| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
anulka:)

|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 2:33 pm |
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie!!:) Jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu czytam sobie posty na tej stronie, co mnie bardzo interesuje i mam nadzieję że szybko się tu zaklimatyzuję . Postanowiłam więc dołączyć do Was, bo znam już wyniki maturki i do końca nie jestem z nich zadowolona, no ale tak to juz jest...no właśnie..a jak Wam poszła matura z tych przedmiotów, które są potrzebne, by dostać się na japonistykę? Myślę, że tego typu informacje dużo dają osobom, które w tym roku bedą starały się dostać na ten wymarzony kierunek, wśród których jestem i ja:) za wszelkie odczucia związane z wynikami matury oraz informacje wielkie dzięki:)
pozdrawiam serdecznie |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:16 pm |
|
|
|
| Masz dobre wyniki więc składaj śmiało :). Nic nie tracisz (poza kasą ;P), a możesz zyskać wiele. |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 4:24 pm |
|
|
|
Naprawdę sądzisz że mam jakieś szanse?? Bo ja tak naprawdę w to nie wierzę..składam papiery tylko na tę uczelnię i tylko na ten kierunek ale jak sobie pomyślę że tyle osób z niegorszymi ode mnie wynikami tez złoży to uświadamiam sobie że jest to nierealne..ale cóż..kasa już wpłacona:)
A tak na marginesie studiujesz japonistykę?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 3:43 pm |
|
|
|
| witam, nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj- czy orientuje się ktoś może jak to jest z japonistyką na UJ (Kraków)? Jako tegoroczny maturzysta złożyłem tam papiery, i myślę jakie mam szanse (przy wynikach: polski podstawa:87%, rozszerzenie: 78%/angielski: ustny 100%, pdst: 100%, rozsz: 99%). Złożyłem też na Sinologię w Poznaniu (na Japonistyce tam nie widzę dla siebie żadnych szans), czy myślicie że mogę choć trochę pozytywnie patrzec w przyszłość (czyt: czy sa szanse, że takie wyniki pozwolą mi się dostać). Czy możecie powiedzieć (choć ogólnikowo) jak to tak właściwie jest na tych kierunkach (jap- UJ i sin- UAM)? Sry, za nieco lamerski post, i wszelakie błędy, ale upał i przebyte dzis kilometry skutecznie utrudniaja myslenie :] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:28 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| W sumie to ja juz mogę powiedzieć.."Żegnam japonistyko.." |
Nie mów hop bo nie wiadomo ile osób (nowych maturzystów) złożyło dokumenty na UAM i ile z nich miało takie wyniki jak Sqpek, który tych papierów nie złożył ;P. Wiem, że jest mało kandydatów ze starą maturą bo postępowanie rekrutacyjne ma być przeprowadzone w 1 dzień. Listy osób z terminami egzaminów będą jutro na stronie Instytutu. |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 4:43 pm |
|
|
|
Jak dobrze że są takie życzliwe osoby jak Ty!! i wiesz wiem, że Tobie bardziej sie należy dostanie na ten kierunek, czego z całego serca Ci życzę!!
dzięki za otuchę:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:06 pm |
|
|
|
| A jak przeliczyłeś punkty??to jakie miałeś wyniki że tak dużo punktów masz??(jeśli mogę wiedzieć..) |
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:13 pm |
|
|
|
Nie bój się Anulko:), IMHO, jak tak czytam co piszecie to z takimi wynikami nie masz co przedwcześnie przekreślać swoich szans. No i dzięki za krzepiące słowa, jeszcze w niedzielę za Chiny Ludowe nie wierzyłem, że będę miał jakiekolwiek szanse, a Wy tutaj takie cuda wypisujecie. Co do UAM'u to słyszałem, że japonistyka tam to praca nieopisanie ciężka (i wyjdzie, że straszę...ale jakie studia nie są cięzkie?), a ja z natury jestem lekko leniwy ;] (oczywiście nie twierdze, że na UJ jest łatwiej, jeno mam większy sentyment do Krakowa, no i mieszkam 40 km od niego).
