| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Justyna

|
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 4:33 pm |
|
|
|
| Dzień dobry, czy umiecie język japoński albo się uczycie? jeśli tak to może znacie jakieś skuteczne metody nauki? podzielcie się jak znacie i przy okazji - jakimi sposobami uczyliście się / uczycie się japońskiego? z góry dziękuję. serdecznie pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
dziarra17

|
Wysłany: Pon Cze 05, 2006 7:13 pm |
|
|
|
No, ja w sumie trochę uczę się japońskiego, ale i tak niewiele umiem (żeby nie powiedzieć, że nic a nic). To też zależy od tego, czego chcesz się bardziej nauczyć, samej wymowy czy pisania. Jeżeli chodzi o mój sposób nauki, to:
słówka: metoda książka-cegła, czyli pospolite wkówanie
pisanie: tutaj już trochę zabajerowałem i zrobiłem sobie tablice z hiraganą i katakaną i powiesziłem sobie na widocznym miejscu na ścianie, dzięki czemu codziennie mogę utrwalać sobie znaczki
Tyle jeżeli chodzi o podstawy podstaw, reszty dowiesz się od innych osób z tego forum ( czyli od osób studiujących japonistykę, bądź uczących się japońskiego w szkołach prywatnych itp.)._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pon Cze 05, 2006 7:34 pm |
|
|
|
| Najlepiej zazpisz się na kurs, inne sposoby raczej nie wchodzą w grę. Uczenie się na własną rękę nie ma sensu bo po pierwsze ciężko jest znaleść jakiś podręcznik (zwłaszcza po polsku) dzięki któremu można nauczyć się gramatyki a po drugie trzeba mieć dużo samozaparcia :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
Wysłany: Pon Cze 05, 2006 8:49 pm |
|
|
|
| Ja korzystam z www.eskk.pl i jestem w pelni zadowolony ! |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 6:21 am |
|
|
|
Shinji - błędy w Twoim opisie są na pewno równie zadowolone [=
A serio - nie wiem, jak można stwierdzić, że zna się język - ja jedynie jestem pewna, że jestem w stanie dobrze komunikować się po angielski i niemiecku poza polskim, ale w życiu nie powiem, że znam nawet polski.
Od tego, jakich efektów oczekujesz po nauce, zależy metoda -ale oczywiście kurs jest najlepszy. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 439 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 11:22 am |
|
|
|
a co? tak trudno 'i' dostawic?
ja mam skserowana 1 lekcje eskk -> Kana ;p
gramy sie z Japanese Basic narazie uczyl bede ;]
w anglii mam kupke czasu i laptopa ;p |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 1:36 pm |
|
|
|
| no jasne ze razi :) normalnie czytajac Twoje posty musze naklejac karteczke na monitor zakrywajaca ten potworny blad zebym mogl sie skupic na czytaniu heheheh _________________ "... Są rzeczy które trzeba w życiu zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 3:54 pm |
|
|
|
Ale offtopic ><"
Kuriozalne wydaje mi się chwalenie jakiegoś kursu przez osobę, która ma byka w podpisie - to uwydacznia braki nauki korespondencyjnej - nie masz nauczyciela, który Cie koryguje. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 8:05 pm |
|
|
|
hehehe tyle problemu o jeden wyraz :)
ale wracajac do spraw jezykowych to wydaje mi sie iz jezyk japonski to sie chyba w roman-ji sie zadko zapisuje... zazwyczaj to obcokrajowcy fonetycznie zapisuja sobie tak oto japoński, a idac na scislosc w jezyku polskim nie ma podwojonego "i" u nas "wytluszczenie" litery czy sylaby zalatwia sie akcentem, wiec nie wiem po co ta cala klotnia. _________________ "... Są rzeczy które trzeba w życiu zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Wto Cze 06, 2006 8:07 pm |
|
|
|
nezumi chodziło bardziej o to:
"あのひとの言葉は打つくしですね。"
Gdzie kanji na piękny 美(しい) -> utsuku(shii) zostało pomylone z identycznie brzmiącym kanji na uderzać 打(つ)-> u(tsu) z bonusikiem w postaci "kushii". |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 4:43 am |
|
|
|
| Czyli co, tekst wyświetlający się pod twoimi tekstami też ci ktoś napisał?oO I potem wszedł na twój profil i ci to wkleił? |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 5:40 am |
|
|
|
Po pierwsze - nie wiem co to jest "sig"? Chodzi Ci o podpis? Do drugie słowo występuje w znanej mi wersji języka polskiego...
Po drugie - nie czepiam się, tylko mówie jakie świadectwo wystawiasz sobie i swoim nauczycielom posługując się językiem w ten sposób. I ani mnie to ziębi ani grzeje.
A śmietnik robisz Ty - bo ja tylko mówie o rzeczowych argumentach, a Ty się oburzasz przez 5 kolejnych postów. Szkoda, że nikt z moderatorów nie ma czasu sprzątać na bierząco, ale niech się tylko sesja skończy to pozbędziemy się wszelkich offtopiców.
A jeśli boli Cie ego, że ktoś ma inne zdanie niż Ty to lepiej idź je leczyć (ego) gdzieś indziej. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 7:05 am |
|
|
|
Sig to podpis ... na pewnej stronce zlozylem na nie "zamowienie", osoba, kotra je robila widocznie zgubila jedno "i", przeslala mi tylko sam obraz bez mozliwosc jego edytowania, ja zachwycony sygnatura nawet nie zwrocilem uwagi na blad.
Nezumi Ty twierdzisz ze kurs jest beee tylko dlatego, ze jego uczestnik mial blad w podpisie ? Sory, ale mylic sie to rzecz ludzka chyba nie ? Jesli chodzi Ci o braki w nauce to jezeli chcesz wiedziec w kursie jestem na 4 lekcji i o slowie "ustukushii" nie bylo do tej pory mowy, wiec nie jest to wina ani nauczyciela, ani kursu, tylko moja (tak bo nie pokapowalem, ze mam brak literki w podpisie >.<). Zastanawiam sie co chcesz mi udowodnic, ze nauka korespondencyjna jest do kitu ? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:30 am |
|
|
|
Bez urazy ale na 17 postow 4 sa na temat.
Wiec wracajac do tematu, wg mnie chocby mialo sie najlepszego nauczyciela (w tym wykladowcow etc) a nie bedzie sie do tego przykladac to sie nic nikt nie nauczy czy to jezyk obcy czy moze przedmiot ścisły. A patrzac na to z drugiej strony mam przyjemnosc akurat znac persone która swego czasu sama nauczyla sie jezyka francuskiego (tylko z ksiazek, bo wtedy jeszcze nie bylo tak rozwinietych kursow internetowych etc) i zdała z niego mature, wiec chyba jest to osiagalne. _________________ "... Są rzeczy które trzeba w życiu zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki-chan

