| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Spairatox

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 6:37 pm |
|
|
|
| Na UW rekrutacja kandydatów z nową maturą polega na przeliczeniu punktów z języka polskiego - wymagany poziom podstawowy i rozszerzony i języka angielskiego - wymagany poziom podstawowy i rozszerzony, tak więcej jedyne co musisz zrobić to dobrze zdać maturę. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 6:40 pm |
|
|
|
| Nio ale właściwie zanim skończysz szkołę i zdasz maturę,to kryteria przyjęć mogą się trochę zmienic,ne :wink: _________________ Hito wa mikake ni yoranu mono...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 6:59 pm |
|
|
|
Ech,no własnie i tu jest pech schowany. Dlatego właśnie ja panicznie boję się,że sie nie dostanę. A co ogólnie do ludzi-zapychaczy,których takie kierunki nie interesują,tylko po prostu "fajnie brzmi to pójdę",to moja kumpela dwa lata temu zdawała na psychologię (jeśli dobrze pamiętam) i przy okazji zdawała na sinologię,mimo iż nie miała o tym zielonego pojęcia (nawet różowego ) wiedziała tylko,że uczy się tam chińskiego i spodobała jej sie nazwa ( ) więc tak przy okazji tam zdawała. Co najfajniejsze,jest jakby rasistką i w ogóle azjaci to żółtki,jedzą ryż i mają skośne oczy,są mali i maja mało w spodniach (nio jej słowa ) Jak jej puszczałam filmy japońskie lub muzykę,to się dziwnie zwijała i darła "wyłącz tych żółtych kurdupli/to szczekanie!" I nie dostała się na psychologię,ale za to zajęła osobie która na serio bardzo chciała sie tam dostać miejsce na sinologii. I jak głupia była,tak jest dalej,tylko umie mówić po chińsku i co sie spotkamy to mówi "a Luiku wiesz jak jest po chińsku..." i tu podaje jakiś przykład i nawija mi potem cały dzień.Kiedyś na zakupach zobaczyła jakąś bluzkę z wietnamu i udawała,że czyta i że to jest po chińsku myślałam,że pęknę :) _________________ Hito wa mikake ni yoranu mono...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 7:00 pm |
|
|
|
Rekrutacja jest chora szczególnie pod tym względem iż po pierwszym roku "niepasjonaci a dobrzy maturzyści" po prostu się wykruszą i tyle . Ile ludzi chce iść przecież na japonistyke z przypadku , bo " to taki fajny kierunek i oryginalny ! ". A pasjonaci, którzy mają problemy ze schematycznym myśleniem, które jest bardzo przydatne na maturze z polskiego będą po prostu odrzuceni na starcie. Wracając do głównego tematu zapoznałam się z Tubielewicz oczywiście oraz masą wydań albumowych ( chyba wiadomo co mam na myśli ). Nie obce mi jest też wydawnictwo Trio ze swoją serią Oblicza Japonii. Oraz książki zwiazane tematycznie z Japonią ( np. Gejsze, Samuraje , drzeworyty, Teatr no itd. ). Interesuje mnie przede wszystkim historia, kultura, literatura, sztuka. Z kinematografii mam już wystarczająco dużo materałów ( moja druga pasja). Ostatnio znalazłam genialną książke na temat kinematgrafii japońskiej. ( mam już szczerze dosyć znawców, którzy jedynie potrafią wymienić z reżyserów Kurosawe, Miike, Kitano, Oshime czy Ozu, ale uważają że cudownie znają się na kineamtografii japońskiej). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 7:23 pm |
|
|
|
| Tubielewicz mam "obcykane" większość ( kocham moją bibliotekę). Właśnie jestem mało zapoznana z pozycjami typu "obcokrajowiec w Japonii napisze o tym książke". Jestem dość uprzedzona do takich pozycji, szczególnie kiedy czytało się sprawoznania fantayków którzy fascynują się każdym przejściem podziemnym w Tokyo czy metrem. To , że interesuje mnie tak wiele rzeczy ma związek z moimi rozległymi zainteresowaniami (kinematografia, filozofia, psychologia, literatura, historia) więc przenosi się to na inne dziedziny. Przydałoby mi się nazwiska pisarzy japońskich bo kojarzą mi się tylko Murasaki Shikibu , Reiko Yoshihara , Banana Yoshimoto oraz Murakami Haruki . Z literatury ogólnie zawsze mnie ciągnęło do polskiej, europejskiej oraz amerykańskiej, dlatego mam takie okropne luki w azjatyckich autorach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|