Jak się przygotować?
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Jak się przygotować?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
Spairatox

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam! Zapoznałam się z ogólnikami dotyczącymi przyjmowania na studia japonistyczne ( UW,ponieważ interesuje mnie przede wszystkim ten uniwersytet ), jednak chciałabym dowiedzieć się więcej szczegółów na ten temat. Aktualnie kończe drugą klasę LO, więc czas najwyższy wziąć się za porządne przygotowania. Czy w takim okresie czasu ( zakładając , że będe pełna samozapracia :) uda mi się przygotować do zdawania na ten kierunek? Interesowałby mnie też zakres materału z którego najbardziej wypadałoby się przyłożyć ( zakładam, że powinnam orjentować się ogólnie w tematyce japońskiej , jednak na co bardziej zwrócić uwagę? Na kulturę czy historię. A może literaturę i treści ogólnojęzykowe. Czy jeszcze coś innego?). Z chęcią zapoznałabym się jakie przykładowe pytania zostały zadane wam na egzaminach wstępnych. Byłabym także wdzięczna za lektury , które pomogłyby mi się przygodować w tej dziedzinie. Oczywiście znam "podstawowe" książki z tej dziedziny jednak z chęcią zapoznałabym się z literaturą polecaną przez kogoś innego. Interesuje mnie jeszcze czy " da się " japonistykę pogodzić z innym kierunkiem studiów ( np. z polonistyką / historią / filozofią/ historią sztuki) czy jest może zbyt "czasochłonna". Ile jest mniej więcej godzin zajęć podczas jednego dnia ?( interesuje mnie przede wszystkim jak to wygląda na Uw, ale rokład zajęć na innych uczelniach też mnie interesuje ). Dziękuje z góry za wszystkie wypowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Na UW rekrutacja kandydatów z nową maturą polega na przeliczeniu punktów z języka polskiego - wymagany poziom podstawowy i rozszerzony i języka angielskiego - wymagany poziom podstawowy i rozszerzony, tak więcej jedyne co musisz zrobić to dobrze zdać maturę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Yuki

SkÄ…d: Ska

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Nio ale właściwie zanim skończysz szkołę i zdasz maturę,to kryteria przyjęć mogą się trochę zmienic,ne :wink:

Spairatox

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Obawiam się właśnie zmiany kryteriów dlatego wolałabym też przygotować się na rozmowę kwalifikacyjną. ( po prostu aby nie obudzić się z ręką w nocniku ) . A szczerze mówiąc ocenianie po wynikach matur jest straszne Obawiam się , że na kierunku może dostać się pełno osób z przypadku , którym matura po prostu dobrze poszła a nie mają pojęcia o Japonii. Albo sami olimpijczycy
Powrót do góry
Niltinco

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Obawiam się , że na kierunku może dostać się pełno osób z przypadku , którym matura po prostu dobrze poszła a nie mają pojęcia o Japonii. Albo sami olimpijczycy

No dokładnie dlatego uważam, że taka rekrutacja jest chora :/. Co do książek to może podaj to co już przeczytałaś i co konkretnie interesuje Cię w kulturze japońskiej. W ten sposób łatwiej będzie Ci coś polecić .
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 6:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Ech,no własnie i tu jest pech schowany. Dlatego właśnie ja panicznie boję się,że sie nie dostanę. A co ogólnie do ludzi-zapychaczy,których takie kierunki nie interesują,tylko po prostu "fajnie brzmi to pójdę",to moja kumpela dwa lata temu zdawała na psychologię (jeśli dobrze pamiętam) i przy okazji zdawała na sinologię,mimo iż nie miała o tym zielonego pojęcia (nawet różowego ) wiedziała tylko,że uczy się tam chińskiego i spodobała jej sie nazwa ( ) więc tak przy okazji tam zdawała. Co najfajniejsze,jest jakby rasistką i w ogóle azjaci to żółtki,jedzą ryż i mają skośne oczy,są mali i maja mało w spodniach (nio jej słowa ) Jak jej puszczałam filmy japońskie lub muzykę,to się dziwnie zwijała i darła "wyłącz tych żółtych kurdupli/to szczekanie!" I nie dostała się na psychologię,ale za to zajęła osobie która na serio bardzo chciała sie tam dostać miejsce na sinologii. I jak głupia była,tak jest dalej,tylko umie mówić po chińsku i co sie spotkamy to mówi "a Luiku wiesz jak jest po chińsku..." i tu podaje jakiś przykład i nawija mi potem cały dzień.Kiedyś na zakupach zobaczyła jakąś bluzkę z wietnamu i udawała,że czyta i że to jest po chińsku myślałam,że pęknę :)

