| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Czw Maj 04, 2006 10:12 pm |
|
|
|
| Piszesz, że poczytałeś trochę... Mianowicie co? Odnośnie historii i Japonii wogóle podobno niezły jest Hall (Japonia - Hall), ale to biblioteka, antykwariat albo allegro. Książek "wszystko w 1" raczej nie ma, chyba że te bardziej feletonistyczne, o ile Cie interesują. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 11:50 am |
|
|
|
| Nie poleciłabym mitologii Tubielewicz, wartość merytoryczna ma owszem, ale jest... dla mnie była okropnie nudna. Najlpiej chyba zaopatrzyć się w opracownaia Kotańskiego o mitologii, bo on badał ten temat dość zawzięci... I im nowsza praca, tym bardziej do życia ^_- Ostatnio chyba jest z 1995 roku. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Xsellos

|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 12:39 pm |
|
|
|
| Swojego czasu z "Gazetą Wyborczą" była sprzedawana książka (a właściwie seria książek) "Podróże Marzeń", w której przedstawiono zarówno historię, kulturę jak i porady dla podróżnych wybierających się do Japonii. Oczywiście artykuły nie są za obszerne, jednakże można z nich wyczytać wiele ciekawego. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 9:23 pm |
|
|
|
| To jak już kupisz tą książke i przeczytasz, to może napiszesz takie mini streszczenie - recenzje o tej książce? Bo mnie strasznie interesuje co tam w niej jest, a niestety w łapkach jej nie miałam /: ( Ale sprawdze, czy jej nie ma w bibliotece instytutu... a nóż..<: ) _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinji

|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 8:08 pm |
|
|
|
| A czy mozecie polecic jakies ksiazki poswiecone wylacznie historii, sztuce itp. Nie chodzi mi o all in one, tylko o kazda ksiazke z osobna .... |
|
| Powrót do góry |
|
|
krzychos7

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 2:31 pm |
|
|
|
Im bardziej książka jest do wszystkiego, tym bardziej jest do niczego.. Choć Nippon jest całkiem dobrą książką, acz nomenklatura sprzed pół wieku...
Co do sztuki - wyszły dwie książki na ten temat: "O sztuce Japonii" Zofii Alberowej i "Sztuka Japonii" Wiesława Kotańskiego.
Historia - są dwie książki - przede wszystkim autorstwa Tubielewicz, w drugiej kolejności ta napisana przez Halla.
Co do tych "przewodników" z gazety - czyste śmieci (Bez obrazy dla autorów, ale mogliby czasami sprawdzić, czy to, co piszą jest zgodne z prawdą. Albo mogliby nie pisać na podstawie stron internetowych...) |
|
| Powrót do góry |
|
|
tenjin

|
Wysłany: Czw Sie 10, 2006 1:16 am |
|
|
|
Ja mam ksiazke Japonia-Nippon. Merytorycznie to za wiele tam nie ma - strasznie pobieznie.
Rzeczywiscie jest duzo wklejek , mapek i obrazkow
Jak dla mnie to ta ksiazka jest azeby kogos do Japonskiej kultury zachecic
lekka latwa i przyjemna :)
mam jednak pewien dystans do tego co jest w niej napisane choc nie twierdze ze zawiera nieprawde.
Jak ktos chce cos wiedziec to bez grubych tomow a la "Historia Japonii" Tubielewicz sie nie obejdzie. _________________ czcigodny daimyo pan siedmiu wysp
szwagier syna siostry córki wuja cesarza :)
gg 1804448
|
|
| Powrót do góry |
|
|