| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Maj 02, 2006 9:51 pm |
|
|
|
| Rosja jest tak różnorodna kulutorowo, tyle tam mniejszości, że bardzo daleko jej do Europy. Może większe miasta.. Petersburg może owszem, z Moskwa ostro bym polemizowała... Bo rosjanie rosjanami, a tam strasznie dużo innych narodów, raczej o korzeniach czysto azjatyskich, pod wpływem islamu... Więc nie wiem... Chociaż, jak Turcja będzie w UE, to Rosjak będzie wzorem europsjekości, której w samej europie już niedługo za dużo nie zostanie.... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 8:28 am |
|
|
|
| Jak napływowa, jak podbita/podbijana?... Geograficznie Rosja leży w Azji, nie mówie że Azją można nazywać jej europejską część, ale część azjatycką trudno podczepić pod Europę. I inne narody owszem, emigrują do większych miast, ale są tam bardzo dyskryminowani, chociażby dlatego, że mają inne rysy twarzy i dlatego, że w dużej mierze są muzułmanami, traktowani są jak potencjalni terroryści. Nie jest to zjawisko na nie wiadomo jaką skale, ale jest i tak wygląda światpogląd większości "prawdziwych rosjan". Przynajmniej ja odebrłam taki o obraz z tego co widziałam, co mi mówiono. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 8:51 am |
|
|
|
Rosja obecnie nie podbija nowych terenów więc nie można mówić o ludności podbijanej. Natomiast w części dalekowschodniej jest duży napływ ludności chińskiej czego Rosjanie się boją. Dlatego z tego co mi wiadomo w najbliższej przyszłości planowane jest zasiedlanie terenów dalekowschodnich przez ludność rosyjską (o korzeniach słowiańskich).
Fakt, że nie da się jednoznacznie sklasyfikować Rosji bo to wielki, dziwny twór, który w przeszłości uważał się za „pępek świata”. To, że Rosjanie dyskryminują muzułmanów to nie odosobniony przypadek bo obecnie w większości krajów z napływową ludnością muzułmańską krzywo się na nich patrzy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 9:50 am |
|
|
|
| Cytat: |
| I inne narody owszem, emigrują do większych miast, ale są tam bardzo dyskryminowani, chociażby dlatego, że mają inne rysy twarzy.[...] Nie jest to zjawisko na nie wiadomo jaką skale |
http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,3303289.html - ten artykuł mówi sam za siebie. Rosja to ciemnogród, ktoremu daleko zarówno do Azji jaki i do Europy.
| Wiesz te inne narodowości to ludność napływowa. Wiadomo, że Rosjanie (z dziada pradziada ) mieszkają po stronie europejskiej, a ludność napływowa (azjatycka) już na tych terenach leżących w Azji |
Jak możesz mówić, że Azjaci są ludnościa napływową w azjatyckiej części Rosji? To Ruscy są tam rzeczoną ludnością napływową a nie Azjaci.
| Dlatego z tego co mi wiadomo w najbliższej przyszłości planowane jest zasiedlanie terenów dalekowschodnich przez ludność rosyjską (o korzeniach słowiańskich). |
Od najdawniejszych czasów te ziemie zamieszkane były przez plemiona azjatyckie ( Mandżurów, Dżurdżenów, Hunów itd. ) , więc Azjaci mają jak najbardziej prawo sie tam osiedlać. Czy to coś w stylu "słowiańskiego nacjonalizmu"?
