Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

wyniki matury 2006 a japonistyka UAM

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anulka:)

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 2:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich bardzo serdecznie!!:) Jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu czytam sobie posty na tej stronie, co mnie bardzo interesuje i mam nadzieję że szybko się tu zaklimatyzuję . Postanowiłam więc dołączyć do Was, bo znam już wyniki maturki i do końca nie jestem z nich zadowolona, no ale tak to juz jest...no właśnie..a jak Wam poszła matura z tych przedmiotów, które są potrzebne, by dostać się na japonistykę? Myślę, że tego typu informacje dużo dają osobom, które w tym roku bedą starały się dostać na ten wymarzony kierunek, wśród których jestem i ja:) za wszelkie odczucia związane z wynikami matury oraz informacje wielkie dzięki:)
pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 3:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam . Co prawda zdawałam starą maturę ale mam znajomych nowych maturzystów i z tego co się orientuję to przeważnie języki obce były po 90 parę % z podstawowego i coś koło 70 % z rozszerzonego, a polski przeważnie około 60% (wszystkim jakoś polski gorzej poszedł) i te osoby zdają na UAM. Może pochwalisz się swoimi wynikami ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zdawałam maturkę z niemieckiego więc z podstaw mam 93%, ale niestety rozszerzony mie nie poszedł bo tylko 60 ...z języka polskiego o dziwo udało mi się z podstaw mieć 81% ( bo ogólnie to także w mojej klasie językowej średnia to raczej 60-70%) no ale rozszerzony tylko 58%..nie wiem co z tego wyjdzie ale złożyć papierki zawsze można:)
Cytat:
mam znajomych nowych maturzystów i z tego co się orientuję to przeważnie języki obce były po 90 parę % z podstawowego i coś koło 70 % z rozszerzonego, a polski przeważnie około 60% (wszystkim jakoś polski gorzej poszedł) i te osoby zdają na UAM

dużo Twoich znajomych zdaje papierki na japonistykę??
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Masz dobre wyniki więc składaj śmiało :). Nic nie tracisz (poza kasą ;P), a możesz zyskać wiele.
Powrót do góry

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Naprawdę sądzisz że mam jakieś szanse?? Bo ja tak naprawdę w to nie wierzę..składam papiery tylko na tę uczelnię i tylko na ten kierunek ale jak sobie pomyślę że tyle osób z niegorszymi ode mnie wynikami tez złoży to uświadamiam sobie że jest to nierealne..ale cóż..kasa już wpłacona:)
A tak na marginesie studiujesz japonistykę??
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie studiuje japonistyki ale zamierzam wreszcie się na nią dostać lub na sinologię (wtajemniczeni wiedzą co wolę ). Masz dość spore szanse i wyniki lepsze (zwłaszcza polski) od moich znajomych. Koleżanka jak zobaczyła swoje wyniki z matury (jak na moje oko wcale nie takie złe) to się przestraszyła i powiedziała, że prawdopodobnie japonistykę sobie odpuści i złoży na sinologię i koreanistykę. Nie martw się na zapas, szkoda na to zdrowia .
Powrót do góry
sqpek

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 3:43 pm   Odpowiedz z cytatem
witam, nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj- czy orientuje się ktoś może jak to jest z japonistyką na UJ (Kraków)? Jako tegoroczny maturzysta złożyłem tam papiery, i myślę jakie mam szanse (przy wynikach: polski podstawa:87%, rozszerzenie: 78%/angielski: ustny 100%, pdst: 100%, rozsz: 99%). Złożyłem też na Sinologię w Poznaniu (na Japonistyce tam nie widzę dla siebie żadnych szans), czy myślicie że mogę choć trochę pozytywnie patrzec w przyszłość (czyt: czy sa szanse, że takie wyniki pozwolą mi się dostać). Czy możecie powiedzieć (choć ogólnikowo) jak to tak właściwie jest na tych kierunkach (jap- UJ i sin- UAM)? Sry, za nieco lamerski post, i wszelakie błędy, ale upał i przebyte dzis kilometry skutecznie utrudniaja myslenie :]
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:02 pm   Odpowiedz z cytatem
W zeszłam roku na UJ sytuacja wyglądała tak:

