| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Keitaro

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 2:33 pm |
|
|
|
| A są inne kraje które potrafią tak zainteresować jak japonia? _________________ DO WYNAJĘCIA!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Owenos

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Keitaro

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 6:38 pm |
|
|
|
No jakie?
Rosja? Bida totalna...
Chiny? Zadepczą cię na ulicy (chinczycy to 1/4 populacji ziemi)
Mongolia? A co tam jest?
Kazachstan? Wiem że istnieje...
Co jeszcze? _________________ DO WYNAJĘCIA!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Owenos

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 6:48 pm |
|
|
|
| Korea, Hong Kong, Singapur, Tajlandia, Tajwan, Indonezja, Kraje Arabskie _________________ Always Look On the Bright Side of Life :)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ano-nim Gość
|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:22 pm |
|
|
|
Japonia - kraj monotonny i zamerykanizowany, tandetna popkultura , infantylne indywidua... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lynar

|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 9:03 am |
|
|
|
| Keitaro napisał: |
No jakie?
Rosja? Bida totalna...
Chiny? Zadepczą cię na ulicy (chinczycy to 1/4 populacji ziemi)
Mongolia? A co tam jest?
Kazachstan? Wiem że istnieje...
Co jeszcze? |
Czyżby udzielała się Kasilasowa mentalność? Chcesz powiedzieć, że inne kraje są gorsze? A może po prostu Twoja wiedza na ich temat jest nikła? Jak i moja zapewne, ale nie o wiedzę tu chodzi przede wszystkim, lecz o podejście...
Straszne jest to, jak niekiedy czyta się na internecie teksty niektórych "miłośników" Japonii (na przykład w komentarzach do brukowych artykułów o Japonii na o2.pl), którzy naczytali się mang, uważają, że ten kraj jest ponad wszystkie, raj na ziemi, a wszystkie inne kraje są głupie, przy czym w większości chyba opierają się na swoich dziwnych wyobrażeniach. Jakiś wyidealizowany obraz, dziwne wywyższanie jednych kultur nad inne, chociaż te inne wcale nie muszą wiele ustępować.
Czy to nie denerwujące?
Nikt nie broni się interesować Japonią, sam jestem tym krajem bardzo mocno zainteresowany, jednak, na wielkiego szkota, czy to znaczy, że inne kraje są nieciekawe? Nie trzeba się wcale nimi interesować, ja też w chwili obecnej interesuję się właściwie tylko Japonią, nie interesuje mnie w ogóle na przykład kultura krajów arabskich. Przy czym akceptuję myśl, że pewnie z czasem poszerzę horyzonty.
Poza tym bardzo fajne dałeś argumenty, dlaczego inne kraje poza Japonią są be.
Wydaje mi się, że osobom, które patrzą na Japonię w sposób, jaki opisałem, kraj ten się pewnie niebawem znudzi, bo "manie" zazwyczaj mijają...
Eh... krucjaty ciąg dalszy:
| Ano-nim napisał: |
Japonia - kraj monotonny i zamerykanizowany, tandetna popkultura , infantylne indywidua... |
Tutaj znowu równie denerwujący przypadek generalizowania i próby zamknięcia całego kraju w paru jednoznacznych określeniach...
Jeśli chodzi o monotonność, to tylko Twoje subiektywne odczucie, a nie uniwersalna prawda. Jest pełno kultur, ja wolę nie nazywać żadnej monotonną, bo są także bogate, tylko DLA MNIE mało interesujące, nie pociągające mnie, a znajdzie się i grupa zafascynowanych.
Tandetna popkultura? Być może, ale czy tandetniejsza od kultury masowej w innym kraju? Popkultura ma trafiać do jak najszerszej rzeszy odbiorców, najważniejsze są w niej zyski (tak mi się przynajmniej wydaje), więc trudno, aby GDZIEKOLWIEK była AMBITNA popkultura?...
Infantylne indywidua? Cóż, musiałbym poznać więcej ludzi z KKW niż znam teraz, aby się głębiej wypowiedzieć. Ale uogólnianiu mówię nie.
Poza tym kraj, jak człowieka, można (trzeba?) kochać pomimo tak zwanych wad, prawda? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:31 am |
|
|
|
