Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Inne ukochane kraje azjatyckie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Spairatox

Post Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 7:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie samą Japonią człowiek żyje. Intresujecie się jeszcze innymi krajami z kręgu kultury azjatyckiej?
Moje ulubione kraje nie wliczając Japonii :
1. Korea
2. Chiny
3. Indie
4. Tajlandia
Nie jestem zbyt oryginalna . Jestem po porstu zakochana w Oriencie. Co sprawiło, że zainteresowaliście się akurat tymi krajami. W moim przypadku jest zawsze zadecydował ślepy los. Chiny oraz Korea są wynikiem fascynacji Japonią i chęcią zapoznania się z innym kręgiem kulturowym, który miałą na "nią" wpływ. Indie ze względu na religię i obyczajowość. A Tajlandia to zasługa mojej korespondentki z tego kraju. A Japonia nadala na pierwszym miejscu. Ach te sentymenty
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akira

Post Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 9:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Intresujecie się jeszcze innymi krajami z kręgu kultury azjatyckiej?

Chyba kultur? :)

Chiny ( + Mandżuria )
Korea

Japonia
Mongolia
Azja Środkowa aż do Turcji ( jak Orient to Orient :) )
No i może jeszcze trochę Wietnam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Korea jest absolutnie piękna. Do tego ciekawi ludzie i nieziemska kuchnia. A jakie widoki w górach!!
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 7:40 am   Odpowiedz z cytatem
Poza Japonią interesuję się Chinami. Uwielbiam czytać o kulturze chińskiej, dawnych obrzędach, tradycjach. To bardzo fascynujący kraj. Marzy mi się podróż do Państwa Środka i zobaczenia wszystkich tych wspaniałych widoków na własne oczy . Korea też jest piękna i ludzie bardzo sympatyczni :).
Powrót do góry
Spairatox

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 8:51 am   Odpowiedz z cytatem
Kurcze , zrobiłam błąd co ja teraz zrobie utopie się ?
A wracając do tematu, można zauważyć ciekawe zjawisko niechęci do Chin ( rzadziej Korei) ze względu na panujący tam ustrój polityczny. Nie spotałam się ze zdziwienie, kiedy mówiłam że interesuje się Japonią. Jednak Chiny wywoływały zdziwienie. "Przecież tam są tylko komuniści, ubierają się jednakowo i są wszyscy tacy sami". Myśle, że jest to wynikiem ciągle podsycanych nastrojów antykomunistycznych w Polsce i wrzucaniem wszystkiego do jednego worka - " a komuniści - byli i będą źli".
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 9:45 am   Odpowiedz z cytatem
W Chinach komunistyczna jest władza, a gospodarka i społeczeństwo nie. Wydaje mi się że niechęć do Chin wywołana jest niewiedzą lub znikomą wiedza na temat tego kraju.
Powrót do góry
Yuki

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 10:16 am   Odpowiedz z cytatem
Chyba ogólnie niechęć do innych kultur bierze się przeważnie z niewiedzy.

Spairatox

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Myślę , że w stosunku do Chin ta niechęć jest najsilniejsza. Choćby trywialny przykład z naszej polityki kiedy Andrzej Lepper ( pomijamy wartość tego pana) pojechał do Chin. Wielka wrzawa jaki to niedemokratyczny i "zły" kraj. W ogóle cała Europa i USA obraziły się na Chiny, bo nie respektują prwa człowieka itd. Zabrały swoje zabawki i poszły bawić się w innej piaskownicy. Także relacje hmm dojrzałych dorosłych, kiedy powiedziałam , że za zgranicę to chciałąbym pojechać do Chin itd. " A bo cię tam zgwałcą, zamordują i zniszczą moralnie ! " Zupełnie bezsensu. A zapomniałam wspomnieć o jeszcze jednym ukochanym kraju - Rosja :). Chciałabym się uczyć rosyjskiego, ale czy dałabym radę uczyć się rosyjskiego, angielskiego, japońskiego, francuskiego, niemieckiego i łaciny na raz ".
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Aaaa Rasija . Spairatox jak się uprzesz to na pewno nauczysz się tych wszystkich języków . Na mnie też czasami ludzie dziwnie patrzą jak mówię, że chciałabym jechać do Chin ale również jest wiele osób, które zazdrości mi takich planów .
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Oż... Ja się samego niemieckiego i angielskiego nie mogę nauczyć...

I zgadzam się z Yuki - w Polsce mało się wie o krajach azjatyckich (poza Rosją...) i ludzie odnoszą się nieufnie do mieszkańców tych krajów. I nie mówię tu tylko o rasistach... niestety. Warto dodać, że na tej niewiedzy dużo tracimy.