EDIT: Akira, why do You shoot do niedoszłych japonistów? :( A i nie ma się co załamywać przy niedostaniu się- kumpel próbuje co roku od 4 lub pięciu lat, w międzyczasie przejechał pół Europy za pracą, sędziował w siódmej lidze, studiował zaocznie stosunki międzynarodowe, ale się nie poddaje- i takie podejście jest imo dobre
Ostatnio zmieniony przez sqpek dnia Czw Lip 13, 2006 5:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:15 pm |
|
|
|
polski 83 i 88
angielski 95 i 76
0,25 x Pp + 0,75 x Pr + 0,25 x Ap + 0,75 x Ar
To wcale nie jest dużo - jak czytam informacje, że żeby dostać się na sino na UW trzeba było mieć 90 parę % ze wszystkiego to normalnie nie wyrzymuję
why do You shoot do niedoszłych japonistów?  |
No sorry, ale po prostu nie wytrzymuję. Jasne, że ktoś może się interesować i Japonią i Chinami... ale w dużej mierze jest to po prostu dla nich wyjście awaryjne - bo niby na sino łatwiej się dostać a... guzik prawda . _________________ 阮
Ostatnio zmieniony przez Akira dnia Pią Lip 14, 2006 1:43 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:22 pm |
|
|
|
Wg. wzoru Akiry mam 179.5, heh niespecjalnie chyba :/ ale let's just wait and see :)
EDIT: No owszem, może może się interesować, ja osobiście uważam sinologię za nieco (dużo) bardziej przyszłościowy kierunek.
Ostatnio zmieniony przez sqpek dnia Czw Lip 13, 2006 5:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:24 pm |
|
|
|
Anulka wielkie dzięki ale komu bardziej się należy dostanie na taki kierunek zależy już od komisji rekrutacyjnej . Nie wiem czemu ale niektóre osoby boją się, że mają za słabe wyniki na japonistykę więc składały papiery na sinologię bo niby łatwiej się dostać (tiaaa), a wcale Chinami się nie interesują. Moim zdaniem to głupota ale to ich wybór ;P. Co innego jeśli ktoś się interesuje i Japonią i Chinami.
Akira nie rozpaczaj bo ja byłam 30 na liście ;P. Masz dobry wynik, a miejsc w tym roku jest 20, choć ponoć mają być podzielone między „starych” i „nowych” w stosunku do liczby zgłoszeń, a biorąc pod uwagę, że „starych” będzie mało (ile dokładnie dowiemy się jutro) to „nowi” dostaną więcej miejsc.
Sqpek ja też mieszkam 40 km od Krakowa ale i tak mam większy sentyment do Poznania ;P (a konkretnie do UAMu). Na UAMie jest ciężko, a na UJ (nie wiem jak na japonistyce) na większości kierunków aż tak ciężko nie jest i poziom jest niższy niż na UAMie czy UW. UJ (poza paroma kierunkami) jest zdecydowanie przereklamowany ;P.
| Nad wyraz ciekawe info, mogę zapytać gdzie je zdobyłaś? Oo Z tego co mówił dr K. to egz będą trwać 17-20, ale co on tam wie |
Dziś dostałam maila z UAMu, w którym było napisane, że egzaminy potrwają tylko jeden dzień czyli kandydatów ze stara maturą za wiele nie ma. |
|
| Powrót do góry |
|
|

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 5:27 pm |
|
|
|
Również dziękuję za słowa pełne otuchy sqpek:)..a wogóle to naprawde życzę Wam (nam..) wszystkim abyście się dostali na upragnione studia! jesteśmy wyjatkowi bo chcemy studiować coś nie myśląc o tym jakie korzyści nam to przyniesie, ale myśląc o pasji..przykre jest to że uda się to jednynie nielicznym, ale to nie znaczy że ktoś jest od drugiego gorszy..tak po prostu jest a nie nasza wina, że na te kierunki przyjmują wyjątkowo mało osób.....
Jestem z Wami!!:) |
|
| Powrót do góry |
|
|