| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Ishtar

|
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 11:05 pm |
|
|
|
Nie wiecie może, jak wyglądają Centralne Egzaminy Wstępne na Uniwersytet Warszawski dla kandydatów ze starą maturą??
W FAQ na stronie Uniwersytetu przeczytałam, że CEW mają mieć podobny poziom trudności jak nowa matura, ale takie wyjaśnienie niewiele mi mówi.
Czy na języku polskim jest więcej pytań z literatury, czy gramatyki?? Czy pytają o jakieś odniesienia do historii, lub biografii twórców?? Czy trzeba napisać jakieś wypracowanie??
A co do języka angielskiego – więcej gramatyki, czy słownictwa?? Do czego można porównać poziom egzaminu – do FCE, olimpiady z angielskiego??
Trochę mnie załamały Wasze posty, dotyczące tego ile procent trzeba było zdobyć na nowej maturze. Zawsze wydawało mi się, że jestem dobra z języków, ale teraz mam wątpliwości, czy aż na tyle
Czy ktoś z Was może studiuje japonistykę poprzez MISH?? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, bo tam jest „tylko” 8 osób na jedno miejsce.
A jak wygląda sytuacja na Uniwersytecie Jagiellońskim?? Czego można spodziewać się na rozmowie kwalifikacyjnej?? Czy podają jakieś zagadnienia, z których trzeba się przygotować??
Z góry dziękuje za pomoc :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 4:29 pm |
|
|
|
| właśnie, o co chodzi z tym MISH |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 8:35 pm |
|
|
|
| Z tego co ja wiem, to jeśli nie masz co najmniej 1 tytułu laureta i 1 tytułu finalisty dwóch różnych olimpiad przedmiotowych to nie bardzo masz się tym co interesować... Nie wiem, jak wygląda rekrutacja w tym roku. A generalnie MISH polega na tym, że na raz ciągniesz dwa lub więcej kierunków. Z moich odczuć, przy japonistyce jest to... nie mówie, że nie możliwe, bo nie wiem ile nauki jest na japonistyce na UW, ale raczej średnio fajne. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ishtar

|
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 9:30 pm |
|
|
|
| nezumi napisał: |
| A generalnie MISH polega na tym, że na raz ciągniesz dwa lub więcej kierunków. Z moich odczuć, przy japonistyce jest to... nie mówie, że nie możliwe, bo nie wiem ile nauki jest na japonistyce na UW, ale raczej średnio fajne. |
No niby tak, ale z każdego kierunku wybierasz tylko niektóre przedmioty. |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Maj 10, 2006 1:49 pm |
|
|
|
| Nie wiem jak można sobie ograniczyć przedmioty przy filologii, chociaż japonsityka i na uw i uj jest po kulturoznastwem. Nie wiem skąd masz informacje, ja to co wiem, wiem od osób które tam studiują, i praktycznie wygląda to prawie jak 2 kierunki naraz.... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ishtar

|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 11:17 am |
|
|
|
| nezumi napisał: |
| Nie wiem skąd masz informacje, ja to co wiem, wiem od osób które tam studiują, i praktycznie wygląda to prawie jak 2 kierunki naraz.... |
Ja się pytałam studentów MISH-u z Uniwersytetu Śląskiego...
Czyli u Was na japonistyce W OGÓLE nie ma osób, które studiują oprócz tego na jakimś drugim kierunku?? Chociażby zaocznie?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 12:13 pm |
|
|
|
No ja akurat znam ludzi z MISHu warszawskiego, bo tylko tam w ramach MISHu można studiować japonsityke, chyba że w krakowie to się zmieniło.
A pozatym to są, owszem - tylko nikt nie zaczyna dwóch kierunków równocześnie. Albo są już zaawansowani w innych studiach (np. 3ci rok), albo dopiero od 3ciego roku japonistyki biorą się za kolejne studia. Pewnie bywają wyjątki, ale ogólnie mówiąc tak to chyba wygląda...
Btw - Uniwersytet Śląski jest w Katowicach?... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 9:33 am |
|
|
|
Egzamin centralny(sytuacja na rok poprzedni):
angielski: poziom nowej matury. Podział na częsci taki jak na starej pisemnej plus podział na poziomy tylko, że łatwiej i bez wypracowania. Sama przyjemność.
polski: Koszmar. Ten sam egzamin zdają ludzie na polonistykę, filologię klasyczną etc. Wiem, że już pisałam, ale koszmar!
Poziom o wiele wyższy niż nowa matura więc całkowicie nieadekwatny dow yników osób z nową maturą.
Wymagana jest znajomość ksiązek nie znajdujących się na liście lektur obowiązkowych z czasów starej matury np.: "Cudzoziemka", "Tranatlantyk", "Noce i dnie". <Boże do teraz pamiętam te tytuły_-_">.
Nie ma wypracowania. Test z tego co pamiętam był w całości testem wyboru, jest minimalna szansa, że się mylę ale niewielka. <Angielski też był testem wyboru poza parafrazami.>
Pytania były na zasadzie 2 fragmenty wierszy plus pytanie "Na podstawie stylów i poruszanej tematyki oceń kto napisał powyższe poematy" a)Herbert i Szymborska
B) Białoszewski i Różewicz c) i d).
Z gramatyki były tylko 2 pyt. 1na podstawowej częsci 2gie a rozszeżonej. Nic specjalnie trudnego.
Ja strzelałam, ponieważ przygotowywałąm się na gramtykę i zdałam go pozytywnie. Dobrze jest usiąść obok kogoś kto zna się na rzeczy. ;] Powodzenia w przygotowaniach! |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 10:04 am |
|
|
|
| Jak się jest na mish-u to można mieć nawet tylko 1 przedmiot z innego kierunku i go zaliczać. Dodatkowo odpada część zajęć z głównego kierunku ale nie wiem jak to wygląda przy jap. Na mishu wcale nie trzeba zdawać dwóch mgr. Można np skończyć japonistykę i przez ten czas zaliczyć sobie tylko jeden lub dwa przedmioty z innego kierunku tak aby potem mieć mniej roboty jeśli będzie się chciało zdawać również ten drugi przediot. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ishtar

