| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kagemusha

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:52 am |
|
|
|
UWAGA!!!!
ostatnio dowiedzialam się ku wlasnym zdziwieniu o istniejącym ponoć niepisanym podziale fanów Japonii, (tzw japofili). ludze oceniają nas na ogól strasznie generalizując... a więc szufladkują, robią nam tym dużą krzywdę, wedlug jednego gościa z którym mialam okazję pogadać, japofile dzielą się podobno na:
- fanów M&A, (w tym wszyscy otaku, fani jednego tytulu, kilku, mangaka itp.)
-japonistów, czyli
1.na osoby uczące się języka na poważnie i lączące to ze swoją przyszlością,
2. szpanerzy wtrącający do wypowiedzi co drugie slowo japońskie itp.
-budoka, czyli fanów i trenujących jakieś sztuki walki ( jeśli trenujecie styl kung-fu, czy viet vo dao, obojętnie, większość i tak was uznaje za fanów sztuk japońskich)
-pozostali czyli interesujący się wszystkim i niczym co japońskie, choć czasem znajdują się osoby naprawdę dużo wiedzące w jednej dziedzinie)
przyznacie, że to glupie
ale przynajmniej w moim otoczeniu tak ludzie nas odbierają. jeśli przyznasz się, że czytasz mangę, biorą cię za czlowieka niepoważnego, jeśli trenujesz karate, to uważają, że jesteś masochistą, cóż...
skomentuj koniecznie |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:17 am |
|
|
|
hmm, dla mnie w ogole szufladkowanie ludzi w ten sposob jest glupie, ale to lezy w ludzkiej naturze, sam tak robie:P Mozna spojrzec na to tez w inny sposob. Dobrze ze w ogole taki podzial powstal, bo wczesniej bylismy w jednej szufladzie. Poza tym ten podzial ma cos w sobie, tylko nikt nie uwzglednil w nim proporcji miedzy tymi "klasami".
Myslenie stereotypowe nie jest dobre, ale zapewnia jakis fundament przy poznawaniu np takiego "japofila" |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:23 am |
|
|
|
| no jasne... w końcu każde generalizacje są niebezpieczne. a mieliście jakieś problemy ze swoimi zainteresowaniami w Waszym otoczeniu? u mnie to już w sumie normalka, babcia i ciotka od początku treningów starają się wybić mi to z glowy, poszukując glupich przykladów i argumentów... gdy czytalam raz DB to rodzice skomentowali że się cofam w rozwoju. ok, może to taka troska, ale bez przesady... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Shinto

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:26 am |
|
|
|
hmmmm
kiedyś powiedziałem pewnego dnia jak jeszcze do gimnazjum chodziłem, że oglądałem kiedyś sailor moon,
nie mogli się powsrzymać od śmiechu... :| (??)
kilka osób przyjeło to normalnie,
ale dobra
szczerze mówiąc, mi to wisi, jak mnie (nas) ludzie widzą
choć często reagują śmiechem, ale takim.... "przyjaznym", nie ma w tym nic złego
przenajmniej ja tak to odbieram,
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:32 am |
|
|
|
| no i może tak trzeba to odbierać i trwać przy swoim :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:48 am |
|
|
|
| Podział jest czy tego chcemy czy nie ale często bywa tak, że dana osoba może się zaliczać do np. 2 wymienionych kategorii. W sumie z tego podziału wyłączyłabym fanów M&A (chodzi mi głównie o otaku) bo z doświadczenia wiem że o Japonii takie osoby nie mają żadnego pojęcia i wcale nie chcą mieć jakiegokolwiek :/. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 3:54 pm |
|
|
|
| Moze i tak jest ja tam sie nie znam....ale gdybym ja miala sie zaliczyc do jakiejs z tych grup to miala bym problem bo ja teraz nie ogladam zadnych anime ani nie czytamm mang, nie ucze sie jezyka wiec tez nie szpanuje, nie uprawiam aikido ani innych wschdnich sz.w.......jednym slowem do zadnej grupy nie naleze mi sie poprostu podoba ten kraj i kultura.......a nie ma takiej grupy......... |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 4:22 pm |
|
|
|
| kagemusha napisał: |
UWAGA!!!!
ostatnio dowiedzialam się ku wlasnym zdziwieniu o istniejącym ponoć niepisanym podziale fanów Japonii, (tzw japofili). ludze oceniają nas na ogól strasznie generalizując... a więc szufladkują, robią nam tym dużą krzywdę, wedlug jednego gościa z którym mialam okazję pogadać, japofile dzielą się podobno na:
- fanów M&A, (w tym wszyscy otaku, fani jednego tytulu, kilku, mangaka itp.)
-japonistów, czyli
1.na osoby uczące się języka na poważnie i lączące to ze swoją przyszlością,
2. szpanerzy wtrącający do wypowiedzi co drugie slowo japońskie itp.
-budoka, czyli fanów i trenujących jakieś sztuki walki ( jeśli trenujecie styl kung-fu, czy viet vo dao, obojętnie, większość i tak was uznaje za fanów sztuk japońskich)
-pozostali czyli interesujący się wszystkim i niczym co japońskie, choć czasem znajdują się osoby naprawdę dużo wiedzące w jednej dziedzinie)
przyznacie, że to glupie
ale przynajmniej w moim otoczeniu tak ludzie nas odbierają. jeśli przyznasz się, że czytasz mangę, biorą cię za czlowieka niepoważnego, jeśli trenujesz karate, to uważają, że jesteś masochistą, cóż...
skomentuj koniecznie |
temat "skomentuj koniecznie" jest chybiony.... bo mi naprawde szkoda komentowac... zalosne... kto to napisal? kto to wymyslil? kto do cholery jasnej pozwala aby tacy ludzie przychodzili na ten swiat?
fin.  _________________
| Cytat: |
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
www.macross.wordpress.com |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:05 pm |
|
|
|
panu już podziękujemy....
na prawdę nie wiem o co tyle krzyku. Zarzucono tu temat o generalizacjach związanych z ludzmi, którzy interesują sie Japonią. Byćmoże nie jest to temat zbyt górnolotny, ale w jakiś sposób zainteresował ludzi i sądzę ,że twój komentarz jest tu nie na miejscu ponieważ obraża wszystkich ,którzy wyrazili swoje zdanie. Jeśli uważasz że to "nie twój poziom" to po prostu ignoruj go. Dobra koniec kwestii od tego są moderatorzy... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:09 pm |
|
|
|
co do tematu..... hmmm wyczuwam tutaj silne wibracje niezwykle szkodliwej rzeczy - stereotypu  _________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
|
| Powrót do góry |
|