boO kiedyś oglądalam Shaman King z moją mlodziutką kuzynką i Ja tam prawie zasnęlam !xD
A Nika ciąglę do Mnie:
-Madzia nie śpij !
-T-taak.. xD
To bylo dla mnie gorsze niż sprawdzian z Chemii..
_________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
ludzie mniej Slayers'ów i zero no tsukaim'y ... trenowałem nie całe 3 lata kick-boxing i normalnie jak czytam co nie które posty... śmiech na sali... Co w ogóle szamanizm jakiś, czary mary mają do sportu i sztuk walki... dobra mniejsza o większość.
Albo uzależnienie od Shaman King, albo rzeczywiście istnieją duchy itp. (Choć bardziej prawdopodobne jest to pierwsze)
Ostatno czytałem pewien artykuł i to może był efekt placebo. Pomyślał, że rzeczywiście "wsadza" ducha do kija i bum. Kij się złamał. Wiara góry przenosi, a tu widać, że to prawda
Temat i może był by ciekawy gdyby nie takie durne posty i zupełny brak wiedzy na ten temat. Jeśli ktoś jest zainteresowany szamanizmem to całkiem ciekawie jest to opisane w drugiej książce Wojciecha Cejrowskiego, ale ile w tym prawdy nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Ale jak już gadać o Szamanizmie to o Czymś Realnym.
Czy istnieje Wg coś takiego jak przywoływanie Ducha do Kija ?
może istnieć Owszem. a ja mogę o tym nie wiedzieć.
_________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
Ale jak już gadać o Szamanizmie to o Czymś Realnym.
Czy istnieje Wg coś takiego jak przywoływanie Ducha do Kija ?
może istnieć Owszem. a ja mogę o tym nie wiedzieć.
A odpowiedź sobie sama na pytanie : "Kto powiedział, że szamanizm zajmuje się przywoływaniem ducha do kija?"
Jednym słowem: niedorzeczne
Kompletnie nie mam Pojęcia o Szamanizmie ale tak myślałam, że polega on na zupełnie Czymś innym.
Dlatego polecam ww książkę, ponieważ jest napisana szalenie ciekawie i z próbą wytłumaczenia praktyk szamańskich naukowo jak i od kuchni (czyli duchowo) - jest temu poświęcona spora część lekturki.
oki niech wam będzie, że ten cały szamanizm istnieje ale powiedzcie mi co to ma wspólnego z sztukami walki bo jako były kick-boxer fan k-1 max, boxu oraz mma nie kumam co to ma wspólnego ze sportem... offtopic dla mnie i tyle nara szkoda postów na te bzdury
Moim zdaniem to w ogóle nie jest żaden rodzaj sportu, ani tym bardziej sztuki walki, jak już wspomniano wkładanie ducha do kija jest niedorzeczne i niemożliwe. Szamanizm moim zdaniem bardziej przypomina jakiś rodzaj religii (albo sekty??) i nie polega na łamaniu kija po przez jakieś durne słowa.
Pozdrawiam
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2