| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
hematt

|
Wysłany: Nie Cze 26, 2011 8:00 pm |
|
|
|
Moim zdaniem w ogóle nie powinno się zabijać żadnego zwierzątka.
My jako ludzie, możemy przeżyć bez mięsa, nie musimy jeść zwierząt by żyć. Tyle w tym temacie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SorrowShadow

|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 10:17 pm |
|
|
|
Pewnie przez zmianę diety, ale nawet w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki. No ale właśnie jak mówiłem, tak nagła zmiana diety nie była dobra. Co do psów, żeby off-topu nie było, na Grenlandii podczas nocy polarnej, gdy Eskimosom zabraknie pożywienia, są zmuszeni zjadać własne psy (ach, te lektury dla klas 1-3 szkoły podstawowej ). Smutne, ale prawdziwe. W Azji to mogło wynikać z podobnego problemu, np. nieurodzaj, choroba bydła i nie można było wyżywić i rodziny, i pupilka, więc zjedzono pieska/kotka. _________________ Dzień dołączenia do forum, jest dniem moich urodzin.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Wto Cze 28, 2011 3:48 pm |
|
|
|
| SorrowShadow napisał: |
Pewnie przez zmianę diety, ale nawet w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki. No ale właśnie jak mówiłem, tak nagła zmiana diety nie była dobra. Co do psów, żeby off-topu nie było, na Grenlandii podczas nocy polarnej, gdy Eskimosom zabraknie pożywienia, są zmuszeni zjadać własne psy (ach, te lektury dla klas 1-3 szkoły podstawowej ). Smutne, ale prawdziwe. W Azji to mogło wynikać z podobnego problemu, np. nieurodzaj, choroba bydła i nie można było wyżywić i rodziny, i pupilka, więc zjedzono pieska/kotka. |
Zgadzam się, że przez nagłą zmianę diety mogło dojść do różnych chorób, ale nie tylko i wyłącznie przez brak mięsa w organizmie, bo wierz mi, że można bez tego żyć.
Jeśli ktoś faktycznie nie ma co jeść i zjedzenie takiego kotka czy pieska uratuje mu życie, może to zrobić, ale moim zdaniem powinien tylko w ostateczności. My w Europie (i nie tylko tutaj) mamy co jeść, możemy przeżyć bez świń, krów i innych zwierzęcych produktów, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Nawiasem mówiąc mięso dla człowieka nie jest zdrowe, ale to już jest inny, dłuższy temat... |
|
| Powrót do góry |
|
|
SorrowShadow

|
Wysłany: Wto Cze 28, 2011 10:39 pm |
|
|
|
| W mojej zawiłej wypowiedzi zaznaczyłem, że "w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki.", czyli zgodziłem się z tym, że człowiek bez mięsa może żyć. No kiedyś musiał, ale to inna bajka. :) Ja tam zjadam zwierzątka, i nie będę miał żadnemu za złe, jeśli kiedyś zje mnie. _________________ Dzień dołączenia do forum, jest dniem moich urodzin.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hematt

|
Wysłany: Sro Cze 29, 2011 5:49 pm |
|
|
|
| Tak, wiem. Część odpowiedzi była skierowana do Akiko Yoshitomi. |