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Artina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Storm

|
Wysłany: Pon Lip 24, 2006 2:15 pm |
|
|
|
Nie chcę Cię straszyć, ale żeby dostać się na japonistykę z nową maturą trzeba być nadczłowiekiem. Szczególnie jeśli chodzi o UAM. Mnóstwo podań i generalnie żadnych szans dla zwykłego śmiertelnika. Myślę, że przedziały procentowe wahąją się między 93% a 100% i to na poziomie rozszerzonym. Dlatego jeśli poważnie myślisz o tym kierunku, to najlepiej obroń tytuł magistra na polonistyce, potem idź na filologię języka jaki Cię interesuje, wyjedź na jakiś czas za granicę w celu dopieszczenia umiejętności językowych, a potem to juz tylko z górki: zdaj maturę i ciesz się z bycia studentką japonistyki. Aha, jest jeszcze inne wyjście. Możesz wygrać olimpiadę z polskiego i językową. Wtedy będziesz miała po 100% i przyjmą Cię z otwartymi ramionami, ale nie łudź się za bardzo, bo raczej nikłe szanse.
Także do zobaczenia na japonistyce za 10 lat (o ile się zasady rekrutacji nie zmienią, bo wtedy cały ten plan szlag trafi:/)
Mistrz sarkazmu i ironii,
Storm |
|
| Powrót do góry |
|
|
Artina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pei

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:20 am |
|
|
|
Ale nastraszyłeś. Gdyby wszyscy marzacy o japonistce mieli takie podejscie to ilośc kandydatów była by równa O. Genaralnie studia to cos innego niż średnia szkoła i tam się różne cuda zdarzają a nowa matura wcale nie jest taka starszna wystaczy sie przyłożyć do nauki i wtedy zdaje się wysoko. Osobiście znam wiele osób które miały powyżej 90% i wcale nie są nadludźmi tylko są sumienni.
Jeżeli ktoś mysli już 2 lata wcześniej o studiach na które bardzo trudno się dostać to tym bardziej powinien mieć dużo motywacji bo nie wystarczy dostac się na studia ale trzeba się tez na nich utrzymać i to sie tyczy nie tylko japonistyki. Także nie rezygnuj z marzeń !! Wyznacz sobie cel, pracuj i go osiągni. Życze powodzenia :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Storm

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 8:49 am |
|
|
|
| Nowa matura i sumienność? To powiedz mi dlaczego często tak bywa, że właśnie kujony i wzorowi uczniowie wypadają gorzej na maturze niż przeciętniacy? Bo na nowej maturze trzeba mieć nie tylko wiedzę, ale również trzeba myśleć. I nie mówię tutaj o języku obcym, którego faktycznie przy dużym nakładzie pracy można się nauczyć. Głownie chodzi mi o język polski. Tego się nie da nauczyć. Możesz być pracowity, pilny, obowiązkowy, a i tak nie przekroczysz progu 90% jeśli brakuje Ci zdolności. Smutne, ale prawdziwe. Dlatego większość przyszłych maturzystów jest z góry skazana na porażkę. Do pewnego pułapu procentowego można naprawdę mówić o szczęściu, ale wyniki koło 100% to już nie pomyłka. Dlatego trzeba myśleć realnie i przestać bujać w obłokach. Przecież życie nie kończy się na japonistyce. Zawsze można robić coś innego, a przy okazji rozwijać swoje zainteresowania. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Artina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pei

|
Wysłany: Sob Lip 29, 2006 9:18 pm |
|
|
|
Ten watek nie dotyczyczy nowej matury no coz...
Powracajac do tematu właściwego to soory ale radzic komus zeby zrezygnował bo cos jest niemożliwe. No cóż jak się z góry zkłada to napewno nie wyjdzie. Zgodnie z takim mysleniem powinnam rzucic studia po dwóch piwerszych miesiacach.
A co do japonistyki to dziwisz się ? bo ja nie. Skoro przyjmuja 15 osób to logiczne że najlepszych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kiyoko