Kraje Azjatyckie które lubię:
- Japonia (chociaż o tym chyba nie trzeba pisać)
- Indie (wspierają nawet nasz przemysł polski - podpisali kontrakty na dostawy wozów opancerzonych i... ciągników :)
- Turcja (to nadal jest Azja)
- Chiny (chociaż ostatnie doniesienia o przebudowie Pekinu bardzo denerwują)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Yuki

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Z tą niechęcia do chin to chyba masz rację,lecz spotkałam się również z dużą niechęcią do Korei. A mnie zaczyna coraz bardziej ciekawić. Ludzie boją się i nie tolerują tego czego nie rozumieją i co jest inne. Stąd niechęć. Ja dawno temu też spotykałam się z dziwnym wzrokiem ludzi i ironicznymi tekstami na temat tego,że interesuje sie Japonią,na szczęście moi rodzice równiez bardzo lubią ten kraj i pomagają mi jak mogą w rozwijaniu mojej wiedzy na ten temat. Za to kiedy powiedziałam dalszej rodzince,że chcę studiować japonistykę,to usłyszała "a co ty będziesz miała po tym japońskim?" itp.
A tak,rosyjski to piekny język

Spairatox

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie to by wysłali do jakichś Niemiec czy innej Hiszpanii. No owszem kraje ładne, ale dla mnie zupełnie nie intrygujące . Moja rodzina w ogóle jest przeciwna moim zainteresowaniom - heh najchętniej wysłaliby mnie na jakieś prawo i żebym tylko dużo pieniędzy zarabiała. Niestety wychowywałam się w domu, gdzie była tylko książka kucharska i telefoniczna " A teraz dzięki swoim zbiorom mam całkiem pokażną bibiteczkę. Bo interesować się Anglią, Niemcami czy USA to normalne, ale wschodem to już nie bo tam są natroje antypolskie, gwałcą i są żli komuniści. "
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:51 pm   Odpowiedz z cytatem
W Chinach nie ma nastroi antypolskich, a nawet mamy pewnie ulgi w sklepach z racji tego, że Polska to były kraj komunistyczny (ale oczywiście najpierw sprzedawcy trzeba powiedzieć skąd się pochodzi ). No i Chińczycy w przeciwieństwie do Japończyków wiedzą gdzie jest Polska . Mnie na szczęście rodzice nie chcą wysłać do Niemiec lub Hiszpanii ale właśnie do Chin bo twierdzą, że to mieszkanie tam jest bardziej opłacalne niż w krajach Europy .
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 5:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie rodzice nigdzie nie chcą wysłać
Ale ja bym chętnie pojechał do Japonii i Chin w celach czyto turystyczno - krajoznawczych. A na stałe to bardzo chętnie do Austrii (chociaż za Krakowem to by tęskno było).

Yuki - tobie tak mówą o japonistyce a u mnie nawet na historię się boczą "bo ty przecież roboty nie znajdziesz". Chcą bym poszedł na matematykę. Ale na cholerę mi matematyka?
Powrót do góry
Atarashii

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 1:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja bym najchętniej pojechał do Japonii, przez Rosję i Chiny.

A co do stereotypu Rosji i rosjan, że nas okradną i zabiją, to tak jak ze stereotypem Polski na zachodzie, że my to złodzieje. Nie każdy Rusek jest zły .

Nagi Mahori

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 2:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
rosjan

Rosjan
Cytat:
Rusek

Rosjanin

Cytat:
w Polsce mało się wie o krajach azjatyckich (poza Rosją...)

Rosja pod względem kultury to kraj raczej europejski... ech... ;]

A ja oprócz Dalekiego Wschodu (i w szczególności Japonii) bardzo podziwiam kulturę krajów arabskich i bardzo chciałbym kiedyś nauczyć się języka arabskiego Co prawda ostatnio kraje te mają bardzo złą prasę z powodu terroryzmu, różnych zboczeńców religijnych itd, ale uważam, że to bardzo interesująca i warta poznania kultura - totalnie odmienna od naszej... Nawet w porównaniu do zamerykanizowanej współcześnie Japonii (wiem, że się narażam... )

Ostatnio zmieniony przez Nagi Mahori dnia Sob Maj 06, 2006 2:03 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 3:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie się zawsze marzyła podróż koleją transsyberyjską.

A kraje arabskie mają niesamowitą kulturę i historię. W sumie to "popsuli się" przez europejski kolonializm. Przedtem nie było przecież nadmiernego fanatyzmu. No i broń fajną mieli - pod tym względem Persowie ustępują jedynie Japończykom
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Persowie to chyba czasy jeszcze sprzed rozwoju kultury arabskiej Jedyne tysiąc lat różnicy ;] To tak jakbyś powiedział, że Włosi mają świetną armię, bo w czasach Cesarstwa Rzymskiego podbili pół Europy. Ale to tak na marginesie

Co do fanatyzmu, to wydaje mi się, że był zawsze, ale był inaczej postrzegany. W średniowieczu w Europie tez rozpowszechniony był w pewnym sensie fanatyzm (vide: krucjaty - i chrześcijanie i "Saraceni" byli siebie warci )

Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli się nie myle, to ludy perskie nie mają nic wspólnego z arabskimi... Bo języki na pewno należą do różnych grup.

Ana

Post Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 2:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Poza Japonią:
- Chiny
- Indie
- Rosja (Petersburg głownie :) )
- Filipiny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach