Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Na japonistykę ze starą maturą

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ishtar

Post Wysłany: Pon Maj 08, 2006 11:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiecie może, jak wyglądają Centralne Egzaminy Wstępne na Uniwersytet Warszawski dla kandydatów ze starą maturą??
W FAQ na stronie Uniwersytetu przeczytałam, że CEW mają mieć podobny poziom trudności jak nowa matura, ale takie wyjaśnienie niewiele mi mówi.
Czy na języku polskim jest więcej pytań z literatury, czy gramatyki?? Czy pytają o jakieś odniesienia do historii, lub biografii twórców?? Czy trzeba napisać jakieś wypracowanie??
A co do języka angielskiego – więcej gramatyki, czy słownictwa?? Do czego można porównać poziom egzaminu – do FCE, olimpiady z angielskiego??
Trochę mnie załamały Wasze posty, dotyczące tego ile procent trzeba było zdobyć na nowej maturze. Zawsze wydawało mi się, że jestem dobra z języków, ale teraz mam wątpliwości, czy aż na tyle
Czy ktoś z Was może studiuje japonistykę poprzez MISH?? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, bo tam jest „tylko” 8 osób na jedno miejsce.
A jak wygląda sytuacja na Uniwersytecie Jagiellońskim?? Czego można spodziewać się na rozmowie kwalifikacyjnej?? Czy podają jakieś zagadnienia, z których trzeba się przygotować??
Z góry dziękuje za pomoc :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
właśnie, o co chodzi z tym MISH

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tego co ja wiem, to jeśli nie masz co najmniej 1 tytułu laureta i 1 tytułu finalisty dwóch różnych olimpiad przedmiotowych to nie bardzo masz się tym co interesować... Nie wiem, jak wygląda rekrutacja w tym roku. A generalnie MISH polega na tym, że na raz ciągniesz dwa lub więcej kierunków. Z moich odczuć, przy japonistyce jest to... nie mówie, że nie możliwe, bo nie wiem ile nauki jest na japonistyce na UW, ale raczej średnio fajne.

Ishtar

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 9:30 pm   Odpowiedz z cytatem
nezumi napisał:
A generalnie MISH polega na tym, że na raz ciągniesz dwa lub więcej kierunków. Z moich odczuć, przy japonistyce jest to... nie mówie, że nie możliwe, bo nie wiem ile nauki jest na japonistyce na UW, ale raczej średnio fajne.

No niby tak, ale z każdego kierunku wybierasz tylko niektóre przedmioty.
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sro Maj 10, 2006 1:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem jak można sobie ograniczyć przedmioty przy filologii, chociaż japonsityka i na uw i uj jest po kulturoznastwem. Nie wiem skąd masz informacje, ja to co wiem, wiem od osób które tam studiują, i praktycznie wygląda to prawie jak 2 kierunki naraz....

Ishtar

Post Wysłany: Nie Maj 14, 2006 11:17 am   Odpowiedz z cytatem
nezumi napisał:
Nie wiem skąd masz informacje, ja to co wiem, wiem od osób które tam studiują, i praktycznie wygląda to prawie jak 2 kierunki naraz....

Ja się pytałam studentów MISH-u z Uniwersytetu Śląskiego...
Czyli u Was na japonistyce W OGÓLE nie ma osób, które studiują oprócz tego na jakimś drugim kierunku?? Chociażby zaocznie??
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Nie Maj 14, 2006 12:13 pm   Odpowiedz z cytatem
No ja akurat znam ludzi z MISHu warszawskiego, bo tylko tam w ramach MISHu można studiować japonsityke, chyba że w krakowie to się zmieniło.

A pozatym to są, owszem - tylko nikt nie zaczyna dwóch kierunków równocześnie. Albo są już zaawansowani w innych studiach (np. 3ci rok), albo dopiero od 3ciego roku japonistyki biorą się za kolejne studia. Pewnie bywają wyjątki, ale ogólnie mówiąc tak to chyba wygląda...