| Jest masa innych państw „fajnych”, po prostu nikt o nich nie chce czytać i podąża za wielkim tłumem interesującym się Japonią, a to nas nie tworzy indywidualnym :/..np. Indie są bardzo ciekawe, Polska w pewnym sensie też, ale teraz chyba każdy widzi nasze państwo na tle politycznym i tyle, czasami aż smutne. Po prostu to my tak tworzymy nasz kraj, że aż nas przestaje interesować…Czasami jak czytam o Japonii to aż smutno się robi, widać wiele wpływów innych państw… Czytajmy książki, ostatnio odkrywam Norwegię jako ciekawą „sztukę”… |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 6:37 pm |
|
|
|
| Keitaro, każdy kraj może zainteresować, a to, że ciebie akurat interesuje wyłącznie Japonia nie oznacza, że pozostałe kraje są "gorsze". Wybacz ale taka postawa jak Twoja to zwykła ignorancja. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 12:09 pm |
|
|
|
| Keitaro napisał: |
| A są inne kraje które potrafią tak zainteresować jak japonia? |
Zaleciało japońskim nacjonalizmem... a myślałem, że Amerykanie wytępili to podczas okupacji po II wojnie światowej.
Oczywiście, że są/były. Nawet całkiem blisko Polski. Wspomniana Rosja, Austria (chociaż to już nie te same dobre Austro-Węgry...), Langwedocja (południe Francji), Bizancjum i inne. _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 11:13 pm |
|
|
|
| Zresztą warto się zainteresować już wspomnianymi państwami orientu ,które przecież mają wiele cech wspólnych i te same (Chińskie) korzenie. Tak naprawdę to jeden wielki zespół kulturowy który w zależności od państwa ,rozrósł sie w danym kierunku ale ciągle kożysta z tego samego źródła. No ,może nie do końca ,ale tak sądzę opierając sie na mojej skromnej wiedzy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 6:58 pm |
|
|
|
Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Przecież jest tyle innych ciekawych państw (i nie muszą być koniecznie azjatyckie- mnie na przykład bardzo interesują też Czechy)
A to, że Ciebie akurat inne kultury/państwa nie interesują, nie znaczy,że nie są godne uwagi, bo dla kogoś innego mogą być równie fascynujące jak Japonia albo i bardziej.
Swoją drogą znam parę osób, które wybrały sobie jakiś "ukochany" kraj i wywyższają go ponad inne, uważając że jest tam istny raj na ziemi, ludzie 1000x lepsi niż w Polsce, kraina mlekiem i miodem płynąca i bóg wie co jeszcze. Coś takiego strasznie mnie denerwuje. Nie mówię, aby się interesować wszystkim, bo wtedy nie miałoby to żadnego sensu, każdy ma jakieś swoje pasje.Ale niech nie przysłaniają one wszystkiego innego. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Pon Sie 07, 2006 7:46 am |
|
|
|
| Warto czasem zobaczyć też ciemne strony medalu... ceny mieszkań w Japonii, raczej samotniczy tryb życia (kierunek życia praca-łóżko lub łóżko-praca i tak całą dobę), wyścig szczurów w szkole i pracy, problemy społeczne itp. Tak zresztą powinno się spojrzeć na każdy kraj. _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
tenjin

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dave

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Chieko

|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 8:59 am |
|
|
|
No wiesz... Ja zawsze byłam zainteresowana krajami azjatyckimi takimi jak: Chiny, Japonia, Korea. No, głównie interesowała mnie Japonia. Jednak teraz poznałam trochę bardziej kulturę koreańską i muszę stwierdzić, że się po prostu zakochałam. Także nie tylko Japonia może być interesująca. Znam nawet osobę [z Korei!], która jest zakochana w Polsce i będzie studiowała polonistykę. Także wszystko może zainteresować ;]
I powtórzę to co napisali inni: dla każdego inny kraj może być fascynujący. To, że teraz jest moda na Japonię, o niczym nie świadczy. A Twoja postawa... no jest co najmniej denerwująca i dziecinna ;] _________________ Lay your head down, child
I won't let the boogeyman come
counting bodies like sheep to the rhythm of the war drums
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Seohee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
..:Colinka:..

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yugin

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:07 pm |
|
|
|
| Japonia zdecydowanie na pierwszym miejscu ale pozostałe kraje azjatyckie takie jak Chiny czy Korea tez są fajne bo maja coś specyficznego czego nie można znaleźć w innych krajach |
|
| Powrót do góry |
|
|