Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Inne ukochane kraje azjatyckie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Azja    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
..:Colinka:..

Post Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 6:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Nigdy nie nazwałam cię bezmózgim trepem, ale przyznam że to ciekawe określenie .
Akurat mieszkańcy danego kraju wbrew pozorom wcale nie są najlepszym źródłem informacji. Jakby zapytać Polaków co sadzą o Polsce to pewnie głównie przebijała by się nasza cecha narodowa i większość odpowiedziałaby, że jest tu szaroburo i ponuro oraz że ten kraj nic ciekawego w sobie nie ma, a to za przeproszeniem gówno prawda ;P.

No widzisz... Wstrzymaj się z tym generalizowaniem, bo znam wielu Polaków (mieszkających w Polsce), którzy dostrzegają w naszym kraju mnóstwo ciekawych, pozytywnych aspektów.

Chu chu lovely muni muni mura mura~~

^.~*
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 7:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Generalizowanie byłoby gdybym napisała, że wszyscy, a nie większość . Ja znam i tych co dostrzegają pozytywy w Polsce i tych co tylko marudzą (niestety tych drugich jest więcej :/).
Akurat przedstawiciele innych narodowości zwykle wychwalają swoje kraje pod niebiosa czyli też nie opisują wszystkiego tak jak jest naprawdę. Dlatego np. do info o Japonii od Japończyków podchodź z pewnym dystansem, a nie bierz wszystkiego za pewniak.

..:Colinka:..

Post Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 7:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Generalizowanie byłoby gdybym napisała, że wszyscy, a nie większość . Ja znam i tych co dostrzegają pozytywy w Polsce i tych co tylko marudzą (niestety tych drugich jest więcej :/).
Akurat przedstawiciele innych narodowości zwykle wychwalają swoje kraje pod niebiosa czyli też nie opisują wszystkiego tak jak jest naprawdę. Dlatego np. do info o Japonii od Japończyków podchodź z pewnym dystansem, a nie bierz wszystkiego za pewniak.

Różnie to jest z ludźmi innych narodowości. Znam Koreańczyków, którzy uwielbiają Koreę, a i takich, którzy już odliczają miesiące do wyjazdu z tego zacytuje "cholernego kraju" i tylko że tak powiem gnoją swoją ojczyznę. Są też tacy, co mają wszystko gdzieś.

Nie będe się sprzeczać z Azjatami co jest prawdą, a co nie (kiedyś napisałam Chińczykowi, jakie są stereotypy o Chinach znane tutaj, a on był na mnie zły, stwierdzając, że obrażam Chiny i takie tam bla bla, ale potem przeczytał to jeszcze raz i mnie przepraszał x.x). Po prostu mam tam jakieś swoje poglądy na dany temat utworzone przez jakieś źródło informacji (tylko wystarczająco przekonujące argumenty są w stanie zmienić moje zdanie ;D ). Nie widzę powodu, dla którego nie miałabym wierzyć Azjatom, a jeśli ktoś upiększa swój kraj też nie trudno to zauważyć w prostych wypowiedziach

Chu chu lovely muni muni mura mura~~

^.~*
Powrót do góry
Zanmato

Post Wysłany: Pon Sty 24, 2011 7:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Poza Japonią:
- Korea Południowa (najbardziej )
- Filipiny (mam tam znajomych )

Trochę mniej:
- Malezja
- Singapur
- Tajlandia
- Wietnam
- Tajwan
- Chiny

SorrowShadow

Post Wysłany: Pon Sty 24, 2011 9:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja lubię kulturę chińską, ale kraju jako tako nie. Chiny są bardzo podobne do Polski, pod względem tego, że byli mocarstwem, i dali sobie wszystko ładnie zchrzanić ;/ Kiedyś Chiny to był kraj znany z wynalazków (fajerwerki, herbata, jedwab). Teraz kojarzy się jedynie z "Made in China".

Ostatnio zmieniony przez SorrowShadow dnia Wto Sty 25, 2011 4:29 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
verde94

Post Wysłany: Pon Sty 24, 2011 10:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Chiny to mocarstwo obecnie pierwsze na świecie, co prawda tytuł zdobywają w mało ciekawym stylu, niemniej jednak połowa świata albo i więcej siedzi Chinom w kieszeni i jest to fakt niepodważalny.

a żeby offtopa nie było, najbardziej interesuje mnie Japonia, resztą mało się interesuję gdyż niezbyt mnie obchodzi ;D no ale.

1. Filipiny
2.Tajlandia

3.Chiny
4.Korea

5.Singapur

ew. Indie

(klasyfikacja według różnych kryteriów)

tak to wygląda

Niltinco

Post Wysłany: Wto Sty 25, 2011 8:02 am   Odpowiedz z cytatem
Weźcie pod uwagę, że Chiny wypuszczają za granice różne produkty o różnej jakości i wszystko zależy od ceny. Kupując pierdółkę za 2 zł nie spodziewałabym się cudów, ale część do komputerów już robią dobre, a na pewno o niebo lepsze od tych z Tajwanu.
Pamiętajcie, że tuż po wojnie to rzeczy "made in Japan" były oznaką tandety. Może z czasem i Chiny przestaną się kojarzyć tylko z tymi najtańszymi produktami.

SorrowShadow

Post Wysłany: Wto Sty 25, 2011 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Na pewno Chiny przestaną kojarzyć się z tandetą, ponieważ teraz taka produkcja jak obecnie w Chinach będzie prowadzona w Afryce. To tylko kwestia czasu. (Ciekawostka - mam japoński zegarek wyprodukowany w Chinach ; p)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Azja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4