Btw - Uniwersytet Śląski jest w Katowicach?...

ikari_yui

Post Wysłany: Sob Maj 20, 2006 9:33 am   Odpowiedz z cytatem
Egzamin centralny(sytuacja na rok poprzedni):

angielski: poziom nowej matury. Podział na częsci taki jak na starej pisemnej plus podział na poziomy tylko, że łatwiej i bez wypracowania. Sama przyjemność.

polski: Koszmar. Ten sam egzamin zdają ludzie na polonistykę, filologię klasyczną etc. Wiem, że już pisałam, ale koszmar!
Poziom o wiele wyższy niż nowa matura więc całkowicie nieadekwatny dow yników osób z nową maturą.
Wymagana jest znajomość ksiązek nie znajdujących się na liście lektur obowiązkowych z czasów starej matury np.: "Cudzoziemka", "Tranatlantyk", "Noce i dnie". <Boże do teraz pamiętam te tytuły_-_">.
Nie ma wypracowania. Test z tego co pamiętam był w całości testem wyboru, jest minimalna szansa, że się mylę ale niewielka. <Angielski też był testem wyboru poza parafrazami.>
Pytania były na zasadzie 2 fragmenty wierszy plus pytanie "Na podstawie stylów i poruszanej tematyki oceń kto napisał powyższe poematy" a)Herbert i Szymborska
B) Białoszewski i Różewicz c) i d).
Z gramatyki były tylko 2 pyt. 1na podstawowej częsci 2gie a rozszeżonej. Nic specjalnie trudnego.
Ja strzelałam, ponieważ przygotowywałąm się na gramtykę i zdałam go pozytywnie. Dobrze jest usiąść obok kogoś kto zna się na rzeczy. ;] Powodzenia w przygotowaniach!
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Sob Maj 20, 2006 10:04 am   Odpowiedz z cytatem
Jak się jest na mish-u to można mieć nawet tylko 1 przedmiot z innego kierunku i go zaliczać. Dodatkowo odpada część zajęć z głównego kierunku ale nie wiem jak to wygląda przy jap. Na mishu wcale nie trzeba zdawać dwóch mgr. Można np skończyć japonistykę i przez ten czas zaliczyć sobie tylko jeden lub dwa przedmioty z innego kierunku tak aby potem mieć mniej roboty jeśli będzie się chciało zdawać również ten drugi przediot.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ishtar

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 6:23 pm   Odpowiedz z cytatem
mottomo napisał:
Jak się jest na mish-u to można mieć nawet tylko 1 przedmiot z innego kierunku i go zaliczać. Dodatkowo odpada część zajęć z głównego kierunku ale nie wiem jak to wygląda przy jap. Na mishu wcale nie trzeba zdawać dwóch mgr.

To chyba jest tak, że na każdym kierunku jest jakieś minimum programowe, które trzeba zaliczyć, żeby zdobyć tytuł magistra i np. na kierunku, na którym teraz jestem, minimum stanowi zaledwie połowę przedmiotów, które normalnie mamy.
Natomiast na stronie UW było napisane, że na pierwszym roku MISH-u studenci powinni wybrać sobie przedmioty z co najmniej 3 różnych kierunków.

ikari_yui napisał:
Polski: Koszmar.
Wymagana jest znajomość ksiązek nie znajdujących się na liście lektur obowiązkowych z czasów starej matury np.: "Cudzoziemka", "Tranatlantyk", "Noce i dnie".

O rany, ja zdawałam starą maturę i jestem pewna, że nie przerabialiśmy żadnej z tych książek. Pewnie były lekturami 20 lat temu :/

ikari_yui napisał:
Test z tego co pamiętam był w całości testem wyboru, jest minimalna szansa, że się mylę ale niewielka.

Testem jednokrotnego, czy wielokrotnego wyboru??
Ikari yui – Ty studiujesz japonistykę?? Jaki wynik miałaś na CEW-ach (jeśli mogę zapytać)??
Powrót do góry
ikari_yui

Post Wysłany: Nie Maj 21, 2006 8:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Naszczęscie nie w wawie.
Był to test jednokrotnego wyboru z tego co pamiętam.
Powrót do góry
Hisa

Post Wysłany: Nie Cze 25, 2006 8:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich starych maturzystów, którzy zdecydowali się stanąć w szranki ( i zdawać egzaminy ustne na japonistykę na UAM-ie)i teraz walczą z podręcznikami, zmęczeniem, niedowiarstwem itd.!!! Głowa do góry! Piszcie, jak postępują Wasze przygotowania? Jak samopoczucie? Odrzućcie myśli o intelektualnym seppuku.Pozdrawiam!!!
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Cze 26, 2006 10:05 am   Odpowiedz z cytatem
Hisa też się wybierasz na UAM? To witam w klubie . Przygotowuje się już od dawna bo zdaję po raz 3 (mam nadzieje, że ostatni ). Czasem ogarnia mnie paniczny strach, że znowu się nie uda, a czasem chodzę uhahana od ucha do ucha i czekam z wytęsknieniem na egzaminy. Hehe to dopiero wahania nastrojów. Ale na razie moją uwagę pochłania sesja więc naprawdę zacznę się martwić co z egzaminami wstępnymi dopiero od przyszłego tygodnia :p.
Powrót do góry
Hisa