Spairatox

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Rekrutacja jest chora szczególnie pod tym względem iż po pierwszym roku "niepasjonaci a dobrzy maturzyści" po prostu się wykruszą i tyle . Ile ludzi chce iść przecież na japonistyke z przypadku , bo " to taki fajny kierunek i oryginalny ! ". A pasjonaci, którzy mają problemy ze schematycznym myśleniem, które jest bardzo przydatne na maturze z polskiego będą po prostu odrzuceni na starcie. Wracając do głównego tematu zapoznałam się z Tubielewicz oczywiście oraz masą wydań albumowych ( chyba wiadomo co mam na myśli ). Nie obce mi jest też wydawnictwo Trio ze swoją serią Oblicza Japonii. Oraz książki zwiazane tematycznie z Japonią ( np. Gejsze, Samuraje , drzeworyty, Teatr no itd. ). Interesuje mnie przede wszystkim historia, kultura, literatura, sztuka. Z kinematografii mam już wystarczająco dużo materałów ( moja druga pasja). Ostatnio znalazłam genialną książke na temat kinematgrafii japońskiej. ( mam już szczerze dosyć znawców, którzy jedynie potrafią wymienić z reżyserów Kurosawe, Miike, Kitano, Oshime czy Ozu, ale uważają że cudownie znają się na kineamtografii japońskiej).
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Masz rację a widzę,że przygotwujesz sie pełną parą :) Powodzenia

Niltinco

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Yuki, ehh no to rzeczywiście pech, że taka osoba dostała się na sinologię zajmując miejsce komuś kto naprawdę się tym interesuje np. mnie . Ciekawa jestem skąd ona wie, że azjaci maja mało w spodniach .

Spairatox, wygląda na to, że interesujesz się praktycznie wszystkim. Zapoznałaś się z historią, mitologią czy wszystkim Tubielewiczowej? Czytałaś jakieś książki o tym jak się żyje w Japonii np. "Bezsenność w Tokio", "Życie po japońsku", "Zwierciadło bogini" (chociaż tu jest chyba przede wszystkim o II wojnie światowej). Warto też przeczytać coś japońskich autorów.
Powrót do góry
Yuki

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Przypuszczam,że z głupich plotek jakie są ogólnie dostępne na temat azjatów No chyba,że siedziała któremuś w rozporku w co szczerze wątpię.

Spairatox

Post WysÅ‚any: Wto Kwi 11, 2006 7:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Tubielewicz mam "obcykane" większość ( kocham moją bibliotekę). Właśnie jestem mało zapoznana z pozycjami typu "obcokrajowiec w Japonii napisze o tym książke". Jestem dość uprzedzona do takich pozycji, szczególnie kiedy czytało się sprawoznania fantayków którzy fascynują się każdym przejściem podziemnym w Tokyo czy metrem. To , że interesuje mnie tak wiele rzeczy ma związek z moimi rozległymi zainteresowaniami (kinematografia, filozofia, psychologia, literatura, historia) więc przenosi się to na inne dziedziny. Przydałoby mi się nazwiska pisarzy japońskich bo kojarzą mi się tylko Murasaki Shikibu , Reiko Yoshihara , Banana Yoshimoto oraz Murakami Haruki . Z literatury ogólnie zawsze mnie ciągnęło do polskiej, europejskiej oraz amerykańskiej, dlatego mam takie okropne luki w azjatyckich autorach.
Powrót do góry
Niltinco

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 7:19 am   Odpowiedz z cytatem
Spairatox, w tych książkach, których tytuły wymieniłam nie ma zachwycania się metrem i przejściami podziemnymi dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć. Proponuje zacząć od Bezsenności bo książka jest naprawdę świetnie napisana. Nawet moja mama, która nie interesuje się Japonią pokochała tę książkę . Co do pisarzy japońskich to zauważyłam, że na allegro jest pełno książek Murakamiego i czasami można coś kupić za dość niską cenę (choć przeważnie cena trochę odstrasza ).
Powrót do góry
Spairatox

Post WysÅ‚any: Sro Kwi 12, 2006 8:34 am   Odpowiedz z cytatem
Zapoznam się i wtedy wyraże opinie. A co do innych autorów to jestem dość zapoznana z tymi co wymieniłam wcześniej - chodziło mi raczej o kogoś nowego. Świeże "mięsko".
Powrót do góry
mottomo

SkÄ…d: Gliwice

Post WysÅ‚any: Pon Kwi 24, 2006 9:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Spairatox, w tych książkach, których tytuły wymieniłam nie ma zachwycania się metrem i przejściami podziemnymi dlatego bez obaw możesz po nie sięgnąć. Proponuje zacząć od Bezsenności bo książka jest naprawdę świetnie napisana. Nawet moja mama, która nie interesuje się Japonią pokochała tę książkę .

Święte słowa. książka faktycznie rewelacyjna i daje dość dokładny i ciekawy obraz współczesnej Japonii. Natomiast z książek tego typu jest teś "Japoński wachlarz" który jest duuużo gorszy i niezbyt fachowy ale poczytać zawsze można.
Z zagranicznych książek obowiązkową pozycją jest "chryzantema i miecz" .Jest to już literatura bardzo fachowa ale wiele wyjaśnia jeśli chodzi o mentalność i pewne modele zachowań. W internecie znalazłem taki opis: To napisana w czasie wojny na zamówienie rządu książka wybitnej antropolog amerykańskiej o Japonii, kulturze i mentalności. Dość powiedzieć,że do dziś jest to podstawowa lektura wszystkich chcących poznać Japonię. Ciekawe,że autorka nigdy nie była w Japonii, znała tylko relacje z drugiej ręki, ale dzięki swojej wiedzy i intuicji potrafiła wnikliwie przeanalizować Japonię i Japończyków.

Osobiście muszę się przyznać że gdzieś ją zapodziałem zanim skończyłem czytać ale cóż... mam nadzieję że przed maturą ją znajdę.
Pozdrawiam wszystkich którzy planują dostać się na UW.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1