Tak, szczerze nie lubię takiej Rosji. Moskva trula jabuka ! :> _________________ 阮
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:24 am |
|
|
|
| Nezumi, przykro mi to mówić, ale chrzanisz jak potłuczona. Współczesna Rosja jest dziedzicem średniowiecznego Wielkiego Księstwa Moskiewskiego, należącego do grecko-bizantyjskiego kręgu kulturowego - obok kultury łacińskiej drugiej najważniejszej kultury europejskiej. Z czasem Rusini (później Rosjanie) rozszerzali granice swojego państwa podbijając dziesiątki różnych ludów. Początkowo próbowali narzucać im swoją kulturę, ale z czasem spasowali (wyjątek - czasy Stalina). Współcześnie Rosja jest federacją - a każda (prawie) z licznych mniejszości posiada mniejszą lub większą autonomię. Nie zmienia to faktu, że cała Rosja od zawsze jest rządzona przez Rosjan - nację zaliczaną do Słowian wschodnich. To oni decydowali o rozwoju tego kraju, to oni byli i są jego motorem napędowym. Obecnie rdzenni Rosjanie stanowią ok 70% ze 160 milionów mieszkańców tego kraju. I choć duża większość terytorium Rosji leży w Azji, nie oznacza to, że Rosja jest krajem azjatyckim pod względem kultury. Można za to mówić o kulturze azjatyckich mniejszości narodowych w Rosji - Jakutów, Czuwaszów, Mordwinów, Nieńców, Ewenków, Czukczów, Buriatów, Tuwińczyków i dziesiątek innych mniejszych - są to ludy należące do grup tureckich, tunguskich i mongolskich - więc Azja. Ludzie ci razem wzięci stanowią jednak tylko kilkanaście procent populacji Rosji, a ich wpływ na kulturę i rozwój kraju był i jest znikomy. Sorry, ale takie są fakty - proszę więc Was - nie wygadujcie bzdur, że Rosji jest daleko do Europy. _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
Ostatnio zmieniony przez Nagi Mahori dnia Sro Maj 03, 2006 2:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:47 am |
|
|
|
| Sorry, ale takie są fakty - proszę więc Was - nie wygadujcie bzdur, że Rosji jest daleko do Europy. |
W stwierdzieniu "Rosji daleko od Europy" chodziło raczej o mentalność - zasciankowość i prymitywizm ( por. przytoczony przeze mnie artykuł ) jest zaprzeczeniem "oświeconego Europejczyka". |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 1:15 pm |
|
|
|
Nagi - Zastanawiam się, skąd przytoczone przez Ciebie statystki. Oficjalna storna Kremla? ;P Nie mówie, że rosjanom jest daleko do Europy. Tylko podkreślam, że samych rosjan w rosji wcale nie jest tak dużo. Bo nie 100% I Rosja jest na tyle złożonym organizmem, że nie można stawiać znaku równości między rozwiniętą częścia Europejską (o Obwodzie Kaliningradzim nie wspominając), a tym co jest za Uralem.
Początek dyskusji wziął się z zakwestionowania tego, czy Rosje można nazwać krajem Azajatyckim. Wszyscy bronicie europejskości Rosji, okej. Ale kwestionowanie azjatyckośći Rosji też nie jest właściwe. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 2:08 pm |
|
|
|
Statystyki wziąłem z "Geograficznego Atlasu Świata", wydawnictwo PPWK, rok 1993.
| Nezumi napisał: |
| Tylko podkreślam, że samych rosjan w rosji wcale nie jest tak dużo. Bo nie 100% |
Toż właśnie napisałem ze jest ich około 70% (wg źródła podanego wyżej). Proszę Cię bardzo o pisanie nazw państw i narodowości dużą literą.
| Nezumi napisał: |
| Ale kwestionowanie azjatyckośći Rosji też nie jest właściwe. |
Proszę podaj kto i gdzie kwestionuje "azjatyckość" Rosji. A jeśli twierdzisz, że w KULTURZE rosyjskiej są elementy azjatyckie to proszę napisz jakie. Bardzom ciekaw.
ps. "chrzanisz jak potłuczona" było sarkazmem, nie atakiem. Wybacz jeśli Cię to uraziło, Nezumi. _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 4:21 pm |
|
|
|
| Może jestem mało elokwętna i być może jest to śmieszne, ale dla mnie Rosja jest krajem azjatyckim ponieważ większa jej część leży w Azji. I jest to odpowiedź poprawna, jeśli dzieli się ze względu na położenie geograficzne. Jeśli chcemy dzielić ze względu na przynaleźność kulturową- jest to o wiele bardziej skomplikowane niż typy w stylu : azjatycka, europejska itd. Trzeba byłoby się bardziej zastanowić czy w ogóle istnieje coś takiego jak kultura azjatycka, chyba raczej kreg kulturowy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 4:50 pm |
|
|
|
| Spairatox napisał: |
| dla mnie Rosja jest krajem azjatyckim ponieważ większa jej część leży w Azji. I jest to odpowiedź poprawna, jeśli dzieli się ze względu na położenie geograficzne |
Cóż, pod względem powierzchni kraju - owszem... Ale i tak będę polemizował - zauważ jaka jest gęstość zaludnienia Rosji w części europejskiej, a jaka w azjatyckiej (jakieś 90% azjatyckiej Rosji to niezamieszkane lasy i tundra). Zauważ gdzie leży obecna i poprzednia stolica Rosji i jej najważniejsze miasta. Weź pod uwagę też względy historyczne o których już wcześniej wspomniałem. Stwierdzenie, że Rosja jest krajem azjatyckim bo większość jej powierzchni leży w Azji jest moim skromnym zdaniem stwierdzeniem odrobinkę trywialnym...
