czym jest dla Was sztuka walki?
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

czym jest dla Was sztuka walki?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
Kage

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 10:22 am   Odpowiedz z cytatem
poruszmy ten temat, czym jest dla Was sztuka walki?
z jakimi oczekiwaniami przyszliście na pierwszy trening, co czuliście widząc starszych z niebieskimi i brązowymi pasami, widząc sensei?
jak znosiliście ból, niewygody, czy sprostaliście wymaganiom?
dlaczego zostaliście, co Was urzeklo w sztuce walki? co urzeka Was nadal?
czym jest dla Was wasza sztuka walki?

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kagemusha

SkÄ…d: Bydgoszcz

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 11:29 am   Odpowiedz z cytatem
ja przyszlam, bo czulam potrzebę zrobienia czegoś ze sobą. po pierwszym treningu umieralam, ale wytrzymalam i zostalam do dzis. i nigdy nie żalowalam, mimo wszystko. chcę doskonalić się nadal. to jest moja droga.
Powrót do góry
Tarik

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 12:02 pm   Odpowiedz z cytatem
mhm ja zaczynalem w wieku 8 lat wiec na poczatku to poprostu rodzice zafundowali mi troche sportu i nie podchodzilem do sztuki walki jakos nie do konca na serio, zreszta dla takich dzieci to trening tez nie ma wiele wspolnego ze sztuka walki, ale z biegiem czasu zaczela mnie fascynowac japonia oraz wszelaka bron biala (a wiadomo ze azjaci maja wszelakie jej odmiany) i od tej pory sztuka wlaki stala sie dla mnie czyms wiecej niz monotonnym tereningiem.

mottomo

SkÄ…d: Gliwice

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 1:57 pm   Odpowiedz z cytatem
a czym konkretnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kasilas

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 1:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Moja-Sam bym chciał wiedzieć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kage

Post WysÅ‚any: Wto Maj 30, 2006 2:51 pm   Odpowiedz z cytatem
kagemusha mnie dusi tu z sąsiedniego stanowiska , więc też napiszę.
kontakt ze sztukami walki [teoria] mam od 9lat na wlasne życzenie. trenuję dopiero od lat trzech karate tradycyjne. to zbyt krótko, by móc mówić, że będę to robić przez cale życie. ale wiem, że to wlaściwa droga. poza tym na tą samą górę prowadzi wiele dróg, a karate może być jedną z nich. początkowo byl zamiar rozpoczęcia treningów karate żeby popracować nad charakterem, a potem inna sztuka walki z grupy sztuk samurajskich, a więc kenjutsu, naginata... ale zostalo karate-do. dlaczego? nie wiem, czy to magia i prostota tej sztuki, czy to dzięki senseiom, kolegom, czy to moje podejście, czy wszystko razem. nie potrafię powiedzieć, trenuję jeszcze za krótko. jeszcze nie potrafię zrozumieć wartości ciosu.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
kagemusha

SkÄ…d: Bydgoszcz

Post WysÅ‚any: Sro Cze 07, 2006 11:17 am   Odpowiedz z cytatem
sztuka walki to po prostu nie tylko bicie się po pyskach bez celu, ale masa innych aspektów, ot co

sergioosh

Post WysÅ‚any: Sro Cze 07, 2006 7:35 pm   Odpowiedz z cytatem
ja uczęszczałem tylko przez rok na treningi Judo. Prawdę mówiąc bardzo mi się podobało i pewnie chodziłbym do dziś, gdyby nie fakt, że sensei postanowiła rozwiązać grupę (za mało chętnych). A jedyne co mi zostało po tym to to, że na wuefie, gdy nauczyciel nie patrzy, jako jeden z niewielu wytrzymuję dłużej niż 30 sekund z kumplem który ma fioła na punkcie BJJ (brasilian ju-jitsu)
Powrót do góry
dziarra17

SkÄ…d: ze wschodu

Post WysÅ‚any: Czw Cze 08, 2006 9:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie sztuka walki jest... no... sztuką walki , ale w sensie artystycznym. Jest to doskonałe zgranie ciała i ducha podczas prezentowania / wykonywania danej techniki.
Pierwszy trening był dla mnie katorgą, zastanawiałem sie jak oni mogą to znieść i wytrzymać na macie przez 90 min. Później okazało się, że to był taki trening specjalny, z okazji przyjęcia nowego ucznia .
Siedzę w tym już prawie 2 lata, chciałbym posiedzieć dłużej, ale prawdopodobnie tak nie będzie ( no, w przyszłym roku piszę maturę, i prawdopodobnie będę musiał skończyć z treningami ), ale mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł to kontynuować.

sergioosh

Post WysÅ‚any: Nie Cze 11, 2006 10:11 pm   Odpowiedz z cytatem
dziarra17 napisał:
w przyszłym roku piszę maturę, i prawdopodobnie będę musiał skończyć z treningami
wierz mi, w niczym to Ci nie przeszkodzi Kumpel z klasy pisał mature z 6 przedmiotów (polski, fiza, ang- obowiązkowe + matematyka, chemia, biologia) i jest on tym właśnie wcześniej przeze mnie wspomnianym kolegą trenującym BJJ. Nie przerwał treningów i jakoś napisał maturę
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Wto Cze 20, 2006 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
jeśli jest chęć to czas też się znajdzie, wiem to po sobie, też w tym roku przeżyło się maturkę bez rezygnacji z karate. teraz się martwię o to, co zrobię na jakichś studiach...

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
sebaxxx

Post WysÅ‚any: Wto Lip 18, 2006 6:38 pm   Odpowiedz z cytatem
dla mnie sztuki walki to sposub na życie kienunek w którym sie rozwijam tzn doąże do perfekcji umysłu i ciała .
w dzisiejszych czasach jest to trudne ale sie staram .
Powrót do góry
Kage

Post WysÅ‚any: Sro Sie 30, 2006 2:10 pm   Odpowiedz z cytatem
marzyłam o japonistyce i może gdybym nie trenowała, to miałabym te kilka pkt wiecej na maturze, i dostałabym się
ale nie żałuję tego czego się nauczyłam na treningach. i choćbym już nigdy nie miała okazji do nauki Drogi, to dopóki żyją we mnie te idee, to mogę mówić i myśleć o sobie jako o bugeisha i karate-ka...

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
Katae^^

SkÄ…d: Lublin

Post WysÅ‚any: Czw Sie 31, 2006 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Na początek witam wszystkich- to mój pierwszy post na tym forum
Dla mnie sztuki walki to niesamoiwite przeżycie i sposób na doskonalenie się. Nie wiem jak wy ale ja prawie z każdym kolejnym treningiem przekraczam pewną granice mojej wytrzymałości i przesuwam ją dalej
Mój pierwszy trening wyglądał śmiesznie, bo miałam 9 lat, rodzice zapisali mnie i brata na karate kyokushin i był to nietylko nasz pierwszy trening, ale i pierwszy w naszej szkole, zebrało się mnóstwo dzieciarni i ich rodziców rodziców było wiecej niż dzieci i cały trening odbywał sie przy otwartych drzwiach żeby cały tłum rodziców na nas patrzył. Karate trenuje do tej pory-co prawda z przerwami, ale nie z powodu kontuzji kocham karate i nie wyobrażam sobie życia bez tego z niektórych treningów ledwo wychodze o własnych siłach, ale i tak się ciesze ,bo wiem, że doczołgam sie do domu a potem pójde na kolejny trening
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kage

Post WysÅ‚any: Czw Sie 31, 2006 1:38 pm   Odpowiedz z cytatem
zatem witamy w klubie ^_^

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryjÄ™...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1