Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Koreńczycy w Polsce (nie żyją stereotypy d; )

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 11:36 am   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie to ta Korea to jest taka srednia..nie wiwem kojazy mi sie ze stadionem dziesięciolecia....moze kogos uraziłam ale ja nie przepadam za tym krajem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 6:52 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
kojazy mi sie ze stadionem dziesięciolecia...

Cytat:
niezle skojarzenie nie ma co

Korea? Chyba Wietnam? Ale i takie skojarzenie jest hmmm... bardzo stereotypowe - bo po primo nie każdy Wietnamczyk handluje na stadionie, secundo dużo Wietnamczyków lepiej zna polski, ma wyższe wykształcenie i nie musi spędzać życia na bazarze.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 8:47 am   Odpowiedz z cytatem
W moim środowisku nie spotkałam się z żadnym stereotypem dotyczącym Koreańczyków ale zauważyłam jedno, gdy ktoś widzi jakiegoś Azjatę to od razu zakłada, że to Chińczyk .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
mottomo

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
Kolejny stereotyp to podawanie klientom barów psów ,gołębi itp jako "cielecina w ciecie na otro"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 9:41 am   Odpowiedz z cytatem
W moim otoceniu ludzie jak widzą jakiegoś Azjatę to dla nich jest to Wietnamczyk, który prowadzi kuchnię wietnamską (oczywiście podaje gołębie bo tych w Krakowie jest pod dostatkiem)... Niewiedza/ignorancja jest straszna

nezumi
芸者

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 7:55 pm   Odpowiedz z cytatem
W mojej rodzinnej wsi, gdy w okolicy pojawia się buda z jedzeniem "wietnamsko-koreańsko-chińskim" od razu wszyscy mniej dzikich kotów widzą... Bo to Ci japończycy w zabandażowanych stopach je wyłapali...

pixa

Post Wysłany: Wto Maj 16, 2006 3:07 pm   Odpowiedz z cytatem
a ja jako fan starcrafta uwielbiam koreancow
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Maj 17, 2006 9:39 am   Odpowiedz z cytatem
No... Koreańczycy w StarCrafta wymiatają

sergioosh

Post Wysłany: Sro Maj 17, 2006 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
obejrzałem parę z tych filmów i te comi pixa poradził, a następnie próbowałem zrobić cosik podobnie... Co prawda moi marines giną trochę szybciej:P, ale już i tak widze poprawe Jednego nie rozumiem, po kiego oni tak non-stop klikają i tłuką w tą klawiature jakby się na niej mścili o.O' Wie ktoś?
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 10:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla wiedzy Olusi - Korea jest bardzo bogatym krajem - możesz mi wierzyć, że jej obywatele zwykle nie czują potrzeby wyjazdu do dużo biedniejszego kraju, jakim jest Polska w celu prowadzenia handlu na bazarach...

Korea - piękny kraj. Jak dla mnie nie ustępuje Japonii, a pod wieloma względami ją przewyższa. Ten kraj w odróżnieniu od Japonii żyje. Jeśli chcecie sobie pogadać z Azjatą - polecam Koreańczyków - jest to najbardziej "europejski" z narodów Azji.
Powrót do góry
Tarik

Post Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Należało by tutaj zaznaczyc iz korea to dawna nazwa 2 zjednoczonych panstw, teraz Korea Południowa i Korea Północna. I tu faktycznie o ile Korea Południowa pod wzgledem gospodarczym moze sie rownac z niektorymi krajami UE (byli jednym z organizatorow MŚ w piłce nożnej, na co potrzeba sporych funduszy, których niejednemu z europiejskich państw brakuje) to Korea Północna należy do dość biednych krajow pod reżimem komunistycznym, skad ludzie chetnie emigruja z powodow gospodarczych, politycznych etc.

