| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Owenos

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:50 pm |
|
|
|
Zamierzam zdawać w tym roku 1kyuu,
kiedy dzwoniłem do Wydział Informacji i Kultury kilka tygodni temu powiedziano mi że strona japońska nie przekazała im jeszcze żadnych dokumentów więc nie można jeszcze zgłaszać chęci zdawania egzaminu. Prawdopodobnie będzie coś więcej wiadomo w sierpniu lub nawet wrześniu.
Owenos, a ty na który poziom zamierzasz zdawać? |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:02 am |
|
|
|
| Przeprasza, że pytam bo to niegrzecznie z mojej strony, że poddaję w wątpliwośc czyjes kompetencje <?>, ale serio mowisz o 1wszym kyuu? Oo nie o 4tym?Oo.. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:39 am |
|
|
|
| Czemu fakt zdawania 1kyuu (poziom najwyższy, żeby nie było wątpliwości) aż tak bardzo Cię zdziwił? Przecież każdy ma prawo zdawać taki poziom jaki mu się podoba. Początkowo myślałem o 2kyuu ale po tym jak pozdawałem wszystkie testy z poprzednich 1o lat powyżej 90-95% stwierdziłem że przez rok spokojnie zdążę przygotować się do 1kyuu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Owenos

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 12:19 am |
|
|
|
Japońskiego uczę się sam, bez nauczyciela. Metodą prób i błędów i z ogromną pomocą znajomych z Japonii poziom 2kyuu osiągnąłem po jakiś 6 latach, z tym że to był raczej dojść intensywny kontakt z codzienną japońszczyzną niż nauka form gramatycznych. Obecnie, kiedy przygotowuje się do 1kyuu na naukę przeznaczą około godziny dziennie.
Po przejrzeniu przykładowych testów wydaje mi się, że najgorszy jest przeskok z ciągle prostego 3kyuu na o wiele bardziej zaawansowany 2kyuu. Wydaję mi się że przejście z poziomu 3kyuu na poziom 2kyuu w rok jest dużym osiągnięciem, ale dużo też zależy od tego gdzie i u kogo się człowiek uczy.
Pozdrawiam i życzę wszystkim zdającym powodzenia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 7:21 am |
|
|
|
| Podziwiam :) I szczerze zazdroszzę znajomości języka^^ |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 7:51 am |
|
|
|
| A ja mam takie pytanie - jak zdiagnozować swój poziom znajomości języka? Czy są gdzieś w sieci testy, które określają na jakim się jest poziomie?... Za ewentualne linki do testów z lat poprzednich będę również niezmiernie wdzięczna! _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Osuke

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 1:44 pm |
|
|
|
Testy wskazujące w przybliżeniu poziom języka można znaleźć w linku "Level Check" na stronie:
http://www.mlcjapanese.co.jp/
można też tam znaleźć wiele ciekawych materiałów do nauki.
Jeżeli nie posiadasz drukowanej wersji poprzednich testów to ze stron internetowych najlepsza jest chyba:
http://n-lab.kir.jp/library/index.html
przykładowe pytania z gramatyki i słownictwa znajdują się w JLPT問題検索室. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Owenos

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hitori

|
Wysłany: Nie Lip 23, 2006 1:47 am |
|
|
|
tak informacyjnie:
jak? gdzie? kiedy sie odbywaja?
i co daja poszczgolne kyuu? |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sephion

|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 4:57 pm |
|
|
|
| Osuke --> Widze, ze bardzo daleko zaszedles uczac sie samemu, brawo! Mam pytanie. Z jakich pomocy naukowych kozystales przy nauce w okolicach poziomu drugiego a pozniej pierwszego? Polecilbys jakies ksiazki? Jestem obecnie w okolicach 3kyuu i nie mam z czego uczyc sie kolejnych "szkieletow" struktur gramatycznych. Ksiazka mi sie po prostu skonczyla :) |
|
| Powrót do góry |
|
|