Pewna osoba, która się nie dostała miała wyniki:
angielski rozsz. 90%
ustny 85%
polski podst. 90%

A osoba która się dostała:
Polski podst. 100 %
Ang. rozsz. 86 %
Ang. ustny 100%
Czyli gdybyś zdawał rok temu to byś się dostał . biorąc pod uwagę, że w tym roku co 5 osoba nie zdała matury to myślę, że nadal masz bardzo duże szanse dostać się na UJ.
Cytat:
Złożyłem też na Sinologię w Poznaniu (na Japonistyce tam nie widzę dla siebie żadnych szans)

A ja widzę i to dość spore ale skoro już złożyłeś papiery to ok. Szkoda, że oprócz sinologii nie spróbowałeś na japke na UAM.
Powrót do góry

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:21 pm   Odpowiedz z cytatem
WOW!!a ja widze też bardzo duże szanse i z takimi wynikami nie miałabym żadnych wątpliwości czy się dostanę czy nie...może i lepiej dla takich jak ja że nie składasz papierków na UAM..;p choć dziwię sie że tego nie zrobiłeś..
W sumie to ja juz mogę powiedzieć.."Żegnam japonistyko.."
pozostanie mi poprawić maturę w przyszłym roku...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
W sumie to ja juz mogę powiedzieć.."Żegnam japonistyko.."

Nie mów hop bo nie wiadomo ile osób (nowych maturzystów) złożyło dokumenty na UAM i ile z nich miało takie wyniki jak Sqpek, który tych papierów nie złożył ;P. Wiem, że jest mało kandydatów ze starą maturą bo postępowanie rekrutacyjne ma być przeprowadzone w 1 dzień. Listy osób z terminami egzaminów będą jutro na stronie Instytutu.
Powrót do góry

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak dobrze że są takie życzliwe osoby jak Ty!! i wiesz wiem, że Tobie bardziej sie należy dostanie na ten kierunek, czego z całego serca Ci życzę!!
dzięki za otuchę:)
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi w przeliczeniu wychodzi 167,5 pkt ... i pomyśleć, że w zeszłym roku byłem 22 na liście na sinologii. W tym roku chyba będzie dużo gorzej ... Trzeba było poprawić maturę. Żeby tak w przyszłym roku wróciły rozmowy klasyfikacyjne...Bo jak trzeci raz się nie dostane to się chyba załamię

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
prawdopodobnie japonistykę sobie odpuści i złoży na sinologię i koreanistykę

Tak...a na sinologii będą sami niedoszli japoniści :/

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:06 pm   Odpowiedz z cytatem
A jak przeliczyłeś punkty??to jakie miałeś wyniki że tak dużo punktów masz??(jeśli mogę wiedzieć..)
Powrót do góry
sqpek

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie bój się Anulko:), IMHO, jak tak czytam co piszecie to z takimi wynikami nie masz co przedwcześnie przekreślać swoich szans. No i dzięki za krzepiące słowa, jeszcze w niedzielę za Chiny Ludowe nie wierzyłem, że będę miał jakiekolwiek szanse, a Wy tutaj takie cuda wypisujecie. Co do UAM'u to słyszałem, że japonistyka tam to praca nieopisanie ciężka (i wyjdzie, że straszę...ale jakie studia nie są cięzkie?), a ja z natury jestem lekko leniwy ;] (oczywiście nie twierdze, że na UJ jest łatwiej, jeno mam większy sentyment do Krakowa, no i mieszkam 40 km od niego).