Nagi Mahori

Post Wysłany: Pią Cze 09, 2006 3:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou - zgadzam się co do "europejskości" Koreańczyków. Myślę, że może to wynikać częściowo z faktu, że Korea Południowa jest jednym z najbardziej katolickich (oprócz Filipin) krajów azjatyckich. Tylko co rozumiesz przez słowa "w przeciwieństwie do Japonii Korea żyje"?

Poza tym, z tego co wiem, w ostatnich latach w Korei panuje spory kryzys gospodarczy, zbankrutowało kilka ich wielkich koncernów... To już nie to, co 10-15 lat temu. Teraz najwyższy wzrost gospodarczy ma miejsce w Malezji i w Chinach.

Co do Korei Północnej - można tylko powiedzieć, że żal mi tych ludzi... Komunistom cały czas udaje się wmawiać Koreańczykom z północy, że są najbogatszym krajem świata Ci, którzy połapią się, że jest inaczej kończą w obozach koncentracyjnych.

Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 6:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Olusia, nie wiem jak to sobie skojarzyłaś. Prędzej już Koreańczycy moga tak powiedzieć o Polsce. To tak jak skojarzyć mnie z amerykaninem, a nie jest to świetne skojarzenie... Ale jak tak widzisz Koree, to ja nie chce wiedzieć jak Korea widzi Polskę

Niltinco napisał:
W moim środowisku nie spotkałam się z żadnym stereotypem dotyczącym Koreańczyków ale zauważyłam jedno, gdy ktoś widzi jakiegoś Azjatę to od razu zakłada, że to Chińczyk .

Taa, a nie chciałabym żeby ktoś kojarzył mnie z niemcem czy rosjaninem

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 7:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Taa, a nie chciałabym żeby ktoś kojarzył mnie z niemcem czy rosjaninem

Nie wiedzieć czemu rozumiem twój ból :)Wstydzę się tego, ale to chyba kwestia czasu kiedy moje podejscie się zmieni. Jednak prawda to, że trudno jest "odróżnić" na pierwszy rzut oka dokładniejsze pochodzenie.
Przykład prosty- z życia wzięty:
W moim mieście mieszka i prowadzi sklep z odzieżą jakiś typek, pochodzenia hmmm..niech będzie Bliski Wschód :) Ubiera się "po swojemu". Dawniej kiedy głośno w TV było o atakach terrorystycznych (niestety ) kojarzono go z "Binladenem" ! Kurde- mówię sobie. Normalny facet jak każdy inny, a jest postrzegany za terroryste. Żal, wstyd, rozpacz ;/ Przykład trochę "drastyczny", ale ukazuje ciężką prawdę.

Dlaczego azjata przyjedzający do Polski musi być odrazu postrzegany za kogoś kto handluje na bazarach ? Przeciez skoro wybiera sie, aż tutaj powinien znac, jako-tako nasz język. A jak powszechnie wiadomo do najłatwiejszych on nie należy....

Hmm... A jak czulibyśmy się w sytuacji kiedy obcokrajowcy żyliby w przekonaniu, że "Kraj nadWiślański" utrzymuje się z bursztynów...
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 7:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Frezio-kun napisał:
Nie wiedzieć czemu rozumiem twój ból :)Wstydzę się tego, ale to chyba kwestia czasu kiedy moje podejscie się zmieni. Jednak prawda to, że trudno jest "odróżnić" na pierwszy rzut oka dokładniejsze pochodzenie.
Przykład prosty- z życia wzięty:
W moim mieście mieszka i prowadzi sklep z odzieżą jakiś typek, pochodzenia hmmm..niech będzie Bliski Wschód :) Ubiera się "po swojemu". Dawniej kiedy głośno w TV było o atakach terrorystycznych (niestety ) kojarzono go z "Binladenem" ! Kurde- mówię sobie. Normalny facet jak każdy inny, a jest postrzegany za terroryste. Żal, wstyd, rozpacz ;/ Przykład trochę "drastyczny", ale ukazuje ciężką prawdę.

