Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Matura a japonistyka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Musashi

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 4:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam bardzo ważne pytanie skierowane do japonistów i/lub wybierających się na ten kierunek. Może się to wydawać śmieszne, ale bardzo mi zależy. Z czego zdawaliście maturę (nową) poza j.polskim i angielskim? Nie jestem pewna, czy aby rekrutujący nie patrzą na to, z czego poza tym zdało się maturę i ile zdobyło się punktów (bo na niektórych kieunkach niestety tak jest i nawet o tym nie uprzedzają)
Myślę o geografii - jestem z niej dobra, a poza tym nie musze sie jej dużo uczyć. Z przedmiotów takich jak historia czy WOS również, ale szczerze mówiąc nie nęcą mnie. Chciałabym dobrać sobie przedmioty na maturę takie, abym miała dużo czasu na przygotowanie się na studia japonistyczne... bo na inne po prostu nie chcę marnować czasu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
jeśli nie czytałaś-teraz tlyko matura się liczy
ja zdaje WoS - był banalny wg mnie
no i chyba nie patrzą na inny przedmiot, przynajmniej nic mi nie wiadomo - a im nic do tego

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
sergioosh

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie sądze, by zasady rekrutacji znacznie się zmieniły, ale jeśli mieliby dołożyć jeszcze jeden przedmiot na rekrutację na japonistykę stawiałbym na historię lub geografię (np do wyboru?). Możliwe, że w sytuacjach gdy będzie wychodziło, że 2 lub więcej osób ma tyle samo punktów będą patrzeć na wyniki z pozostałych przedmiotów czy oceny na świadectwie, ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić (zbyt śliska sprawa...).
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 10:16 pm   Odpowiedz z cytatem
ano tego to już nie wiem
jak już to wg mnie oceny ze świadectwa

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Falka

Post Wysłany: Nie Maj 28, 2006 1:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Masz rację, w razie takich samych wyników z matury najprawdopodobniej zaglądać będą na świadectwo ukończenia szkoły - którego co ciekawe wcale nie chcą (chyba) wśród niezbędnych im papierów - tak przynajmniej jest napisane na stronce UJ. Nie słyszałam żeby obowiązywały inne przedmioty niż język polski i język obcy\język angielski. Podobno, jeszcze na starych warunkach, na UAM-ie kazali przyszłym japonistom władać naszym językiem ojczystym i na dodatek dwoma obcymi, z czego jednym miał być angielski...

Mam nadzieję, że nie wymyślą, powiedzmy, za rok dodatkowych przedmiotów obowiązujących na japonistykę O_o... Zdawałam akurat biologię (raczej mi się przyda ) i francuski..

Aj, i jeszcze mam pytanko: (powinno być chyba bardziej adresowane do studentów niż do kandydatów ale kto tam wie ) Czy bierze się wyniki ustnej matury pod uwagę na japo?

Pozdro

sergioosh

Post Wysłany: Nie Maj 28, 2006 6:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Na wyniki z ustnej mało kto patrzy... Japonistyka nie stanowi w tym przypadku wyjątku (przynajmniej na UAMie).
Ja mam inne z kolei pytanie do Japonistów z UAMu. Chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem warto jest pójść na koreanistykę i ew. następnego roku znowu spróbować się na japo? Tzn. ja przedstawiam troche wyidealizowany obraz bo nie wiem czy z takim podejściem ukończę ten jeden rok :/ Pozostaje jeszcze jedno pytanie. W takim razie gdybym nie dał rady się dostać na japo czy warto zostać na tym kierunku? Chociażby dlatego, że ten kierunek nie prowadzi instytut orientalistyki. Chyba już była mowa o tym na tym foru, ale nie wygrzebałem tego XD
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Maj 28, 2006 7:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem warto jest pójść na koreanistykę i ew. następnego roku znowu spróbować się na japo?

Jeśli interesuję cię anglistyka z odrobiną koreańskiego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
izumi

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 9:01 pm   Odpowiedz z cytatem
za rok może dwa.. jak na złość zawaliłam ten rok szkolny i maturę mam za rok... wolałabym jednak wiedzieć czego najlepiej zacząć się uczyć.. nie potrafię znaleść informacji na temat oddziału japonistyki w gliwicach.. podobno jest.. ale nikt nic nie widział.. nikt nic nie słyszał.. pomocy!

ikari_yui

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie ma takiego oddziału"
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Czw Cze 08, 2006 5:13 pm   Odpowiedz z cytatem
nawet gdyby był to nie wiem czy warto byłoby się nim interesować, skoro nikt o nim nic nie wie.
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Cze 08, 2006 5:19 pm   Odpowiedz z cytatem
izumi napisał:
za rok może dwa.. jak na złość zawaliłam ten rok szkolny i maturę mam za rok... wolałabym jednak wiedzieć czego najlepiej zacząć się uczyć.. nie potrafię znaleść informacji na temat oddziału japonistyki w gliwicach.. podobno jest.. ale nikt nic nie widział.. nikt nic nie słyszał.. pomocy!

fajnie by było ale niestety nie ma czegoś takiego w Gliwicach :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1