Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Chcę rysować mangę... :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hayatee

Post Wysłany: Pią Sie 07, 2009 7:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Oo właśnie o tym mówię !xD
a za tydzień już coś fajnego wyjdzie

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mermere

Post Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Em, znalazłam ten temat przez google i wiem, że jest on dość stary, jednak nie chcę tworzyć nowego, skoro problem w zasadzie jest ten sam.
Otóż, chcę w przyszłości zostać Game Designerem ze wskazaniem na Character Designera (czyli tworzyć postaci po prostu). W opisywaniu mam już sporą wprawę (gry tekstowe to moje hobby), ale przechodząc do rzeczy trudniejszych muszę zacząć moje twory portretować.
Chciałabym osiągnąć poziom podobny do tego, który dał mi inspirację, czyli: http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20081227010223/megamitensei/images/7/7f/Yukiko-EarlyConcept.jpg
Nie za bardzo jednak wiem, czy przerysowywanie (nie odrysowywanie!), jakie chwilowo trenuję, to najlepszy pomysł. Na dobrą sprawę nie wiem też, co zrobić, żeby takie przerysowywanie zaczęło wychodzić, gdyż na przykład twarze zawsze rysuję krzywe. Wiem, że rysuję dopiero od tygodnia i że brak mi talentu, ale nie za bardzo wiem, jak się do tego wszystkiego wziąć. To znaczy, mam motywację i tak dalej, ale nie znam na przykłąd kolejności, w jakiej powinno się rysować, czy zaczynać od oczu, włosów, czy czegokolwiek.

Poniżej zamieszczam moje dwa szkice, jeden pokolorowany w GiMPie. Są one stworzone na podstawie innych, więc nie bardzo można je nazwać też własnymi, ale nie są też wiernymi kopiami. Kolory są za to tylko i wyłącznie moje.
http://img5.imageshack.us/img5/8248/skanuj1l.jpg
http://img443.imageshack.us/i/10390293.jpg/

z góry dzięki za odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tegami

Post Wysłany: Wto Sie 10, 2010 11:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Myślę, że najlepiej zrobisz nie wzorując się na czyjejś pracy. Oczywiście analiza prac innych artystów jest ważna dla osób początkujących (rysowanie to jedno z moich hobby) ale uważam, że najważniejsze jest wykreowanie własnego unikalnego stylu. Jeżeli chcesz zostać Game Designerem to w Polsce raczej styl rysunku Japońskiego wielkiej kariery nie przyniesie (chyba, że chcesz tak samo jak ja opuścić swoją ojczyznę ;P).

Grafika komputerowa to jedno z moich zainteresowań, które "uprawiam" sytuacyjne (gdy najdzie mnie ochota), robię to w 100% amatorsko ale nie miał bym nic przeciwko temu aby kiedyś mój zawód był z tym związany.
Sam staram się podglądać pracę "znanych" Game / Art Designerów i często jak widzę ich pracę , szczegółowość , pomysłowość i przesłanie to łapię się za głowę będąc pewnym, że sam nigdy nie był bym w stanie wykreować tak idealnych obrazów. Polecam ci zapoznanie się z pracami Pana Dehong He.
http://www.hdhcg.com/ znajdziesz je na tej stronie. Podam jeszcze link do moim zdaniem bardzo inspirującej pracy Pana He, która w sumie jest dla mnie odzwierciedleniem idealnego przestawienia twarzy wojownika.
http://www.hdhcg.com/tu%20caise/2008/samurai.html
...
Jednak przechodząc do prac, które zamieściłeś (wypowiadam się jako 100% amator , nie mam doświadczenia, a moja krytyka nie ma na celu nikogo obrazić, jest to 100% moich odczuć), zbyt małą wagę przywiązujesz do szczegółów, twoje postacie są dość puste i bez wyrazu. Nie wiem czemu unikasz rysowania oczu. Przez to każda z postaci wydaje się smutna/odległa. Co do postaci pokolorowanych to cienie są ustawione z losowych stron, rysując grupę postaci nie obrałeś jednego źródła światła, nie wyostrzyłeś też kilku. I tu chyba tyle z mojej strony, przyczepił bym się do budowy ciała postaci ale przecież narysowana postać jest w 100% kreowana przez rysownika. Dodam kilka moich prac, żebyś mógł się zrewanżować i też mi nawytykać błędów ! : )
http://img225.imageshack....cf2827.jpg
http://img401.imageshack....llpape.jpg
http://img148.imageshack....e0260j.jpg
Niestety aktualnie rysuję myszką : < , pewno po wypłacie kupię tablet.
Używam Gimp.

Mermere

Post Wysłany: Sro Sie 11, 2010 7:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Am, poprosiłabym, żeby zwracać się do mnie przez końcówkę -ałaś.

Cóż, zostając w Polsce mam niewielkie szanse na podjęcie tego zawodu, wiec podejrzewam, że jeżeli cokolwiek będę robić w kraju, to będzie to li i wyłącznie dla zdobycia czegoś, czym będę mogła zapełnić CV.

Cóż, ja nigdy się nie uczyłam rysować. Nawet w podstawówce mama rysowała mi pracę na plastykę. Oprócz paru bazgrołów z tyłu zeszytów, są to moje pierwsze rysunki od naprawdę bardzo, bardzo wielu lat. Nie znam też nikogo, kto zajmował by się grafiką, dlatego nigdy nikt mi niczego nie pokazywał, ani nie tłumaczył. Nawet nie wiem, jak mogłabym wykorzystać funkcje jakiegoś programu poza aerografem i ołówkiem, więc grafika komputerowa to dla mnie za wysokie progi.
Co do oczu, to one po prostu nie wychodzą. Nigdy jeszcze nie naszkicowałam oczu, które potrafiłabym zaakceptować. Dlatego myślę, że lepiej jest sprawić, by postaci były nieobecne, niż je do reszty je zniszczyć.