EDIT: Akira, why do You shoot do niedoszłych japonistów? :( A i nie ma się co załamywać przy niedostaniu się- kumpel próbuje co roku od 4 lub pięciu lat, w międzyczasie przejechał pół Europy za pracą, sędziował w siódmej lidze, studiował zaocznie stosunki międzynarodowe, ale się nie poddaje- i takie podejście jest imo dobre

Ostatnio zmieniony przez sqpek dnia Czw Lip 13, 2006 5:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:15 pm   Odpowiedz z cytatem
polski 83 i 88
angielski 95 i 76

0,25 x Pp + 0,75 x Pr + 0,25 x Ap + 0,75 x Ar

To wcale nie jest dużo - jak czytam informacje, że żeby dostać się na sino na UW trzeba było mieć 90 parę % ze wszystkiego to normalnie nie wyrzymuję

Cytat:
why do You shoot do niedoszłych japonistów?

No sorry, ale po prostu nie wytrzymuję. Jasne, że ktoś może się interesować i Japonią i Chinami... ale w dużej mierze jest to po prostu dla nich wyjście awaryjne - bo niby na sino łatwiej się dostać a... guzik prawda .

Ostatnio zmieniony przez Akira dnia Pią Lip 14, 2006 1:43 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Wiem, że jest mało kandydatów ze starą maturą bo postępowanie rekrutacyjne ma być przeprowadzone w 1 dzień. Listy osób z terminami egzaminów będą jutro na stronie Instytutu.

Nad wyraz ciekawe info, mogę zapytać gdzie je zdobyłaś? Oo Z tego co mówił dr K. to egz będą trwać 17-20, ale co on tam wie '
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sqpek

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Wg. wzoru Akiry mam 179.5, heh niespecjalnie chyba :/ ale let's just wait and see :)

EDIT: No owszem, może może się interesować, ja osobiście uważam sinologię za nieco (dużo) bardziej przyszłościowy kierunek.

Ostatnio zmieniony przez sqpek dnia Czw Lip 13, 2006 5:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Anulka wielkie dzięki ale komu bardziej się należy dostanie na taki kierunek zależy już od komisji rekrutacyjnej . Nie wiem czemu ale niektóre osoby boją się, że mają za słabe wyniki na japonistykę więc składały papiery na sinologię bo niby łatwiej się dostać (tiaaa), a wcale Chinami się nie interesują. Moim zdaniem to głupota ale to ich wybór ;P. Co innego jeśli ktoś się interesuje i Japonią i Chinami.

Akira nie rozpaczaj bo ja byłam 30 na liście ;P. Masz dobry wynik, a miejsc w tym roku jest 20, choć ponoć mają być podzielone między „starych” i „nowych” w stosunku do liczby zgłoszeń, a biorąc pod uwagę, że „starych” będzie mało (ile dokładnie dowiemy się jutro) to „nowi” dostaną więcej miejsc.

Sqpek ja też mieszkam 40 km od Krakowa ale i tak mam większy sentyment do Poznania ;P (a konkretnie do UAMu). Na UAMie jest ciężko, a na UJ (nie wiem jak na japonistyce) na większości kierunków aż tak ciężko nie jest i poziom jest niższy niż na UAMie czy UW. UJ (poza paroma kierunkami) jest zdecydowanie przereklamowany ;P.

Cytat:
Nad wyraz ciekawe info, mogę zapytać gdzie je zdobyłaś? Oo Z tego co mówił dr K. to egz będą trwać 17-20, ale co on tam wie

Dziś dostałam maila z UAMu, w którym było napisane, że egzaminy potrwają tylko jeden dzień czyli kandydatów ze stara maturą za wiele nie ma.
Powrót do góry

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Również dziękuję za słowa pełne otuchy sqpek:)..a wogóle to naprawde życzę Wam (nam..) wszystkim abyście się dostali na upragnione studia! jesteśmy wyjatkowi bo chcemy studiować coś nie myśląc o tym jakie korzyści nam to przyniesie, ale myśląc o pasji..przykre jest to że uda się to jednynie nielicznym, ale to nie znaczy że ktoś jest od drugiego gorszy..tak po prostu jest a nie nasza wina, że na te kierunki przyjmują wyjątkowo mało osób.....
Jestem z Wami!!:)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3