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 12:35 pm |
|
|
|
Skąd ja znam to samouctwo? :)
Ja się póki co uczę sama. W przyszłym roku idę na kurs, ewentualnie zamówię sobie korespondencyjny, co prawda nie wiem czy jest to warte świeczki, bo część rzeczy, które tam są już umiem w tej chwili.
Grunt to sposób. Możesz np. uczyć się kanji wypisując po jednym na jednej karteczce biurowej, a z drugiej strony wypsywać znaczenie - w ten sposób nauczysz się jak to wygląda i ewentualnie jak to tłumaczyć.
Druga metoda, to po prostu pisanie każdego kanji ileś tam razy, w końcu wejdzie Ci w krew. Oczywiście na początku trzeba się nauczyć co znaczy, a dopiero potem pisać.
A co do materiałów do takiej samodzielnej nauki, to jest ich u nas dużo za mało. Jeśli powiem, że 3 na krzyż podręczniki polskie, skomplikowanie napisana gramatyka WUJ'u oraz trudna dostępność ich w księgarniach (przynajmniej u mnie w mieście), to nie bierz tego jako coś złego - postaraj się je dostać i uczyć.
Możesz też skorzystać ze skryptów studentów japonistyki, jeśli masz jakichś znajomych, którzy studiują ten kierunek. Nie wiem, której uczelni są lepsze, bo nie mam z nikim z żadnej z nich styczności.
Ewentualnie, dobry jest kurs, jeśli takowe organizowane są w miejscu gdzie mieszkasz. Ważny jest wtedy odpowiedni dobór grupy w zależności od tego co już wiesz, a czego jeszcze nie. U mnie w mieście będę musiała i tak zaczynać od początku, i nie wiem czy nie dać sobie po prostu spokoju i uczyć się samemu.
PS - nie konstnuujcie tej kłótni, 落ち落ち! _________________ 言わぬが花:)
|
|
| Powrót do góry |
|
|