|
Wysłany: Nie Maj 21, 2006 6:23 pm |
|
|
|
| mottomo napisał: |
| Jak się jest na mish-u to można mieć nawet tylko 1 przedmiot z innego kierunku i go zaliczać. Dodatkowo odpada część zajęć z głównego kierunku ale nie wiem jak to wygląda przy jap. Na mishu wcale nie trzeba zdawać dwóch mgr. |
To chyba jest tak, że na każdym kierunku jest jakieś minimum programowe, które trzeba zaliczyć, żeby zdobyć tytuł magistra i np. na kierunku, na którym teraz jestem, minimum stanowi zaledwie połowę przedmiotów, które normalnie mamy.
Natomiast na stronie UW było napisane, że na pierwszym roku MISH-u studenci powinni wybrać sobie przedmioty z co najmniej 3 różnych kierunków.
| ikari_yui napisał: |
Polski: Koszmar.
Wymagana jest znajomość ksiązek nie znajdujących się na liście lektur obowiązkowych z czasów starej matury np.: "Cudzoziemka", "Tranatlantyk", "Noce i dnie".
|
O rany, ja zdawałam starą maturę i jestem pewna, że nie przerabialiśmy żadnej z tych książek. Pewnie były lekturami 20 lat temu :/
| ikari_yui napisał: |
| Test z tego co pamiętam był w całości testem wyboru, jest minimalna szansa, że się mylę ale niewielka. |
Testem jednokrotnego, czy wielokrotnego wyboru??
Ikari yui – Ty studiujesz japonistykę?? Jaki wynik miałaś na CEW-ach (jeśli mogę zapytać)?? |
|
| Powrót do góry |
|
|
ikari_yui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hisa

|
Wysłany: Nie Cze 25, 2006 8:53 pm |
|
|
|
| Witam wszystkich starych maturzystów, którzy zdecydowali się stanąć w szranki ( i zdawać egzaminy ustne na japonistykę na UAM-ie)i teraz walczą z podręcznikami, zmęczeniem, niedowiarstwem itd.!!! Głowa do góry! Piszcie, jak postępują Wasze przygotowania? Jak samopoczucie? Odrzućcie myśli o intelektualnym seppuku.Pozdrawiam!!! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hisa

|
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 5:54 pm |
|
|
|
Fantastycznie! Ciekawa jestem, ile będziemy mieć współtowarzyszy i współtowarzyszek egzaminacyjnej doli?Może pamiętsz, jak wiele osób w zeszłym roku mierzyło się z komisją?
Myślę, że się dostaniesz, ponieważ:
za pierwszym razem kandydat często boi się komisji jak ognia, obawia się mówić o swoich zainteresowaniach, jest zbyt nieśmiały;
za drugim razem może nie dopisało mu szczęście albo sesja na drugim kierunku popsuła szyki;
za trzecim razem komisja powinna uznać wiedzę i upór cierpliwego kandydata i przyjąć go, tym bardziej, że wielu szczęśliwców na egzaminach odpada w przedbiegach pierwszego roku.
Krótko mówiąc, masz duże szanse.
Możesz skrobnąć, co studiujesz? Ja też jestem doświadczona studenckim życiem.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hisa

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 6:34 am |
|
|
|
Studiujesz filologię rosyjską? Piękny kierunek.Jeżeli noga powinie Ci się na wstępnych na japonistykę ( w co wątpię), to i tak uwagę Twoją angażuje romantyczny i pożyteczny substytut.
Studiuję historię.Jestem nowicjuszką w ubieganiu się o indeks na japonistykę, ale nie w zdawaniu egzaminów face to face.Mam nadzieję, że w czasie odpowiedzi przed komisją duch samurajów i rycerzy odezwie się we mnie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 11:21 am |
|
|
|
| Wiecie już, którego zdajecie? _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 11:28 am |
|
|
|
| Dokumenty wysłałam na początku zeszłego tygodnia więc to pewnie potrwa zanim przyślą mi listy z terminami. Mam nadzieje, że w tym roku też na japonistykę i sinologię będę zdawać w jednym czasie choć w zeszłym roku dostałam 2 terminy (ale zdawałam w jednym dniu). Znając UAM to pewnie szybciej zamieszczą listę kandydatów i dni egzaminów na stronie Instytutu niż wyślą zawiadomienia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hisa

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 8:39 pm |
|
|
|
Niltico trzyamam za Ciebie kciuki!
Tak a propos, mam nadzieję, że w tym roku na UAM będzie zdawało więcej umysłów przyrodniczych,prawniczych etc. niż humanistycznych.
Taką tendencję można dostrzec, analizując dodatkowe przedmioty wybierane przez maturzystów. |
|
| Powrót do góry |
|
|