Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Jak to psy.....??????

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hematt

Post Wysłany: Nie Cze 26, 2011 8:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem w ogóle nie powinno się zabijać żadnego zwierzątka.
My jako ludzie, możemy przeżyć bez mięsa, nie musimy jeść zwierząt by żyć. Tyle w tym temacie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pon Cze 27, 2011 3:56 am   Odpowiedz z cytatem
Oj nie dokońca. Ja kiedyś (koniec 2007 roku) 3 tygodnie nie jadłam mięsa - moi hości w Londynie byli vegetarianinami. I co? Nabawiłam się ciężkiej anemi i hipotermi, z których to do dziś dnia się nie moge wyleczyć.

.
Powrót do góry
SorrowShadow

Post Wysłany: Pon Cze 27, 2011 10:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Pewnie przez zmianę diety, ale nawet w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki. No ale właśnie jak mówiłem, tak nagła zmiana diety nie była dobra. Co do psów, żeby off-topu nie było, na Grenlandii podczas nocy polarnej, gdy Eskimosom zabraknie pożywienia, są zmuszeni zjadać własne psy (ach, te lektury dla klas 1-3 szkoły podstawowej ). Smutne, ale prawdziwe. W Azji to mogło wynikać z podobnego problemu, np. nieurodzaj, choroba bydła i nie można było wyżywić i rodziny, i pupilka, więc zjedzono pieska/kotka.

hematt

Post Wysłany: Wto Cze 28, 2011 3:48 pm   Odpowiedz z cytatem
SorrowShadow napisał:
Pewnie przez zmianę diety, ale nawet w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki. No ale właśnie jak mówiłem, tak nagła zmiana diety nie była dobra. Co do psów, żeby off-topu nie było, na Grenlandii podczas nocy polarnej, gdy Eskimosom zabraknie pożywienia, są zmuszeni zjadać własne psy (ach, te lektury dla klas 1-3 szkoły podstawowej ). Smutne, ale prawdziwe. W Azji to mogło wynikać z podobnego problemu, np. nieurodzaj, choroba bydła i nie można było wyżywić i rodziny, i pupilka, więc zjedzono pieska/kotka.

Zgadzam się, że przez nagłą zmianę diety mogło dojść do różnych chorób, ale nie tylko i wyłącznie przez brak mięsa w organizmie, bo wierz mi, że można bez tego żyć.
Jeśli ktoś faktycznie nie ma co jeść i zjedzenie takiego kotka czy pieska uratuje mu życie, może to zrobić, ale moim zdaniem powinien tylko w ostateczności. My w Europie (i nie tylko tutaj) mamy co jeść, możemy przeżyć bez świń, krów i innych zwierzęcych produktów, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Nawiasem mówiąc mięso dla człowieka nie jest zdrowe, ale to już jest inny, dłuższy temat...
Powrót do góry
SorrowShadow

Post Wysłany: Wto Cze 28, 2011 10:39 pm   Odpowiedz z cytatem
W mojej zawiłej wypowiedzi zaznaczyłem, że "w diecie wegetariańskiej można zachować zrównoważenie, tak, aby dostarczać odpowiednie składniki.", czyli zgodziłem się z tym, że człowiek bez mięsa może żyć. No kiedyś musiał, ale to inna bajka. :) Ja tam zjadam zwierzątka, i nie będę miał żadnemu za złe, jeśli kiedyś zje mnie.

hematt

Post Wysłany: Sro Cze 29, 2011 5:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak, wiem. Część odpowiedzi była skierowana do Akiko Yoshitomi.
Powrót do góry
SorrowShadow

Post Wysłany: Sro Cze 29, 2011 11:36 pm   Odpowiedz z cytatem
No to sorki. :) Jednak nie napisałem w żadnej wypowiedzi, że dla mnie jedzenie piesków i kotków jest be.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5