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 10:24 am |
|
|
|
Nic nie jest niemozliwe. Ja cale liceum zylam w przekonaniu, ze pójdę na anglistykę do Krakowa. A tu 6 lipca mi się odmieniło, zlożyłam papiery na filologie japońską UJ i na filologię hiszpańską. I dostałam na japonistykę , a podejrzewam ze na hiszpański również, choc nie mam jeszcze wyników z tej filologii.
Matura z polskiego to praca z kluczami, fragmentami tekstów, schemat, schemat, schemat.... A język obcy to wiadomo - łatwiej zdać na ponad 90% niz polski. |
|
| Powrót do góry |
|
|
tropcia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tropcia

|
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 7:49 pm |
|
|
|
| Keii napisał: |
| @tropcia - Kraków/Poznań/Wawa? |
Zdecydowałam się na Wawę. _________________ Chłopacy, to kiedy dostaniemy tom czekoladę?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Alve

|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 5:59 pm |
|
|
|
| UAM FTW !!! _________________ あいしてるよ
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rynn

|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 5:42 pm |
|
|
|
Kraków - UJ.
89% z polskiego, 100% z angielskiego, 100% z ustnej z angielskiego = 14 miejsce na liście.
Przyjmowali 20 osób, nie 15, ale dwie ze starą maturą : )
Jest to do zrobienia, nie bój nic. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Bizzy

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 1:04 pm |
|
|
|
W tym roku na UJ trzeba było mieć średnio 88% z matury (przedmioty liczone przy rekrutacji ) żeby dostać się na dzienne.
Dodam że nie chodzi mi o pierwszą rekrutację, tylko wogóle, z listy rezerwowej _________________ It's Not About What You Do To Live, But What You Live To Do
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
yadid

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 10:59 am |
|
|
|
ja też mam do matury 2 lata i powiem, że nie mam zamiaru się poddawać po tym co przeczytałam ^___^.
Motywuje mnie do tego moja szkoła, która osiąga rocznie bardzo wysokie wyniki z matury. W roku 2006, średnia z rozszerzenia polskiego wynosiła ok 92 %. Także mam nadzieję że i mnie uda się uzyskać tak wysoki wynik ;]
Potrzeba troche zaangażowania i chęci. A z tego co słyszałam studia japonistyki pochłaniają każdą minute życia, więc tym bardziej nie mam zamiaru rezygnować ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yugin

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 12:10 pm |
|
|
|
| Rynn napisał: |
Kraków - UJ.
89% z polskiego, 100% z angielskiego, 100% z ustnej z angielskiego = 14 miejsce na liście. |
Na jakim poziomie te matury były zdawane na rozszezeniu czy podstawa?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
yadid

|
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 1:56 pm |
|
|
|
| Storm napisał: |
. Myślę, że przedziały procentowe wahąją się między 93% a 100% i to na poziomie rozszerzonym.
Storm |
wynika chyba, że na rozszerzeniu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
poeticemo

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 4:39 pm |
|
|
|
witam!
Zarejestrowałam się bo w sumie też bym chciała uzyskać troche informacji na temat japonistyki na UJ.
O japonistyce (w Krk) marzę już od dawna.
Jestem tegoroczną maturzystką dlatego to wszystko mnie tak przeraża, bo niestety miałam okazję przekonać się, że rozszerzony polski (zwłaszcza na taką ogromną ilość %) niestety nie dam rady napisać, dlatego zastanawiam się nad zmianą tego na podstawę... co do angielskiego jestem spokojna, chociaż kto wie :|
Mam kilka pytań wobec tego:
czy wie ktoś ile tak średnio było w tym roku osób chętnych na jedno miejsce?
Co wg was lepiej zdawać? poddać się z tym polskim i napisać bardzo dobrze podstawę czy dosyć marnawo rozszerzenie?
Kurde... jeszcze na niczym mi tak nie zależało jak na tym kierunku w Krk... help me! xD |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keii

|
|
| Powrót do góry |
|
|