| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 9:25 am |
|
|
|
trochę wiem o Kyokushin, Masutatsu Oyama itd... bardzo proste techniki, krótkie, przede wszystkim skuteczność, bez zbytnich "bajerów", fajni ludzie, świetne zawody, dość urazowy styl, ale z tego co widzę i slyszę, to warto jedno co jest pewne, to ciężko znaleźć osoby trenujące dlużej niż 6lat bez większej kontuzji |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 90 Skąd: 15NM from EPKT (50° 18' N 19° 10' E)
|
Wysłany: Nie Maj 21, 2006 10:33 pm |
|
|
|
| Ja osobiscie trenowalem KK 10 lat i coz moge powiedziec... wrazenia srednie... krotko mowiac jest to sztuka walki nadajaca sie tylko na zawody, napewno nie jest to sztuka walki sluzaca strikte do obrony. Co do kontuzji to prawda... ja zrezygnowalem z uprawiania tej dyscypliny po urazie kolana, ktory praktycznie uniemozliwial mi kontynujacje treningow. _________________ "... Sa rzeczy ktore trzeba w zyciu zrobic i robi sie je, ale nigdy o nich nie mowi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 11:57 am |
|
|
|
| coś jest z tymi kolanami w Kyokushin, bardzo dużo osób przerywa treningi wlaśnie ze względu na urazy kolan. |
|
| Powrót do góry |
|
|
dk14

Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 3 Skąd: Europa/Polska/Łódź/Sieradz/Złoczew :)
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 10:32 am |
|
|
|
| trenowałem ale dóżo lepszy jest szotokan i fudokan (jego odłam) |
|
| Powrót do góry |
|
|
fazimodo

|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 1:26 am |
|
|
|
Trenowałem Kyokushin jakieś 8lat od małego, więc i tak większość z tego co trenowałem to były poprostu ćwiczenia ogólnorozwojowe, niźli walka. Potem zrezygnowałem z własnej głupoty, a teraz to nie mam czasu na takie zabawy, szczególnie, że potrzebuje być cały, a nie poobijany.
Co do kolan to wina low-kicków, które są bardzo populare, a dobrze wymierzony w kolano wyłącza zawodnika na jakiś czas. Ewentualnie widziałem skręcenie stawu kolanowego przy niewłaściwym kopaniu mawashi gieri, ale to chyba rzadkość.
"to jest stara dobra szkola walki"
O ile dobrze wiem, to kyokushin ma ~50lat więc takie stare to nie jest.
"w porównaniu z karatekami sprzed dwustu-trzystu lat"
Może nie jestem japonistą, ale z tego co wiem to karate liczy sobie ~150 lat i pierwszym stylem karate był Shotokan założony przez Funakoshiego. Wcześniej to chyba ju-jitsu się tam trenowało.
Co do samego KK to ogólnie jak z każdą inna sztuką walki, wszystko zależy od trenera/ów jeśli chodzi o treningi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
JacG

|
|
| Powrót do góry |
|
|
KwiatŚniegu

|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 12:34 pm |
|
|
|
| Mam 17 lat i chciałabym trenować karate kyokushin, zastanawiam się tylko czy oby nie jestem na to już za "stara". Czy ktoś, kto trenuje mógłby mi powiedzieć czy jest sens teraz zaczynać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|