Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

język japoński - nauka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Justyna

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 4:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzień dobry, czy umiecie język japoński albo się uczycie? jeśli tak to może znacie jakieś skuteczne metody nauki? podzielcie się jak znacie i przy okazji - jakimi sposobami uczyliście się / uczycie się japońskiego? z góry dziękuję. serdecznie pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
dziarra17

Post Wysłany: Pon Cze 05, 2006 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
No, ja w sumie trochę uczę się japońskiego, ale i tak niewiele umiem (żeby nie powiedzieć, że nic a nic). To też zależy od tego, czego chcesz się bardziej nauczyć, samej wymowy czy pisania. Jeżeli chodzi o mój sposób nauki, to:

słówka: metoda książka-cegła, czyli pospolite wkówanie
pisanie: tutaj już trochę zabajerowałem i zrobiłem sobie tablice z hiraganą i katakaną i powiesziłem sobie na widocznym miejscu na ścianie, dzięki czemu codziennie mogę utrwalać sobie znaczki

Tyle jeżeli chodzi o podstawy podstaw, reszty dowiesz się od innych osób z tego forum ( czyli od osób studiujących japonistykę, bądź uczących się japońskiego w szkołach prywatnych itp.).

mottomo

Post Wysłany: Pon Cze 05, 2006 7:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Najlepiej zazpisz się na kurs, inne sposoby raczej nie wchodzą w grę. Uczenie się na własną rękę nie ma sensu bo po pierwsze ciężko jest znaleść jakiś podręcznik (zwłaszcza po polsku) dzięki któremu można nauczyć się gramatyki a po drugie trzeba mieć dużo samozaparcia :)
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Pon Cze 05, 2006 8:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja korzystam z www.eskk.pl i jestem w pelni zadowolony !
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 6:21 am   Odpowiedz z cytatem
Shinji - błędy w Twoim opisie są na pewno równie zadowolone [=

A serio - nie wiem, jak można stwierdzić, że zna się język - ja jedynie jestem pewna, że jestem w stanie dobrze komunikować się po angielski i niemiecku poza polskim, ale w życiu nie powiem, że znam nawet polski.

Od tego, jakich efektów oczekujesz po nauce, zależy metoda -ale oczywiście kurs jest najlepszy.

Shinji

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 9:13 am   Odpowiedz z cytatem
Ja nie robilem siga Wiem, ze brakuje tam "i" ale to jush musze sie udac do osoby ktora mi tworzyla podpis ... A co do nauki z eskk, wszystko jest ladnie wytlumaczone + plyta z dialogami + ciekawe info na temat historii i kultury ...
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 11:22 am   Odpowiedz z cytatem
a co? tak trudno 'i' dostawic?
ja mam skserowana 1 lekcje eskk -> Kana ;p
gramy sie z Japanese Basic narazie uczyl bede ;]
w anglii mam kupke czasu i laptopa ;p

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 11:33 am   Odpowiedz z cytatem
Niestety nie mam pliku *.psd, osoba ktora to tworzyla mieszka w Kaliforni wiec troche minie zanim otrzyma PM'ke .... Zreszta dlaczego ja sie tlumacze O_o co Was tak razi ten brak "i" LOL koniec OT
Powrót do góry
Tarik

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 1:36 pm   Odpowiedz z cytatem
no jasne ze razi :) normalnie czytajac Twoje posty musze naklejac karteczke na monitor zakrywajaca ten potworny blad zebym mogl sie skupic na czytaniu heheheh

nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 3:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale offtopic ><"

Kuriozalne wydaje mi się chwalenie jakiegoś kursu przez osobę, która ma byka w podpisie - to uwydacznia braki nauki korespondencyjnej - nie masz nauczyciela, który Cie koryguje.

krzychos7

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 5:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Proszę tutaj poprawiłem. Robiłem na szybko więc nieidealnie ale błędu niema. Chyba będzie ok dopóki nie znajdziesz .psd
japonia

Tarik

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 8:05 pm   Odpowiedz z cytatem
hehehe tyle problemu o jeden wyraz :)
ale wracajac do spraw jezykowych to wydaje mi sie iz jezyk japonski to sie chyba w roman-ji sie zadko zapisuje... zazwyczaj to obcokrajowcy fonetycznie zapisuja sobie tak oto japoński, a idac na scislosc w jezyku polskim nie ma podwojonego "i" u nas "wytluszczenie" litery czy sylaby zalatwia sie akcentem, wiec nie wiem po co ta cala klotnia.

ikari_yui

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 8:07 pm   Odpowiedz z cytatem
nezumi chodziło bardziej o to:
"あのひとの言葉は打つくしですね。"
Gdzie kanji na piękny 美(しい) -> utsuku(shii) zostało pomylone z identycznie brzmiącym kanji na uderzać 打(つ)-> u(tsu) z bonusikiem w postaci "kushii".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shinji

