książka oooo wszytkim.
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

książka oooo wszytkim.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
shiro

SkÄ…d: m.stol. lodz

Post WysÅ‚any: Czw Maj 04, 2006 1:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Mianowicie szukam książki w której zawarte byłoby wszystko tzn. np. histroia, kultura... Tak, żeby wszystko było w 1 miejscu. Może być z czasów średniowiecza z tych terenów. Poczytałem trochę, ale nigdzie nie ma nic. A nasze biblioteki są upośledzone pod tym względem.
pomocy?

sergioosh

Post WysÅ‚any: Czw Maj 04, 2006 7:07 pm   Odpowiedz z cytatem
ojoj, takiej książki chyba byś nie udźwignął nie mówiąc już o czytaniu. chyba, że zadowolą cię ogólniki? W takim razie poczytaj sobie przewodnik turystyczny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
nezumi
芸者

SkÄ…d: The Secret Garden

Post WysÅ‚any: Czw Maj 04, 2006 10:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Piszesz, że poczytałeś trochę... Mianowicie co? Odnośnie historii i Japonii wogóle podobno niezły jest Hall (Japonia - Hall), ale to biblioteka, antykwariat albo allegro. Książek "wszystko w 1" raczej nie ma, chyba że te bardziej feletonistyczne, o ile Cie interesują.

shiro

Post WysÅ‚any: PiÄ… Maj 05, 2006 7:51 am   Odpowiedz z cytatem
no właśnei chodzi mi o takie wszystko w 1 a tyle, co przeczytałem to w internecie jakieś ogólnikowe informacje, co zdecydowanie nie jest zadowalające no i właśnie dlatego szukam czegoś ciekawego ;] na allegro kupuję: J. Tubilewicz - 'Mitologia Japonii' to tak na początek :).

nezumi
芸者

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 11:50 am   Odpowiedz z cytatem
Nie poleciłabym mitologii Tubielewicz, wartość merytoryczna ma owszem, ale jest... dla mnie była okropnie nudna. Najlpiej chyba zaopatrzyć się w opracownaia Kotańskiego o mitologii, bo on badał ten temat dość zawzięci... I im nowsza praca, tym bardziej do życia ^_- Ostatnio chyba jest z 1995 roku.

Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 12:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Co prawda znam tylko książki o Chinach gdzie jest praktycznie wszystko w 1 ale na Allegro natknęłam się na takie dwie książki, które być może zawierają interesujące Cię rzeczy: http://www.allegro.pl/item100293315_japonia_pascal.html, http://www.allegro.pl/item102062351_japonia_nippon_michal_dernicz.html. Weź po uwagę, że w książkach gdzie jest wszystko często nie ma nic bo są to pobieżne informacje, dlatego może lepiej by było kupić osobno książkę o historii, kulturze itp..
Powrót do góry
Xsellos

SkÄ…d: Bydgoszcz

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 12:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Swojego czasu z "Gazetą Wyborczą" była sprzedawana książka (a właściwie seria książek) "Podróże Marzeń", w której przedstawiono zarówno historię, kulturę jak i porady dla podróżnych wybierających się do Japonii. Oczywiście artykuły nie są za obszerne, jednakże można z nich wyczytać wiele ciekawego.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
shiro

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 12:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco oo dzięki! Kupię sobie Japonia Nihon bo tamto to jest bardziej turystyka i do zwiedzania z tego, co tam było napisane ;] ale się wznieciłem

nezumi
芸者

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 9:23 pm   Odpowiedz z cytatem
To jak już kupisz tą książke i przeczytasz, to może napiszesz takie mini streszczenie - recenzje o tej książce? Bo mnie strasznie interesuje co tam w niej jest, a niestety w łapkach jej nie miałam /: ( Ale sprawdze, czy jej nie ma w bibliotece instytutu... a nóż..<: )

shiro

Post WysÅ‚any: Sob Maj 06, 2006 11:43 pm   Odpowiedz z cytatem
nigdy nie byłem dobry w pisaniu streszczeń, ale postaram sie Jeszcze 6 dni do końca aukcji...

edit:

WYGRALEM AUKCJE! Tzn skorzystałem z konta mamy i może już za 4 dni zacznę czytać

Shinji

SkÄ…d: Centrala

Post WysÅ‚any: Wto Maj 23, 2006 8:08 pm   Odpowiedz z cytatem
A czy mozecie polecic jakies ksiazki poswiecone wylacznie historii, sztuce itp. Nie chodzi mi o all in one, tylko o kazda ksiazke z osobna ....
Powrót do góry
krzychos7

SkÄ…d: Warszawa

Post WysÅ‚any: Wto Maj 23, 2006 8:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Bardzo dobrą książką jest "Japonia utracona" Alex Kerr.
Opisuje zmiany jakie doszły w Japonii po wojnie. Opisuje kulturę i wiele aspektów życia w Japonii kiedyś i dziś.
Tutej o niej na stronie wydawnictwa.

Prawie ją przeczytałem ale gdy byłem blisko końca gdzieś mi zaginęła.

Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: Czw Maj 25, 2006 4:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Shiro widziałam tę książkę "Japonia Nippon" i muszę powiedzieć, że żałuje, że sama jej nie licytowałam . Prezentuje się po prostu bosko. Jest tam wszystko czego dusza zapragnie, a do tego te wkładki/ wklejki (czy jak ktoś woli kolorowe obrazki dołączone do książki ) są cudowne. Nie czytałam tej książki (przejrzałam ją tylko) ale od osoby, która ją kupiła wiem, że zawiera wartościowe informacje. Muszę ją kiedyś pożyczyć i przeczytać .
Powrót do góry
Kaiou
羊

Post WysÅ‚any: Sob Lip 22, 2006 2:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Im bardziej książka jest do wszystkiego, tym bardziej jest do niczego.. Choć Nippon jest całkiem dobrą książką, acz nomenklatura sprzed pół wieku...

Co do sztuki - wyszły dwie książki na ten temat: "O sztuce Japonii" Zofii Alberowej i "Sztuka Japonii" Wiesława Kotańskiego.

Historia - są dwie książki - przede wszystkim autorstwa Tubielewicz, w drugiej kolejności ta napisana przez Halla.

Co do tych "przewodników" z gazety - czyste śmieci (Bez obrazy dla autorów, ale mogliby czasami sprawdzić, czy to, co piszą jest zgodne z prawdą. Albo mogliby nie pisać na podstawie stron internetowych...)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tenjin

Post WysÅ‚any: Czw Sie 10, 2006 1:16 am   Odpowiedz z cytatem
Ja mam ksiazke Japonia-Nippon. Merytorycznie to za wiele tam nie ma - strasznie pobieznie.
Rzeczywiscie jest duzo wklejek , mapek i obrazkow
Jak dla mnie to ta ksiazka jest azeby kogos do Japonskiej kultury zachecic
lekka latwa i przyjemna :)
mam jednak pewien dystans do tego co jest w niej napisane choc nie twierdze ze zawiera nieprawde.
Jak ktos chce cos wiedziec to bez grubych tomow a la "Historia Japonii" Tubielewicz sie nie obejdzie.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1