| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kasilas

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:52 am |
|
|
|
| Cytat: |
| Bo tak nieraz niby ktoś medytuje a se tylko siedzi ma zamknięte oczy i myśli (o jakiś laskach ) |
Czytasz w czyjś myślach czy to Twój sposób medytacji? Medytuje się po to aby się wewnętrznie wyciszyć, odciąć na chwilę od problemów/rzeczywistości. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kasilas

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:03 am |
|
|
|
medytacja polega glównie jak wyżej masz podane, na wyciszeniu. w zen jest to często liczenie oddechów, śledzenie oddechu i krążenia [smakowanie aspektów życia].
ten topic pojawil się w temacie sztuk walki, więc chodzi pewnie o medytację w treningu. przed każdymi zajęciami zaczyna się chwilą skupienia w ciszy. podobnie kończy się trening. przed należy zapomnieć o sprawach poza dojo [jak szkola, problemy, praca], po ostatniej medytacji wracamy do codzienności. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 90 Skąd: 15NM from EPKT (50° 18' N 19° 10' E)
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:18 am |
|
|
|
| bez urazy ale wg mnie nie da sie powiedziec jak powinna wygladac medytacja, jedyne do co mozna powiedziec to ze ma ona prowadzic do wyciszenia i pelej kontroli nad organizmem. a to wszystko musi przyjsc samo, siedzenie na sile na podlodze z zamknietymi oczyma nic nie da, poza nietypowym obrazem osobnika dla innych domownikow. to samo tyczy sie treningow, zadko kto na nim medytuje, zreszta przy najmniej u mnietak to wygladalo, iz medytacja na treningu to poprostu zaznaczenie tradycji, bo watpie iz przez kilkanascie sekund mozna medytowac. _________________ "... Sa rzeczy ktore trzeba w zyciu zrobic i robi sie je, ale nigdy o nich nie mowi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 10:30 am |
|
|
|
ja się zgodzę z kolegą. przedtreningowe wyciszenie odgrywa glównie funkcję skupienia się na tym, co będzie za chwilę na zajęciach. typowa medytacja to zbyt szeroki temat, żeby go omówić w kilku zdaniach.
no i oczywiście kwestia podejścia. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hitori

|
Wysłany: Nie Wrz 03, 2006 3:17 pm |
|
|
|
Kasilas!
proponuje darowac sobie medytacje, jesli wiedze chcesz czerpac z forum internetowego. Tak na dobra sprawe to skrajnych przypadkach mozna sobie zrobic krzywde bez odpowiedniej wiedzy oraz instruktora.
jesli cwiczysz cos i ma byc to medytacja przedtreningowa (w co watpie) , to jesli jest przedtreningowym elemntem, z cala pewnoscia instruktor predzej czy pozniej cie wtajemniczy:)
a gdybys bardzo chcial sie za to zabrac, radze dobrze poszukac pozadnego instruktora, bo w tej kwestii o szrlatana latwo |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Raito

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Arazaziel

|
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 9:37 pm |
|
|
|
Skupiając sie na temacie medytacji w dziale sztuki walki, wydaje mi sie słusznym przejsc do meritum...
Przed każdym treningiem poświęć chwil kilka na wyciszenie siebie i próbuj znaleźć solucje na dzisiejszy dzien... Kontymuujac jezeli masz zamiar na treningu skupic sie na danym ruchu, cwiczeniu ect, przeanalizuj to co juz umiesz, z tym co chcesz osiagnac, co winien jestes zrobic aby cel Twoj stał sie realią.
To samo tyczy się dueli kture odbywasz z kolegami czy kim kolwiek innym... jezeli czas na to pozwoli skup sie na zblizajacej sie walce, wyobrazsobie jej przebieg. Jeśli walczysz poraz kolejny z tą samą osobą, prześledz dokładnie poprzednie wasze spotkanie, jego wynik, słabości swojego przeciwnika, swoje atuty ect...
Z miarą ćwiczeń czas efektywnej medytacji moze sie skrucic do kilku sekund... Oczywiście jeżeli czas Ciebie nie goni [ np trening,zgłebianie poznanych taktyk, analiza walki (oczywiscie po jej zakonczeniu) itd...], a czujesz potrzebę udoskonalenia swojego ja, niekrepuj sie i nachwile przystopuj nurt zycia dzieki medytacji...
pozdrawiam_________________
私は学ぶ日本語を始めることを持っている
ps. nowy oryginalny avatarek z arazem  |
|
| Powrót do góry |
|
|