Post Wysłany: Wto Cze 06, 2006 8:30 pm   Odpowiedz z cytatem
LOOOL ludzie przeciez pisalem, ze nie ja robilem siga. Osoba ktora o to prosilem widocznie zgubila jedno "i". Oczywiscie, ze blad w opisie to zaraz, ze i caly kurs do du**. Jest osoba sprawujaca piecze nad nasza nauka, kontakt mailowy included ... Nezumi nikt nie jest doskonaly, ale skoro twierdzisz, ze blad ktorego ja nie popelnilem stwierdza, ze jestem nie wiarygodny w swojej opini to przykro mi bardzo ... Niektorzy czepili sie tego sig'a jak rzep psiego ogona LOL ogarnijcie ! Co ja kogos zamordowalem czy jak ? Nie mozna poprostu zwrocic uwagi i koniec ... ? Co tam lepiej rozpoczac smietnik

aha i dzieki Krzychos przynajmniej juz sie niektore osoby nie beda czepiac :)
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 4:43 am   Odpowiedz z cytatem
Czyli co, tekst wyświetlający się pod twoimi tekstami też ci ktoś napisał?oO I potem wszedł na twój profil i ci to wkleił?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 5:40 am   Odpowiedz z cytatem
Po pierwsze - nie wiem co to jest "sig"? Chodzi Ci o podpis? Do drugie słowo występuje w znanej mi wersji języka polskiego...

Po drugie - nie czepiam się, tylko mówie jakie świadectwo wystawiasz sobie i swoim nauczycielom posługując się językiem w ten sposób. I ani mnie to ziębi ani grzeje.

A śmietnik robisz Ty - bo ja tylko mówie o rzeczowych argumentach, a Ty się oburzasz przez 5 kolejnych postów. Szkoda, że nikt z moderatorów nie ma czasu sprzątać na bierząco, ale niech się tylko sesja skończy to pozbędziemy się wszelkich offtopiców.

A jeśli boli Cie ego, że ktoś ma inne zdanie niż Ty to lepiej idź je leczyć (ego) gdzieś indziej.

Shinji

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 7:05 am   Odpowiedz z cytatem
Sig to podpis ... na pewnej stronce zlozylem na nie "zamowienie", osoba, kotra je robila widocznie zgubila jedno "i", przeslala mi tylko sam obraz bez mozliwosc jego edytowania, ja zachwycony sygnatura nawet nie zwrocilem uwagi na blad.

Nezumi Ty twierdzisz ze kurs jest beee tylko dlatego, ze jego uczestnik mial blad w podpisie ? Sory, ale mylic sie to rzecz ludzka chyba nie ? Jesli chodzi Ci o braki w nauce to jezeli chcesz wiedziec w kursie jestem na 4 lekcji i o slowie "ustukushii" nie bylo do tej pory mowy, wiec nie jest to wina ani nauczyciela, ani kursu, tylko moja (tak bo nie pokapowalem, ze mam brak literki w podpisie >.<). Zastanawiam sie co chcesz mi udowodnic, ze nauka korespondencyjna jest do kitu ?
Powrót do góry
Tarik

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
Bez urazy ale na 17 postow 4 sa na temat.
Wiec wracajac do tematu, wg mnie chocby mialo sie najlepszego nauczyciela (w tym wykladowcow etc) a nie bedzie sie do tego przykladac to sie nic nikt nie nauczy czy to jezyk obcy czy moze przedmiot ścisły. A patrzac na to z drugiej strony mam przyjemnosc akurat znac persone która swego czasu sama nauczyla sie jezyka francuskiego (tylko z ksiazek, bo wtedy jeszcze nie bylo tak rozwinietych kursow internetowych etc) i zdała z niego mature, wiec chyba jest to osiagalne.

Shinji

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 11:25 am   Odpowiedz z cytatem
Oczywiscie, ze jak sie ktos przyklada, ma checi i silne postanowienie nauki to wyuczenie jezyka to tylko sama przyjemnosc ... Nikt sie chyba japonskiego dla przymusu nie uczy
Powrót do góry
Yuki-chan

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 12:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Skąd ja znam to samouctwo? :)
Ja się póki co uczę sama. W przyszłym roku idę na kurs, ewentualnie zamówię sobie korespondencyjny, co prawda nie wiem czy jest to warte świeczki, bo część rzeczy, które tam są już umiem w tej chwili.
Grunt to sposób. Możesz np. uczyć się kanji wypisując po jednym na jednej karteczce biurowej, a z drugiej strony wypsywać znaczenie - w ten sposób nauczysz się jak to wygląda i ewentualnie jak to tłumaczyć.
Druga metoda, to po prostu pisanie każdego kanji ileś tam razy, w końcu wejdzie Ci w krew. Oczywiście na początku trzeba się nauczyć co znaczy, a dopiero potem pisać.
A co do materiałów do takiej samodzielnej nauki, to jest ich u nas dużo za mało. Jeśli powiem, że 3 na krzyż podręczniki polskie, skomplikowanie napisana gramatyka WUJ'u oraz trudna dostępność ich w księgarniach (przynajmniej u mnie w mieście), to nie bierz tego jako coś złego - postaraj się je dostać i uczyć.
Możesz też skorzystać ze skryptów studentów japonistyki, jeśli masz jakichś znajomych, którzy studiują ten kierunek. Nie wiem, której uczelni są lepsze, bo nie mam z nikim z żadnej z nich styczności.
Ewentualnie, dobry jest kurs, jeśli takowe organizowane są w miejscu gdzie mieszkasz. Ważny jest wtedy odpowiedni dobór grupy w zależności od tego co już wiesz, a czego jeszcze nie. U mnie w mieście będę musiała i tak zaczynać od początku, i nie wiem czy nie dać sobie po prostu spokoju i uczyć się samemu.
PS - nie konstnuujcie tej kłótni, 落ち落ち!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2