| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
buka

|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 10:13 am |
|
|
|
może sprostuję: wegetarianie NIE jedzą ryb.
Jestem wegetarianką od ponad 4 lat i nie mam żadnych niedoborów.
A dyskusja nt. tego, że mięso jest niezbędne jest trochę prezjaskrawiona.
Z doświadczenia wiem, że wegetarianie odżywiają się o wiele zdrowiej od osób jedzących mięso, tym bardziej, że to właśnie w nim znajduje się najwięcej chemii, nie wiem więc czemu jest takie "niezbędne" i "pełnowartościowe". To jest jednak temat na inną dyskusję :)
A wracając do tematu :)
przpisy Niltinco bardzo fajne, na pewno skorzystam, jak tylko znajdę składniki :)
Tylko gdzie można dostać np. sake albo pastę miso?
To drugie może gdzieś znajdę, ale sake? W sklepach monopolowych? Bo nie bardzo wiem :/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
bobon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
Wysłany: Sro Cze 28, 2006 8:20 am |
|
|
|
Swojego czasu trenowałam karate i capoeire, więc zapewniam, że nie jestem jakimś "zdechlakiem"
Zresztą najłatwiej jest coś krytykować, jak się tego nie zna- skąd czerpiesz wiedzę nt. wegetarianizmu? To, że jeden kolega miał problemy, świadczy tylko o tym, że gdzieś popełnił błąd (np. eliminując po prostu mięso z diety i nic poza tym)
Zresztą nie mam zamiaru wdawać się w jakieś dyskusje, każdy ma swój rozum i swoje zdanie, prosiłabym jednak aby nie atakować od razu wszystkich wegetarian wrzucając ich do jednego worka i mówiąc (jak to miało miejsce nawet w nowym temacie zatytułowanym "wgetarianizm"), że są zbuntowanymi nastolatkami (takową nastolatką byłam być może w wiku 13-15 lat)chcącymi na złość rodzicom nie jeść mięsa. Generalizowania bardzo nie lubię, ja nie skreślałam nigdy, ani nie krytykowałam osób spozywających mięso.
Dla niektórych to owszem może byc moda (?), ale dla mnie wgetarianizm głęboką wiąże się z etyką i nawet nie chodzi o to, że żal mi "biednych" zwierzątek.
Dobra, koniec offtopu, mogłabym tak pisać w nieskończoność, ale to chyba nie czas i miejsce  |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:46 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Z doświadczenia wiem, że wegetarianie odżywiają się o wiele zdrowiej od osób jedzących mięso |
Prawda. Tyle, że nie wynika to z samego faktu bycia wegetarianinem czy nie, lecz z tego, że wegetarianie oprócz nie jedzenia mięsa z reguły ogólnie przykładają wagę do swojej diety. Mięso nie jest "pełnowartościowe" czy "niezbędne", ale stanowi istotną rolę w prawidłowym odżywianiu się człowieka. Jestem przekonany, że zdrowo odżywiający się wegetarianin będzie miał nielepsze wyniki od zdrowo odżywiającego się nie-wegetarianina. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rejczel_

|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 10:13 am |
|
|
|
Jestem wegetarianinka(jaroszem) od kilku lat, i wbrew waszym przekonaniom nie mam ani jaskry, ani anemii, ani Bog wie czego. Dobrze sie rozwijam, nie utylam, nie mam problemow ze zdrowiem. Nie wiem skad sie biora te mity, ze ten kto nie je miesa jest bardziej podatny na choroby itp. wrecz przeciwnie, od czasu kiedy zostalam jaroszem nie mialam zadnej powazniejszej choroby, a nawet goraczki, ktora trwala dluzej niz 3 dni. Nie sadze wiec ze przyczyna tych wszystkich chorob jest niejedzenie miesa. Mam robione rutynowe badania, wiec jestem pewna ze jestem zdrowa. moze cos ze mna nie tak?
Co do przepisow
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1634250,70313.html
pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
|