A Twoje prace są naprawdę ładne. Nie znam się na tym, ani nie mam za grosz talentu, więc nie mogę wytykać Ci błędów, w sumie nawet trudno powiedzieć mi, co o nich sądzę, ale myślę, że gdybym umiała tworzyć tak jak Ty, to nie musiałabym się już niczym przejmować.
Powrót do góry
Tegami

Post Wysłany: Sro Sie 11, 2010 9:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Okej to tak najpierw chcę przeprosić za to "łeś"! Sumimasen (?) po stokroć!
Rysunku także nigdy się nie uczyłem, po za tym, że od małolata kochałem bazgrolić i w sumie całe moje lekcje aż do końca Liceum na tym zleciały.
Myślę, że zbyt przejmujesz się tym, że postać "zepsujesz" dodając do niej oczy. Rysunki nie muszą być przecież perfekcyjne! Jeżeli chcesz zrobić prace, które w przyszłości dodasz do CV/Portfolio to musisz zacząć rysować oczy. Pierwszy rysunek zepsujesz, drugi zepsujesz, a przy trzecim zauważysz, że jednak udało się ! I jak już raz się uda to potem pójdzie z górki. Po za tym rysując na komputerze możesz 0czy rysować bez końca wciąż je usuwając.
Z twojego postu wnioskuję, że zbyt mało wierzysz w swoje możliwości.
Cytat:
Nigdy jeszcze nie naszkicowałam oczu, które potrafiłabym zaakceptować. Dlatego myślę, że lepiej jest sprawić, by postaci były nieobecne, niż je do reszty je zniszczyć.
Świetnie, że rysujesz głównie dla siebie , sam tak robię ale może spytaj kogoś z znajomych , przyjaciół co myślą o twoich szkicach oczu ? Może tylko tak tobie się wydaje, że są "złe", a jeśli są złe to je szlifuj ! szlifuj i jeszcze raz szlifuj!
Cytat:
Nie znam się na tym, ani nie mam za grosz talentu,

I znowu brak wiary w siebie! Masz talent tylko jeszcze nie odkryty, każdy ma talent, zwłaszcza do rysowania, po prostu niektórym przychodzi opanowanie czegoś trudniej niż innym, a czegoś innego łatwiej.
Nie poddawaj się i szlifuj swój rysunek aż uznasz, że jest SI. :)
Jeszcze raz przepraszam za te końcówki. Chciałbym zobaczyć te twoje "strasznie" naszkicowane oczy : ) ).

Mermere

Post Wysłany: Czw Sie 12, 2010 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Nic się nie stało. W sumie, to mój nick na nic nie wskazuje, a też nie ma chyba bardzo wielu dziewczyn o podobnych do moich zainteresowaniach, więc mogło się zdarzyć.

Gdyby to była kwestia jednego, trzeciego, nawet dwudziestego razu, to pewnie bym się tak nie przejmowała. Ale nie chcę niszczyć całej postaci, czymś co nigdy jeszcze mi się nie udało. Rysuję codziennie, bez względu na to, czy mam ochotę, czy nie. Jedną, całą kartkę formatu A4 poświęcam zawsze na próby nabazgrolenia twarzy. I tak właśnie kartka pierwsza ląduje w śmietniku. A rysowania na komputerze nie zdzierżę. Mogę robić kontury, mogę kolorować, ale nigdy nie zmuszę się, żeby rysować. Nawet mimo posiadania tabletu.

Z tym talentem to chyba też nie jest tak łatwo, bo gdyby tak było, to pewnie znacznie więcej osób sięgnęłoby po ołówki. Tymczasem sięgająca większość albo robiła to od zawsze i nie miała większych kłopotów, albo nie ma większego wyjścia, jeżeli chce robić to, co chce.

Co do tych oczu, to wolałabym nikomu ich nie pokazywać. Raz, że pewnie usłyszę, że tak, pewnie, jest świetnie i doskonale, chociaż wcale nie będzie to prawdą, a dwa, że chyba nie byłabym się na to nie zdobyła. Grr, smama nie chcę na nie patrzeć.
Powrót do góry
Tegami

Post Wysłany: Pią Sie 13, 2010 12:44 am   Odpowiedz z cytatem
Hmm dziś czytając sobie "Przysłowia Japońskie" natrafiłem na takie, które pasuje świetnie do tej rozmowy , a mianowicie:
Taiki bansei. (Wielkie talenty dojrzewają powoli.)
W sumie polecenie Ci "pokazania oczu" przyjacielowi / przyjaciółce też poprę przysłowiem, też japońskim:
Kyuyu-ni masaru kagami nasi. (Nie ma lepszego lustra nad starego przyjaciela.)
Mam nadzieję, że się przełamiesz i zaskoczysz kogoś tymi "oczętami".

Co do rysowania na tablecie, czemu ja wybieram taką opcję? Często zmazuję i tak dalej (ręce trzęsą mi się jak staremu alkoholikowi) przez co obrazek traci na jakości. Rysując na komputerze nie mam takiego problemu. Choć przez większość życia rysowałem na kartkach. Po za tym jeżeli chcesz zostać designerem art/game to zostaniesz zmuszona do używania komputera do swoich prac : <.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6