Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Rosja azjatycka?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
Ale od tego zaczęła się ta cała dyskusja, od podania Rosji wśród krajów azjatyckich, którymi się interesujemy i to raczej nie ze względów geograficznych ,a kulturowych .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:54 am   Odpowiedz z cytatem
Ach to przepraszam.... :) :) :) Moje niedopatrzenie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nezumi
芸者

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 9:40 am   Odpowiedz z cytatem
Nagi Mahori napisał:
Ojojoj... Jakieś straszne bluźnierstwa tutaj lecą... :wink: "Kultura bizantyjska" (jak to nazwałaś) jest bezpośrednią pochodną kultury hellenistycznej (+ wczesne chrześcijaństwo), a chyba nie chcesz nikomu wmawiać, że starożytna Grecja to Azja...

No chyba jednak nie tak bezpośrednio, jak do kultury zachodniej przeniknęłoza sprawą Cesarstwa Rzymskiego, które bardzo dużo zaczerpnęło z kultury helleńskiej i hellenistycznej (już z wpływami z Azji Mniejszej). I generalnie podział na Kościół Rzymskokatolicki i Prawosławie implikuje, że to jednak nie był zupełnie ten sam kontekst kulturowy.

Dobrze, a powiesz mi skąd się wzięły te "cebulaste kopuły"? Bo jakoś nijak mi nie pasują do europsjskich kopuł, za to jeśli spojrzysz na architekture perską, to jednak znaleźć można więcej analogii. I chyba normalne jest to, że są tam, gdzie jest/było prawosławie.

Pytałeś o wpływy azjatyckie, a nim niewątpliwie prawosławne kraje były poddawane, chociażby przez styczność terytorialną.

Cytat:

Wiesz Nezumi, ja naprawdę rozumiem co masz na myśli, ale wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tą "azjatyckością" Rosji.

Chce podkreślić, że nie można na Rosje patrze jak na kraju czysto europejski, bo nim po prostu nie jest. Rosja to Rosja, a kultura rosyjska jest na takim poziomie, że może spokojnie funkcjonować samodzielenie, bez przypisywani do europejskiej. Jedyny podział, który do mnie przemawia, to podkreślenie słowiańskiego pochodzenia, jak i kilku innych narodów, tylko on się bardzo kłóci z tym, że jednak to religia miała dominujący wpływ na rozwój kulturalny. A to, że 2 wieki wstecz wszystko zostało na gwałt zapożyczone z zachodu i obecnie funkcjonuje, w zasadzie tak samo, ale w praktyce jednak nie, nie jest dla mnie dość mocny argumentem, żeby móc zaprzeczyć temu, że Rosja jednak z Azja ma coś wspólnego. (Bo teraz mnie olśniło, że w zasadzie Rosja to taki kawałek Azji, że w zasadzie sama do pewnego stopnia azjatyckość kształtuje, i na podstawie wpływów Rosji w Azji można by przedstawić, jak bardzo związana jest z tym kontynentem).

Olusia -> przeraziła Cie ta dyskusja, czy co? Bo Twój komentarz odebrałam jako strasznie ignorancki...

Ostatnio zmieniony przez nezumi dnia Czw Maj 04, 2006 10:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Spairatox

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 7:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak wszystkie podręczniki do geografii są trywialne. ( łał jedna literówka, coż za błąd) . N. M - acha więc pod względem geograficznym to już się danym krajem nie można interesować? No tak to takie trywialne interesować się danym krajem pod względem atlasu Wystarczy sobie uświadomić, że nie każdy musi się interesować danym krajem pod względem kultury/historii, ale też właśnie pod względem geografii ( mimo, że interesuje się też obyczajami danego kraju itd. - to jedak najbardziej interesuje mnie właśnie - o zgrozo! Geografia). A jeśli nie widzi się związków między geografią a kulturą to ...

Ostatnio zmieniony przez Spairatox dnia Sob Maj 06, 2006 8:19 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 6:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Spairatox >> jeśli ktoś zaczyna się interesować jakimś krajem i jego kulturą na podstawie atlasu to moje gratulacje

Nezumi >> z tym Bizancjum, to wydaje mi się, że nie do końca masz rację... Przede wszystkim - mam wrażenie, że dla Ciebie kulturą europejską jest tylko i wyłącznie kultura łacińska - będąca spuścizną Cesarstwa Zachodniorzymskiego i związana z katolicyzmem. A tak nie jest. Drugą bardzo ważną częścią całego europejskiego kręgu kulturowego jest właśnie kultura grecko-biznatyjska, której źródłem jest Grecja (alfabet - cyrylica) i prawosławie. I nie mówmy o tym co jest w Rosji teraz, bo obecnie to 90% świata jest zamerykanizowane. Spójrz na historię Rosji - skąd ten kraj czerpał wszystko co osiągnął (pismo, język, religia, kanony sztuki) i w jakim kierunku przez całe jego dzieje było skierowane główne zainteresowanie rządzących - ku Chinom, Japonii, albo krajom arabskim? Chyba nie bardzo...

Nezumi napisał:
nie można na Rosje patrze jak na kraju czysto europejski, bo nim po prostu nie jest

No raczej A ktoś coś tu takiego napisał?
Nezumi napisał:
kultura rosyjska jest na takim poziomie, że może spokojnie funkcjonować samodzielenie, bez przypisywani do europejskiej
Zastanów się - w jaki sposób kultura może funkcjonować samodzielnie? Zawsze skądś ona się bierze i w mniejszym czy większym stopniu te źródła mają na nią wpływ. Tak samo jak dziesiątki innych czynników kulturotwórczych.

A co do architektury - kopuły o których piszesz można spotkać nie tylko w Iranie ale też w Pakistanie, krajach Azji Środkowej (Uzbekistan, Turkmensitan, itd) i wielu innych krajach arabskich - i zostały one zaczerpnięte w VIII-IXwieku z budownictwa prawosławnego rodem z Bizancjum (zagłębiając się jeszcze bardziej w historię - to pół Azji od Turcji po Indie jest w dużej mierze pod wpływem kultury europejskiej (w tym przypadku określanej jako śródziemnomorska) za sprawą wspomnianej przez Ciebie kultury hellenistycznej rozpowiszechnionej przez podboje Aleksandra Wielkiego) - więc jest dokładnie na odwrót niż mówisz. To, że czegoś nie ma we Francji czy Anglii - nie oznacza że jest rodem z dalekiej Azji :)

Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Maj 09, 2006 4:01 pm   Odpowiedz z cytatem
To może tak po kolei:

1. Trochę się zapędziłam w swoim rozumowaniu, bo wyszłam z założenia, że porównujemy najwyższe osiągnięcia określonych dzieł które dominowały na obszarze europy, a dominująca jest kultura zachodnioeuropejska na pewno... Grekokatolickie korzenie też są ważne i wschodnia część też, ale jednak jest na dalszym planie. Może się to wydać dość... ignoranckie, ale cóż...

2. Aspiracje władców i elit nie zawsze zgadzają się z tym, co piszczy we duszy ogółu zwykłych ludzi, więc argument kierunku ekspansji średnio do mnie przemawia.

3. Kultura samodzielnie nie funkcjonuje, głupie sformułowanie. Chciałam powiedzieć, że uważam iż na kulture rosyjską powinno się patrzeć jak na kulture rosyjską, a nie rozpatrywać ją w kontekście kultury europejskiej... I nie to, że uważam, że Rosja nie jest w Europie, ale jest też w Azji i nie powinno się o tym zapominać.

4. Kopuły - słusznie, Azja Środkowa, więc ciągle Azja. O to mi chodziło [= I uważam, że właśnie z tym rejonem Rosja może mieć wiele wspólnego...

Kaiou

Post Wysłany: Pią Cze 02, 2006 9:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Kilka drobnych uwag po fakcie:

Jeśli położenie geograficzne decyduje o "europejskości" czy "azjatcykości" kraju, to taka np Wielka Brytania też przez spory kawał czu była "azjatycka" - bo jej tereny kolonialne w Azji były wielokrotnie większe od "właściwej" części kraju, tak?

Co do Rosji i podbojów. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie jak kiedyś obecne tereny Rosji wyglądały w Azji. Tak więc było tutaj trochę plemion azjatyckich rozrzuconych luźno na ogromnych połaciach tundry, lasów itp. W pewnym momencie historii przyszli silniejsi od nich i ich podbili i zaczęli kontrolować. Tak więc nieliczni wysłańcy z zachodu kraju narzucili swoją wolę mieszkańcom wschodu. Kontakt był absolutnie znikomy. Mieszkańcy części północnej nie mieli wielu kontaktów z kimkolwiek, a mieszkańcy południa od zawsze byli pod wpływem kultury arabskiej (choć znając dzisiejszych mieszkańców tych krajów, miałbym problem żeby odróżnić ich "kulturę" od europejskiej).

Tak więc - rosyjscy Azjaci pozostali sobą z drobnym wpływem słowiańskim, natomiast "prawdziwi" Rosjanie pozostali sobą - prawie bez wpływu mniejszości narodowych, które nawet nie miały za bardzo możliwości wywrzeć wpływu na nich.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2