Post Wysłany: Pon Cze 26, 2006 5:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Fantastycznie! Ciekawa jestem, ile będziemy mieć współtowarzyszy i współtowarzyszek egzaminacyjnej doli?Może pamiętsz, jak wiele osób w zeszłym roku mierzyło się z komisją?
Myślę, że się dostaniesz, ponieważ:
za pierwszym razem kandydat często boi się komisji jak ognia, obawia się mówić o swoich zainteresowaniach, jest zbyt nieśmiały;
za drugim razem może nie dopisało mu szczęście albo sesja na drugim kierunku popsuła szyki;
za trzecim razem komisja powinna uznać wiedzę i upór cierpliwego kandydata i przyjąć go, tym bardziej, że wielu szczęśliwców na egzaminach odpada w przedbiegach pierwszego roku.
Krótko mówiąc, masz duże szanse.
Możesz skrobnąć, co studiujesz? Ja też jestem doświadczona studenckim życiem.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Cze 26, 2006 7:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
za trzecim razem komisja powinna uznać wiedzę i upór cierpliwego kandydata i przyjąć go, tym bardziej, że wielu szczęśliwców na egzaminach odpada w przedbiegach pierwszego roku.

No niestety nie zawsze tak jest bo w zeszłym roku rozmawiałam z weteranami co już po 4 razy zdawali na japonistykę ale liczę, że w moim przypadku będzie to ostatni raz . Co do szans to z tym tez może być różnie ponieważ będę zdawać na japonistykę i sinologię i na pewno pojawi się pytanie w stylu co wole studiować, no i w takiej sytuacji wszystko co powiem może być użyte przeciwko mnie .
Cytat:
Ciekawa jestem, ile będziemy mieć współtowarzyszy i współtowarzyszek egzaminacyjnej doli?Może pamiętsz, jak wiele osób w zeszłym roku mierzyło się z komisją?

W zeszłym roku było 11 osób na jedno miejsce a 2 lata temu 17 więc mam nadzieje, że w tym roku tendencja nadal będzie spadkowa.
Studiuję filologię rosyjską zaocznie na UJ ale jak dostane się na UAM to przerwę te studia i wcale nie będę tego żałować (choć mam szanse na stypendium naukowe, tylko ciekawe jak mi pójdzie ostatni egzamin :p). A Ty Hisa co studiujesz i który raz startujesz na japonistykę?
Powrót do góry
Hisa

Post Wysłany: Wto Cze 27, 2006 6:34 am   Odpowiedz z cytatem
Studiujesz filologię rosyjską? Piękny kierunek.Jeżeli noga powinie Ci się na wstępnych na japonistykę ( w co wątpię), to i tak uwagę Twoją angażuje romantyczny i pożyteczny substytut.
Studiuję historię.Jestem nowicjuszką w ubieganiu się o indeks na japonistykę, ale nie w zdawaniu egzaminów face to face.Mam nadzieję, że w czasie odpowiedzi przed komisją duch samurajów i rycerzy odezwie się we mnie.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Cze 27, 2006 9:23 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Studiujesz filologię rosyjską? Piękny kierunek.

Może i piękny ale większość przedmiotów, których się uczę mnie kompletnie nie interesuje. No może poza językiem rosyjskim i literaturą . Jeśli w tym roku nie dostane się znowu na japonistykę lub sinologię to skończę ten kierunek (na szczęście to tylko licencjat) i dalej będę próbować dostać się na UAM .
Czyli zdajesz pierwszy raz. Mam nadzieje, że to będzie udany debiut :). Życzę powodzenia .
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Cze 27, 2006 11:21 am   Odpowiedz z cytatem
Wiecie już, którego zdajecie?

Niltinco

Post Wysłany: Wto Cze 27, 2006 11:28 am   Odpowiedz z cytatem
Dokumenty wysłałam na początku zeszłego tygodnia więc to pewnie potrwa zanim przyślą mi listy z terminami. Mam nadzieje, że w tym roku też na japonistykę i sinologię będę zdawać w jednym czasie choć w zeszłym roku dostałam 2 terminy (ale zdawałam w jednym dniu). Znając UAM to pewnie szybciej zamieszczą listę kandydatów i dni egzaminów na stronie Instytutu niż wyślą zawiadomienia.
Powrót do góry
Hisa

Post Wysłany: Wto Cze 27, 2006 8:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltico trzyamam za Ciebie kciuki!

Tak a propos, mam nadzieję, że w tym roku na UAM będzie zdawało więcej umysłów przyrodniczych,prawniczych etc. niż humanistycznych.
Taką tendencję można dostrzec, analizując dodatkowe przedmioty wybierane przez maturzystów.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2