Tak, co nie oznacza że mozna kogoś (jeżeli nie masz pewności) nazywać Chińczykiem. Jakby ktoś do mnie powiedział, że jestem niemką, to chyba bym ostro zareagowała (nie trawie niemców, a blee)...

Niestety ludzie są juz czasem na tyle nawiedzieni, że traktują obcokrajowców "z buta". I to tylko dlatego, bo jest "inny" niz oni mówią sobie na niego terrorysta czy Billaden.
Frezio wyobraź sobie, że ktos w Japonii wrzeszczy do Ciebie "Wiśniewski", tez tylko dlatego, że mamy takiego lekko mówiąc, idiote w Polsce...

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 8:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystkie stereotypy związane są z statystyką, którą mniej lub bardziej świadomie prowadzimy w umyśle. Polska jest to bardzo jednolity kraj zarówno pod względem etnicznym jak i religijnym, więc nie dziw, że każdy kto się choć trochę odróżnia rzuca się w oczy. Nie widzę w tym nic niezwykłego. Jeśli Chińczyków jest parę razy więcej niż Japończyków i Koreańczyków razem wziętych, to przypadkowe spotkanie azjaty i uważanie go za Chińczyka jest moim zdaniem uzasadnione. Tym bardziej w Polsce.

Colinka jesteś niepoważna, jeśli chcesz się na kogoś złościć za czyjąś jak najbardziej naturalną w takim momencie niewiedzę.
Gdyby ktoś nazwał mnie "Wiśniewski" w Japonii po pierwsze byłbym zdziwiony, że jest tam przez kogokolwiek znany, a po drugie wydawałoby mi się to raczej śmieszne, że ktoś mając tak mały zasób wiedzy na jakiś temat tak się nim chwali.

Nie rozumiem dlaczego ludzie postrzegają myślenie stereotypowe jako coś złego. Stereotypy tworzą podstawę przy poznawaniu kogoś nowego. Zanim osoba którą poznajesz otworzy usta jesteś w stanie już coś o niej powiedzieć. Oczywiście nie koniecznie musi to być prawdą. Dlatego trzeba do tego podchodzić z zdrowym rozsądkiem by stereotyp nie przerodził się w uprzedzenie.

Ostatnio zmieniony przez sergioosh dnia Wto Gru 04, 2007 11:03 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
ルツヤン

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 8:43 pm   Odpowiedz z cytatem
zgadzam sie z toba całkowicie

Frezio-kun

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 9:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
zgadzam sie z toba całkowicie

Czasem warto uzasadnić....

Mam wrażenie, że bardzo opacznie zrozumieliście moje intencję. Może w przyszłości 'rozrysuję' moje filozofie...

Cytat:
Dlatego trzeba do tego podchodzić z zdrowym rozsądkiem by stereotyp nie przerodził się w uprzedzenie.

Lepiej zapobiegac, niż leczyć. A co w wypadku choroby ? W wielu wypadkach już tak jest sergioosh... Masz może jakieś pomysły jak temu zaradzić ?
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Gru 04, 2007 11:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Czasem warto uzasadnić? To skoro "opacznie zrozumieliśmy Twoje intencje", dlaczego Ty tego nie uzasadnisz?

Na zapobieganie powstawaniu stereotypów nie zaradzisz tak jak na to, że rodzimy się z parą rąk i nóg, a skoro są stereotypy to będą też i uprzedzenia. Tym bardziej, że jesteśmy w prawie "jednolitym" kraju. Nie mam pomysłów jak temu zaradzić, bo ani nie widzę takiej możliwości, ani nawet potrzeby. Po prostu tak jest i jeśli ma się to zmienić to tylko za sprawą czasu.
Powrót do góry
ルツヤン

Post Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:57 am   Odpowiedz z cytatem
Jestesmy krajem bialych,malo tu innej rasy.Dla mnie to dobrze . . .

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach