Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

skomentuj koniecznie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:52 am   Odpowiedz z cytatem
UWAGA!!!!
ostatnio dowiedzialam się ku wlasnym zdziwieniu o istniejącym ponoć niepisanym podziale fanów Japonii, (tzw japofili). ludze oceniają nas na ogól strasznie generalizując... a więc szufladkują, robią nam tym dużą krzywdę, wedlug jednego gościa z którym mialam okazję pogadać, japofile dzielą się podobno na:

- fanów M&A, (w tym wszyscy otaku, fani jednego tytulu, kilku, mangaka itp.)
-japonistów, czyli
1.na osoby uczące się języka na poważnie i lączące to ze swoją przyszlością,
2. szpanerzy wtrącający do wypowiedzi co drugie slowo japońskie itp.
-budoka, czyli fanów i trenujących jakieś sztuki walki ( jeśli trenujecie styl kung-fu, czy viet vo dao, obojętnie, większość i tak was uznaje za fanów sztuk japońskich)
-pozostali czyli interesujący się wszystkim i niczym co japońskie, choć czasem znajdują się osoby naprawdę dużo wiedzące w jednej dziedzinie)

przyznacie, że to glupie
ale przynajmniej w moim otoczeniu tak ludzie nas odbierają. jeśli przyznasz się, że czytasz mangę, biorą cię za czlowieka niepoważnego, jeśli trenujesz karate, to uważają, że jesteś masochistą, cóż...

skomentuj koniecznie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:17 am   Odpowiedz z cytatem
hmm, dla mnie w ogole szufladkowanie ludzi w ten sposob jest glupie, ale to lezy w ludzkiej naturze, sam tak robie:P Mozna spojrzec na to tez w inny sposob. Dobrze ze w ogole taki podzial powstal, bo wczesniej bylismy w jednej szufladzie. Poza tym ten podzial ma cos w sobie, tylko nikt nie uwzglednil w nim proporcji miedzy tymi "klasami".
Myslenie stereotypowe nie jest dobre, ale zapewnia jakis fundament przy poznawaniu np takiego "japofila"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:23 am   Odpowiedz z cytatem
no jasne... w końcu każde generalizacje są niebezpieczne. a mieliście jakieś problemy ze swoimi zainteresowaniami w Waszym otoczeniu? u mnie to już w sumie normalka, babcia i ciotka od początku treningów starają się wybić mi to z glowy, poszukując glupich przykladów i argumentów... gdy czytalam raz DB to rodzice skomentowali że się cofam w rozwoju. ok, może to taka troska, ale bez przesady...
Powrót do góry
Shinto

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:26 am   Odpowiedz z cytatem
hmmmm
kiedyś powiedziałem pewnego dnia jak jeszcze do gimnazjum chodziłem, że oglądałem kiedyś sailor moon,
nie mogli się powsrzymać od śmiechu... :| (??)
kilka osób przyjeło to normalnie,
ale dobra

szczerze mówiąc, mi to wisi, jak mnie (nas) ludzie widzą
choć często reagują śmiechem, ale takim.... "przyjaznym", nie ma w tym nic złego

przenajmniej ja tak to odbieram,

pozdrawiam
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:32 am   Odpowiedz z cytatem
no i może tak trzeba to odbierać i trwać przy swoim :)
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:36 am   Odpowiedz z cytatem
u mnie jakos ludzie nie spogladaja krzywo, albo ja o tym nie wiem. Wszystkich ktorych probowalem zachecic do M&A udalo mi sie zainteresowac no moze poza dwoma wyjatkami... rodzicami :/
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:39 am   Odpowiedz z cytatem
czasem tylko sila wyższa (rodzice i rodzina ) stają na przeszkodzie. i nawet Chuckowi Norrisowi byloby ciężko takich przekonać...
ja na razie wygrywam...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:48 am   Odpowiedz z cytatem
Podział jest czy tego chcemy czy nie ale często bywa tak, że dana osoba może się zaliczać do np. 2 wymienionych kategorii. W sumie z tego podziału wyłączyłabym fanów M&A (chodzi mi głównie o otaku) bo z doświadczenia wiem że o Japonii takie osoby nie mają żadnego pojęcia i wcale nie chcą mieć jakiegokolwiek :/.
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 10:07 am   Odpowiedz z cytatem
ja się z tym podzialem nie zgadzam w ogóle, przecież jakbym miala siebie w nim umieścić, to zmieścilabym się w dwóch kategoriach .
napisalam to tylko po to, żeby ludzi uświadomić, że mogą być nieświadomie niebezpiecznie klasyfikowani i oceniani zupelnie nieslusznie.
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 1:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Mimo wszystko uważam ,że w tym zaszyfladkowaniu jest sporo racji co do preferencji i typów zainteresowań. Oczywiście, jak to już ktoś wcześniej mądrze zauważył każda generalizacja jest fałszywa ale jakoś ludzie muszą sobie takich jak my w głowie poukładać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
olusia

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 3:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Moze i tak jest ja tam sie nie znam....ale gdybym ja miala sie zaliczyc do jakiejs z tych grup to miala bym problem bo ja teraz nie ogladam zadnych anime ani nie czytamm mang, nie ucze sie jezyka wiec tez nie szpanuje, nie uprawiam aikido ani innych wschdnich sz.w.......jednym slowem do zadnej grupy nie naleze mi sie poprostu podoba ten kraj i kultura.......a nie ma takiej grupy.........
Powrót do góry
mosad

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 4:22 pm   Odpowiedz z cytatem
kagemusha napisał:
UWAGA!!!!
ostatnio dowiedzialam się ku wlasnym zdziwieniu o istniejącym ponoć niepisanym podziale fanów Japonii, (tzw japofili). ludze oceniają nas na ogól strasznie generalizując... a więc szufladkują, robią nam tym dużą krzywdę, wedlug jednego gościa z którym mialam okazję pogadać, japofile dzielą się podobno na:

- fanów M&A, (w tym wszyscy otaku, fani jednego tytulu, kilku, mangaka itp.)
-japonistów, czyli
1.na osoby uczące się języka na poważnie i lączące to ze swoją przyszlością,
2. szpanerzy wtrącający do wypowiedzi co drugie slowo japońskie itp.
-budoka, czyli fanów i trenujących jakieś sztuki walki ( jeśli trenujecie styl kung-fu, czy viet vo dao, obojętnie, większość i tak was uznaje za fanów sztuk japońskich)
-pozostali czyli interesujący się wszystkim i niczym co japońskie, choć czasem znajdują się osoby naprawdę dużo wiedzące w jednej dziedzinie)

przyznacie, że to glupie
ale przynajmniej w moim otoczeniu tak ludzie nas odbierają. jeśli przyznasz się, że czytasz mangę, biorą cię za czlowieka niepoważnego, jeśli trenujesz karate, to uważają, że jesteś masochistą, cóż...

skomentuj koniecznie

temat "skomentuj koniecznie" jest chybiony.... bo mi naprawde szkoda komentowac... zalosne... kto to napisal? kto to wymyslil? kto do cholery jasnej pozwala aby tacy ludzie przychodzili na ten swiat?

fin.

www.macross.wordpress.com
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:05 pm   Odpowiedz z cytatem
panu już podziękujemy....
na prawdę nie wiem o co tyle krzyku. Zarzucono tu temat o generalizacjach związanych z ludzmi, którzy interesują sie Japonią. Byćmoże nie jest to temat zbyt górnolotny, ale w jakiś sposób zainteresował ludzi i sądzę ,że twój komentarz jest tu nie na miejscu ponieważ obraża wszystkich ,którzy wyrazili swoje zdanie. Jeśli uważasz że to "nie twój poziom" to po prostu ignoruj go. Dobra koniec kwestii od tego są moderatorzy...
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:09 pm   Odpowiedz z cytatem
co do tematu..... hmmm wyczuwam tutaj silne wibracje niezwykle szkodliwej rzeczy - stereotypu

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeszcze do niedawna u mnie było same M&A, więc można by było mnie z szufladkować , jednak od roku (od czasu Internetu jak dla mnie) Zainteresowanie wzrosło, czytam to i tamto, a rok temu koncert zespołu(?) Hajimbo (nie wiem czy dobrze) sprawił wrażenie, że ręka prze dłuższy czas nie ujrzała wody( znaczy się UŚCISK ) nio i tak to teraz nie wiem gdzie byście mnie umieścili w jakiej szufladce…, ale to nie ten temat chyba
P.S. Do nie dawna jeszcze wstyd mi było z mangą iść prze ulice…
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 11:44 pm   Odpowiedz z cytatem
wiesz, widzac raz jakiegos chlopaka w wieku ok lat 15 kolorujacego mange DB w autobusie jak i piszacego wlasna powiesc bedaca streszczeniem Yu-Gi-Oh czasami sie nie dziwie, ze ludzie krzywo patrza na mange. Z reszta trzeba przyznac, ze nie ktore mangi faktycznie zasluguja na krzywe spojrzenie.
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 7:35 am   Odpowiedz z cytatem
Ja tam nie masm nic przeciwko...moze tak uwazaja.....czy komus sie przesz to dzieje krzywda, bo szczerze mowiac mi nie i watpie w to ze komu kolwiek....chyba ze kogos to az tak poruszylo ze popadl w depresje :) .....mowi sie o nas to dobrze ...to znaczy dobrze ze jak ktos to powiedzial nie jestesmy w jednej szufladce, wiec sie tak nie bulwersujcie....hehe :) :)
Powrót do góry
kagemusha

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 9:05 am   Odpowiedz z cytatem
gość od którego to slyszalam mial wizje, ale jak choć część spoleczeństwa myśli tak jak on to jest niezbyt fajnie... gość ów jest mi znany z chatu, więcej nie powiem bo jutra nie dożyje
jeśli was to w jakiś sposób bulwersuje to przepraszam, ale uznalam, że to warte skomentowania publicznie na forum.
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:14 pm   Odpowiedz z cytatem
W sumie lepiej mieć jakieś zainteresowanie kupować słowniki, mangi, gry czy płyty, a nie wydawać pieniądze na piwo czy jeszcze jakieś gorsze rzeczy. Jeżeli to już nas szufladkują, to niech nie zapomną o sobie…
Powrót do góry
Shinji

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 8:03 am   Odpowiedz z cytatem
Hyh mi to zwisa i powiewa ten podzial. Co mnie obchodzi kto i gdzie mnie umieszcza w swojej piramidzie japofili (czy jakos tak :wink: ). Jezykiem, kulturą, obyczajami i ogolnie zyciem w tym raju sie interesuje od dawien dawna ... Jak w liceum ktos mi mowi: "hej, ty sie uczysz japonskiego ??!! Powiedz cos pliss plisss" ... wtedy jedno zdanie: Anata wa baka desu ne Nie lubie sie popisywac tym jezykiem, ucze sie z pasji :) Co do obsesyjnych otaku M&A to jest w tym duzo prawdy, ze nie maja zadnego pojecia o kraju z ktorego komiksy/kreskowki pochodza (jak lecialy pokemony to kazdy myslal ze sa z hameryki ) ... Jeszcze raz mowie: zwisa mi to jak ludzie dziela osoby interesujace sie tym krajem wg. chorych kategorii Moga sie smiac, moga miec szacunek ... to jak reaguja, ocenia ich samych ...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3