| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Musashi

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 4:38 pm |
|
|
|
Mam bardzo ważne pytanie skierowane do japonistów i/lub wybierających się na ten kierunek. Może się to wydawać śmieszne, ale bardzo mi zależy. Z czego zdawaliście maturę (nową) poza j.polskim i angielskim? Nie jestem pewna, czy aby rekrutujący nie patrzą na to, z czego poza tym zdało się maturę i ile zdobyło się punktów (bo na niektórych kieunkach niestety tak jest i nawet o tym nie uprzedzają)
Myślę o geografii - jestem z niej dobra, a poza tym nie musze sie jej dużo uczyć. Z przedmiotów takich jak historia czy WOS również, ale szczerze mówiąc nie nęcą mnie. Chciałabym dobrać sobie przedmioty na maturę takie, abym miała dużo czasu na przygotowanie się na studia japonistyczne... bo na inne po prostu nie chcę marnować czasu |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:02 pm |
|
|
|
jeśli nie czytałaś-teraz tlyko matura się liczy
ja zdaje WoS - był banalny wg mnie
no i chyba nie patrzą na inny przedmiot, przynajmniej nic mi nie wiadomo - a im nic do tego  |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:41 pm |
|
|
|
| Nie sądze, by zasady rekrutacji znacznie się zmieniły, ale jeśli mieliby dołożyć jeszcze jeden przedmiot na rekrutację na japonistykę stawiałbym na historię lub geografię (np do wyboru?). Możliwe, że w sytuacjach gdy będzie wychodziło, że 2 lub więcej osób ma tyle samo punktów będą patrzeć na wyniki z pozostałych przedmiotów czy oceny na świadectwie, ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić (zbyt śliska sprawa...). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 10:16 pm |
|
|
|
ano tego to już nie wiem
jak już to wg mnie oceny ze świadectwa |
|
| Powrót do góry |
|
|
Falka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 6:36 pm |
|
|
|
Na wyniki z ustnej mało kto patrzy... Japonistyka nie stanowi w tym przypadku wyjątku (przynajmniej na UAMie).
Ja mam inne z kolei pytanie do Japonistów z UAMu. Chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem warto jest pójść na koreanistykę i ew. następnego roku znowu spróbować się na japo? Tzn. ja przedstawiam troche wyidealizowany obraz bo nie wiem czy z takim podejściem ukończę ten jeden rok :/ Pozostaje jeszcze jedno pytanie. W takim razie gdybym nie dał rady się dostać na japo czy warto zostać na tym kierunku? Chociażby dlatego, że ten kierunek nie prowadzi instytut orientalistyki. Chyba już była mowa o tym na tym foru, ale nie wygrzebałem tego XD |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 7:53 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem warto jest pójść na koreanistykę i ew. następnego roku znowu spróbować się na japo? |
Jeśli interesuję cię anglistyka z odrobiną koreańskiego... |
|
| Powrót do góry |
|
|
izumi

|
Wysłany: Sro Cze 07, 2006 9:01 pm |
|
|
|
| za rok może dwa.. jak na złość zawaliłam ten rok szkolny i maturę mam za rok... wolałabym jednak wiedzieć czego najlepiej zacząć się uczyć.. nie potrafię znaleść informacji na temat oddziału japonistyki w gliwicach.. podobno jest.. ale nikt nic nie widział.. nikt nic nie słyszał.. pomocy! _________________ -sore wa neko desuka
-iie baka, kore wa inu desuyo..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Czw Cze 08, 2006 5:13 pm |
|
|
|
| nawet gdyby był to nie wiem czy warto byłoby się nim interesować, skoro nikt o nim nic nie wie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Czw Cze 08, 2006 5:19 pm |
|
|
|
| izumi napisał: |
| za rok może dwa.. jak na złość zawaliłam ten rok szkolny i maturę mam za rok... wolałabym jednak wiedzieć czego najlepiej zacząć się uczyć.. nie potrafię znaleść informacji na temat oddziału japonistyki w gliwicach.. podobno jest.. ale nikt nic nie widział.. nikt nic nie słyszał.. pomocy! |
fajnie by było ale niestety nie ma czegoś takiego w Gliwicach :) |
|
| Powrót do góry |
|
|