Co do kręgów kulturowych - jasne że oficjalnie nie ma czegoś takiego jak "kultura azjatycka", ale myślę, że na podstawie ich źródeł i powiązań można umownie stwierdzić, że krąg grecko-bizantyjski to Europa, a kręgi takie jak arabski, chiński, środkowoazjatycki (notabene), jakucki, turecki, mongolski itd. to chyba jednak Azja. Zresztą, tutaj kłania się już nie tylko kulturoznawstwo, ale również antropologia. Jest to jednak bardziej umowne, choć może i są jakieś oficjalne klasyfikacje - nie znam się aż tak bardzo  _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 5:27 pm |
|
|
|
Jeśli się nie myle, to cała ta dyskysja polega na kwestionowaniu azjatyckości Rosji. A to jest bzdura. Tak samo uważam, że zaliczanie kręgu bizantyjskiego do kultury europejskiej (dokładniej chodzi mi o kulture zachodnioeuropejską, która zdominowałą cała Europe) jest sporym nadużyciem.
Nagi - cebulaste kopuły Ci wystarczą?... Trojka? (Jeśli się nie myle, to jest z opowieści ludów wędrownych) Nie tawierdze, że azjatyckość dominuje w wysokiej kulturze rosyjskiej, ale ona tam jest, tak samo jak wpisana jest w wielkość tego kraju i jego specyfike. I temu nie da się zaprzeczyć. ( Chociaż jak widać da. )
Moim konikiem nie jest Rosja, ani rosyjska kultura czy tym bardziej sztuka. Swoja widze czerpie z tego, z czym bezpośredno miałam styczność lub z rozmów z osobami z tematem bardziej związanymi. Wiem niewiele, ale są pewne absurdy, które jakkolwiek ładnie przedstawione i składnie umotywowane, nadal tymi absurdami pozostaną.
A swoją drogą, ciesze się niezmiernie, że w końcu na tym forum mogła zaisnieć dyskusja rzeczowa i na poziomie. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 7:11 pm |
|
|
|
| Owszem jeśli brać pod uwagę religię i wszystkie aspekty z nią związane (w tym i budownictwo cerkwi) to mają one korzenie azjatyckie bo prawosławie jakby na to nie patrzeć wywodzi się z Bizancjum. Ale jeśli mówimy o kulturze jako takiej to jest jej bliżej do Europy niż Azji bo to właśnie z Europy po otworzeniu się Rosji na świat były czerpane wzorce kulturowe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 7:28 pm |
|
|
|
Ojojoj... Jakieś straszne bluźnierstwa tutaj lecą... :wink: "Kultura bizantyjska" (jak to nazwałaś) jest bezpośrednią pochodną kultury hellenistycznej (+ wczesne chrześcijaństwo), a chyba nie chcesz nikomu wmawiać, że starożytna Grecja to Azja... Europa łacińska to nie wszystko, inaczej musiałabyś też powiedzieć ze do Azji należą też całe Bałkany, Grecja, Ukraina i Białoruś (choć nad tym ostatnim to faktycznie możnaby się zastanawiać ) Kultura rosyjska o której mówimy jest ściśle związana z prawosławiem - a chrześcijaństwo ma się do azjatyckiego kręgu kulturowego (nazwijmy to tak umownie) jakoś tak średnio, nie sądzisz? "Cebulaste kopuły" znajdziesz wszędzie tam gdzie dotarło prawosławie - od Petersburga po półwysep Synaj i od Serbii po Kamczatkę (później zaczęli kopiować je gdzieniegdzie muzułmanie w meczetach) - więc przykro mi, ale tutaj nie trafiłaś Trojka? Wydawało mi się, że ma to źródło w kulturach koczowniczych ludów wschodniej Europy wypieranych przez Rusinów w okresie IX-XIVw (mam na myśli Połowców, Pieczyngów czy też Kipczaków), ale może jestem w błędzie...
Wiesz Nezumi, ja naprawdę rozumiem co masz na myśli, ale wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tą "azjatyckością" Rosji. Nie zaprzeczam jej, ale jestem przekonany, że jest to zjawisko na dużo mniejszą skalę niż piszesz - raczej o zasięgu lokalnym. Aczkolwiek czekam na kolejne argumenty - mi zostało jeszcze co nieco w zanadrzu
::edit::
Niltinco >> a wiesz Ty w ogóle czym było i skąd wzięło się Bizancjum? :wink: Ludzie, przecież to jest historia na poziomie podstawówki! Wrrr...! ( ) _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|